Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno laptopa z USA - koszty

Małpa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, myślałem na kupnem laptopa z USA przez ebaya, ale nie wiem i nigdzie nie mogłem znaleźć jasno napisanej jednej rzeczy: jak to jest z tym cłem? I ile kosztuje przesyłka mniej więcej?

Powiedzmy, że chce kupić laptopa za 3000zł, ile wyniesie cło i przesyłka? Czy jest wgl jakieś cło? Bo gdzieś wyczytałem, że laptopy temu nie podlegają.

Help, za najlepszą odpowiedź limit, tj. 50 lajków i moja wdzięczność :)

Opublikowano

Cło na elektronikę w USA wynosi 0%, jedynie za co możesz zapłacić to VAT, jednakże jeśli zamówisz jako firma, a nie osoba prywatna to tylko zapłacisz za laptopa i przesyłkę mniej więcej 150-200zł.

805491408806070489277.png

Opublikowano

Cło na elektronikę w USA wynosi 0%, jedynie za co możesz zapłacić to VAT, jednakże jeśli zamówisz jako firma, a nie osoba prywatna to tylko zapłacisz za laptopa i przesyłkę mniej więcej 150-200zł.

Czyli po prostu zamawiam przez ebaya i wyświetli mi się gdzieś ten pewny koszt? Żeby potem się na dodatkowy narazić?

Opublikowano

1. Tworzysz skrzynkę pocztową w USA przez jeden z portali, który to umożliwia (wpisz w google "zamawianie z USA"). Dostajesz adres własnej skrzynki.

2. Robisz zakupy właśnie na ten adres.

3. Gdy dostaniesz powiadomienie o przyjściu paczki do Ciebie, wysyłasz prośbę o wysłanie paczki na twój adres w Polsce.

4. Potwierdzasz wszystkie sprawy (VAT + cło) wraz z opłatą za przesyłkę.

5. Czekasz na przesyłkę.

Zamawiałem wiele razy i się sprawdziło. Warto napisać w kontakcie z firmą, żeby oznaczyli przesyłkę jako GIFT, dzięki czemu unikniesz podatku (a najlepiej całość przepakowali do nowej paczki).

Jest to w 100% bezpieczne i nie ma się czym martwić. Dosyć wygodne, jednak na paczkę trzeba trochę poczekać.

Ogólnie rzecz biorąc: zamawiając na terenie UE nie masz cła. Gdy chcesz coś sprowadzić z krajów spoza Unii, płacisz cło.

Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...