Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zmniejszyć ilość snu?

veimiK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heyho.

Od zawsze chciałem jak najmniej spać - podczas roku szkolnego, po to, żeby więcej się nauczyć, tak samo jak i w wakacje, żeby więcej z nich wyjąć. Teraz przychodzi pytanie - jak to osiągnąć? Jak spać jak najmniej, a mimo to, być w miarę ogarniętym na co dzień? Są jakieś rozpiski spania, jakieś cykle, cokolwiek?

Opublikowano

6-8 h snu w zupełności wystarcza, zależy o której wstajesz jak o 7 to kładź się o 24 itp.

Ogólnie nie dasz rady zrobić tak żeby spać po 3godziny i normalnie funkcjonować bo po prostu zajedziesz organizm i będziesz zasypiał w losowych momentach z wycięczenia

@Lilly Green

Haha no cóż :D

Opublikowano

6-8 h snu w zupełności wystarcza, zależy o której wstajesz jak o 7 to kładź się o 24 itp.

Ogólnie nie dasz rady zrobić tak żeby spać po 3godziny i normalnie funkcjonować bo po prostu zajedziesz organizm i będziesz zasypiał w losowych momentach z wycięczenia

@Vitron śpi po 3 h i i normalnie funkcjonuje, chociaż u niego to lata praktyki :O więc tak jakby to co innego (!).

tumblr_o7mrcrLko81tcqgd2o2_r2_500.gif

Opublikowano

Ja bym skorzystał z budzika, świetne narzędzie pozwala kontrolować ile się śpi.

Opublikowano

Mój kolega spał po 2-3h dziennie i pracował codziennie prawie, po jakimś roku miał problemy przez to i musiał chodzić do lekarza.

Z tego co czytałem to jak śpisz po 6h to i będziesz wyspany i nic Ci się nie stanie przez to w przyszłości.

VNp6c2U.png

Opublikowano

@Lilly Green

Haha no cóż :D

Zakład? (⌐□_□)

Ja bym skorzystał z budzika, świetne narzędzie pozwala kontrolować ile się śpi.

HEHEHEHEHEHEHEHEHEHEHEHEHEHE, LABQIN TY ŚMIESZKU

Mówię o ogólny skróceniu, albo o spaniu w różnych porach, słyszałem o czymś takim jak 6x20min, jest coś innego, w stylu 3h w noc, 3h w dzień, czy coś? xD

Opublikowano

Lol, właśnie lepiej uczyć się 2h i spać te 7-8h niż uczyć się 4-6h i spać 4-6h ;)

Najlepiej się uczyć rano, lub wieczorem. Wtedy mózg najwięcej zapamiętuje.

A jak zmniejszyć ilośc snu? W moim wypadku, wystarczy przemówić do naszego mózgu. Być pewnym, że nam się uda.

Opublikowano

Lol, właśnie lepiej uczyć się 2h i spać te 7-8h niż uczyć się 4-6h i spać 4-6h ;)

Najlepiej się uczyć rano, lub wieczorem. Wtedy mózg najwięcej zapamiętuje.

A jak zmniejszyć ilośc snu? W moim wypadku, wystarczy przemówić do naszego mózgu. Być pewnym, że nam się uda.

To by na ogół działało, gdyby nie to, że w 2 noce trzeba ogarnąć całe półrocze. 

Ja to mam taką praktykę, idę spać o 18 wstaję o północy, gram do 4 w h1z1 ( w nocy mniej ludzi ) i od 4 do 6:30 :D Polecam.

Idealne na wakacje :D

Opublikowano

Zakład? (⌐□_□)

HEHEHEHEHEHEHEHEHEHEHEHEHEHE, LABQIN TY ŚMIESZKU

Mówię o ogólny skróceniu, albo o spaniu w różnych porach, słyszałem o czymś takim jak 6x20min, jest coś innego, w stylu 3h w noc, 3h w dzień, czy coś? xD

