Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od czego zacząć?

louson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam do was parę pytań. Kiedyś grałem w Nostale ale jakoś przestałem grać. Od Roku czytam Mangę oglądam Amine i gram w gry związane z Anime na telefon. Dziś w pracy przypomniałem sobie o Nostale ;) Więc mam do was parę pytań.

1. Na jakim serwerze teraz grać (PL)

2. Jaką klasę polecacie na początek. 

3. W jaki sposób teraz się zarabia na pewnych poziomach? Nie chodzi mi o żadne czity.

4. Czy w Nostale da się coś osiągnąć bez IS i Allegro.

5. Pamiętam że było jakieś SP czy coś. Jakoś się to expiło itp, możecie mi to jakoś wyjaśnić?

6. Jakieś rady na początek?

Opublikowano

1. Avalon, tylko tu jest zadowalająca ilość graczy.

2. Wojownik/łucznik

3. Od 60 lvlu zaczynasz dropić pióra w shanerce, od 85 robisz dzienne limity rajdów glacerusa i draco, do tego resell czyli kup taniej sprzedaj drożej, ale to nie ma sensu jeśli nie ma się minimum 100kk.

4. Oczywiście, ale zajmuje to dużo czasu.

5. Masz karty SP od 1-8, żeby założyć daną kartę musisz mieć odpowiedni poziom profesji na tzw. normie, czyli postaci bez przemiany. Każda karta posiada unikalne skille. Na kartach także wbija się poziom profesji, żeby można było je ulepszać od +1 do +15. Na kartach masz punkty statusu, dzięki którym zwiększasz ich 4 statystyki atak/obronę/siłę elementu/max pż.

6. Rób misje do 55 lvla, nie bij joby na gorszkach, na 55 szukaj rodziny tylko dla lod, exp na lod i to tyle filozofii. Zaczynasz dropić piórka i wszystko się rozkręca powoli.

Opublikowano

Co to te "Joby"? Kolejne pytanie, chodzi o zwierzaka. Zawsze miałem z nim problemy a mianowicie podążanie za mną. Ciągle mam tak że zwierzak gdzieś się zatrzyma i nie idzie za mną. Klikam "D" ale nie idzie, nie aktakuje nic. Może robie coś źle?

Opublikowano

Co to te "Joby"? Kolejne pytanie, chodzi o zwierzaka. Zawsze miałem z nim problemy a mianowicie podążanie za mną. Ciągle mam tak że zwierzak gdzieś się zatrzyma i nie idzie za mną. Klikam "D" ale nie idzie, nie aktakuje nic. Może robie coś źle?

Joba to lvl profesji (ten różowy pasek na dole) Każda sp wymaga odpowiedniego poziomu job bez przemiany.Zwierzak zawsze za tobą chodzi jeśli nie dajesz mu żadnej komendy.

874831456689708709857.jpeg

Tyle Wygrać.

Opublikowano

Może po prostu go odznaczyłeś? F1 - postać, F2 - partner (lub zwierzak, jeśli nie masz partnera), F3 - zwierzak (jeśli masz partnera), F4 - wszyscy jednocześnie (nadrzędnie postać). Dawno w NosTale nie grałem, ale bodajże tak to leciało. 

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Macie może jakieś poradniki które warto przeczytać? Moze jakieś o Klasach postaci bo myślę nad magiem/wojownikiem.

Mag to postać z reguły uważana za trudniejszą, wojownik jest znacznie łatwiejszy na początek. 

Jakbyś wybrał wojownika:

http://www.mpcforum.pl/topic/1273786-tutorial-moj-pierwszy-wojownik-co-gdzie-i-jak/

Nie czytałem całego, zerknąłem tylko okiem i wydaje mi się dobry.

NosTale grą trudną nie jest i obecnie nie ma za bardzo poradników do czytania. Powyższy poradnik na ekwipunek może być przydatny, 

QtiV6xY.gif

Opublikowano

W Tutorialu gość napisał "Zaczynamy kupując sobie wróżkę która daje nam do skilla AoE" Czy owa wróżka jest z IS?

Chyba chodzi mu o wróżkę, która posiada taki sam element, jak skill obszarowy danej postaci - np. wojownik ma falę i bodajże atrybut ognia w skillu - wróżka ognia da mu więcej DMG.

