Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Palladyn - co i jak?

Matend

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Gram RP od początku swojej gry w Tibię ( 8.1 - ze względu iż jestem młodym graczem ). Przez 8 lat nie zmieniałem profesji. 

1. Kim jest paladyn ?

Jest to postać walcząca na dystans. Paladyn zadaje największe obrażenia fizyczne spośród wszystkich profesji w grze ( sięgające nawet ponad 1000 punktów życia, nawet bez sharpshootera ). Na poziom dostaje aż 10 punktów życia, 15 punktów many oraz 20 capa. Jest nazywany również "pół-rycerzem i pół-magiem". Health points oraz mana points odnawiają się następująco:

Odnawianie hp: Facc – 1 hp co 8 sec

Pacc (Wykupiona Promocja) – 1 hp co 6 sec

Odnawianie mp: Facc- 2 mp co 4 sec

Pacc (Wykupiona Promocja) - 2 mp co 3 sec

2. Skillowanie

Jest to bardzo nudne oraz czasochłonne, lecz widać tego efekty.

Tabelka:

Troll - xx/xx - 45/35 [ Full Def / Balanced + Spear ]

Minotaur - 65/50 [ Full Def / Balanced + Spear ]

Slime - 75/60 [ Balanced + Spear ]

Slime - 90/60 [ Balanced + Small Stone ]

Uważam iż skille są kwestią indywidualną, lecz ja przez całą karierę trzymałem się tej tabelki:

8 - 50/35

20 - 65/45

40 - 75/65 

50 - 85/70

xxx - 85+/70+

Następujące potwory są to takie, które się leczą, skillować można nawet na dragonach. Dobrym tego przykładem jest "Mistrz Osa" - ponad 560 RP, skilluje na Hydrach. 

3. Taktyka huntów

Profesja ta poluje samotnie, głównie bijąc pojedyncze targety. Dlatego też paladyn nie będzie samotnie osiągał takich wyników expa na godzine co profesje magiczne. Paladyn jest profesją, dzięki której łatwo zarobić. Jest w tym aspekcie przeciwieństwem maga lub druida. Nie musi wydawać kosmicznych sum na runy i potiony. Robi on dzięki temu potworny profit, a na większych levelach może pójść wszędzie - dosłownie. 

4. Ekwipunek

Ekwipunek jest zależny od tego ile pieniędzy masz do dyspozycji, oraz jakie ceny obowiązują na serwerze. Do levela 100 paladyn powinien mieć ekwipunek jak najlżejszy, aby wziąć jak najwięcej amunicji. 

Następna tabelka:

8 lvl

Plate Armor ( 10 Arm ; 120 oz. ; 400-600 gp ) Plate Legs ( 7 Arm ; 50 oz. ; 100-300 gp ) Steel Helmet ( 6 Arm ; 46 oz. ; 300-400 gp )

Dwarven Shield ( 26 Def ; 55 oz. 100-200 gp )

30 lvl  

Crusader Helmet ( 8 Arm ; 52.5 oz. ; 2000-6000 gp ), Blue Robe ( 11 Arm ; 22 oz. ; 3000-7000 gp ),

Plate Legs ( 7 Arm ; 50 oz. ; 100-300 gp ), Demon Shield ( 35 Def ; 26 oz. ; 30000-40000 gp )

80 lvl

Demon Helmet ( 10 Arm ; 29.5 oz. ; 40000-50000 gp ), Golden Armor ( 14 Arm ; 80 oz. ; 20000-25000 gp ),

Golden Legs ( 9 Arm ; 56 oz. ; 28000-35000 gp ), Mastermind Shield ( 37 Def ; 57 oz. ; 50000-80000 gp )

100 lvl i wyżej

Zależnie od miejsca expa. Sety można różnie mieszać.

Prismatic Armor, Prismatic Legs, Elite Draken Helmet, Zaoan Helmet, Master Archer Armor, Depth Lorica, Divine Plate, Nightmare Shield, Koshei's Ancient Amulet, 

* Ceny takie nie obowiązują na nowych serwerach typu Beneva.

5. Zdobywanie doświadczenia

a ) Na początku standardowym potworem do wyexpienia levela 15 lub nawet 20 są rotwormy. Na facc będą to te na Fibuli, na pacc Edron lub Darashia.

b ) Następnie udajemy się na Penisula Tomb. Latamy tam do levela 35, lub nawet 40. Potrzebujemy tam już dość dobre skille ( minimalnie 40 ). Na faccu latamy Cyclopsy przy Thais.

c ) Tutaj możemy udać się już w wiele miejsc, dla przykładu: Dragony, Hero ( z blokerem/druidem ), Barbariany. Expimy na tym do levela 60.

Bez konta premium pozostaje tylko hunt na POH.

d ) Tutaj zaczyna się profitowanie i przyjemna gra. Możemy bić już Hydry, Serpent Spawny solo ( lub z druidem ). Dla odmiany można tłuc też Nightmary Yalahar, oraz powoli można zaczynać bić Grimy. Na tych expowiskach expimy do 200 lub 250 levela.

e ) Potem już pozostają tylko Grimy Drefia ( Trudne ), Grimy Yalahar ( Średnie ) lub ewentualne Team-Hunty na Katakumbach lub Prison.

