Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Święto Zmarłych 1 Listopada 2015r

GM Nico

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomódlmy się za Wszystkich ludzi którzy odeszli z tego świata

Niech Pan Bóg da Wam Życie Wieczne

W Imię Ojca i Syna i Ducha Świętego Amen

Opublikowano

Synek szacunku trochę jeśli to jest sarkazm/prowo bo wcale to nie jest śmieszne

Opublikowano

Co za debilna tradycja. Przez cały rok większość nagrobków jest zaniedbana, nikt nie pamięta o zmarłych ale jak tylko pojawi się w kalendarzu czerwona kartka z jedynką wszyscy idiocieją i biegną na cmentarze, nagle im się zmarli przypominają. O bliskich powinno pamiętać się przez caly rok, a nie od "święta".

Już nie wiem co gorsze, amerykańskie Halloween czy to.

Qui est le prochain?

Opublikowano

Co za debilna tradycja. Przez cały rok większość nagrobków jest zaniedbana, nikt nie pamięta o zmarłych ale jak tylko pojawi się w kalendarzu czerwona kartka z jedynką wszyscy idiocieją i biegną na cmentarze, nagle im się zmarli przypominają. O bliskich powinno pamiętać się przez caly rok, a nie od "święta".

Nie kieruj się stereotypami. Mnóstwo ludzi interesuje się grobami swoich rodzin.

Amen.

hYYRv6d.png

Opublikowano

Nie kieruj się stereotypami. Mnóstwo ludzi interesuje się grobami swoich rodzin.

Amen.

Jasne, widzę będąc co tydzień na dwóch miejskich cmentarzach jakie tłumy się tam pojawiają, o straganach już nawet nie wspomnę. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Jasne, widzę będąc co tydzień na dwóch miejskich cmentarzach jakie tłumy się tam pojawiają, o straganach już nawet nie wspomnę. 

Napisałem wielu, a nie wszyscy z twojej wsi czy c**j wi gdzie ty mieszkasz. 

hYYRv6d.png

Opublikowano

Napisałem wielu, a nie wszyscy z twojej wsi czy c**j wi gdzie ty mieszkasz. 

Wyobraź sobie, że w samym sercu kościelnej Polski, gdzie 90% deklaruje się jako praktykujący katolicy. Tyle Ci wystarczy.

A rodziny, które interesują się grobami swoich zmarłych najprawdopodobniej mają takie samo zdanie jak ja, przynajmniej ci, z którymi miałam okazję rozmawiać na przestrzeni lat. Możesz już iść znicz przypalić, nie będę Cię zatrzymywała. Tylko mnie do kuchni nie odsyłaj jak to wasi w zwyczaju mają.

Qui est le prochain?

Opublikowano

Wyobraź sobie, że w samym sercu kościelnej Polski, gdzie 90% deklaruje się jako praktykujący katolicy. Tyle Ci wystarczy.

A rodziny, które interesują się grobami swoich zmarłych najprawdopodobniej mają takie samo zdanie jak ja, przynajmniej ci, z którymi miałam okazję rozmawiać na przestrzeni lat. Możesz już iść znicz przypalić, nie będę Cię zatrzymywała. Tylko mnie do kuchni nie odsyłaj jak to wasi w zwyczaju mają.

I co z tego? Znasz wszystkich ludzi w Polsce? Szkoda ryja na Ciebie strzępić, tępa jak dzida. 

hYYRv6d.png

Opublikowano

I co z tego? Znasz wszystkich ludzi w Polsce? Szkoda ryja na Ciebie strzępić, tępa jak dzida. 

Może wypadałoby się cofnąć do podstawówki (ewentualnie przedszkola, mogę tylko domyślać się, z kim mam do czynienia) i poprosić panią magister o ponowne wytłumaczenie zasad czytania ze zrozumieniem?

Przez cały rok większość większość większość większość większość większość nagrobków jest zaniedbana

Poza tym dziwny jesteś, piszesz do tępaka i się przy tym denerwujesz? :v

Większość nie znaczy całości, naprawdę.

Gdybym wykluczała wszystkie rodziny, wykluczyłabym też swoją, co logiczne (najwyraźniej nie dla wszystkich). Ale widzę, że zaczynasz stwarzać konkurencję dla Kichy. Powiem Ci, że całkiem nieźle Ci to wychodzi. Może się odnajdziesz.

Qui est le prochain?

Opublikowano

A ty co robisz dla zmarłych? 

Deus vult

Opublikowano

Aha czyli jak pewna grupa ludzi dba o groby tylko w 1 czy 2 listopada to od razu całe święto jest debilne?

Pozdrawiam zatem Święta Narodowe, one to dopiero muszą być dla Ciebie debilne ;)

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

Bardzo lubię 1 listopada. Ta cisza na cmentarzu, płonące światełka, chwila 
zadumy nad przemijaniem nastrajają mnie refleksyjnie, napełniając przy okazji 
spokojem i wewnętrzną siłą. Ciekawe czy ktoś lubi tak jak ja te listopadowe 
chwile przy grobach bliskich. Nostalgia wywołana wspominaniem tych których już nie ma. Uczucie to łączy ze sobą zarazem smutek rozłąki jak i radość z spędzonego wspólnie czasu.

btw.

