Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy dobry komputer ? 4000zł max/doradźcie mi

bosmen5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

znalazłem 2 fajne sprzęty i nie wiem
który mi się bardziej opłaci kupić

jednak że moim zdaniem 8 GB ramu to mało :/
czy dało by rade zestawy przerobić tak
by miały 16 GB ramu

Zestawy:

1.
http://www.morele.net/komputer-morele-super-efficient-g3800-707114/

2.http://www.morele.net/komputer-morele-super-efficient-g3700-707111/

czy dało by rade by miały tę karte graficzną ?

Karta graficzna

http://www.morele.net/karta-graficzna-power-color-radeon-r9-390x-pcs-8gb-gddr5-512-bit-2xdvi-hdmi-axr9-390x-8gbd5-ppdhe-751553/

(dodam że taką sama można kupić w amazonie za 320 euro co daje koszt 1300złoty)

I pytanie

Co to oznacza i czy bardzo trzeba zwracać na to uwagę przy wyborze karty graficznej czy nie

Taktowanie Rdzenia [MHz]
Taktowanie Pamięci [MHz]

Cena Do max 4000
Ale jeżeli zestaw miałby wynosić większe koszta, to i tak
prosiłbym o opisanie go i o ile drożej by wynosił
(coś do gier by grać na 60 FPS + nagrywać w full HD na 60 FPS)

Opublikowano

To ostatnie pytanie to roznie z tym bywa, masz tu koszyk http://www.morele.net/inventory/info/LREviP/i nie wymyslaj, tej karty nie da rady upchnac, tzn nie ma sensu bo trzeba obcinac na innych podzespolach. Zestaw wystaje o 100zl, jak Ci to przeszkadza to wez 8gb ram, sam bym tak zrobil. PS do nagrywania to chyba bedziesz musial uzywac ShadowPlay. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Przede wszystkim pisz jak człowiek, normalne posty. Nikt tu nie jest raczej ślepy i nie ma potrzeby pisać tekstu kolorowymi literkami, czcionką jak dla Stępnia z 13-stego posterunku i do tego z włączonym wyśrodkowaniem.

Po drugie uzupełnij wzór

Jaki posiadasz budżet na kupno?
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Do czego ma służyć komputer?
Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Opublikowano

Przecież napisałem xD
Max 4K
do końca tego roku albo na poczatek nowego roku
bez monitora,myszki i klawiatury
do grania.... a do czego innego ? xD
ma być bez systemu operacyjnego 
podkręcać to nie ze względu na to że to skraca użytkowanie komputera ale zwiększa efektywnść, on bez podkręcenia ma być dobry
Dodatkowe wymagania to własnie takie bym mógł grać i nagrywać jednocześnie w dobrej jakości... mam kanał na YT i chciałbym nagrywać w porządnej rozdzielczości i jakości :D

bo ten teraz jest za słaby na to nowe gry...
dlatego chce kupić nowy 

Opublikowano

Masz monitor - ok, ale w jakiej rozdzielczości pozwala grać? Bo jak masz jakąś mikrofale sprzed 10 lat to komputer za takie pieniądze będzie się marnował na malutkim monitorze.

Opublikowano
Dysk: Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache
Pamięć: Crucial Ballistix Sport DDR3 8GB/1600 CL9
Zasilacz: Cooler Master G550M 550W Modularny 120mm 80+ Bronze
Płyta główna: ASRock Fatal1ty Z97 Killer Z97 LGA1150
Procesor: Intel Core i5-4690K, socket LGA1150, 64bit, do 3.9 GHz, 88W, cache 6MB, BOX
Obudowa: SilentiumPC Gladius M35
Karta graficzna: Gigabyte Radeon R9 390 Gaming G1, 8192 MB GDDR5 (512 Bit)
~4050zł

http://www.morele.net/inventory/info/lNHlYP/

wg mnie najwydajniejszy zestaw (: jak zdecydujesz się kręcić proca, to zakup macho rev.a/grandisa ew. fortisa.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngHarriott

Napisał, że kręcił nie będzie, także zestaw bez sensu.

nie zauważyłem, szybko przeleciałem przez stronkę i gdzieś mi się obiło, że chętnie podkręci, ale bez kręcenia ma być i tak już dobry.

