Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Święto Zmarłych 1 Listopada 2015r

GM Nico

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyrośniesz z tego, spokojnie! x)

Szkoda, że oni z głupoty nie...

Opublikowano

Co za debilna tradycja. Przez cały rok większość nagrobków jest zaniedbana, nikt nie pamięta o zmarłych ale jak tylko pojawi się w kalendarzu czerwona kartka z jedynką wszyscy idiocieją i biegną na cmentarze, nagle im się zmarli przypominają. O bliskich powinno pamiętać się przez caly rok, a nie od "święta".

Już nie wiem co gorsze, amerykańskie Halloween czy to.

Lepiej by było, gdyby nie było takiego święta i ludzie całkowicie zapominali o zmarłych?

Nie wiem jak Ty, ale ja po śmierci nie chciałbym, żeby moi żyjący bliscy tracili co tydzień czas i pieniądze na przychodzenie na cmentarz. Nie chciałbym, żeby moje dzieci żyły moją śmiercią. Raz na rok zdecydowanie wystarczy i uwierz mi, że fakt, że ludzie nie przychodzą codziennie na cmentarze nie znaczy, że zapomnieli o swoich bliskich. Inna sprawa, że nie każdy ma cmentarz ze swoimi bliskimi blisko. Na przykład ja muszę jechać ponad 500 km na najbliższy grób krewnego.

Ludzie nie wiedzą co świętujemy w tych dniach.

1 listopada - Wszystkich Świętych. Nazwa mówi sama za siebie, a i tak jestem w stanie się założyć, że większość ludzi nie wie co to tak na prawdę za święto. W dniu tym wspominamy wszystkich Świętych, wszystkich tych, co są już zbawieni. Nie jakiegoś tam Kowalskiego co zmarł miesiąc temu.

2 listopada - Dzień zaduszny - to jest święto wszystkich zmarłych, tych co odeszli, ale np. nie są święci, bądź cierpią w czyśćcu.

Dzisiaj jest dzień radości ze zbawienia. Jutro dzień smutku po zmarłych bliskich. Tylko, że w praktyce jest to tak, że dziś ludzie robią groby w pomniki przyozdobione różnymi kolorowymi zniczami, kwiatami... A pewnie większość z tych ludzi jutro nawet nie pomodli się za zmarłych, podczas gdy to właśnie jutro bardziej wspominamy tych co odeszli m.in. z naszych rodzin.

Aa i nie mów każdy zapomina. Modlitwa daje więcej niż zapalenia znicza, czy postawienie kwiatka. Faktycznie, wizualnie też to fatalnie wygląda, ale nigdy nie wiesz co ktoś ma w głowie. Dam na przykładzie pewnej osoby z mojej rodziny. Jak tylko wchodzi na cmentarz, to czuje się tak źle, że nie może tam przebywać. Nie chodzi o to, że coś mu się nie podoba. Po prostu lęki, wspomnienia i to wszystko wraca.

Pewnie dzisiaj ludzie będą modlić się za zmarłych, bo jest niedziela, więc jutro jest praca, a że przy okazji są na grobach. Nic się nie stanie jak ktoś się dzień wcześniej pomodli za zmarłego.

Najpierw piszesz, że to dzień radości, a potem masz problem z tym, że ludzie przyozdabiają groby? Może tak okazują radość? Ale szczerze mówiąc to jeszcze nigdy nie widziałem, żeby ktoś miał jakoś specjalnie przyozdobiony grób. A czy ludzie się modlą nad grobami to nie wiem, bo wolę zajmować się sobą i swoją rodziną. Nie rozglądam się po innych ludziach.

Opublikowano

Lepiej by było, gdyby nie było takiego święta i ludzie całkowicie zapominali o zmarłych?

