Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instalacja systemu

azakv

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam problem.Gdy chce zainstalować windows 7 przy wybieraniu partycji pisze że nie może wykryć sterowników do pamięci masowej i że trzeba zainstalować sterowniki.Laptop to lenovo.Dodam też że instalowałem jakieś sterowniki ale dalej nie wykrywa.

Jeśli nie odpisuje w temacie napisz mi na priv
Opublikowano

Uaktualnij sterownik kontrolera pamięci masowej w trakcie instalacji systemu Windows 7

Aktualizacja sterownika kontrolera magazynu komputera może być konieczna. Sterownik ten zarządza sposobem współpracy dysku twardego z resztą podzespołów komputera. W tym celu:

1. Sprawdź typ kontrolera magazynu komputera w dokumentacji dostarczonej z komputerem lub w witrynie internetowej producenta.
2. Korzystając z innego komputera, przejdź do witryny internetowej producenta i pobierz najnowszy sterownik i zapisz go na dysku flash USB lub na innym nośniku wymiennym.
3. Uruchom ponownie program instalacyjny systemu Windows 7 i na stronie Gdzie chcesz zainstalować system Windows? kliknij przycisk Załaduj sterownik.
4. Włóż nośnik wymienny zawierający pobrany sterownik do komputera, a następnie kliknij przycisk OK.
5. Wybierz sterownik z listy wyników, a następnie kliknij przycisk Dalej. Postępuj zgodnie z wyświetlanymi instrukcjami, aby kontynuować instalowanie systemu Windows 7.

Oficjalna strona Microsoftu

Próbowałeś tego? Jeśli nie to znajdź dokładny model laptopa, znajdź stery do niego na stronie producenta i postępuj według tych kroków.

Opublikowano

No mówie ze instalowałem stery z strony producenta.Stery się zainstalowały zresetowałem laptopa i dalej nie wykrywało dysku.

Co do modelu to lenovo B590

Opublikowano

Ale nie instaluj sterowników na laptopie tylko zrób tak jak zostało to napisane w powyższej instrukcji. Ty masz zrzucić stery na pamięć flash i załadować je podczas instalacji, nie w systemie.

Opublikowano

Jaki masz dysk w laptopie? Z MBR czy GPT ?  

Lenovo w większości mają nowsze biosy obsługujące UEFI, wystarczy że w sekcji botowania przestawisz na Legacy First albo samo Legacy i zainstalujesz windows 7  

Jeśli nagrasz instalkę w7 x64 w trybie UEFI na pena, np rufusem ( opcja 3 programu )  powinna ruszyć instalacja. 

Uruchom msinfo pod systemem i sprawdź co pisze w otwartym oknie w linii  TRYB SYSTEMU BIOS 

W razie problemów możesz sprobować rad techsupportu lenovo : 

1. go to bios
2. set boot to legacy
3. as soon as you set it to legacy you will have a new option below, switch it to "legacy first"
4. save and reboot

W ostateczności będziesz musiał prze partycjonować cały dysk jak się nie uda zainstalować na GPT Windowsa 7 x 64 ( tylko ta wersji windowsa obsługuje uefi i gpt ) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
`Wolen

Jak mam instalować sterwoniki w systemie jak nie ma wgranego?.Pomyśl troche.Własnie z pendrive instalowałem sterowniki.

@Ktosiu Spróbuje jak będe miał czas dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Zacznij od sprawdzenia BIOS czy ma opcje jak napisałem, żadne sterowniki ci nie pomogą jak instalka nie odczyta dysku bo uruchamia sie w złym trybie. 

Botowanie pena też powinno być w UEFI ( partycja pena Fat32 ) jeśli dysk jest GPT  i laptop używał wcześniej UEFI , tak samo instalka powinna być na NTFS przy normalnych MBR partycjach. 

Jeszcze jedno , przy partycji MBR i w ogóle przy instalacji Windows 7 x64 możesz ( wręcz  MUSISZ koniecznie )  wyłączyć Secure Boot , bo działa CMS ( w jego opcjach nie ruszaj nic jak nie wiesz ( jeśli nie ma opcji dla CMS to na 100 % dysk jest na GPT ) 

Jeszcze jedno, nawet mając legalny system jak zrobisz pomyłkę albo źle zainstalujesz system może nie przyjąć i aktywować klucza windowsa :) 

Sam się właśnie głowiłem przy lapkuswoim  jak to wykombinować aż w końcu się udało na partycji  GPT zainstalować, w10 , w7 i Ubuntu tak by wszystko było czytane przez UEFI ( botowanie systemu ustawia sie w UEFI który rozpoznaje system zainstalowany na dysku  )  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Siema,szukam sterowników do pamięci masowej laptopa lenovo B590.Jak coś macie to napiszcie.

Opublikowano

Refresh

Podajcie sterowniki do pamięci masowej laptopa lenovo jak powyżej :\.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...