Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Netbook do szkoły i gier [6000]

Gość Marceli99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Bardzo powoli przymierzam się do kupna Netbooka do gier jak i szkoły (mam dysgrafię i dyslekcje). Na dzień dzisiejszy znalazłem jednego który sprostałby moim wymaganiom. Jest to MacBook Air 11 z tym że (prawdopodobnie) muszę złożyć zamówienie indywidualne, bo interesuję mnie wersja z i7 oraz 8gb ramu. Ma on co prawda zintegrowany układ graficzny, jednak po sprawdzeniu na youtube wielu filmików stwierdzam, że podoła on moim niedużym wymaganiom. Głównie chcę zagrać w OMSI 2, GTA 5 i ew. Arma 2, 3. Jestem otwarty również na inne propozycję, jednak netbook musi spełnić parę warunków:

- Lekki

- Bardzo mały (muszę go mieć schowanego w książkach, bo jak ktoś zobaczy laptopa za 6k w tramwaju to mogę nie wyjść z niego żywy).

- Bardzo mocna bateria (9 godzin to absolutne minimum(lekcję od 8 do 17 T_T))

- 7 - 12 cali

Laptopa biorę na fakturę, więc to też ważna kwestia.

Opublikowano

Coś takiego nie istnieje. Zapomnij nawet o tych grach na MBA. Na jutubie często są fejki. Poza tym przy obciążeniu bateria długo nie wytrzyma.

MBA jest ok, jeśli wywalisz z wymagań gry.

9 godzin to absolutne minimum(lekcję od 8 do 17 T_T

Yyyy ? Siedzisz non-stop na komputerze w szkole ?

416231423689480320491.png

Opublikowano

Coś takiego nie istnieje. Zapomnij nawet o tych grach na MBA. Na jutubie często są fejki. Poza tym przy obciążeniu bateria długo nie wytrzyma.

MBA jest ok, jeśli wywalisz z wymagań gry.

Yyyy ? Siedzisz non-stop na komputerze w szkole ?

W gry gram tylko w domu. Wymagań nie mam dużych. Byleby odpalić jakieś tytuły na very low. np. Arma 2, OMSI i ew. GTA 5, które podobno hula w 40fps na very low. :P

Tak, mam dysgrafię i dyslekcje mam ci pokazać moje chińskie znaczki w zeszycie? Większość notatek powinienem pisać na netbooku, a obecny 13 calowy kloc niezbyt mi na to pozwala. :P

Opublikowano

Ciężko połączyć jak najmocniejsze komponenty i wytrzymałą baterie. Do baterii od razu moge jednak polecić PowerBank TP-Link PB10400 (ja kupiłem w xkomie za 99zl, jest taka sama cena w morele. telefon mi laduje 3 razy, na jeden raz laptopa powinien wystarczyc luzem albo i jeszcze wiecej a to podwaja pojemnosc baterii mozna powiedziec). Te maki mają dwurdzeniowe/4 wątkowe procesory w stylu 1.1Ghz nie mozesz liczyc na żadną gre :// Jeśli chcesz komputer na zajęcia to będą okej, ale i tak znajdą się lepsze (tańsze opcje). Zeby pograć w cokolwiek musisz wziąć coś co ma 15.6 cala - wtedy laptopy mają 4 rdzenie/dodatkową karte graficzną. http://www.morele.net/laptop-lenovo-y50-70-59-443088-737913/od razu pójdą Ci wszystkie gry na średnich/wysokich (4 rdzenie,8 wątkow/16gb/960m/dysk hybrydowy)  tyle że rozmiar o wiele wiekszy. W mniejszych niestety nie ma dostępu do 4 rdzeni/gpu bo przeszukałem dużo i nic nie znalazłem :(

