Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Diana carry?

Elfinonnn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Moim main lanem jest jung. Lubie grać przeważnie apc. Zastanawiałem się nad dianą. Głównie chodzi mi o carry na late gamie. Czy diana na late game czyni cuda? Czy może inny apc na jungli. Zastanawiam się, cyz swain też nie jest bardziej carry, to bym nim pykał na topie. Podzielić się opiniami :)

lil-pump-gif-4.gif

Opublikowano

Jak dla mnie diana jest dobra na jungle , ale generalnie skłoniłbym się bardziej w stronę ekko czy też elise.

Ekko mi nie pasuje, a elise, no w sumie. Ale to bardzo trudna postac

lil-pump-gif-4.gif

Opublikowano

Eliską na prawdę dobre ganki wychodzą , Dianą niestety trzeba wbić 6 lvl ,aby wykorzystać pełny potencjał + ucieczka w jungli praktycznie niemozliwa.

Opublikowano

Swainem średnio sie carruje, tym bardziej na topie.
Dianka w jungle jest świetna, ma dmg w każdej fazie gry.
Elise nie jest taka trudna jak może Ci sie wydawać, jest wręcz prosta i mocna.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Tak, Dianą da sie wycarrowac, ale trzeba miec do tego zdolnosci. Jeśli uważasz ze dasz sobie radę, smiało.

Opublikowano

Swainem średnio sie carruje, tym bardziej na topie.

Dianka w jungle jest świetna, ma dmg w każdej fazie gry.

Elise nie jest taka trudna jak może Ci sie wydawać, jest wręcz prosta i mocna.

Swain średnio carruje? yyyY?

lil-pump-gif-4.gif

Opublikowano

Tak, swainem sie średnio carruje. Mam to wytatuować na czole?
Sorrki, ale myślę że do niedawna będąc półprofesjonalnym boosterem wiem czym sie carruje, a czym nie :)
Wy lolowcy nie znacie poprawnej definicji słowa "carry".
Swain nigdy nie był i nie będzie carry, jest solidnym tanky ap i tyle ;)

Jak widywałem Diane z devourerem to wiedziałem, że gra przegrana. Stackowanie trwa zbyt długo, a twoim celem to mid game jest mieć już pare killi.
Ona nie jest dpsem, który ma stac i robić dmg z AA tylko nukerem, który ma spellami zdjąć na combo. 

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Budowanie diany pod devouera nie ma sensu bo nią się defacto mało autoatackuje xD, marnowanie slotu na item i czasu na stackowanie potrzebnego. Większość postaci schodzi na jej combo także?

Opublikowano

Runeglaive, Nashoor Tooth, Abyssal jeśli maja sporo AP a może jakieś Morello, coś w tym stylu jeśli mówimy o buildzie do Diany pod jungle.

Opublikowano

Tak, swainem sie średnio carruje. Mam to wytatuować na czole?

Sorrki, ale myślę że do niedawna będąc półprofesjonalnym boosterem wiem czym sie carruje, a czym nie :)

Wy lolowcy nie znacie poprawnej definicji słowa "carry".

Swain nigdy nie był i nie będzie carry, jest solidnym tanky ap i tyle ;)

Jak widywałem Diane z devourerem to wiedziałem, że gra przegrana. Stackowanie trwa zbyt długo, a twoim celem to mid game jest mieć już pare killi.

Ona nie jest dpsem, który ma stac i robić dmg z AA tylko nukerem, który ma spellami zdjąć na combo. 

Dziaraj to sobie gdzie chcesz... I nie chwal się swoim boostingiem ty attention seekerze... To podaj mi wskazówki na elise, build, i powiedz, kto lepszy Elise, cyz Diana

lil-pump-gif-4.gif

Opublikowano

Po pierwsze nie muszą szukać atencji x) Jak chcesz ode mnie pomocy to zwolnij z pedału gazu i bądź grzeczny.
Po drugie nikt się tu nie chwali tylko po twojej plakietce "Silver" na forum mogę wywnioskować, że tłumaczenie Ci czegokolwiek może być trudne (w końcu silver lepszy od diamentu).
Nie ma czegoś takiego jak "lepsze", natomiast jest coś takiego jak "zależy co lepiej wykorzystasz".