A nie wydaje Ci sie  ze za bardzo starasz sie to wszystko kombinować? Ustal sobie prosty cykl. Kładziesz się spać o pólnocy a wstajesz o 6. Z tego co kiedyś gdzieś wyczytałem + zawsze mi to matka powtarza jak wstaje  o 13 bo do 4 w nocy ogladalem fargo #sendlaslabych ze 6 godzin to minimalna ilosc snu zeby prawidlowo funkcjonowac. Jeśli zaczniesz dzień o 6 to masz za przeproszeniem w kurwe czasu żeby zrobić wszystko czego pragniesz i jeszcze dodatkowo bedziesz miec czas na przyjemnosci. Nie kombinuj z tym tak bardzo bo to jest niezdrowe. Jak człowiek sie zdrowo nie wysypia to ma problemy z koncentracją i można nawet do łba dostać, a nie wspomniałem ze zorganizowany system spania wspomaga organizacje swojego zycia. Na początku bedzie Ci trudno ale z czasem jak juz przywykniesz to napewno znajdziesz wiecej czasu zeby sie pouczyc  Napisałeś ze chcesz mniej spać zeby więcej z zycia (szkoła waakcje) wyjąc. Ale problem nie lezy w tym ile ty spisz. Problem lezy w tym jak organizujesz swój czas.

Opublikowano

Przestawiasz się jak maszyna. Ja każdego dnia sypiałem po 6h max, potem mniej mniej. Teraz sypiam po 2-3h, ciężko żeby człowiek funkcjonował normalnie. Czasem jestem dojebany jak śmieć, ale kawa i trzeba dalej tankować.

vlge7.gif

@Ravoner pls

Opublikowano

@veimiK postaraj się spać 7,5h, a później zmniejsz tą ilość do 6h.

+ Poczytaj o śnie polifazowym :)

Właśnie o takie coś mi chodziło, dzięki! 

A nie wydaje Ci sie  ze za bardzo starasz sie to wszystko kombinować? Ustal sobie prosty cykl. Kładziesz się spać o pólnocy a wstajesz o 6. Z tego co kiedyś gdzieś wyczytałem + zawsze mi to matka powtarza jak wstaje  o 13 bo do 4 w nocy ogladalem fargo #sendlaslabych ze 6 godzin to minimalna ilosc snu zeby prawidlowo funkcjonowac. Jeśli zaczniesz dzień o 6 to masz za przeproszeniem w kurwe czasu żeby zrobić wszystko czego pragniesz i jeszcze dodatkowo bedziesz miec czas na przyjemnosci. Nie kombinuj z tym tak bardzo bo to jest niezdrowe. Jak człowiek sie zdrowo nie wysypia to ma problemy z koncentracją i można nawet do łba dostać, a nie wspomniałem ze zorganizowany system spania wspomaga organizacje swojego zycia. Na początku bedzie Ci trudno ale z czasem jak juz przywykniesz to napewno znajdziesz wiecej czasu zeby sie pouczyc  Napisałeś ze chcesz mniej spać zeby więcej z zycia (szkoła waakcje) wyjąc. Ale problem nie lezy w tym ile ty spisz. Problem lezy w tym jak organizujesz swój czas.

Nie będę robił nic pochopnie, jak coś mi nie będzie pasowało to po prostu wrócę do normalnego cyklu.

Opublikowano

Zbyt mała ilość snu szkodzi organizmowi, ograniczanie go do minimum jest bez sensu. Co niby więcej zdziałasz po tym, jak zaoszczędzisz 2 godziny na nie spaniu? pewnie i tak codziennie marnujesz więcej czasu jak praktycznie każdy więc nie pierdol głupot, ze to dla ciebie takie ważne. Ja często śpie po 4-5 godzin od poniedziałku do piątku ale to z powodu moich zjebanych przyzwyczajeń, a potem w weekendy odsypiam sporo.

Opublikowano

Poczytaj o snie polifazowym. Mozna dojsc do 3-4h snu dziennie. Ja sam sypiam max 5h na dzien po miesiacu "przerzucania" sie na ten sposob i w przeciwienstwie do zwyklego 5h snu nie jestem zmeczony :)

Regularne-cykle-snu-sen-polifazowy-jak-s

@Edit zauwazylem ze ktos wyzej o tym napisal, sorki, nie czytalem postow.

sygna.png

Opublikowano

Zbyt mała ilość snu szkodzi organizmowi, ograniczanie go do minimum jest bez sensu. Co niby więcej zdziałasz po tym, jak zaoszczędzisz 2 godziny na nie spaniu? pewnie i tak codziennie marnujesz więcej czasu jak praktycznie każdy więc nie pierdol głupot, ze to dla ciebie takie ważne. Ja często śpie po 4-5 godzin od poniedziałku do piątku ale to z powodu moich zjebanych przyzwyczajeń, a potem w weekendy odsypiam sporo.

