Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] CloudFlare - co to takiego i z czym to się je.

Jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[TuT] CloudFlare - co to takiego i z czym to się je. 

I. Słowem wstępu

CloudFlare jest amerykańskim serwisem dostarczającym zabezpieczenia przed atakami typu DDoS. Udostępnia także caching, czyli zapisywanie pewnych elementów strony w pamięci podręcznej użytkownika, w celu szybszego załadowania przy następnym odświeżeniu lub następnej wizycie. 

II. Rejestracja oraz dodawanie strony

Rejestracja jest bardzo prosta. Aby przejść pomyślnie ten proces będziemy potrzebować adresu e-mail, wymyślone przez nas hasło do konta oraz podstawą znajomość języka angielskiego.

W celu rejestracji przechodzimy na stronę www.cloudflare.com, a następnie z menu, które znajduje się na samej górze, wybieramy 'Sing up', możemy także skorzystać z zielonego przycisku 'Sign up', który znajduje się w centralnej części naszego ekranu zaraz po przejściu na stronę główną.

2391614457958751181804.jpeg

Naszym oczom ukaże się formularz rejestracyjny.

• Email - wpisujemy nasz adres e-mailowy
  • Cofirm email - przepisujemy nasz adres z pola powyżej, w celu weryfikacji jego poprawności
  • Password - hasło, które posłuży nam do logowania
  • Confirm password - potwierdzamy nasze hasło

dalej akceptujemy politykę prywatności oraz regulamin CloudFlare i naciskamy przycisk 'Creat account'.

5171214457960481181804.jpeg

W momencie tworzenia poradnika posiadałem konto, więc skorzystałem z opcji 'Log-in. Po rejestracji będziemy musieli potwierdzić nasz adres poprzez naciśnięcie odpowiedniego linku, który przyjdzie na nasz email. Po pomyślnym zalogowaniu się do CloudFlare zobaczymy formularz dodawania naszej strony, składający się z czterech kroków. Pierwszym krokiem jest podanie nazwy naszej domeny, w tym poradniku posłużę się domeną mojej strony, nad którą pracuje, ale nie o tym poradnik.

8298314457963191181804.jpeg

Naciskamy 'Scan DNS records'. Mamy teraz 60 sekund na sprawdzenie facebooka, włączenie wody na herbatę lub napisanie do byłej/przyszłej dziewczyny, ponieważ w tym czasie CloudFlare będzie skanować rekordy DNS naszej domeny.

2523014457966251181804.jpeg

W następnym kroku będziemy poproszeni o zweryfikowanie rekordów DNS. Tutaj możemy dodać brakujące, usunąć zbędne oraz zdecydować czy chcemy, żeby ruch danego rekordu był puszczany przez serwery CloudFlare czy też nie (robimy to poprzez naciśnięcie na chmurę znajdującą się w kolumnie status. Pomarańczowa chmura = ruch przechodzi przez serwery CF, szara = ruch pomija serwery CF.). W moim przypadku wszystko się zgadza, więc możemy śmiało przejść do następnego punktu.

1771814457968781181804.jpeg

3960614457968781181804.jpeg

Krok 3 to wybranie planu naszej usługi. Do wyboru mamy opcję darmową (o której jest ten poradnik) oraz trzy płatne. Czym się różnią dane plany można przeczytać naciskając kolejno na nie. Do zastosowań "domowych" stanowczo wystarczy plan 'Free'.

2999614457971161181804.jpeg

Ostatni punkt to zmienienie DNSów naszej domeny na te podane przez CloudFlare. Proces ten może się różnić w zależności od hostingu, w przypadku problemów z tym krokiem zalecam kontakt ze wsparciem technicznym naszego hostingu.

1745214457972181181804.jpeg

W tym czterech krokach zamyka się drugi rozdział tego poradnika. 

III. Konfiguracja - rozkładamy panel na części pierwsze

Pora na to co tygryski lubią najbardziej, grzebiemy w bebechach i odkrywamy możliwości tego cudeńka. Zostaną omówione tylko te najpotrzebniejsze funkcje i wyłącznie te dostępne za darmo.

Zacznijmy od 'Overview', czyli przeglądu. Zobaczyć tutaj możemy takie informacje jak

• Status naszej domeny
  • Podsumowanie ustawień
  • Aktualny stan subskrypcji

Dostajemy także możliwość podniesienia naszego planu na jeden z płatnych.

6591914457983861181804.jpeg

Następna zakładka to 'Analystics'. Jak sama nazwa skazuje uzyskujemy tutaj informacje dotyczące ruchu na naszej stronie.

2199814457986421181804.jpeg

W zakładce 'DNS' znajdziemy ustawienia rekordów DNS, wszystko działa na takiej zasadzie jak podczas dodawania domeny.

7414714457987711181804.jpeg

Zakładka 'Firewall' nie jest dla mnie zbyt jasną i muszę to przyznać. Jedyne co może nas zainteresować to dolny box, w którym możemy zablokować dostęp do naszej witryny dla  adresu ip, zakresu adresów ip lub nawet całego kraju.

2028014457989321181804.jpeg

Następną ważną zakładką jest zakładka 'Speed'. W niej ustalamy takie rzeczy jak:

• Auto minify - automatyczne minimalizowanie kodu HTML/CSS/JS (usuwa zbędne spacje, przez co kod jest lżejszy, przez co szybciej się ładuje)
  • Zwiększanie szybkości dla stron z Javascriptem (BETA)
  • Przekierowanie użytkowników telefonów na specjalną subdomenę np. mobile.domena.pl

5629614457996961181804.jpeg

1574414457996961181804.jpeg

Ostatnią zakładką, którą omówimy jest zakładka 'Caching'.

Pamięc cache, czyli pamięć podręczna. Ładowane są do niej często używane obrazki/kod css/kod js/kod html. Cache ma swoją ważność (po jej minięciu przy następnym wejściu na stronę pobierane są te pliki na nowo i ładowane do cache'a. Zwiększa to po prostu szybkość ładowania strony. Na tej stronie możemy

• Ustawić poziom cachowania
  • Usunąć cały cache
  • Ustawić czas po jakim pliki cache wygasną
  • Ustawić, że nawet jeśli witryna przestanie działać to zostanie załadowana jej postać z serwerów cloudflare z ostatniego zrzutu do pamięci podręcznej
  • Włączyć tryb developera - przez 3 godziny cachowanie będzie wyłączone, czyli jeśli podmienimy obrazek to nie będziemy musieli czekać x godzin, aż stary wygaśnie w naszej pamięci i zostanie załadowany nowy

6800814458002171181804.jpeg

2402114458002171181804.jpeg

IV. Zakończenie

Jest to mój pierwszy poradnik od dłuższego czasu. Jeśli coś jest niejasno napisane, proszę śmiało do mnie pisać, poprawię jutro. Czegoś brakło? Również to dodam. Nie wszystkie zakładki opisałem, bo nie widziałem w tym większego celu, wybrałem to, co według mnie jest najważniejsze, jeśli jednak ktoś by bardzo chciał jakąś inną zakładkę, której tu nie ma, jestem w stanie dodać ją na dniach. Jeśli ktoś zauważy jakiś błąd będę wdzięczny za jego wskazanie. Mam nadzieję, że komuś się to przyda  :lenny:.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

czyli ma być ta pomarańczowa chmurka aby poprawnie działało? :)

Jeśli mowa o konfiguracji DNS pomarańczowy kolor chmurki oznacza, że ruch kierujący się na dany adres jest filtrowany przez serwer cloudflare, szara oznacza, że ruch puszczany jest bezpośrednio na adres, czyli serwery cloudflare są pomijane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...