Wróżki z ISu mają inny limit procentowy, jednak te normalne też są ok - można je kupić lub zdobyć za poszczególne CP. Klikając prawym przyciskiem myszy na itemek z wróżką możesz zobaczyć ile ma procent.

Ogółem nie kieruj się tym, poradnik jest z 2012 roku. Z obecnym systemem wystarczy robienie misji - do 55 poziomu dojdziesz bez żadnego problemu, bo one dadzą dużo expa. Gdy kończysz misję i odbierasz nagrodę, to pamiętaj, aby nie być wtedy na karcie specjalisty (o ile wiesz co to jest ;p) - punkty profesji idą na norma, co jest ważniejsze, niż w przypadku SP.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

@KlauS. czy ja wiem czy nie odbierać na sp? blade pewno nie będzie używał a na warku by dobił ten 55 lvl ,a później wystarczy chodzić na LoD ,wiec według mnie jest to bez różnicy.

Gdy klikniesz prawym przyciskiem myszy na umiejętność wyskoczą informacje.Jeśli będzie pisać ,że zadaje obrażenia od wody/mroku/swiatła/ognia to oznacza ,że im twoja postać ma lepszą wróżkę (większy %)to więcej bijesz skillami z danym elementem.

Na start polecam ci pozbierać pieniędzy w grze (z misji ,ze zbierania shitu z ziemi)aż uzbierasz 300k i kupić sobie jakąś fajną wróżkę ognia i bić zazwyczaj atakiem wściekłości.Niżej masz link i tam masz wszystko na temat wróżek.

http://board.pl.nostale.gameforge.com/board216-pomoc-pytania-i-pierwsze-kroki/board57-poradniki/board158-ekwipunek/6729-wr%C3%B3%C5%BCki/

Tyle Wygrać.

Opublikowano

Zwierzak za tobą nie chodzi bo miłość/zaufanie spadła czy coś w tym stylu, regeneruję się ją zwykłą karmą dla zwierzaka od npc (Eva Energy [NosVile]).

Opublikowano

Gdzie mogę kupić tą wróżke? Jeśli tamten poradnik jest trochę stary to mógłby mi ktoś powiedzieć w jakie skille pakować u wojownika? Czy ta wróżka jest moim zwierzakiem? Chodzi mi o to czy mogę mieć np jakiegoś mobka i wróżke czy ona jest na miejscu tego mobka. Prosił bym o jakiś poradnik co do tych kart Sp. Jak to zdobyć, expic itp.

Opublikowano

Wróżki możesz kupić na bazarze.

Na wróżkę jest osobny slot więc możesz mieć partnera, zwierzaka i wróżkę jednocześnie.

Wróżki kupujesz pod element sp np. War (SP1 Wojownik) ma większość skilli na ogień więc kupujesz "Wróżka Ognia".

Wróżka z 0% nie da ci żadnej przewagi. 

Skille wojownika (przynajmniej ja tak robiłem): Uziemiająca fala, Podwójny atak, Klątwa Krwi (Buff, podstawa wojownika), Uderzenie wiatru, Gwiezdzisty atak.

Jak wbijesz 45 poziom na Avalonie to możemy razem pograć jakbyś chciał.

Opublikowano

To jeśli kupie wróżke ognia to będę musiał ją expic? Jakiego polecacie zwierzaka na dane poziomy wojownika? Aktualnie mam 18 lvl. Jest jakiś poradnik który wyjaśni mi co to te SP, jak je zdobyć expic itp?

Opublikowano

Wróżkę możesz kupić dowolną od 0 do 50% na nb (Maksymalnie 50% dla zwykłej wróżki, 75% dla wróżki z IS).

SP - Karta specjalisty

Klikając guzik zmieniasz swój wygląd i umiejętności, zwiększają ci sie statystyki w zależności od sp.

SP zdobywasz po wykonaniu wszystkich misji związanych z nim, są to misje poboczne które możesz zdobyć od "Klejnotu Tajemnic".

Każde dalsze sp ma inne misje.

