Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym spytać się użytkowników forum o to, co potrzebne jest by stworzyć grę podobną do ultrasonline.com. Chodzi mi głównie o potrzebne programy, wkład finansowy, możliwości jakiejś pomocy ze strony twórców ww gry. Może jest opcja odkupienia serwera, czy coś w tym stylu? Mam nadzieję na wyrozumiałość i odpowiadanie zgodne z tematem.

Jeśli temat jest w złym miejscu to prosiłbym o przeniesienie. Myślę, że regulaminu nie narusza, a w wyszukiwarce nie znalazłem porządnego planu, "rozkładu jazdy". 

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Dżiz.. gra o kibolach. Pomijając to:

• o "pomoc twórców" pytaj twórców, a nie przypadkowe osoby na forum, życzę szczęścia,
  • gra jest wykonana we flashu, ale to niezbyt dobry pomysł uczyć się teraz flasha - zainteresuj się html5 + node.js,
  • aby samemu coś takiego zrobić musisz umieć: html5, css, javascript i ewentualnie php (choć sam javascript wystarczy jeśli użyjesz node.js),
  • jak chcesz gdzieś kupić gotowca to nawet jeśli znajdziesz coś dobrego to bez wiedzy na ww tematy i tak zginiesz,
  • wkład finansowy? zależy od tego ile zrobisz sam a ile zrobia za Ciebie inni, od 0 (pomijając poświęcony czas i grosze na początkowy serwer) bez górnej granicy.

Ogólnie to masz jakieś podstawy czegokolwiek z wyżej wymienionych? Jeśli nie to proponuje najpierw spróbowac napisać przysłowiowego "węża" zanim pomyślisz o czymś bardziej skomplikowanym.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Na początku dziękuję za dobrą odpowiedź. Niestety o tematach które wymieniłeś nie mam zielonego pojęcia. Jak ciężka jest nauka tych języków, obsługiwania tych programów? Co do jęku zawodu "Dżiz.. gra o kibolach" To chciałbym zaznaczyć, że to był tylko przykład (dla mnie wydającej się nie najtrudniejszej) gry. Może dałoby się zrobić tak, by zatrudnić/kupić gotowce oraz samemu coś tam podskubać wiedzy o tym wszystkim?

Opublikowano

Gotowca nie znajdziesz (chyba, że chcesz zrobić klon jakiejś gry to czasem są jakieś open-sourcowe gotowce), aczkolwiek możesz zatrudnić  kogoś kto Ci to zrobi. To najprostsza ale najdroższa opcja.

Jeśli jednak zdecydujesz się działać samemu to użyj jakiegoś frameworka - na forum często polecają to: http://phaser.io/

Co do trudności nauki - zależy od osoby, jedni łatwo przyswajają, inni trudniej. Zresztą nauka samego języka to tylko pamięciówka, przede wszystkim liczy się to czy potrafisz logicznie myśleć i masz wyobraźnię ( co wyklucza dużo osób ). Spróbuj jak Ci będzie szło:

• zacznij od html 5 i css3 - to nie są języki programowania sensu stricto, służą do prezentacji danych a nie ich przetwarzania - to najprostszy etap, jak tu utkniesz to znaczy, że raczej nie poradzisz sobie dalej,
  • potem javascript - to już prawdziwy język sterujący całą aplikacją - najważniejszy etap nauki,
  • na koniec nauka frameworka (np wspomniany Phaser) - framework to taki gotowy szkielet do budowy aplikacji - robi typowe rzeczy za ciebie i ułatwia / automatyzuje pisanie aplikacji.

Ps

No i mam nadzieje, że znasz angielski - bez niego będzie 10 razy trudniej znaleźć dobre i aktualne materiały oraz uzyskać pomoc.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Angielski znam (tak mi się wydaje) wystarczająco. Ile lat (tak na oko) zajęłoby mi to wszystko? Czy da się tych języków nauczyć samemu, czy powinienem zapisać się na jakieś lekcje/warsztaty? Byłbym także wdzięczny za rozpisanie w punktach po kolei co muszę zrobić. Na przykład:

1. Nauka języków html 5 i css3.

2. Nauka języka javascript.

3. ...

Opublikowano

No przecież Ci rozpisałem kolejność. A ile Ci to zajmie to nie wiem, podstawy da radę załapać w miesiąc (pierwszego i drugiego punktu).

Opublikowano

Ponawiam pytanie: Gdzie najlepiej jest się tych języków nauczyć? 

Nie rozpisałeś kolejności. Bardziej chodziło mi o dalsze punkty, czyli co po wykonaniu pracy frameworkiem?

Opublikowano

Jak dojdziesz do frameworka to sam będziesz wiedział co dalej, nie ma sensu Ci rozpisywać wszystkiego na tym etapie.

Jak znasz angielski to możesz zacząć od tego: https://www.codecademy.com

Opublikowano

Jak na razie wprowadzam się powoli tutaj: http://www.kurshtml.edu.pl

O te dalsze punkty chodziło mi po to, żeby się nie okazało, że zmarnowałem czas na naukę języków, programów bo później będzie etap którego nie osiągnę. 

Jakieś jeszcze porady?

Opublikowano

Po poznaniu frameworka (a nawet równolegle) możesz już zacząć tworzyć grę, potrzebne Ci będą:

- jakaś teoretyczna wiedza na temat projektowania gier (lub duża wyobraźnia i logika, ale warto poczytać jak to robią profesjonaliści),

- zasoby graficzne (sprity, tekstury) - kupione na jakimś stacku, zrobione przez kogoś na zamówienie lub wykonane własnoręcznie,

- środowisko testowe (lokalny serwer itp, ale to już pewnie zainstalujesz podczas poznawania frameworka).

Jak gra będzie gotowa to trzeba będzie kupić jakiś vps (na początek wystarczy jakiś tani za 15 zł), skonfigurować środowisko produkcyjne, kupić domenę, odpalić i zacząć reklamować.

To, że się poddasz na pewnym etapie jest możliwe, a obserwując chociażby to forum nawet bardzo prawdopodobne, ale pisanie, że "zmarnujesz czas na naukę" to oksymoron.

Opublikowano

Jak już wspomniałeś o projektowaniu gier, to nie mogę się powstrzymać, aby nie wrzucić swojego linka :D

http://projektowanie-gier.pl

Na początku tworzenia projektu nie martw się grafikami. Wstawiaj jakieś symboliczne grafiki i animacje. Znajdziesz sporo na licencji CC.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Dziękuję za link, na pewno skorzystam :)

Na jaką pomoc mogę liczyć od Was? Czy ktoś będzie chciał poświęcić czas (pewnie w późniejszym etapie)? 

Dziękuję za już poświęcony czas.

Opublikowano

Zależnie od perspektyw i czasu. Wątpię aby ktoś chciał się angażować w projekt, który może paść zanim zostanie ukończony lub być podłej jakości. W tworzeniu gier różni ludzie są potrzebni na różnym etapie jej tworzenia. Na początku najwięcej pracy mają projektanci, później programiści, następnie artyści wraz z programistami. Mając już działający proof of concept, będziesz mógł szukać kogoś do współpracy.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngPipi1924

Na ogólne wskazówki możesz liczyć zawsze, na pomoc w konkretnych elementach raczej tylko jak zainteresujesz innych swoim projektem.

Opublikowano

Rozumiem. Jak na razie będę rozwijał swoją wiedzę w HTML, css i javascript. Później, kiedy to wszystko "ogarnę" napiszę tutaj co zrobiłem, czy coś jeszcze potrzeba. Jeszcze raz dziękuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...