Procesor: Intel Core i5-6600 Skylake, socket 1151, 64bit, 3.9GHz, 65W, cache 6MB, BOX
Obudowa: SilentiumPC Gladius M35, Czarny
Płyta główna: ASRock B150M PRO4S, B150, DualDDR4-2133, SATA3, HDMI, DVI, mATX
Pamięć: Crucial DDR4 Ballistix Sport LT 8GB/2400(2*4GB) CL16
Karta graficzna: Gigabyte Radeon R9 390 Gaming G1, 8192 MB GDDR5 (512 Bit)
Dysk SSD: Samsung 850 EVO 120GB SATA3
Dysk: Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache
Zasilacz: EVGA 401 up to 550 Watt : EVGA : 500B BRONZE 500 WATT 80PLUS Bronze
~4060zł

http://www.morele.net/inventory/info/eQSMHx/

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Posiadam telewizor 32 cale rozdzielczość   1360x768
monitor tez mam ale wielki kwadrat, rozdzielczość jest mi na teraz nie znana o nie mam go podłączonego pod komputer :/

+ pytanie dysk SSD co dokładnie daje? bo w jednym zestawie jest a w drugim go nie ma, pytam o wszystko bo nie składałem nigdy komputera a chciałbym mieć cały i sprawny na jakieś 3/5 lat 

Opublikowano

jak ty grasz na 32 calowym monitorze o rozdzileczosci 1360x768 ???

Polecam kupno monitora FHD (1920x1080), do tego upcha się 4590 i r9 390, zestaw będzie tak samo wydajny, tyle że bez ssd.

Opublikowano

Posiadam telewizor 32 cale rozdzielczość   1360x768

monitor tez mam ale wielki kwadrat, rozdzielczość jest mi na teraz nie znana o nie mam go podłączonego pod komputer :/

+ pytanie dysk SSD co dokładnie daje? bo w jednym zestawie jest a w drugim go nie ma, pytam o wszystko bo nie składałem nigdy komputera a chciałbym mieć cały i sprawny na jakieś 3/5 lat 

dysk ssd? poprawia znacznie szybkosc odpalania systemu. na starym talerzowcu komp potrafi się odpalać nawet kilka minut, a przez ssd kilka/kilkanascie sekund. ogólnie szybsza kompresja itp. na gry to tak znacznie nie wpływa, ale np. obiekty szybciej się wczytują. w niektórych grach to coś daje w niektórych nie. 

Opublikowano

No to w takim razie monitor obowiązkowo wręcz do kupna FullHD bo sprzęt się zanudzi. Tylko teraz kwestia czy wciskamy go w budżet, czy dozbierasz w przeciągu kilku miesięcy te 500-600 złotych i kupisz go za oddzielne pieniądze?

Opublikowano

Nowy zestaw, kupie w nowym roku komputer dopiero, wytrzymam z tym wszystkim jeszcze miesiac,wypłate bede miec 15 stycznia takze dam rade :)

a co do monitora, nie mam monitora tylko TELEWIZOR 32 cale xD

nie moja wina ze ma tylko taką rozdzielczość a moja aktualna karta to jest
karta Radeon R7 240 (2Gb ddr3)

Wiec komputer bym kupił na max 20 stycznia

gdzie pociągnął by gta 5 na w miare dobrych detalach 60 fps i nagrywanie w dobrej jakości, to wszystko
bo ja w sumie nie będę chciał tak by mi wszystko na FULL detalach szło xD
chce dobry,sprawny na kilka lat komputer co będzie mi pozwalał na granie w dobrych detalach przy 60 fps-ach albo i nawet więcej :D
Ale nie chce przekraczać za bardzo ceny 4,500 zł bo to już było by dziwne dla mnie

Opublikowano

po piewsze pierw pomysl o nowym monitorze, bo telewizor ktory teraz masz nie nadaje sie do gier, szczegolnie jak chcesz miec cuda na ekranie

physx jesttechnologia na wylacznosc nvidii

­

Opublikowano

troche lipa :/ 
ale telewizor tez może być dobry do gier czy koniecznie musze "MONITOR" kupić, po telewizor fajny dużo i sporo widać :D 
a monitory małe a drogie :/ 

Opublikowano

odświeżam 
+ został mi doradzony ten komputer http://allegro.pl/komputer-x-kom-tesla-i5-6500-16gb-1tb-gtx970-80zl-i5877420827.html
ale ludzie mówią że można złożyć lepszy jak za tę cene... jednak że podam coś ciekawego 

otóż ten zestaw na allegro kosztuje 3900 (w zaokrągleniu)

po złożeniu go na morele wyszło mi że kosztuje 4100 ( w zaokrągleniu + SS na dowód)
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/l/t35.0-12/12436256_917461281681464_161049755_o.jpg?oh=138f3f77a949139f7650119ea10f7da0&oe=568458D9

wychodziło by na to że ten sprzęt jest tańszy od morele...

Ale głównym wątkiem jest to, że mógłbym żłożyć lepszy sprzęt...
ale niby jak... przecież złożyłem to samo co z allegro i mnie drożej wyniosło a rzeczy te same to jak mam złożyć coś tańszego od tego zestawu ?

chciałbym być informatykiem i umieć to składać... :/

Opublikowano

Mogę dostać nawet warna, ale CZŁOWIEKU JAK PATRZE NA TWOJE POSTY TO MI OCZY KRWAWIĄ.

