Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Instalacja VestaCP - darmowego panelu hostingowego - na naszym serwerze

Jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[TuT] Instalacja VestaCP - darmowego panelu hostingowego - na naszym serwerze

I. Czym jest VestaCP?

VestaCP jest to, jak już wspomniałem, darmowy panel hostingowy. W mojej opinii jest dobrą alternatywą dla płatnych paneli takich jak cPanel czy DirectAdmin. Panel ułatwia nam takie czynności jak

• Zarządzanie użytkownikami panelu
  • Zarządzanie domenami
  • Zarządzanie strefą DNS
  • Zarządzanie adresami e-mail
  • Zarządzanie bazami danych
  • Zarządzanie zadaniami CRON
  • Zarządzanie backupami
  • Zarządzanie kontami FTP

W przypadku Vesty wszystkie te funkcjonalności otrzymujemy za darmo.

II. Co będzie nam potrzebne?

1. Serwer VPS/Dedykowany
  2. Zainstalowana na nim dowolna dystrybucja systemu Linux
  3. Trochę chęci i czytanie ze zrozumieniem

III. Instalacja

Pierwszym krokiem jest połączenie się poprzez SSH z naszym serwerem, osobiście używam do tego programu Putty. Upewniamy się, że mamy najnowsze wersje programów do pobrania wpisując komendę

apt-get update

Będziemy dodatkowo potrzebować komendy curl, w tym celu pobieramy z repozytorium pakiet curl

apt-get install curl

Teraz przechodzimy na stronę vestacp.com. Z menu u góry wybieramy 'install'. Przechodzimy do okna, w którym połączyliśmy się z naszym serwerem i wpisujemy

curl -O http://vestacp.com/pub/vst-install.sh

Wracamy do naszej przeglądarki, w której pora zdecydować co chcemy, aby zawierało się wraz z vestą, a czego nie. Jeśli nie znasz się na tym zalecam zostawienie Ci wszystkiego na domyślnych wartościach lub ustawienie zgodnie z moimi preferencjami (czyli tak jak mam to zrobione u siebie na moim serwerze).

Przykładowa konfiguracja

2817214484805031181804.jpeg

Teraz pozostaje nam nacisnąć tylko "Generate Install Command". 

Przykładowa wygenerowana komenda instalacyjna

bash vst-install.sh --nginx yes --phpfpm yes --apache no --vsftpd no --proftpd yes --exim yes --dovecot yes --spamassassin yes --clamav yes --named yes --iptables yes --fail2ban yes --mysql yes --postgresql no --remi yes --quota no --hostname IP_SERWERA --email nasz_email --password haslo_do_panelu

Wklejamy nasz wygenerowany kod i czekamy, aż instalacja się skończy. W trakcie instalacji zostaniemy poproszeni o wybranie jednej z kilku opcji, możemy wtedy śmiało nacisnąć enter (zostanie wybrana domyślna wartość).

To na tyle, żeby przejść do panelu wystarczy przejść pod adres IP_SERWERA:8083. UWAGA! Może wyskoczyć powiadomienie o niebezpiecznym połączeniu. Fakt ten wynika, że na naszym serwerze nie ma certyfikatu SSL, a wchodząc do panelu z automatu wymuszany jest adres https://. Możemy spokojnie zignorować ten fakt.

To na tyle z tego poradnika, poradnik dotyczący podpinania domeny i "bawienia się" możliwościami pojawi się jutro (26-11-2015), ze względu, że mam małe problemy z domeną u jednego z moich dostawców usług, a drugiej na zbyciu nie mam.

Poradnik wykonany przez dla MPCForum.pl

Zakazuje się kopiowania poradnika na inne strony bez zgody autora.

P.S. Nie zgadzam się

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Właśnie szukałem takiej alternatywy i ją znalazłem i już korzystam z tego panelu 

//Nie cytuj całego postu, pod którym piszesz kiedy nie ma takiej potrzeby. Cytat usunięty.

//Wolen

Jeżeli odpowiadasz na moją odpowiedź użyj opcji "Cytuj" lub oznacz mnie w poście @adam23450

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...