Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Spis] Jackpot - odpowiedzi na podstawowe pytania związane z zakładaniem Jackpota

Jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[spis] Jackpot - odpowiedzi na podstawowe pytania związane z zakładaniem Jackpota

I. Słowem wstępu...

Temat jest przeznaczony dla osób planujących założyć jackpot CS:GO. Zauważyłem, że zaczęło powstawać wiele tematów związanych z tą tematyką, a praktycznie przewijają się co jakiś czas te same. Ten temat jest zbiorem najczęstszych pytań i odpowiedzi. Oczywiście nie jestem studnią wiedzy bez dna, mogą pojawić się drobne błędy, literówki lub po prostu braknie jakiegoś pytania wraz z odpowiedzią. Jeśli chciałbyś coś dodać od siebie do tego tematu możesz śmiało napisać do mnie na PW lub po prostu napisać to w odpowiedzi w tym wątku - nie gryzę  :lenny:.

II. Pytania o odpowiedzi

[P] - Co będzie mi potrzebne do postawienia jackpota?

• VPS (Virtual Private Server)
  • Skrypt jackpot (WWW + Bot + Baza danych)
  • Umiejętność posługiwania się komendami linuxowskimi
  • Podstawowa wiedza o języku PHP
  • Umiejętność googlowania (najlepiej w języku angielskim), nie ma problemów nie do rozwiązania, ludziom zazwyczaj nie chce się po prostu szukać

[P] - Jak połączyć stronę z bazą danych?

1. Utwórz na swoim serwerze VPS bazę danych (jak to zrobić znajdziesz w google) lub zainstaluj PhpMyAdmin (co to jest i jak to zainstalować również znajdziesz w google)
  2. Zaimportuj plik .sql do swojej bazy danych (google - "phpmyadmin jak zaimportować plik sql")
  3. W folderze ze stroną WWW przejdź do pliku set.php i uzupełnij go według wzoru
    <?php
    $sitename = "nazwa_strony";
    $link = mysql_connect("IP SERWERA MYSQL(najczęściej localhost)", "NAZWA UŻYTKOWNIKA BAZY DANYCH", "HASŁO UŻYTKOWNIKA BAZY DANYCH");
    $db_selected = mysql_select_db('NAZWA BAZY DANYCH', $link);
    mysql_query("SET NAMES utf8");

function fetchinfo($rowname,$tablename,$finder,$findervalue) {
    	if($finder == "1") $result = mysql_query("SELECT $rowname FROM $tablename");
    	else $result = mysql_query("SELECT $rowname FROM $tablename WHERE `$finder`='$findervalue'");
    	$row = mysql_fetch_assoc($result);
    	return $row[$rowname];
    }
    ?>

4. Zapisz plik - nasza baza danych jest połączona z naszym skryptem

[P] - Napisałem temat z prośbą o pomoc, ale nic nie rozumiem, nie znam się na tym, co teraz?

Jedynym wyjściem w takiej sytuacji jedynym rozsądnym wyjściem jest albo zaczęcie zgłębiania tej tematyki (czasochłonne) lub poszukanie osoby, której będziesz mógł zlecić to skonfigurowanie całego jackpota. Takie ogłoszenie możesz zamieścić tylko i wyłącznie w tym temacie.

[P] - Jakie pakiety muszą znajdować się na moim serwerze?

• Apache2/nginx
  • PHP(5)
  • MySQL
  • NodeJS
  • Przydatne może okazać się PhpMyAdmin

To są podstawowe pakiety, które są wymagane do uruchomienia jackpota. Żeby móc łączyć się z serwerem np. za pomocą FTP musisz doinstalować i skonfigurować odpowiedni pakiet - więcej o tym możesz znaleźć w google.

[P] - Czy potrzebuję "zwykłego hostingu" czy VPS z domeną wystarczy?

Zarówno bazę danych, skrypt jak i bota stawiasz na jednym serwerze VPS.

[P] - Jak skonfigurować BOTa?

Przechodzisz do pliku BOT.js i uzupełniasz kolejno

admin - tutaj podajesz te cyfry, które są w linku do Twojego profilu steam

accountName - login do konta bota

password - hasło do konta bota

[P] - Jak spiąć razem domenę z VPSem, zarządzać kontami FTP itp?

Kiedy masz już zainstalowane pakiety w celu ułatwienia sobie życia możesz zainstalować panel WEB, która umożliwi Ci łatwiejsze zarządzanie domenami, kontami ftp, bazami danych etc. Przykładem darmowego panelu jest VestaCP, a z płatnych polecam cPanel/DirectAdmin.

[P] - Znalazłem skrypt za darmo w internecie czy jest on bezpieczny?

Skrypt może mnie luki bezpieczeństwa, które pozwolą np. przejąć wygraną przez osoby trzecie. Bóg jeden wie co mogło zrodzić się w czyjejś ruskiej głowie, bo zazwyczaj takie skrypty są pochodzenia rosyjskiego.

III. Podsumowanie

Są to pytania, które wpadły mi do głowy podczas pisania tego tematu. Tak jak mówiłem mogłem gdzieś się pomylić lub zapomnieć o jakimś pytaniu. Jakby ktoś wpadł na jakieś pytanie, które mógłbym dopisać - zapraszam do kontaktu, mam nadzieję, ze komuś się to przyda  :O.

Opublikowano

możesz dodać pytanie:

Jak przygotować środowisko aby zainstalować node js bo zwykle 1 cmd nie da się tego zrobić :D

Może od razu co wpisać tworząc bazy danych oraz podstawowe odp na pytanie dotyczące nie działania strony.

Do tego ostatniego mogę się podpisać gdyż u mnie był tylko biała strona a powodem tego jest brak permissionsa więc nasuwa się kolejne pytanie:

Jak nadać permissionsa aby index.php mógł wykonać request(cos tam). Czekam aż to dodasz :D

PS.Oczywiście wiem kto był dla cb inspiracją do napisania tego xD

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Napisz gdzieś, że to jest mini poradnik dla systemów linuxowych dla serwerów korzystających z php­, gdyż można robić to na windowsie, freebsd i innych unixowych serwerach, które nieco sie różnią od linuxa.

Po drugie można korzystać z własnego serwera HTTP lub jakiegoś innego, niż apache

możesz dodać pytanie:

Jak przygotować środowisko aby zainstalować node js bo zwykle 1 cmd nie da się tego zrobić  :D

Może od razu co wpisać tworząc bazy danych oraz podstawowe odp na pytanie dotyczące nie działania strony.

Do tego ostatniego mogę się podpisać gdyż u mnie był tylko biała strona a powodem tego jest brak permissionsa więc nasuwa się kolejne pytanie:

Jak nadać permissionsa aby index.php mógł wykonać request(cos tam). Czekam aż to dodasz  :D

PS.Oczywiście wiem kto był dla cb inspiracją do napisania tego  xD

@MsDaniel55 ... autor wspomniał o tym na samym początku w pierwszym spoilerze, czyli że są wymagane podstawowe komendy dla systemów linuxowych. Mogę podpowiedzieć o komendzie "chmod"

Wejdź na moją listę serwerów i zobacz wszystkie serwery minecraft

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...