Elise jest prosta jak kij od miotły, ale jednak sytuacje wymagają trafienia jej stunem i dobrego wykorzystywania reppela (E podczas formy pająka).
Różnica między nimi jest taka, że Elise ma i dmg i tankowatośc kiedy Diana ma tylko nuke, ale o wiele mocniejszy.

Na Elise nie ma jednego buildu ponieważ jest budowana pod full tanka/ap tanka/full ap

Mogę Ci jedynie podac itemy, nie build. Itemy, które możesz złozyć lecz to, które złożysz będzie zależeć od Ciebie i od sytuacji. Ja jedynie Ci dam spis itemów, które są na nią viable.

Jungle item:
1. Juggernaut
2. Runeglaive

Itemy:
Abyssal
Sunfire
Rylai
Maska
Randuins Omen
Solari
Frozen Heart
Banshee
GA
Void staff

Niech będzie i podam build, którym uniwersalnie grywałem

1. Runeglaive/Juggernaut (zalezy czy chciałem hp czy dmg)
2. Rylai
3. Buty Sorce/Tabi/Merce (zależnie od sytuacji)
4. Maska/Sunfire
5. Abysal
6. Frozen heart/Banshee/GA

+ Wnioskując po twojej odpowiedzi nie tylko buildu potrzebujesz, ale i zmiany nastawienia. Nie każdy kto Ci dobrze mówi szuka atencji.
Ja jej nie muszę szukać, niestety. Pamiętaj, że najważniejsze w tej grze jest podejście, wszystko potem przychodzi z czasem (skill/mechanika).
Złe podejście = brak możliwości samorealizacji w tej grze.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Runeglaive, Nashoor Tooth, Abyssal jeśli maja sporo AP a może jakieś Morello, coś w tym stylu jeśli mówimy o buildzie do Diany pod jungle.

Lepiej runeglaive, luden echo, potem itemy z ap i defensywe, można władować rabadona ale bez niego się też diana obejdzie przy przeciętnej długości meczu. Pasywnie dostaje 20% as, w runach na tego typu postaci mam 5.7% as, tyle wystarczy.

Co do eliski @Ayisha czemu na drugi item rylai a nie maska? Zawsze lubiłem ją budować runeglaive potem maska rylai dalej sytuacyjnie, ofc no ofence ciekawi mnie to : P, skoro masz diament to musi mieć to jakotakowy sens xD

Opublikowano

Witam. Moim main lanem jest jung. Lubie grać przeważnie apc. Zastanawiałem się nad dianą. Głównie chodzi mi o carry na late gamie. Czy diana na late game czyni cuda? Czy może inny apc na jungli. Zastanawiam się, cyz swain też nie jest bardziej carry, to bym nim pykał na topie. Podzielić się opiniami :)

Co do swain'a na wyższych ligach jest uselesss... ignite/morelo i taki swain ssie, nawet zhonyas i spirit ci nie pomoże... diana jest średnia, ale nie jest zła.. ma niesamowity clear i dobry burs, wiec preferuje pierwszą pozycje.

@Ayisha

Błagam naucz się pojęcia "nuker" co "ono" oznacza... w lol'u nie występują zbytnio "nukerzy", w tejk grze nie ma to bytu. ( używanie tego "słowa" trochę jest nie na miejscu.. termin używania tego.. to nie do lol'a, to nie gra typu dota2 czy wow...) jedynie do terminu "nuker", mógłbym przypisać chociażby ekko..

