Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukam dobrych gier strategicznych.

Legenda.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Moglibyście mi podać kilka dobrych, waszych ulubionych gier RTS? Wiadomo, coś jak "Twierdza", "Total Shogun 2" lub "Wyprawa na Północ". Wymagania: aby istniała jakaś fabuła lub misje, a nie naparzanie bez celu, które szybko się nudzi. Także żebym mógł coś najlepiej tworzyć, np. jak w Twierdzy lub Wyprawie na Północ, a nie żebym jedynie grał z pozycji mapy politycznej gry jak w Total Shogun 2 (nie licząc starć).

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

Kiedyś grałem w Kozaków.

Nowsze wersje mają nawet dobrze rozbudowaną kampanie.

Jedyne co nigdy z niej nie zapomnę: "Kolekcja klasyki. Polecam i zapraszam - Piotr Fronczewski".

Opublikowano

Age of Empires 2, 3.

Starcraft 1,2 

Warhammer wszystkie części / serie

Supreme Commander + dodatki

Warcraft 3 + Regin Of Chaos ( tak btw Blizzard wziął się za poprawę / aktualizację tekstur i niedługo wyjdzie w wersji HD jak AoE 2 )

7812818616.png

Ludzie dzielą się na tych co grają w metina oraz na tych co mają mózg ale nie grają w Diablo 3 Mobile :) 

Opublikowano

Z podobnych do Wyprawy na Północ...cała reszta serii Cultures, do tego Settlers(do 4), Alien Nations, Knights and Merchants.

Z polegających w dużej mierze na rozbudowie miasta i ekonomii - Faraon, Zeus: Pan Olimpu, Caesar 3(podobne do siebie).

Mogę również polecić serię Majesty - oryginalne spojrzenie na zarządzanie królestwem.

Z turowych poza Heroes możesz zwrócić uwagę na serię Disciples(szczególnie 2) - nigdy zbytnio się turówkami nie interesowałem, jednak ta seria mnie przykuła na dość długo więc może i tobie w oko wpadnie.

No i drobna lista nieco mniej znanych/zapomnianych, ale (wg. mnie oczywiście) dobrych:

Battle Realms

Heroes of Annihilated Empires

Warlords: Battlecry

Armies of Exigo

American Conquest(podobne do Kozaków)

Rising Kingdoms

Kingdom Under Fire

Original War (ograniczona ilość surowców i zasobów ludzkich wyróżnia tą grę)

Invictus (grafika może sie wydawać kiepska, ale grywalność spora, nie ma budowy)

Primitive Wars

Mayday Earth Conflict(chyba tak to było - swego czasu nazwany klonem Starcraft, ale nie jest takie złe)

KKND 2

Kroniki Czarnego Księżyca(prekursor Total War, warto zwrócić uwagę)

Seven Kingdoms 2

Total Annihilation: Kingdoms (gra znana, ale ze względu na wiek częściowo zapomniana. Naprawdę warto zagrać, szczególnie, że część fanów ciągle tworzy mody i nie trudno nawet znaleźć kogoś do gry MP)

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Seria Cultures - sam mam kilka części (nie Wyprawa na Północ) I szczerze polecam! Fabuła jest, naparzanka jest, wszystko jest! Od siebie polecam część II i IV.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Każdemu, kto tylko pyta, polecam Act Of War. Pozwolę sobie na zacytowanie komentarza, który idealnie oddaje ducha gry:

"Wspomniałem, że w kampanii pokierujemy dwoma z trzech stron konfliktu. Połączone jednostki amerykańskie muszą zmierzyć się z międzynarodową organizacją terrorystyczną Consortium. Działaniami tej ostatniej można osobiście pokierować tylko w trybie skirmish i multiplayer. Jak już zapewne zauważyliście, stary, dobry schemat trzech walczących ugrupowań nadal funkcjonuje. Każda z walczących armii posiada unikalne budynki, technologie oraz bronie. Amerykanie opierają swoją siłę głównie na broni konwencjonalnej, takiej jak artyleria Paladin czy też bardzo skuteczne czołgi Abrams. Ich dodatkowym atutem są bardzo dobrze rozwinięte siły powietrzne. Organizacja Task Force Talon to z kolei prototypy najnowszych technologii takich jak SHIELD-y (wielozadaniowe mechy z ogromną siłą ognia), Spinnery (uniwersalne pojazdy produkujące latające bomby, które można w każdej chwili uzbroić w broń przeciwpancerną lub przeciwlotniczą) oraz ciężcy snajperzy, skuteczni zarówno przeciwko ludziom jak i pojazdom. W porównaniu z wyżej wymienionymi, siły Consortium wydają się wypadać dosyć blado, ponieważ nie są one naszpikowane technologiami oraz nie posiadają tak dużej siły ognia, jednak ich atutem jest zupełnie co innego, a mianowicie transport. Otóż spora część jednostek tej terrorystycznej organizacji jest niewidzialna dla przeciwnika (można je zauważyć dopiero z bardzo bliskiej odległości lub kiedy zaczną strzelać), a dodatkowo, dzięki specjalnym tunelom, można je błyskawicznie przemieszczać w każdy punkt mapy. Dodatkowo każda ze stron posiada broń masowego rażenia." 

monol764mgmd.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...