2 godziny dziennie daje 730 godzin w roku, czyli jakieś 30 "dodatkowych" dni. Dodatkowy miesiąc, racja, nic mu to nie da.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

To by na ogół działało, gdyby nie to, że w 2 noce trzeba ogarnąć całe półrocze. 

No to 2 nocki to na kawie i 2-3 godzinach snu można lajtowo dać radę.

Super polifazowe sny xD. Całe społeczeństwo śpi w nocy, ale ty sobie będziesz robił drzemki kilka razy w ciągu dnia. Ma to sens jedynie jeśli siedzisz całe dnie sam w domu.

A potem sorry koledzy i koleżanki, czas na popołudniową drzemkę i typ zawija do domu xD

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Super polifazowe sny xD. Całe społeczeństwo śpi w nocy, ale ty sobie będziesz robił drzemki kilka razy w ciągu dnia. Ma to sens jedynie jeśli siedzisz całe dnie sam w domu.

A potem sorry koledzy i koleżanki, czas na popołudniową drzemkę i typ zawija do domu xD

Cale spoleczenstwo w bialy dzien bawi sie z kolegami i kolezankami albo pracuje :)

w ostatniej fazie 20 min snu co 3 godziny to pikus, zreszta nikt nie zabrania spac od 5 do 7 i od 20 do 22 ;) jest czas i na znajomych i na prace i na rzeczy, dla ktorych ograniczasz sen.

sygna.png

Opublikowano

Nie, ma to sens kiedy chce się rozłożyć pracę na więcej godzin, żeby było więcej swobody i mniej stresu.

Opublikowano

2 godziny dziennie daje 730 godzin w roku, czyli jakieś 30 "dodatkowych" dni. Dodatkowy miesiąc, racja, nic mu to nie da.

Tak kalkulują tylko ludzie bez wyobraźni, śmiać mi się chce, gdy słyszę tego typu argument. To tak samo jak z tym niepaleniem, ile to byś pieniędzy w ciągu roku zaoszczędził dzięki temu, gdybyś nie palił tylko odkładał. C***a byś zrobił a nie zaoszczędził, wtedy wydałbyś pieniądze na coś innego i na jedno by wyszło. Tak samo w przypadku snu, możesz się katować i spać krócej ale co ci to da, jak przez to jesteś mniej wydatny zarówno psychicznie jak i fizycznie, nie będziesz się w stanie tak bardzo skupić, jak gdybyś spał dłużej. I tak jak już powiedziałem, zamiast ograniczać sen tylko po to, żeby mieć więcej czasu na te "ważne" sprawy lepiej postaraj się go lepiej zorganizować bo jestem pewien, że codziennie go marnujesz dużo tak samo jak większość ludzi, co już wyżej napisałem.

Opublikowano

Nie, ma to sens kiedy chce się rozłożyć pracę na więcej godzin, żeby było więcej swobody i mniej stresu.

Tyle że jeśli ma to być efektywne, to musisz spać w ten sposób regularnie. Czyli jeśli chcesz mieć kontakty z innymi ludźmi, to w zasadzie wszystko oprócz popołudniowej drzemki odpada. Nie możesz przez pół roku balować, a potem sobie zmienić sposobu snu na tydzień.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Ustawienie budzika nic nie daje, bo zazwyczaj się go przełącza i idzie spać dalej xD

Żeby być wydajnym trzeba przespać powyżej 7 godzin.

Gdy chodziłem do szkoły spałem po 4 godziny dziennie (w domu), bo nie było

bata bym nie zasnął w autobusie, na jakiejś bezcelowej lekcji. Więc jeśli chcesz być wydajnym

śpij w nocy a w dzień się ucz innej opcji nie ma. No chyba że będziesz jak ten mnich

co już nie śpi któreś dziesięciolecie z rzędu xD

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...