P.S "(w końcu silver lepszy od diamentu)." diament boost'uje hmmm interesting as fck, ale nie ważne diament i tak ssie.., to nadal brak "poziomu".. poziom jest nie co wyżej.. to nie sezon s3..., gdzie był tylko d1 przez jakis czas i walczyłeś z best "graczami", no chyba że twój boosting kończy się na platynie...

@Arles

Pozwolisz, że ja odpowiem. Ponieważ elise ma bardzo silny early/mid game... rashowanie "maski", czy innych "offensywniejszych" przedmiotów nie ma kompletnie sensu...., trzeba wykorzystać atuty danej postaci, uwierz mi z elise nie będziesz potrzebował kolosalnych obrażeń.. podczas samej rozgrywki to zauważysz.Drugim aspektem jest fakt, że rylai'e lepiej wykorzystasz niż maskę, tym bardziej po zmianach w niej + zauważ iż elise praktycznie cały czas ma jakiś dostępny spel(czy to q/e) zawsze tego slow'a wykorzystasz... maska jest bardziej late game'owym item'em i głównie, kiedy jest więcej tanky champ'ów, chociaż przy elise maska, to taki "mini" core item, bo świetnie ten przedmiot ona wykorzystuję chociażby ze swoimi pajączkami :) jeszce jednym aspektem jest fakt takowy, iż maskę wykorzystasz po "rzuceniu" czaru na enemy+żeby pajączki użyły maski potrzebujesz być wystarczająco blisko enemy..., niby takie podstawy... ale jednak wole powiedzieć... jest jeszcze wiele innych aspektów, ale bez nich się obejdzie i skończę właśnie tutaj ten temat.(+P.S Daję po prostu więcej statystyk, też dlatego są po prostu korzystniejsze+ jeszcze bym zapomniał... posiadając rylai'e i potem maske lepiej wykorzystasz ten fakt w early, jak i w pózniejszym etapie gry.. chodzi o passywke maski ;p)

Najlepszy ślepy mnich na EUNE, były challenger w s3 Strzeżcie się "krula" lasu

leesinacolythe.png

Ex-Challenger Player (TOP 23 EUW)

Opublikowano

@Arles podałem itemy, nie ich kolejność.
Rylai jako drugi item jest bardzo dobry i zawsze sie sprawdzał, lepsze survi od maski + bardziej sensowna kolejność ponieważ rylai nadaje slowa natomiast maska zadaje większe obrażenia w targety pod wpływem CC, a twoim jedynym wrodzonym CC jest cocon.
Inną drogą po rylaiu jest kolejne survi jeżeli twój team posiada dmg, ale brakuje tanka - sunfire/solari zaleznie od enemy.

@BeNeko
Kpisz kolego?
Nie wiem kogo chcesz uczyć, ale skoro twoim zdaniem nie występują "nukerzy" w lolu to chyba pomyliłeś gry. Szkoda, że taka osoba jak Ty jakimś cudem doszła do platyny bo potem wyrabiasz tej lidze opinie na jaką zasługują swoją nikłą wiedzą nt gry i jeżeli twoim zdaniem nie wystepują w lolu to widac jeszcze długa droga przed tobą zanim cokolwiek osiągniesz w tej grze :)

Cóż za przypadek, że właśnie w s3 byłem w d1 yeeey ;)
Odpuściłem granie na poważnie i boostowalem z przyjemności.
Nie będę Ci wymieniał wszystkich nukerów, ale wymienię na tyle elementarnych byś mógł nieco sie podszkolić w zakresie jakiejkolwiek wiedzy nt lola

1. Annie
2. Galio
3. Veigar
4. Gangplank (mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego że nukerem nie musi być magic damage dealer no chyba, że twoje braki w wiedzy są większe niż przypuszczałem)
5. Diana

Nie oczekuję że mnie polubicie, ale przynajmniej nie wypisujcie miernych farmazonów bo potem czytają to nowi gracze i powielają wasze błędne przekonania.

