Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Bootowanie DVD UEFI BIOS (Gigabyte GA B-75M-D2V)

oski0132

Pytanie

Opublikowano

Witam, przechodząc do rzeczy mam problem z bootowaniem w pierwszej kolejności płyty DVD w celu formatu dysków. Moja płyta główna to Gigabyte GA B-75M-D2V. Na jakimś zagranicznym forum wyczytałem, że należy wyłączyć secure boot, lecz w moim przypadku jest to cały czas włączone i w ogóle nie mogę tego wyłączyć (nawet nie mogę na to najechać) i włączyć Launch CSM, a tej opcji nie mogę znaleźć nigdzie.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki masz obecnie system, dokładnie podaj i jaki instalujesz, x32 czy x64 ?  

Wejdź w zarządzanie komputerem i daj screna menedżera dysków 

Obecnie mam Windows 7 Professional x64 i instaluje ten sam (przyczyną jest format z powodu zaśmieconego komputera ;))

Proszę oto SS:

UAx0oG0.png

Opublikowano

To samo jest jak wejdziesz w Boot Menu i weźmiesz boot UEFI z DVD?

To samo.

To co chcesz instalować i w jakim trybie instalka , dla normalnych partycji MBR czy UEFI ? 

Jak robisz to co napisałeś to nie widzisz partycji GPT bo botuje w MBR 

w8, w8,1 i w10 dla UEFI musi mieć włączony secure dysk i botowanie UEFI na dodatek partycje też zrobione w GPT ( w sumie zrobi je instalka ) 

Nie znam się za bardzo na tym, więc mógłbyś napisać trochę jaśniej?

Nie wiem w jakim trybie instalka, kupiłem płytę i na forum pytałem co kliknąć, żeby zgrać win 7 na płytę podczas pierwszego uruchomienia płyty, gościu napisał, że mam kliknąć anuluj, więc kliknąłem i zgrałem windowsa za pomocą ImgBurn a w nim nie zmieniałem żadnych opcji.

Dodam może, że gdy uruchomię komputer mogę normalnie wejść w "Mój Komputer" i zainstalować windowsa.

Opublikowano

Widocznie nie masz nagranej albo źle nagraną botowalną instalkę , rób z pena a nagrywaj rufusem 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Skoro biosu to po co nudzisz i zakładasz tematy jak wiesz lepiej ? Od biosu nie zależy nigdy botowanie płytki zwłaszcza od wersji biosu, w nim się tylko ustawia by botowało w pierwszej kolejności  z CD tego widocznie nie potrafisz tylko zrobić.  

Pisze też przy starcie na ekranie co nacisnąć by wywołać boot menu 

Opublikowano

Skoro biosu to po co nudzisz i zakładasz tematy jak wiesz lepiej ? Od biosu nie zależy nigdy botowanie płytki zwłaszcza od wersji biosu, w nim się tylko ustawia by botowało w pierwszej kolejności  z CD tego widocznie nie potrafisz tylko zrobić.  

Pisze też przy starcie na ekranie co nacisnąć by wywołać boot menu 

To wytłumacz mi dlaczego gdy włączę normalnie komputer (zaloguje się itp.) to z poziomu "Mój komputer" mogę normalnie zainstalować system?

Opublikowano

To co chcesz instalować i w jakim trybie instalka , dla normalnych partycji MBR czy UEFI ? 

Jak robisz to co napisałeś to nie widzisz partycji GPT bo botuje w MBR 

w8, w8,1 i w10 dla UEFI musi mieć włączony secure dysk i botowanie UEFI na dodatek partycje też zrobione w GPT ( w sumie zrobi je instalka ) 

Opublikowano

Jaki masz obecnie system, dokładnie podaj i jaki instalujesz, x32 czy x64 ?  

Wejdź w zarządzanie komputerem i daj screna menedżera dysków 

Opublikowano

Widocznie nie masz nagranej albo źle nagraną botowalną instalkę , rób z pena a nagrywaj rufusem 

Jednak to wina BIOS'u... A, zapomniałem zapytać czy to dlaczego mi nie chce wczytać płyty przy stracie to może być wina niezaktualizowanego BIOS'u?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...