Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Bootowanie DVD UEFI BIOS (Gigabyte GA B-75M-D2V)

oski0132

Pytanie

Opublikowano

Witam, przechodząc do rzeczy mam problem z bootowaniem w pierwszej kolejności płyty DVD w celu formatu dysków. Moja płyta główna to Gigabyte GA B-75M-D2V. Na jakimś zagranicznym forum wyczytałem, że należy wyłączyć secure boot, lecz w moim przypadku jest to cały czas włączone i w ogóle nie mogę tego wyłączyć (nawet nie mogę na to najechać) i włączyć Launch CSM, a tej opcji nie mogę znaleźć nigdzie.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To co chcesz instalować i w jakim trybie instalka , dla normalnych partycji MBR czy UEFI ? 

Jak robisz to co napisałeś to nie widzisz partycji GPT bo botuje w MBR 

w8, w8,1 i w10 dla UEFI musi mieć włączony secure dysk i botowanie UEFI na dodatek partycje też zrobione w GPT ( w sumie zrobi je instalka ) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To samo jest jak wejdziesz w Boot Menu i weźmiesz boot UEFI z DVD?

To samo.

To co chcesz instalować i w jakim trybie instalka , dla normalnych partycji MBR czy UEFI ? 

Jak robisz to co napisałeś to nie widzisz partycji GPT bo botuje w MBR 

w8, w8,1 i w10 dla UEFI musi mieć włączony secure dysk i botowanie UEFI na dodatek partycje też zrobione w GPT ( w sumie zrobi je instalka ) 

Nie znam się za bardzo na tym, więc mógłbyś napisać trochę jaśniej?

Nie wiem w jakim trybie instalka, kupiłem płytę i na forum pytałem co kliknąć, żeby zgrać win 7 na płytę podczas pierwszego uruchomienia płyty, gościu napisał, że mam kliknąć anuluj, więc kliknąłem i zgrałem windowsa za pomocą ImgBurn a w nim nie zmieniałem żadnych opcji.

Dodam może, że gdy uruchomię komputer mogę normalnie wejść w "Mój Komputer" i zainstalować windowsa.

Opublikowano

Jaki masz obecnie system, dokładnie podaj i jaki instalujesz, x32 czy x64 ?  

Wejdź w zarządzanie komputerem i daj screna menedżera dysków 

Opublikowano

Jaki masz obecnie system, dokładnie podaj i jaki instalujesz, x32 czy x64 ?  

Wejdź w zarządzanie komputerem i daj screna menedżera dysków 

Obecnie mam Windows 7 Professional x64 i instaluje ten sam (przyczyną jest format z powodu zaśmieconego komputera ;))

Proszę oto SS:

UAx0oG0.png

Opublikowano

Widocznie nie masz nagranej albo źle nagraną botowalną instalkę , rób z pena a nagrywaj rufusem 

Opublikowano

Widocznie nie masz nagranej albo źle nagraną botowalną instalkę , rób z pena a nagrywaj rufusem 

Jednak to wina BIOS'u... A, zapomniałem zapytać czy to dlaczego mi nie chce wczytać płyty przy stracie to może być wina niezaktualizowanego BIOS'u?

Opublikowano

Skoro biosu to po co nudzisz i zakładasz tematy jak wiesz lepiej ? Od biosu nie zależy nigdy botowanie płytki zwłaszcza od wersji biosu, w nim się tylko ustawia by botowało w pierwszej kolejności  z CD tego widocznie nie potrafisz tylko zrobić.  

Pisze też przy starcie na ekranie co nacisnąć by wywołać boot menu 

Opublikowano

Skoro biosu to po co nudzisz i zakładasz tematy jak wiesz lepiej ? Od biosu nie zależy nigdy botowanie płytki zwłaszcza od wersji biosu, w nim się tylko ustawia by botowało w pierwszej kolejności  z CD tego widocznie nie potrafisz tylko zrobić.  

Pisze też przy starcie na ekranie co nacisnąć by wywołać boot menu 

To wytłumacz mi dlaczego gdy włączę normalnie komputer (zaloguje się itp.) to z poziomu "Mój komputer" mogę normalnie zainstalować system?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...