Każdą postać ze spellem bądź combem robiącym większe niż średnie obrażenia można nazwać nukerem, tak gwoli ścisłości.
Popularne określenie jest również burst, co zapewne Cie myli.

oczywiście no offence BeNeko, ale nie lubie gdy ktoś popełnia nieznaczny błąd w rozumowaniu i przypisuje go mnie.
Jestem też graczem moba starszej daty, a nowe pojęcia spopularyzowane zostały potem. Gram niemal od bety, a na nuke w lolu
zaczęto potem mówić burst.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

^up

Diana z dev jest słaba? xp

Pograj sobie na tych, ktory na euw maja main diane z d1-tier i jak maja nastackowanego dev w 16 minucie z rushem i idealnie zgrywa sie z W + passywka, ale ty nadal powiesz, ze jest gownem, xp

+ szybki clear, szybkie cd, latwy pushing, na 6 ogrom gankow, ale ty nadal powiesz ze jest slaba, bo miales na eune d1 co nie jest zadnym wyczynem xD

Opublikowano

Czy uważasz, że ktoś ci da wystakowac dev. ? Jak diane zabijesz do 6 lvla to ciężko jej wrócić + np. taki lee zrobi 5 gankow przed 6 i wypracuje przewagę .

Opublikowano

Podobnie jak up, bardzo dużo gram Diana i uważam, że jest to jeden z bardziej niedocenionych champów. Radzi sobie dobrze, a nawet bardzo dobrze na midzie, a jak wychodzi z jungli to praktycznie zawsze jest udany gank. Polecam bardzo tą postać, ale nie należy ona do łatwych. Najważniejszy item to Ząb Nasiora, bo jej pasywka swoje robi, a atak speed jest na niej ważny.

nlUSIa9.png

Opublikowano

@Arles podałem itemy, nie ich kolejność.

Rylai jako drugi item jest bardzo dobry i zawsze sie sprawdzał, lepsze survi od maski + bardziej sensowna kolejność ponieważ rylai nadaje slowa natomiast maska zadaje większe obrażenia w targety pod wpływem CC, a twoim jedynym wrodzonym CC jest cocon.

Inną drogą po rylaiu jest kolejne survi jeżeli twój team posiada dmg, ale brakuje tanka - sunfire/solari zaleznie od enemy.

@BeNeko

Kpisz kolego?

Nie wiem kogo chcesz uczyć, ale skoro twoim zdaniem nie występują "nukerzy" w lolu to chyba pomyliłeś gry. Szkoda, że taka osoba jak Ty jakimś cudem doszła do platyny bo potem wyrabiasz tej lidze opinie na jaką zasługują swoją nikłą wiedzą nt gry i jeżeli twoim zdaniem nie wystepują w lolu to widac jeszcze długa droga przed tobą zanim cokolwiek osiągniesz w tej grze :)

Cóż za przypadek, że właśnie w s3 byłem w d1 yeeey ;)

Odpuściłem granie na poważnie i boostowalem z przyjemności.

Nie będę Ci wymieniał wszystkich nukerów, ale wymienię na tyle elementarnych byś mógł nieco sie podszkolić w zakresie jakiejkolwiek wiedzy nt lola

1. Annie

2. Galio

3. Veigar

4. Gangplank (mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego że nukerem nie musi być magic damage dealer no chyba, że twoje braki w wiedzy są większe niż przypuszczałem)

5. Diana

Nie oczekuję że mnie polubicie, ale przynajmniej nie wypisujcie miernych farmazonów bo potem czytają to nowi gracze i powielają wasze błędne przekonania.

Każdą postać ze spellem bądź combem robiącym większe niż średnie obrażenia można nazwać nukerem, tak gwoli ścisłości.

Popularne określenie jest również burst, co zapewne Cie myli.

oczywiście no offence BeNeko, ale nie lubie gdy ktoś popełnia nieznaczny błąd w rozumowaniu i przypisuje go mnie.

Jestem też graczem moba starszej daty, a nowe pojęcia spopularyzowane zostały potem. Gram niemal od bety, a na nuke w lolu

zaczęto potem mówić burst.

