Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Świąteczny konkurs z działem FanART

Atacama

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! :)
Temat służy do zadawania pytań nt. konkursu.
Zapraszamy do dyskusji.

Zespół FanART

146361479076443945952.png

Więcej info na profilu : ) Zgoda na sygnature od Makina

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A jak z kwestiami obróbki? W sensie, czy w razie czego można lekko zdjęcie obrobić w programie graficznym, by było lepiej widoczne? Chodzi mi o sytuacje, kiedy ktoś nie ma skanera i robi zdjęcie aparatem lub telefonem. Wtedy wiadomo, ze jest to słabsze jakościowo.

igNMhIy.png

Opublikowano

A jak z kwestiami obróbki? W sensie, czy w razie czego można lekko zdjęcie obrobić w programie graficznym, by było lepiej widoczne? Chodzi mi o sytuacje, kiedy ktoś nie ma skanera i robi zdjęcie aparatem lub telefonem. Wtedy wiadomo, ze jest to słabsze jakościowo.

Jeśli chodzi poprawę jakości obrazka, nie ma problemu. Nie można natomiast ingerować w sam rysunek ;-)

nie pojebało was z tymi nagrodami?

Nie.

To chyba jakiś mit z nagrodami. A czy narysowanie flamastrami np na twardym płótnie bierze udział? ­

Tak. Prace nie mogą być wykonane jedynie cyfrowo.

1. Czy można narysować więcej, niż jedną postać?
  2. Czy praca musi być pokolorowana?

1. Nie, każdy użytkownik składa jedną postać.

2. Nie musi. To jak ją wykonasz zależy od Ciebie ;)

Opublikowano

@Atacama

Czy (przykładowo) jeśli zajmę 1-wsze miejsce w konkursie, będą mógł wybrać nagrodę np. 2 lub 3? Bo nie powiem, monitor mnie zainteresował. =D

Opublikowano

Taki rysunek jest podstawą do wykonania modelu 3D więc proporcje obu rzutów muszą byc zachowane.

Czy ten model zostanie gdzieś wykorzystany?

Opublikowano

Troszkę offtop, ale - można jakoś inaczej ogarnąć sobie do kubki MPC, przez inaczej rozumiem $$$? 

Temat do przemyślenia. Pogadam z Makinem.

@Atacama

Czy (przykładowo) jeśli zajmę 1-wsze miejsce w konkursie, będą mógł wybrać nagrodę np. 2 lub 3? Bo nie powiem, monitor mnie zainteresował. =D

Niestety ;p Chyba że zwycięzca drugiej nagrody również wyrazi taką chęć i udzieli zgody.

Czy ten model zostanie gdzieś wykorzystany?

Pierwotnie do głównej nagrody chciałem takowy model wykonać i ew. dorzucić wydrukowaną w 3D postać do nagrody, ale finalnie z tego zrezygnowałem. Postać nie będzie wykorzystana.

Opublikowano

Czy postać koniecznie musi stać z wyprostowanymi nogami i rekoma wyciagnietymi na boki, jak w 3D, czy może przyjmować jakąś inna poze?

igNMhIy.png

Opublikowano

Czy postać koniecznie musi stać z wyprostowanymi nogami i rekoma wyciagnietymi na boki, jak w 3D, czy może przyjmować jakąś inna poze?

Poza, jak najbardziej dowolna ;-)

Opublikowano

Czy rzut poglądowy można zrobić?

czy rzuty zrobione np. skili są mile widziane?

Czy jak ktoś wygra i zdobędzie pierwsze miejsce, a że ma już tablet to moze wybrać sobie monitor?

Opublikowano

jeszcze pytanie, muszą być te linie jak ta pierwsza osoba narysowała? Czy może być zwykła kartka ( np ta do drukowania a4 )

czy postać musi stać normalnie czy może być w dowolnej pozie ( przód, bok ) 

kot-i-pilnik-do-paznokci.gif

1844414647937941229037.png

Opublikowano

Czy rzut poglądowy można zrobić?

czy rzuty zrobione np. skili są mile widziane?

Czy jak ktoś wygra i zdobędzie pierwsze miejsce, a że ma już tablet to moze wybrać sobie monitor?

1. Rzut poglądowy? Cokolwiek to znaczy, postać ma być widoczna od przodu oraz z boku. Najlepiej obok siebie z liniami aby nie zgubić proporcji.