Opublikowano

Ciężko połączyć jak najmocniejsze komponenty i wytrzymałą baterie. Do baterii od razu moge jednak polecić PowerBank TP-Link PB10400 (ja kupiłem w xkomie za 99zl, jest taka sama cena w morele. telefon mi laduje 3 razy, na jeden raz laptopa powinien wystarczyc luzem albo i jeszcze wiecej a to podwaja pojemnosc baterii mozna powiedziec). Te maki mają dwurdzeniowe/4 wątkowe procesory w stylu 1.1Ghz nie mozesz liczyc na żadną gre :// Jeśli chcesz komputer na zajęcia to będą okej, ale i tak znajdą się lepsze (tańsze opcje). Zeby pograć w cokolwiek musisz wziąć coś co ma 15.6 cala - wtedy laptopy mają 4 rdzenie/dodatkową karte graficzną. http://www.morele.net/laptop-lenovo-y50-70-59-443088-737913/od razu pójdą Ci wszystkie gry na średnich/wysokich (4 rdzenie,8 wątkow/16gb/960m/dysk hybrydowy)  tyle że rozmiar o wiele wiekszy. W mniejszych niestety nie ma dostępu do 4 rdzeni/gpu bo przeszukałem dużo i nic nie znalazłem :(

Wytrzymałą baterię potrzebuję tylko w szkole na zajęciach. W domu będzie podłączony do ładowarki. 15 cali to wielki kloc. Ja 13 nie mieszczę do plecaka, a co dopiero 15. 12 cali to maksimum bez względu na wszystko.

Bywalec
Opublikowano

Wytrzymałą baterię potrzebuję tylko w szkole na zajęciach. W domu będzie podłączony do ładowarki. 15 cali to wielki kloc. Ja 13 nie mieszczę do plecaka, a co dopiero 15. 12 cali to maksimum bez względu na wszystko.

Skoro masz większy budżet równie dobrze możesz kupić małego gówniaka do szkoły byleby nadawał się do notatek, do gier zaś normalny stacjonarny komputer/większego laptopa z porządniejszymi podzespołami. 

Opublikowano

Skoro masz większy budżet równie dobrze możesz kupić małego gówniaka do szkoły byleby nadawał się do notatek, do gier zaś normalny stacjonarny komputer/większego laptopa z porządniejszymi podzespołami. 

Nie, nie i jeszcze raz nie. Nie mam czasu aby siedzieć w domu i go użytkować. Raz jestem tu, a raz tam. Taki podróżny ze mnie chłopak. Chcę mieć wszystko w jednym miejscu. Nie oczekuję cudów, ale coś tam chcę mieć. Ustawienia very low w gta 5, omsi 2 i armie + ew. h1z1 + dobry netbook do notatek z lekcji + troszeczkę programowania. Myślałem jeszcze nad sony vaio 11 z i7, ale czy jest się sens pakować w hd 5000? :(

Opublikowano

Do minimalnych nie martwie się o karte graficzną tylko te i7 w malutkich netbookach są dwurdzeniowe a to mocno ogranicza gry. Powinieneś dać rady grać na low myśle, ale to marnowanie pieniędzy. Za 6000 to Ty mógłbyś kupić laptopa do gier, i netbooka do szkoły...

Opublikowano

Do minimalnych nie martwie się o karte graficzną tylko te i7 w malutkich netbookach są dwurdzeniowe a to mocno ogranicza gry. Powinieneś dać rady grać na low myśle, ale to marnowanie pieniędzy. Za 6000 to Ty mógłbyś kupić laptopa do gier, i netbooka do szkoły...

Dwurdzeniowe i nisko napięciowe. :P Aż taka tragedia z tym procesorem? To jest najmocniejszy montowany w Air'ach. :D Dla ciebie marnowanie pieniędzy, a dla mnie inwestycja na przyszłość. Sprzęt apple BARDZO wolno traci na wartości. Obecnie macbook z 2012 z i7 na rynku wtórnym kosztuję 4k co jest gigantyczną kwotą jak na takiego laptopa z airami jest bardzo podobnie. Prędzej czy póżniej przy sprzedaży takiego laptopa odzyskam 2 lub 3k.