Eh Słuchaj, nie wiem jak tam masz na imię(szczerze nienawidzę mówić na "ty"), ale będę się tutaj sugerował dalej twoim nick'iem, jeśli go "przekręce" nie miej mi tego za złe.

Nie będę tutaj dużo pisał nie chce mi się ewidentnie..., nie będę tutaj też szukał takowego "znawcy", chciałbym tylko wypowiedzieć się na twój "dopisek" odnośnie tego co napisałem(Proszę modów o dystans do tego co napiszę i nie traktowanie tego jako "offtopic").

"...widac jeszcze długa droga przed tobą zanim cokolwiek osiągniesz w tej grze :)..." - Osiągnąłem w tej grze wszystko co chciałem w s3 na euw i nie mam potrzeby uświadamiania tego tobie, czy komuś innemu(a co to bądzmy szczerzy... kogo to obchodzi?), ja bardzo dobrze wiem co osiągnąłem i ten fakt dla mnie mi wystarczy.(Aktualnie już nie gram w lol'a, 3 tyg temu jeszcze boost'owałem również jak ty, ale teraz mam pracę+ nie gram bo ta gra się po prostu za przeproszeniem sp*erdoliła innego słowa nie można tutaj użyć).

"...Cóż za przypadek, że właśnie w s3 byłem w d1 yeeey ;)..." - Wbić d1 w s3, a być w górnej tabeli d1 w tamtym okresie to była ogromna różnica to tak jakbyś porównywał dzisiejszego chall'a z top'ki z zwykłym diamentem 1, to był nie lada wyczyn..., więc taki twój "d1" wtedy(odbierz to ayisha z dystansem, nie szukam spin, tylko prędzej rozmowy z minimalnym "mózgiem" oczywiście staram się nie brać do siebie wszystkich twoich słów dosłownie, ale jednak staram się wykorzystać ten fakt, tak naprawdę nie wiem czy miałeś 10lp..., czy tam 50...)

"...Odpuściłem granie na poważnie i boostowalem z przyjemności..." - Świetnie ciebie rozumiem, również ja tak samo postąpiłem w s3, przestałem(że tak to nazwę) "tryhardować" i skupiłem się na takiej komercyjnej "casualowej" grze(niestety miało to też swój negatywny wpływ m.in w pózniejszej przygodzie z lol'em), gdzie mógłbym jakieś "grosze" zarobić i robić to co lubię(czyli grać w lige legend).

"...Nie będę Ci wymieniał wszystkich nukerów, ale wymienię na tyle elementarnych byś mógł nieco sie podszkolić w zakresie jakiejkolwiek wiedzy nt lola.." Nie musisz, wiem kto kim "jest", ale to nie zmieni dla mnie faktu, iż termin używania "nuker" w lol'u jest po prostu nie dopuszczalny, nie miej mi tego za złe.... ale nigdy tego nie zaakceptuje w tej grze... po prostu tutaj te postacie nie są też zaprezentowane i zbudowane jako "typowy" nuker.(P.S Diany nie zaliczyłbym do nukera... raczej nie ma takowego kitu, abym mógł przypisać ją do tej "grupy", ale doesnt matter)

"...Nie oczekuję że mnie polubicie, ale przynajmniej nie wypisujcie miernych farmazonów bo potem czytają to nowi gracze i powielają wasze błędne przekonania..." - Ayisha, trzeba mieć dystans do siebie jak i pewnych spraw... mnie osobiście(nie miej mi tego za złe) "randomowe" opinie komentarze"randomów" na mój temat, czy jakiekolwiek teksty związane ze mną, po prostu mnie nie ruszają, a jeśli są (że tak to określę) "zgodne z prawdą", to akceptuje ten fakt i się wypowiadam i uznaję iż przedmówca miał rację.

"...Każdą postać ze spellem bądź combem robiącym większe niż średnie obrażenia można nazwać nukerem, tak gwoli ścisłości..." - nope,niestety z tym się w pełni nie mogę zgodzić, ale to jest nie istotne.