Nie wiem jak Ty, ale ja po śmierci nie chciałbym, żeby moi żyjący bliscy tracili co tydzień czas i pieniądze na przychodzenie na cmentarz. Nie chciałbym, żeby moje dzieci żyły moją śmiercią. Raz na rok zdecydowanie wystarczy i uwierz mi, że fakt, że ludzie nie przychodzą codziennie na cmentarze nie znaczy, że zapomnieli o swoich bliskich. Inna sprawa, że nie każdy ma cmentarz ze swoimi bliskimi blisko. Na przykład ja muszę jechać ponad 500 km na najbliższy grób krewnego.

Pewnie dzisiaj ludzie będą modlić się za zmarłych, bo jest niedziela, więc jutro jest praca, a że przy okazji są na grobach. Nic się nie stanie jak ktoś się dzień wcześniej pomodli za zmarłego.

Najpierw piszesz, że to dzień radości, a potem masz problem z tym, że ludzie przyozdabiają groby? Może tak okazują radość? Ale szczerze mówiąc to jeszcze nigdy nie widziałem, żeby ktoś miał jakoś specjalnie przyozdobiony grób. A czy ludzie się modlą nad grobami to nie wiem, bo wolę zajmować się sobą i swoją rodziną. Nie rozglądam się po innych ludziach.

Źle mnie zrozumiałeś, chodzi o to, że jak dla kogoś celem tego święta jest zrobienie najpiękniejszego grobu na cmentarzu, to nie ma sensu go obchodzić.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

W tym temacie pomodliłem się tylko za tych,których już nie ma wśród nas,więc o jakiej prowokacji jest tu mowa ?

Opublikowano

Jako katolik na każdej mszy wspominam/wspominamy zmarłych. 

Jako ateista codziennie pamiętam o zmarłych i raz w tygodniu dbam o grobowce bliskich.

Więc nie zesraj się z tym swoim katolicyzmem...

Święto to już dawno straciło swój sens. Udajemy się w idiotyczną martyrologię udając, że pogrążamy się w zadumie i żałobie a w rzeczywistości idziemy na te groby bo, tak samo jak z całą religią - nauczyli nas tego rodzice a większość ludzi jest zbyt głupich, żeby próbować to kwestionować więc co roku zapieprzają na groby. Po co? C**j wie, ale skoro wszyscy to wszyscy. Wszyscy udają, że są tacy smutni i o Jezus Maria a wieczorem siadają ze szwagrem do wódki i napierdalają się w trupa.

Pieprzona szopka. 

A najpyszniejszy jest ból dupy ludzi, którzy zaciekle walczą z halloween bo "To nie nasza tradycja", "To święto to nie zabawa" itp. itd. i od zawsze nie potrafią zrozumieć, że jedno święto jest jednego dnia a drugie drugiego i w niczym sobie nie przeszkadzają.

Jak dla mnie lepsze to niż udawanie zasmuconych i stroskanych na pokaz.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Jako ateista codziennie pamiętam o zmarłych i raz w tygodniu dbam o grobowce bliskich.

Święto to już dawno straciło swój sens. Udajemy się w idiotyczną martyrologię udając, że pogrążamy się w zadumie i żałobie a w rzeczywistości idziemy na te groby bo, tak samo jak z całą religią - nauczyli nas tego rodzice a większość ludzi jest zbyt głupich, żeby próbować to kwestionować więc co roku zapieprzają na groby. Po co? C**j wie, ale skoro wszyscy to wszyscy. Wszyscy udają, że są tacy smutni i o Jezus Maria a wieczorem siadają ze szwagrem do wódki i napierdalają się w trupa.

Pieprzona szopka. 

A najpyszniejszy jest ból dupy ludzi, którzy zaciekle walczą z halloween bo "To nie nasza tradycja", "To święto to nie zabawa" itp. itd. i od zawsze nie potrafią zrozumieć, że jedno święto jest jednego dnia a drugie drugiego i w niczym sobie nie przeszkadzają.

Jak dla mnie lepsze to niż udawanie zasmuconych i stroskanych na pokaz.