Opublikowano

O sprzedaży nie myślałem, rozumiem że jest Ci potrzebny mały, ja zwolennikiem czegoś takiego nie jestem bo nie dość, że słaba specyfika, to cena duża. Jednak już w tym nie dopłacałbym na twoim miejscu do karty graficznej, wielkiej różnicy między integrami w tych i7 niema a cena potrafi wysoko polecieć do góy. Ja rozglądam się raczej tylko po morele, jedynie dwie opcje to http://www.morele.net/laptop-hewlett-packard-elitebook-revolver-810-g2-f1n32ea-660192/http://www.morele.net/laptop-apple-macbook-air-11-z0rl00051-734960/ no tutaj trzeba powiedzieć że macbook jest lepszy z hd6000 zamiast 4400.

Opublikowano

O sprzedaży nie myślałem, rozumiem że jest Ci potrzebny mały, ja zwolennikiem czegoś takiego nie jestem bo nie dość, że słaba specyfika, to cena duża. Jednak już w tym nie dopłacałbym na twoim miejscu do karty graficznej, wielkiej różnicy między integrami w tych i7 niema a cena potrafi wysoko polecieć do góy. Ja rozglądam się raczej tylko po morele, jedynie dwie opcje to http://www.morele.net/laptop-hewlett-packard-elitebook-revolver-810-g2-f1n32ea-660192/http://www.morele.net/laptop-apple-macbook-air-11-z0rl00051-734960/ no tutaj trzeba powiedzieć że macbook jest lepszy z hd6000 zamiast 4400.

To HD 6000 kusi najbardziej, bo zanim wprowadzą skylake trochę minie, choć boję się, że kupię laptopa, a za miesiąc wyjdzie z HD 530.  :makka: który teoretycznie jest 50% wydajniejszy.

Opublikowano

Oprócz Aira można jeszcze wziąć pod uwagę Lenovo X240. Waży ciut więcej, ale uniknięto błędów konstrukcyjnych takich jak całkowite zamknięcie obudowy :D.

Od kiedy air ma zamkniętą obudowę? :D

Opublikowano

Tak. Niektórzy nawet je nawiercali w obudowie w celu lepszego przepływu powietrza.

Nie ma ich, bo ten laptop jest z aluminium. Chyba nie muszę mówić, że ten metal dobrze odprowadza ciepło i działa na zasadzie jednego wielkiego radiatora? :P W każdym razie między ekranem i klawiaturą są dodatkowe dziurki na przepływ powietrza.

Opublikowano

Nie ma ich, bo ten laptop jest z aluminium. Chyba nie muszę mówić, że ten metal dobrze odprowadza ciepło i działa na zasadzie jednego wielkiego radiatora? :P W każdym razie między ekranem i klawiaturą są dodatkowe dziurki na przepływ powietrza.

Ta... tyle w temacie :

To dobry sprzęt, ale czasem odnoszę wrażenie, że Apfel myśli, że obojętnie co wypuści będzie kupowane.

Chyba rozumiesz, o co chodzi :D. Pomyśl tylko, ile przejściówek będziesz upychał po kieszeniach.

Opublikowano

Ta... tyle w temacie :

To dobry sprzęt, ale czasem odnoszę wrażenie, że Apfel myśli, że obojętnie co wypuści będzie kupowane.

Gdyby to było złe rozwiązanie to 95% air'ów byłoby grzankami, a jednak działają. Fakt, rozgrzewają się do kosmicznych temperatur, ale to już tradycja. :D Czy był jakiś macbook z dziurkami na lepszy przepływ powietrza? :P

Kupiłbym innego netbooka, ale w tym budżecie ciężko cokolwiek znaleźć poza Vaio 11 co spełnia moje wymagania.