2. Wszystkie dodatki do postaci (skile etc.) jak najbardziej są in plus. Muszą być również zamieszczone na obu rysunkach postaci.

3. Ew. wymiana musiałaby się odbyć za porozumieniem obu stron

jeszcze pytanie, muszą być te linie jak ta pierwsza osoba narysowała? Czy może być zwykła kartka ( np ta do drukowania a4 )

czy postać musi stać normalnie czy może być w dowolnej pozie ( przód, bok )

Linie nie są wymagane. Ważne jest natomiast aby zachować proporcje postaci. Każdy element musi odpowiadać wielkością drugiemu rysunkowi. Linie mogą w tym znacząco pomóc. Jeżeli praca przedstawiona będzie na jednej kartce, spokojnie można je wymazać ;-)

Poza -jak pisałem wcześniej- jest dowolna.

Opublikowano

To ja mam ostatnie pytanie: Czy np może być tak, że widok z przodu będzie lekko na ukos (czyli postać nie będzie stała idealnie prosto), ze względu na jakąś pozę, a widok z boku będzie już wyprostowany, bez pozy? Jednym słowem, czy poza musi być zachowana w obydwóch widokach?

igNMhIy.png

Opublikowano

trochę bez sensu że nie można programem graficznym tylko na kartce. Ja np nie potrafię na kartce nic narysować a za to na tablecie graficznym już sobie tak wyćwiczyłem że jakoś to normalnie wygląda. (Lepsza kreska)

Kiedyś to były czasy. Teraz już nie ma czasów...

Opublikowano

a nie lepiej zrobić że pierwsza osoba sobie wybiera daną rzecz i druga? 3 zostaje to co poprzednicy nie wybrali? 

Bo trochę lipa człowiek się namęczy i pierwsze miejsce dostanie a że ma tablet np. taki cinitq 24 full ekstra pierwsza liga i dostaje znowu tablet i mówi japierdole.. po co się tak starałem przeklęte rysownictwo

A ten drugi mniej się namęczy i zadowolony z życia dostaje monitor

Opublikowano

Przecież sprzedaż tablet i kupisz sobie lepszy monitor, myślicie coś?

Kijowo że nie można oprogramowaniami komputerowymi, do tego wasze/nasze prace nie zostaną nigdzie wykorzystane :(

9u2pvr.gif

Opublikowano

Przecież sprzedaż tablet i kupisz sobie lepszy monitor, myślicie coś?

Kijowo że nie można oprogramowaniami komputerowymi, do tego wasze/nasze prace nie zostaną nigdzie wykorzystane :(

to ile złomiarz bierze za tablety?

@016critic jak stać cię na taki tablet, to raczej takim monitorem możesz sobie dupę podetrzeć :)

Powodzenia, ja niestety rysować nie umiem.

Nie podcieram monitorami dupy tylko papierem toaletowym 

umiesz rysować spróbuj 

PS

Ręce z boku muszą być czy wystarczą te z frontu?

Opublikowano

To ja mam ostatnie pytanie: Czy np może być tak, że widok z przodu będzie lekko na ukos (czyli postać nie będzie stała idealnie prosto), ze względu na jakąś pozę, a widok z boku będzie już wyprostowany, bez pozy? Jednym słowem, czy poza musi być zachowana w obydwóch widokach?

Niestety. W rysunku do modelowania chodzi o identyczne proporcje jak i pozę ;-)

Opublikowano

Niestety. W rysunku do modelowania chodzi o identyczne proporcje jak i pozę ;-)

Skąd takie info wziąleś? :P Concept art stworzony dla grafika 3D ma pokazywac najlepiej wszystko, co mozliwe, również ewentualny ruch postaci, by wiedział mniej więcej jak ułozyc kości.

Tutaj pzyklad z jednego artykułu odnośnie tworzenia wlasnie DOBRYCH concept artów:

1ecd9119ad8f972bfff5b84d94893aa8-noscale

http://www.gamesmakingnoob.com/2013/02/jobs-in-gamedev-concept-artist.html

W swoim życiu widziałam miliion conceptów, sama kilkadziesiąd robiłam i pierwsze słysze cos takiego, że KONIECZNIE muszą miec widoki ta samą pozę :)

igNMhIy.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...