"...Popularne określenie jest również burst, co zapewne Cie myli..." - Dla mnie burst jest głównie przeznaczony do "single target", ale również do też aoe..., niestety do "nukera" nie mogę go "przydzielić" dla mnie nuker i nie tylko dla mnie musi posiadać to "coś" co jest w innych mobach..., w lolu niestety tego prawie nie ma.., nie ma takowych "nukerów"(typowych) dlatego w tej grze jest używany termin "burst", jakiś tam własny komentarz "ale ma niuka", to tylko taki "dodatek" dodany od kogoś taki po prostu "kosmetyczny".

"...oczywiście no offence BeNeko, ale nie lubie gdy ktoś popełnia nieznaczny błąd w rozumowaniu i przypisuje go mnie...." - Nie no spoko stary, ja tam nie mam spiny świetnie cię rozumiem, ale niestety i tak nie zaakceptuję nigdy pojęcia "nuker" w lol'u na pewno nie w tym, który teraz jest :).

"...Jestem też graczem moba starszej daty, a nowe pojęcia spopularyzowane zostały potem. Gram niemal od bety, a na nuke w lolu

zaczęto potem mówić burst...." - Ja gram 5 lat w lol'a niestety same terminy przez pierwsze 2 lata w tej grze były mi dosyć obce, więc nie wiem jak się wtedy wypowiadano+ rzadko korzystałem z chatu..., nawet nie wiedziałem jak pisać w początkach tej gry(co jest zabawne xD), chociaż na yt starszych gameplay'ów zawsze widywałem "burst", ale nie ważne Ayisha... jeśli chcesz porozmawiać(w co wątpię), to zapraszam pw lub na ts3 :) chętnie pogadam... w sumie możemy również zagrać jeśli byś chciał :)+ jeśli razi cię masa "kropek" "przymruż oko na to, to takie moje "przyzwyczajenie" , którego w "internetach" nie zamierzam się pozbywać. Dzięki za wypowiedz :) See yaa

@Mamba111

Dev na dianie w wyższych liga i ogólnie ssie..., fakt faktem uwielbiam ten przedmiot na niej..., ale to nie dla niej... dev'ka bierzesz na postacię często gankująće w early typu xin itd lub postacie typowe jak shyv i yi, czyli postacie farmiące. Natomiast z dianą jest inny "problem" jest to postać mid game'owa i sytuacja dev'ka z taką dianą to zmarnowanie potencjału postaci i stracenie masy power spike'a(godld który wykorzystałeś na dev'ka gówno ci da... i nawet ci go nie zwróci po wystakowaniu), którego i tak nie nadrobisz w late, bo w początkowej fazie nie będziesz miał wystarczających obrażeń. + dobry sup typowo peel'ujący jak thresh itd... nawet ci nie da podejść do twojego carry... i nawet nie zdążysz walnąć tych 3 aa...

leesinacolythe.png

Opublikowano

Ale to teraz takie szybkie podsumowanie. Diana, czy elise. Oby dwie mają zarówno zdolności carry na late game, jak i świetną dyspozycyjność do ganków. 

lil-pump-gif-4.gif

Opublikowano

Ale to teraz takie szybkie podsumowanie. Diana, czy elise. Oby dwie mają zarówno zdolności carry na late game, jak i świetną dyspozycyjność do ganków. 

Elise słabnie w late, jej celem jest early i wcześniejszy etap mid game'u,natomiast diana(mid/late, to nie oznacza iż early ma słabe :)) diana jest silna w prawie każdym etapie gry do póki nie będzie miała ult'i, jest troszku słabsza, ponieważ to ult'i tak naprawdę tworzy nam "moc" dian'y

Elise w late raczej służy jako mięso armatnie ;D(grając taką typową elise oczywiście, mowa tutaj taki tanky)

leesinacolythe.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...