6. Droga na expowiska

a1) Fibula 

hs16.png

Kierujemy się do tunelu prowadzącego na Fibulę ( nr 6 ).

FibulaDungeon.JPG

Następnie, aby wejść w podziemia klikamy prawym przyciskiem myszy na studnie.

a2) Darashia 

Rotworm_Caves_Darashia.jpg

Tutaj czerwonymi okręgami zaznaczone są wejścia do jaskiń z rotwormami.

b1) 

1251413943459107043.jpg

Wejście na cyclopy przy Thais ( facc ).

b2)

TPeninsula.png

Oznaczone jest tu wejście na Penisula Tomb - trzeba znaleźć SQM, w którym jest dziura, którą musimy wykopać. Musimy uważać na Scaraby, które możemy wykopać. Radziłbym po Tombie chodzić ostrożnie na niższych poziomach.

c1)

hs14.png

Cały ten obszar nazywany jest POH ( Plains of Havoc ). Radziłbym tam expić juz 40+ na facc. Jednak radzę uważac na czające się Giant Spidery.

c2) Tutaj jest dużo do pokazania, wstawię po jednym przykładowym expowisku. 

darashia_dragon_lair_quest_zadanie_1.jpg

Jest to droga na Dragony na pustyni Darashia. Radziłbym nie schodzić niżej niż zwykłe dragony, gdyż czają się tam mordercze Dragon Lordy.

77203858918359104524.png

Tutaj mamy pokazaną drogę na Old Fortress ( Hero Cave ). Expimy tam z blokerem, bądź druidem, gdyż jest to już "poziom zaawansowany".

wcrhoz8rbarbariancampquestmap3.png

Przechodząc przez góry ze Svargrond schodzimy w dół, potem kierujemy się na południe i jesteśmy w największym obozie barbarzyńców.

d1)

Tiquandas_Revenge_TP.png

Tutaj z miasta Port Hope, kierujemy się za strzałką na góry pomiędzy PH i Ankrahmun, występują tam liczne Hydry.

BanutaMap1.png

Tutaj ukazane jest zejście na Banute, gdzie występują Hydry, Serpent Spawny, Medusy. Po prostu idealny exp dla paladyna.

DzielnicaCmentarnaYalahar.png

Po prawej stronie ukazanego budynku występują własnie Nightmary, a jeżeli zejdziemy w dół ukażą się Grim Reapery.

Mam nadzieję, że czegoś się dowiedzieliście. Prosiłbym was, żebyście zadawali mi pytania - jeżeli potrzebujecie pomocy.

Zakaz kopiowania na inne strony/portale/forum.

Jeżeli poradnik się spodobał, zachęcam do kliknięcia w  "Lubię to".

Cały poradnik zrobiony przez moją skromną osobę.

Lista Edytowania:

12.19.2015 - Dodanie screenshotów i więcej informacji

12.20.2015 - Poprawienie błędów wizualnych , literówek.

Opublikowano

Poradnik troche ubogi, brakuje screenow i wiekszego opisu, ale nie jest zle.

Zgadzam się z kolegą wyżej. Poradnik może i nie jakiś najwyższych lotów, ale dla niejednego nowicjusza część z podanych informacji będzie bardzo cenna i na pewno każdy z nich wyciągnie jakąś ciekawą dla siebie poradę z niego. Gdybyś dodał trochę więcej informacji do działu "ekwipunek" i "zdobywanie doświadczenia" to by było cud, miód i malina, mógłbyś także dodać jakieś screeny z miejsc expowisk albo coś, to tylko moje rady, a co do poradniczka to dostaniesz skromne 5/10 w takim stanie w jakim jest obecnie.

Opublikowano

Poradnik troche ubogi, brakuje screenow i wiekszego opisu, ale nie jest zle.

Zgadzam się z kolegą wyżej. Poradnik może i nie jakiś najwyższych lotów, ale dla niejednego nowicjusza część z podanych informacji będzie bardzo cenna i na pewno każdy z nich wyciągnie jakąś ciekawą dla siebie poradę z niego. Gdybyś dodał trochę więcej informacji do działu "ekwipunek" i "zdobywanie doświadczenia" to by było cud, miód i malina, mógłbyś także dodać jakieś screeny z miejsc expowisk albo coś, to tylko moje rady, a co do poradniczka to dostaniesz skromne 5/10 w takim stanie w jakim jest obecnie.

@1361622928-U485574.pngWswswswsws @mrtryba

Screeny zostały dodane. Dopisałem również więcej informacji na temat ekwipunku.

Czekam na kolejne opinie.

Opublikowano

@Marchwj Dziękuję za miłe słowa, komplementy. Niestety poradnik Knighta jest uboższy, iż mniej o tej postaci wiem. O druidzie i sorcu nawet nie chcę pisać, bo wiem iż strzele gdzieś jakiś poważny błąd, gdyż niezbyt się orientuje w postaciach magicznych. Porobić poradniki mogę ogólne, na temat staminy, transferu postaci itp, itd. Możecie podsunąć jakis temat :P

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Spoko

neiiwme moze to przez moja wade wzroku ale czcionka mi sie zlewa ta ukosna

a kolega ktory cche paladyna poskilowac polecam :D

10+ RP Femor Hills wygugluj na Xeno

( . Y . )

w26yvz-5.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...