Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak dobrze zapamiętać teorię z nauki programowania ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zaczynam swoją przygodę z programowaniem po raz któryś :v Teraz chcę napisać 1 program, który bardzo ułatwi mi zarabiane, lecz patrząc na tutorial, ,,boję" się że nie zapamiętam / zapomnę część z materiału, a chciałbym jak najwięcej zapamiętać..... Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Nie bój się, że czegoś zapomnisz. Zapomnisz raz, przypomnisz sobie, za drugim razem to samo, a za trzecim napiszesz już bez żadnej pomocy. Komputer Ci nie wybuchnie jak napiszesz coś źle, ani też Cię nie ochrzani. Wałkuj tak długo jeden rozdział i tak długo pisz, żebyś był pewny, że umiesz. Słyszałem pewne zdanie, które zapadło mi w pamięci, jeśli potrafimy o czymś krótko i zwięźle opowiedzieć, to znaczy, że to umiemy. Jeśli się nie zniechęcisz to zobaczysz po pewnym czasie, że wraz z czasem umiesz coraz więcej.

Opublikowano

Nie, tylko chcę zapamiętać jak najwięcej z nauki :v

Zawsze czytając o czymś próbuj to i zapisuj. Jeśli nie użyjesz tego przez dłuższy czas to i tak o tym zapomnisz, ale łatwiej będzie Ci do tego wrócić.

"boję" się że nie zapamiętam / zapomnę część z materiału

Dlaczego? Jeśli będziesz miał problem, którego rozwiązaniem będzie to, o czym się uczyłeś, to raczej łatwo ponownie znajdziesz to rozwiązanie (po coś są zakładki w przeglądarkach) i je sobie powtórzysz.

708121422388637873334.png

Opublikowano

To zależy czego się uczysz np. takie WinApi w C++ to strata czasu i lepiej poszukać czegoś innego, jednak skoro to jest coś co naprawdę jest przydatne to powinieneś to czytać i czytać aż zrozumiesz. Czasami kod napiszesz 10 razy, czasami 20, a czasami musisz go przeanalizować - o to chodzi w programowaniu.­

pyhvh7E.png

Opublikowano

Nauka teori w programowaniu jest jak nauka jezyka, po pewnym czasie po prostu skladasz zdania i mowisz, majac nawet male problemy z gramatyka jestes w stanie zlozyc zdanie ktore ma jakis tam sens i inni zrozumieja.

Bron boze kuc, bo to nic nie da, trzeba zrozumiec, zazwyczaj na bledach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...