Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wypisanie się z religii i etyki

jogurt99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem co ci poradzić. W tym roku kończyłem technikum i nigdy nawet nie słyszałem o lekcjach etyki w trójmieście. Po prostu musiałem tylko zostać na terenie szkoły

Opublikowano

oświadczam, że zapoznałem się z programem nauczenia religii, etyki, wychowaniu do życia w rodzinie i rezygnuje z zajęć w ramach tego przedmiotu w roku szkolnym jakiś tam, podpis, data, do sekretariatu i elo

no przynajmniej jak masz 18, nie wiem jak jest w gimnazjum itd. ale pewnie rodzic pisze i zanosi, mnie matka nigdy nie chciała z niczego zwolnić 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

U mnie była karteczka do babki od religii i tyle.

Zamiast tego albo do domu, albo do bilbioteki (np pouczyć się na next lekcję).

Z tego co mi wiadomo etyka jest nie obowiązkowa. Idź najlepiej do dyra, zastępczy lub tego księdza on ci powie co i jak.

Jako nie pełnoletni potrzebujesz tylko podpisu rodziców, a to już chyba nie problem

Dla mnie religia od zawsze była jakąś głupotą w szkole ... Zmarnowana kasa na książki itp, 0 edukacji co by ci się w życiu przydała

Na dodatek moja siostra (6 lat) co dopiero do 1 klasy podstawówki idzie ma się nauczyć z 9 modlitw/pieśni na pamieć ... Głupota, bo dzieciak dopiero uczy się pisać i czytać.

Religia powinna być traktowana jako przedmiot dodatkowy. Chcesz chodzić piszesz kartkę czy coś i chodzisz. Nie chcesz masz to gdzieś.

^Takie tam moje zdanie o tym gówno-przedmiocie :v

W niektórych szkołach religia bądź etyka jest obowiązkowa a w niektórych nie. U mnie były karteczki do wpisania "x" w pole czy chcę, albo nei chcę.

Jeżeli wy nie dostaliście takich karteczek idź do dyrektora że nie chcesz chodzić na religie a on da Ci wydruk który będziesz musiał wypełnić - tak mial mój kolega w gimnazjum i szkole średniej.

Pierw jednak się upewnij, czy naprawdę można. :)

Nie mogą Cie zmusić do chodzenia na etykę czy religie - przedmiot nieobowiązkowy i masz prawo się z niego zwolnić.

Dostajesz kartkę od rodziców, dajesz wychowawcy/księdzu/dyrektorowi/dyrektorce i po sprawie.

Nie wiem co ci poradzić. W tym roku kończyłem technikum i nigdy nawet nie słyszałem o lekcjach etyki w trójmieście. Po prostu musiałem tylko zostać na terenie szkoły

oświadczam, że zapoznałem się z programem nauczenia religii, etyki, wychowaniu do życia w rodzinie i rezygnuje z zajęć w ramach tego przedmiotu w roku szkolnym jakiś tam, podpis, data, do sekretariatu i elo

no przynajmniej jak masz 18, nie wiem jak jest w gimnazjum itd. ale pewnie rodzic pisze i zanosi, mnie matka nigdy nie chciała z niczego zwolnić 

Znam ten ból :(

No i jak wyszło? Częściowo sprawa załatwiona. Zostałem zwolniony z religii oraz etyki, jednak podobno w tym czasie nie mogę sobie pójść, tylko muszę zostać na jakimś kole zainteresowań. W takim obrocie sprawy wyszłoby w sumie na to samo, a być może jeszcze gorzej. Jutro więcej się dowiem o tym, jak to w końcu jest. Być może chodziło po prostu o propozycję na ten czas, kiedy jest religia. Na razię nie potwierdzę tego.

Opublikowano

U mnie w licbazie w pierwszej klasie dużo osób wypisało się z religii, bo mieliśmy księdza psychola (bez wyolbrzymiania). Niby mieli tę etykę, jednak i tak nikt na nią nie chodził i ostatecznie nawet nie policzyli tym osobom nieusprawiedliwionych godzin, a lekcję zlikwidowano. Przez kolejne 2 lata normalnie wracali do domu godzinę wcześniej, bez żadnego przypału.

c:

Opublikowano

bo jak nie jesteś pełnoletni to nie wyjdziesz 

W przypadku WDŻ takiego problemu nie ma, część chodzi i musi zostać, część nie chodzi (w tym ja) i sobie po prostu wychodzi podczas gdy pierwsza część ma jeszcze tą lekcję.

U mnie w licbazie w pierwszej klasie dużo osób wypisało się z religii, bo mieliśmy księdza psychola (bez wyolbrzymiania). Niby mieli tę etykę, jednak i tak nikt na nią nie chodził i ostatecznie nawet nie policzyli tym osobom nieusprawiedliwionych godzin, a lekcję zlikwidowano. Przez kolejne 2 lata normalnie wracali do domu godzinę wcześniej, bez żadnego przypału.

U mnie to jest najwyżej 5 osób, w tym teraz ja więc maksymalnie do 6 osób.

Opublikowano

W przypadku WDŻ takiego problemu nie ma, część chodzi i musi zostać, część nie chodzi (w tym ja) i sobie po prostu wychodzi podczas gdy pierwsza część ma jeszcze tą lekcję.

U mnie to jest najwyżej 5 osób, w tym teraz ja więc maksymalnie do 6 osób.

wdż nie idzie na świadectwo, nikt tego przedmiotu nie rozlicza 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

wdż nie idzie na świadectwo, nikt tego przedmiotu nie rozlicza 

No tak masz rację. Na szczęście jednak okazało się, że te koła zainteresowań to była wyłącznie propozycja. Także bez problemu mogę sobie wyjść wtedy gdy są lekcje religii/etyki. Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc! I oby teraz ten temat przydał się kolejnej osobie z tym samym problemem.

Można zamknąć, problem rozwiązany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...