Podstawowe sp to:

- Pajama - Wymagany 26 poziom - SP przydatne tylko do EVENTU ZIMOWEGO

- Jajamaru - Wymagany 45 poziom - SP przydatne tylko do EVENTU lub Rajdu Kurczaka

- SP1 - Wymagany 36 poziom (Musisz przejść 3 czasoprzestrzenie)

- SP2 - Wymagany 46 poziom (Musisz wydropić 100 lilii i przejść 3 czasoprzestrzenie)

- SP3 - Wymagany 55 poziom

- SP4 - Wymagany 65 poziom

Kart eventowe (Te sp wydropisz z boxów eventowwych, tylko na pokaz):

- Kurczak

- Pirat

Karty nowe (Zdobywasz otwierając boxy rajdów lub przechodząc rajdy):

- SP5

- SP6

- SP7

- SP8

Oprócz wymaganego poziomu potrzebujesz jeszcze danej profesji, ale tego już nie pamiętam (SP1 - 20, SP2 - 35).

Wygląd sp i umiejętności masz na youtube wszystko.

Wszystkie misje są opisane na forum nostale.

Wystarczy wpisać w google "Pierwsza karta specjalisty - poradnik nostale"

Mam nadzieję, że przynajmniej w małym stopniu pomogłem.

Opublikowano

Wróżka z 0% nie da ci żadnej przewagi. 

Chciałbym skorygować błąd kolegi - wróżka 0% też w znacznym stopniu pomaga. Ponieważ bez założonej wróżki postać nie zadaje żadnych obrażeń z elementu (nawet jeśli w skillu takowe posiada), więc dobrze jest pierwsze pieniążki w nią zainwestować.

Co do zwierzaka, to na początku możesz chodzić z owieczką/ lisem/ baranem. W okolicach 60 lvla będziesz mógł złapać wilko-lwa na górze krem - to jest chyba najlepszy zwierzak do złapania. Jak się dorobisz, to będziesz mógł go zamienić później na jakiegoś krzakogona lub sowę/ puszka.

Opublikowano

Wróżkę możesz kupić dowolną od 0 do 50% na nb (Maksymalnie 50% dla zwykłej wróżki, 75% dla wróżki z IS).

SP - Karta specjalisty

Klikając guzik zmieniasz swój wygląd i umiejętności, zwiększają ci sie statystyki w zależności od sp.

SP zdobywasz po wykonaniu wszystkich misji związanych z nim, są to misje poboczne które możesz zdobyć od "Klejnotu Tajemnic".

Każde dalsze sp ma inne misje.

Podstawowe sp to:

- Pajama - Wymagany 26 poziom - SP przydatne tylko do EVENTU ZIMOWEGO

- Jajamaru - Wymagany 45 poziom - SP przydatne tylko do EVENTU lub Rajdu Kurczaka

- SP1 - Wymagany 36 poziom (Musisz przejść 3 czasoprzestrzenie)

- SP2 - Wymagany 46 poziom (Musisz wydropić 100 lilii i przejść 3 czasoprzestrzenie)

- SP3 - Wymagany 55 poziom

- SP4 - Wymagany 65 poziom

Kart eventowe (Te sp wydropisz z boxów eventowwych, tylko na pokaz):

- Kurczak

- Pirat

Karty nowe (Zdobywasz otwierając boxy rajdów lub przechodząc rajdy):

- SP5

- SP6

- SP7

- SP8

Oprócz wymaganego poziomu potrzebujesz jeszcze danej profesji, ale tego już nie pamiętam (SP1 - 20, SP2 - 35).

Wygląd sp i umiejętności masz na youtube wszystko.

Wszystkie misje są opisane na forum nostale.

Wystarczy wpisać w google "Pierwsza karta specjalisty - poradnik nostale"

Mam nadzieję, że przynajmniej w małym stopniu pomogłem.

Zalecam poprawić błąd nie 75 lecz 80. Jak chcesz zarobić to jak będziesz mieć lepsze eq to idź robić cp3 sp1 na glacy tam ci będzie dropić dużo mleka, kostek, eliksirów ataku i parę innych rzeczy eliksiry sprzedawaj z mleka i kostek rób lody w rożku i sprzedawaj je ale uważaj bo można bana wyłapać jak się już dorobisz to polecam kupić mroczusia jako zwierzaka a potem już zostaje tylko zwierzak do pvp czyli fibi/puszek.

Opublikowano

zaznaczyłem ci na zielono :)

post-709857-0-57047300-1444470665.jpg

chodzi o tą czerwoną kropkę  :D

jak tam wejdziesz to tam powinny być sklepy od innych graczy ,a jak pogadasz z npc bibi bazar to masz tam wszystkie oferty :D po prostu wpisujesz co chcesz kupic i kupujesz

Tyle Wygrać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...