Tak samo dla nie których idiotyczne może być oglądanie Anime. Co do tego (silnego jakby nie było) argumentu przeciwników tego święta to odpowiadam: są ludzie, którzy chodzą na groby częściej niż raz w roku. 

hYYRv6d.png

Opublikowano

Jeśli ktoś wierzy w życie pozagrobowe w żaden sposób dbanie o jego grób mu nie pomoże. 

Deus vult

Opublikowano

Tak samo dla nie których idiotyczne może być oglądanie Anime. Co do tego (silnego jakby nie było) argumentu przeciwników tego święta to odpowiadam: są ludzie, którzy chodzą na groby częściej niż raz w roku. 

Pewnie, ale to nie chodzi o tych ludzi tylko o szopkę, którą wszyscy odstawiają chociaż sami nie wiedzą czemu.

Jeśli ktoś wierzy w życie pozagrobowe w żaden sposób dbanie o jego grób mu nie pomoże. 

Prawda, to żyjący są przywiązani do grobowców. Zmarłym wszystko jedno.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Szczerze mówiąc nie chodze w ogóle na cmentarz, więc nie obchodze też święta zmarłych.

Nie czuję po prostu potrzeby. Bo niby po co miałbym to robić?

Takie chodzenie na pokaz jest dla mnie tymbardziej idiotyczne. Albo pójście "bo wypada". niech ludzie robią co uważają za słuszne, to czego potrzebują. a nie to co wygląda lepiej wśród innych.

EGd2kyn.gif

Zachęcam do ustawienia sobie tego gifa jako sygnaturę w celu wyrażenia niechęci i dezaprobaty

wobec pewnego użytkownika i faktu, że jest on moderatorem chińskich bajek.

STOP ARINESSOWI JAKO MODERATOROWI! Zero tolerancji!

Opublikowano

Jasne, widzę będąc co tydzień na dwóch miejskich cmentarzach jakie tłumy się tam pojawiają, o straganach już nawet nie wspomnę. 

Niektórzy ludzie pracują i czasu nie mają. Niektórzy są w takim wieku, że nie dadzą rady iść na cmentarz co miesiąc. ;) A niektórzy pochowani już po prostu rodziny nie mają, więc nikt o te groby nie dba. 

Opublikowano

k***a forum psycholi po c**j taki temat? 1 dal glupia odpowiedz pociagnie sie dalej i zaczna sie spiny = D  1 listopada to uszanuj i idz zapal znicz a nie na forum piszesz nikt debilem nie jest

Opublikowano

Jak fajnie by było jakby ludzie pilnowali głównie swojego grajdołu i nie oceniali każdego innego xp

Opublikowano

Pamiętam. Na co dzień, nie raz do roku. Wspominam, palę znicze - raz na tydzień, nie raz do roku. 

Święta Narodowe wydawałoby się dotyczą konkretnego wydarzenia historycznego, które miało miejsce konkretnego dnia, dlatego każda rocznica jest obchodzona. A co wydarzyło się 1.11, że akurat tego dnia nagle cała Polska przypomina sobie, że ktoś bliski kiedyś tam zmarł i trzeba zapalić świeczkę?

Jest Święto Zmarłych.

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

Takie święta, w czasie których oddaje się cześć zmarłym, jak gdyby oni żyli w innej dziedzinie, pozostają w sprzeczności z biblijnym opisem śmierci jako stanu całkowitej nieświadomości.

Opublikowano

Pomódlmy się za Wszystkich ludzi którzy odeszli z tego świata

Niech Pan Bóg da Wam Życie Wieczne

W Imię Ojca i Syna i Ducha Świętego Amen

A mi się to podoba, jeżeli to jest sarkazm.

Jeżeli na serio, to odpowiem, że dla mnie liczyło się tylko Halloween, a dzisiaj odwiedzenie dziadka na cmentarzu z SZACUNKU nie z wiary, bo jestem ateistą.

giphy.gif

Kocur™

Opublikowano

Pierwszy raz w życiu nie byłem i w sumie jestem wobec tego święta obojętny, bo nie znałem żadnej osoby która nie żyje z mojej rodziny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...