Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jetbrains Student Licence za 10zł

Jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[TuT] Jetbrains Student Licence za 10zł

W tym poradniku przedstawię wam jak niewielkim kosztem (10zł za rok; cały pakiet wszystkich programów kosztuje 649€/rok) można uzyskać licencję studencką na wszystkie programy firmy Jetbrains. Programy ze stajni Jetbrains (szczególnie w przypadku tego działu PhpStorm) są chyba najbardziej poważanymi i pożądanymi narzędziami pracy na rynku. Programy mogą być używane tylko i wyłącznie w celach naukowych, broń boże komercyjnych. Cały "trik" polega na tym, żeby przejść proces rejestracji jako studenta musimy posiadać konto e-mail w adresie z końcówką .edu lub .edu.pl. O ile uzyskanie tej pierwszej jest zarezerwowane tylko dla instytucji naukowych, tak tą drugą może kupić każdy zwykły, przeciętny Kowalski. Koszt takiej domeny to 10zł i jest to jedyny wydatek w celu uzyskania licencji studenckiej. Jeśli jesteś zainteresowany uzyskaniem takiej licencji zapraszam do lektury.

Krokiem pierwszym będzie zakup domeny .edu.pl. Nazwa domeny i firma, w której ją zarejestrujemy nie gra roli, liczy się tylko końcówka. Przykładami hostingów oferujących domeny edu.pl są ovh.pl i biznes-host.pl. 

Kolejny krokiem jest zorganizowanie hostingu, który udostępni nam obsługę e-mail dla naszej domeny, mój wybór padł na vior.pl, oferują oni rok hostingu za darmo, w tym czasie stanowczo zdążymy zarejestrować się :D.

Gdy mamy już hosting i domenę pora podpiąć ją pod nasz serwer i utworzyć adres e-mail. W tym celu przechodzimy do panelu DirectAdmin i postępujemy zgodnie z poniższymi krokami.

2909514467428311181804.gif

Oczywiście przedstawione dane są tylko przykładowe. Wpisujemy swoją nazwę domeny oraz własny email z własnym hasłem.

Gdy już mamy nasz email przechodzimy na stronę https://www.jetbrains.com/ i postępujemy zgodnie z poniższymi krokami.

9829914467431471181804.gif

Imię i nazwisko nie muszą być prawdziwe, ważna jest tylko poprawność naszego adres emailowego.

Po wykonaniu tych kroków na nasz email przyjdzie wiadomość prosząca o potwierdzenie rejestracji, wyglądająca w następujący sposób

5667214467432461181804.jpeg

Po potwierdzeniu prośby przyjdzie do nas drugi email aktywujący, który wygląda tak

6584314467432461181804.jpeg

teraz wystarczy ustawić nasze hasło oraz zalogować się do systemu. Pobieramy interesujący nas program, po instalacji wybieramy aktywację poprzez zalogowanie się i gotowe, możemy korzystać z dowolnego programu ze stajni Jetbrains.

Jeśli ktoś ma jakieś pytania z radością na nie odpowiem :).

Opublikowano

Tutaj bardziej chodzi o to, że gdybyś miał działalność gospodarczą (a takową trzeba mieć żeby świadczyć usługi etecera) i byś miał kontrolę to mogliby się przyczepić. Nie wiem jak to dokładnie działa, licencja jest niekomercyjna, wolałem to zaznaczyć, żeby nie było potem problemów.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Powinien działać, jak nie używasz komercyjnie to nikt się nie przyczepi.

Warto jeszcze wspomnieć o wersjach EAP (Early Access Program) - możesz uzywać za darmo najnowszą, nie wydaną jeszcze wersję:

https://www.jetbrains.com/support/eap/

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Jeśli jest się studentem to wystarczy zrobić skan awersu i rewersu legitymacji studenckiej, załatwić to tutaj ('Offical Document') i za parę dni mamy odpowiedź.

Imię i nazwisko musi być do weryfikacji, ale do zamazanego adresu (zrobione celowo) nikt się nie przyczepił i licencja na rok za niecały dzień przyleciała ;)

1e99226777ca4caebea0536d34da89ed.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...