Mniej tych kropek zasranych, i nie dawaj akapitu co zdanie! I składnia.. proszę Cię człowieku podstawy języka polskiego.

Ilu masz widzów na YouTube? 2?

@topic

Tak da się lepiej, da się lepsze podzespoły w tej samej cenie. Tajemnica rozwiana

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngbosmen5 Po kolei: 

1. Nie bierz gotowców, bo na allegro, morele, x-kom itp. zawsze naliczają sobie dodatkową kasę,  bo kupujesz ich gotowy zestaw, który oni złożyli i sprzedają go drożej.

2. Tutaj nie ma różnicy, czy to monitor, czy telewizor, ale pod taki sprzęt kup monitor FullHD za te 400-500zł, bo naprawdę warto.

3. PhysX, jak i kilka innych technologii, jest obsługiwanych tylko przed nVidie, bo są to technologie przez nich stworzone i opatentowane.

4. Tak przy wyborze karty graficznej patrzy się na taktowania rdzenia i pamięci, im wyższe tym lepiej. Jednak pamiętaj też, że karty graficzne możesz bezpiecznie podkręcać programem z płyty (którą dostajesz do karty graficznej) i tutaj jest pewna różnica. nVidie podkręcisz nawet o kilkaset MHz, a Radeona tylko o kilkadziesiąt (jak dobrze pójdzie). Poza tym nVidia ma mniejszy pobór prądu (nie potrzebujesz tam mocnego zasilacza), a także ma lepszą kulturę pracy. 

Ale do rzeczy, każdy zestaw, który ci polecają jest dobry, ale w każdym z tego co widziałem był zwykły ram tzn. nie jest zły, ale jeżeli masz płytę główną za 400-500zł obsługującą najszybsze ramy, to warto dołożyć do ramu o taktowaniu 2400MHz, a nie 1600MHz.

Jeżeli możesz kupić tą grafikę co podałeś R9 390, która w Polsce jest za ponad 2k, a ty możesz dostać ją za 1300zł (na amazonie), to naprawdę warto ją kupić. Jednak z wyborem zaczekaj chwilę jeszcze i niech ktoś to jest w temacie ci pomoże. @Oski0202 wiem, że jesteś lepszy ode mnie w grafikach, co jest lepsze, ten R9 390, czy GTX970 (patrząc na to, że tego R9 390: http://www.mpcforum.pl/s/a2530bf- może mieć za 1300zł około (na amazonie 320€).

Czy warto i czemu SSD jest taki dobry? SSD to podstawa aktualnie, jest to dysk Flashowy, czyli tak jak pendrive. W normalny HDD laser odczytuje i zapisuje dane na talerzu, dlatego wydaje dźwięki też, ale o to mniejsza. W dysku SSD dostęp jest o wiele szybszy (mniejsze opóźnienie), a same dane są przesyłane szybciej (szybszy odczyt i zapis), co sprawia, że taki dysk załaduje ci system (razem z programami pobocznymi itp.) w ciągu paru sekund i od razu możesz włączyć przeglądarkę. 

Ja wkładając SSD obok Xeona (odpowiednika Core 2 Quada) i grafiki R9 270x, jeszcze z ramem DDR2 (stare stare) odpalałem system w ciągu 5 sekund i już mogłem działać, tak samo z programami wszelkimi.

Budżet, którym dysponujesz jest trochę kłopotliwy, bo jest na pograniczu między wybraniem 4-generacji i5 (np. i5-4690k + Płyta Z97 + Ram DDR3), a 6-generacją i5 (i5-6600k (jak się uda wcisnąć wersję z 'k' (pod OC) + Z170 + Ram DDR4).

Drugie rozwiązanie jest nowsze, bo jest już zastosowany już ram DDR4, który jest szybszy, a także nowa generacja procesorów Skylake.

Teraz zasadnicze pytanie, skoro już wszystko wyjaśniłem, to to, co możesz zrobić z tymi informacjami. 

Ja bym zdecydował się na 6-generację i5 z "k" (z możliwością zmiany mnożnika - podkręcania), Ramem DDR4 (obowiązek wręcz, który kosztuje tyle samo co DDR3, a jest lepszy) i płytą na chipsecie Z170 (najlepszy chip aktualnie, niestety te płyty są aktualnie sporo droższe niż odpowiedniki Z97 (4-generacji).

Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania, oznacz ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

odświeżam 

+ został mi doradzony ten komputer http://allegro.pl/komputer-x-kom-tesla-i5-6500-16gb-1tb-gtx970-80zl-i5877420827.html

ale ludzie mówią że można złożyć lepszy jak za tę cene... jednak że podam coś ciekawego 

otóż ten zestaw na allegro kosztuje 3900 (w zaokrągleniu)

po złożeniu go na morele wyszło mi że kosztuje 4100 ( w zaokrągleniu + SS na dowód)

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/l/t35.0-12/12436256_917461281681464_161049755_o.jpg?oh=138f3f77a949139f7650119ea10f7da0&oe=568458D9

wychodziło by na to że ten sprzęt jest tańszy od morele...