Dzisiaj wszystkich świętych xD.

Opublikowano

A ty co robisz dla zmarłych? 

Pamiętam. Na co dzień, nie raz do roku. Wspominam, palę znicze - raz na tydzień, nie raz do roku. 

Aha czyli jak pewna grupa ludzi dba o groby tylko w 1 czy 2 listopada to od razu całe święto jest debilne?

Pozdrawiam zatem Święta Narodowe, one to dopiero muszą być dla Ciebie debilne ;)

­

Święta Narodowe wydawałoby się dotyczą konkretnego wydarzenia historycznego, które miało miejsce konkretnego dnia, dlatego każda rocznica jest obchodzona. A co wydarzyło się 1.11, że akurat tego dnia nagle cała Polska przypomina sobie, że ktoś bliski kiedyś tam zmarł i trzeba zapalić świeczkę?

Qui est le prochain?

Opublikowano

Pamiętam. Na co dzień, nie raz do roku. Wspominam, palę znicze - raz na tydzień, nie raz do roku. 

Czyli tylko ty wspominasz? 

Deus vult

Opublikowano

Czyli tylko ty wspominasz? 

Zapytałeś o to, co ja robię, więc Ci odpowiedziałam.

Zaraz nawiążesz do tego, że wszyscy wspominają, w co szczerze wątpię widząc to, co dzieje się na cmentarzach przykładowo w lipcu, poza "sezonem" ;-)

Qui est le prochain?

Opublikowano

Zaraz nawiążesz do tego, że wszyscy wspominają, w co szczerze wątpię widząc to, co dzieje się na cmentarzach przykładowo w lipcu, poza "sezonem" ;-)

Jako katolik na każdej mszy wspominam/wspominamy zmarłych. 

Deus vult

Opublikowano

Bez przesady, u mnie w mieście cmentarz jest bardzo zadbany i wiele osób przychodzi głównie tych starszych, bo młodzi no to wiadomo zapominają. Najbardziej co mnie żenuje to, że ktoś jest taką pizdą  i kradnie krzyże nagrobkowe... Co do 1 listopada to jak napisałem wyżej, kiedyś to była tradycja przychodziło się całymi rodzinami, a teraz tylko i wyłącznie rewia mody.

805491408806070489277.png

Opublikowano

Ja jestem dobrym ewangelikiem, rzucam ponad 100 na tace i ksiądz kiwie głową.

Kupuje najdroższy znicz na cmentarz by się wywyższyć nad resztą w rodzinie.

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Święto zmarłych jest 2 listopada, dzisiaj modlimy się za świętych

nikt nie jest święty więc to święto jest bezsensu

Święto zmarłych ok bo trzeba pamiętać o tych którzy już odeszli ale ja na cmentarz i tak nie ide bo mogę o nich pamiętać siedząc w domu :)

Bóg nie istnieje.. więc zmarli i tak nie wiedzą czy my jesteśmy na ich grobie czy też nie

ogólnie religia zryła mi psyche i mam za złe temu kto to wymyślił żeby od razu po narodzeniu dziecka polewać głowę wodą i wciskać bajeczki o Bogu

ameno.

Opublikowano

Ludzie nie wiedzą co świętujemy w tych dniach.

1 listopada - Wszystkich Świętych. Nazwa mówi sama za siebie, a i tak jestem w stanie się założyć, że większość ludzi nie wie co to tak na prawdę za święto. W dniu tym wspominamy wszystkich Świętych, wszystkich tych, co są już zbawieni. Nie jakiegoś tam Kowalskiego co zmarł miesiąc temu.

2 listopada - Dzień zaduszny - to jest święto wszystkich zmarłych, tych co odeszli, ale np. nie są święci, bądź cierpią w czyśćcu.

Dzisiaj jest dzień radości ze zbawienia. Jutro dzień smutku po zmarłych bliskich. Tylko, że w praktyce jest to tak, że dziś ludzie robią groby w pomniki przyozdobione różnymi kolorowymi zniczami, kwiatami... A pewnie większość z tych ludzi jutro nawet nie pomodli się za zmarłych, podczas gdy to właśnie jutro bardziej wspominamy tych co odeszli m.in. z naszych rodzin.

Aa i nie mów każdy zapomina. Modlitwa daje więcej niż zapalenia znicza, czy postawienie kwiatka. Faktycznie, wizualnie też to fatalnie wygląda, ale nigdy nie wiesz co ktoś ma w głowie. Dam na przykładzie pewnej osoby z mojej rodziny. Jak tylko wchodzi na cmentarz, to czuje się tak źle, że nie może tam przebywać. Nie chodzi o to, że coś mu się nie podoba. Po prostu lęki, wspomnienia i to wszystko wraca.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Masz coś do Halloween? Duchy cię pobiły czy co? Ani to złe, ani głupie, więc nie widzę powodów do hejcenia jakże tej fajnej tradycji.

Opublikowano

Masz coś do Halloween? Duchy cię pobiły czy co? Ani to złe, ani głupie, więc nie widzę powodów do hejcenia jakże tej fajnej tradycji.

Wyrośniesz z tego, spokojnie! x)

805491408806070489277.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...