Ale głównym wątkiem jest to, że mógłbym żłożyć lepszy sprzęt...

ale niby jak... przecież złożyłem to samo co z allegro i mnie drożej wyniosło a rzeczy te same to jak mam złożyć coś tańszego od tego zestawu ?

chciałbym być informatykiem i umieć to składać... :/

Czytaj uważnie:

- Nie kupuj chłamu z allegro, mogą być części powystawowe/zwrócone przez wcześniejszych właścicieli.

- Zasilacz jest bardzo słaby.

- Nie trzeba być informatykiem, żeby składać.

- Tak jak kolega wyżej, proszę Cię o język polski.

- Bardzo słaba płyta główna.

@UP 

R9 390 wygrywa z niepodkręconym gtx'em 970.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngViraxas może R9 390, ale to jest wersja 'X', która jest mocniejsza. Poza tym patrzymy tutaj też na cenę, która jest niższa o 200zł, a także na to, że w starszych generacjach Radeon wypadał zawsze słabo na początku, a wszystko nadrabiał sterownikami i wsparciem, co niestety kulało w tym roku. Jednak tak jak mówiłem, nie jestem na bieżąco i nie jestem fanem czerwonych, ani zielonych, dlatego wolę, żeby ktoś obeznany i kompetentny wypowiedział się w jakich przypadkach, czemu i jak to w ogóle wygląda w tym pojedynku.

@Oski0202 która twoim zdaniem lepsza?

Opublikowano

Moim zdaniem glupcem trzeba byc, zeby nie wziac r9 390x za takie pieniadze, inna sprawa za normalna cene, za 1300zl nie kupimy gtx 970, a co dopiero tak wydajna karte z 8gb vramu, wydajnosc tego r9 juz jest zadowalajaca, choc zazwyczaj wydajniej od gtx 970 o kilka fps, maksymalnie 10 w wymagajacych tytulach na ultra ustawieniach, Tylko jest jedno ale, z radeonami moze byc juz tylko lepiej w nowych grach, nie zebym jakos wierzyl w dx12, ze to bedzie rewolucja i amd zdmoniuje nvidie.... to roznica miedzy tymi kartami w tym okresie powinna sie zwiekszyc. Za 200zl mniej mamy 4gb vramu wiecej, samo to jest wielkim plusem, nie mowiac o tej wiekszej (choc nie duzej poki co) wydajnosci. 

@1361622928-U485574.pngViraxas wedlug Ciebie podkrecony gtx 970>390, a co jak podkrecimy r9 390? :) 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngViraxas jeżeli to będzie R9 390x, to nie wiem, czy tak łatwo da sobie radę. Tak jak mówi Oski, teraz DX12 wchodzi do gry i wspierające go już radeony z serii 3xx.

Prawdą jest, że Radeon nie dają się podkręcić aż tak mocno, jak nVidie, jednak to nie OC tutaj jest najważniejsze. Nie jeżeli porównujemy grafikę za 1600zł, do R9 390x za 2200zł.

Jeszcze pytanie do autora, czy nie masz może możliwości kupienia w takiej cenie GTX980, jest także dobrym wyborem.

Opublikowano

Znaczy tak
na nowy rok (koło 15/17) dostane wypłate więc będę mieć koło 5 tysięcy, więc mógłbym już coś jeszcze lepszego kupić, ale że nie znam się na tym to dla mnie jest ciężki wybór jak każdy mi pisze coś innego, podaje inny komputer i jestem w tyłku... GTX 970 z tego co patrzyłem najtańszy na morele był za 1400 złoty (coś koło tego)
i dostałem taki wybór    http://www.morele.net/inventory/info/sCnhq/?utm_source=youtube.com&utm_medium=link&utm_campaign=IN_YT_TechnologyCorner
chciałbym tylko dowiedzieć się czy według was można go kupić i czy się opłaca, a także nie ma w nim dysku SSD i chciałbym wiedzieć jak to dobierać, 
może fakt że nie trzeba być informatykiem, ale chciałbym aby ktos mi wytłumaczył na co konkretnie zwracać uwagę przy wyborze danego produktu.
jestem tutaj nowy i nie za bardzo wiem jak oznaczać ludzi, także mam nadzieje że chociaż zaglądacie do tego tematu :/
@JacoH tak miałbym możliwość, a nawet jeśli drożej by mnie wyniosło, mógłbym poczekać do 17/18 i wtedy miałbym budżet do 5000zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...