Opublikowano

A patrzyłeś na ThinkPada, którego podałem ? Może XPS jakiś ? Co prawda portów też nie ma, ale za to trzyma trochę dłużej niż japko. Sądzę, że byłby to dla Ciebie dobry wybór.

Inna sprawa, jeśli zależy Ci na OSX, wtedy bierz Aira i temat zakończony.

Opublikowano

A patrzyłeś na ThinkPada, którego podałem ? Może XPS jakiś ? Co prawda portów też nie ma, ale za to trzyma trochę dłużej niż japko. Sądzę, że byłby to dla Ciebie dobry wybór.

Chyba jestem ślepy, bo nie widzę tego linka. :P O jakich przejściówkach mówisz? Przecież ma bodajże dwa porty usb 3.0 :P tyle mi wystarczy. :P

Opublikowano

Chyba jestem ślepy, bo nie widzę tego linka. :P O jakich przejściówkach mówisz? Przecież ma bodajże dwa porty usb 3.0 :P tyle mi wystarczy. :P

Podałem model, nie link. ThinkPad X240.

Decyzja należy do Ciebie. Sam bym wybrał MBA, ale alternatywy w postaci XPS 13 i X240 podałem :P.

Opublikowano

Podałem model, nie link. ThinkPad X240.

Decyzja należy do Ciebie. Sam bym wybrał MBA, ale alternatywy w postaci XPS 13 i X240 podałem :P.

Laptop ładny. Thinkpada kiedyś miałem. Co prawda z 2005 roku, ale żyję do dziś i ma się dobrze. Także z pewnością obadam temat bardziej, jednak martwi mnie jego słaba grafika. HD 4400 niezbyt dorównuję HD 6000, a w grach ta druga z pewnością wyjdzie lepiej. Z góry mówię, że nie jestem typowym maniakiem gier i gram naprawdę okazjonalnie, jednak chcę mieć tę możliwość. Wczoraj wieczorem porównałem ceny Air'a 11 w najmocniejszej konfiguracji i wychodzi na to, że kupując go w Polskim salonie przepłacę 2000 zł. Czy ryzykować przemycenie go zza granicy? Jakie są koszta cła w razie kontroli czy cuś?

Za airem przemawia również dysk na pcie. W razie przemytu zza granicy mógłbym sobie pozwolić na dysk 512gb co również byłoby ciekawym rozwiązaniem. Windows z grami zmieści się jak najbardziej. ;)

Opublikowano

Jeśli chcesz dobry sprzęt do szkoły, notatek, ogólnie nauki, to MBA jest genialny.

Perfekcyjny dla studentów jest właśnie MBA i nawet nie pakuj się w Windowsa w tym budżecie, nie ma sensu. ;)

Oczywiście, jeśli chcesz pograć, to MBA nie. Żaden MacBook nie będzie dobry do grania (chyba, że wrzucisz sobie Windowsa przez bootcampa, ale to mija się z celem, bo kwintesencją Maca jest OS X).

Na MBA przy normalnej jasności zrobisz spokojnie te 9 godzin, na więcej możesz liczyć przy lekkim zmniejszeniu jasności ekranu i używaniu stricte np. pakietu Office, bez działań w tle.

Więc, jeśli chcesz coś do nauki, do codziennej pracy, to MBA, jeśli do gier, to kup sobie np. Asus X205TA za tysiaczka do robienia notatek, na baterii spokojnie wytrzyma też 9 godzin i za 5000 PLN komputer do gier.

Zależy też ile grasz. Ja bym celował w MBA + potem jakaś konsola i wsio. ;)

5465845486.png

Opublikowano

Jeśli chcesz dobry sprzęt do szkoły, notatek, ogólnie nauki, to MBA jest genialny.

Perfekcyjny dla studentów jest właśnie MBA i nawet nie pakuj się w Windowsa w tym budżecie, nie ma sensu. ;)

Oczywiście, jeśli chcesz pograć, to MBA nie. Żaden MacBook nie będzie dobry do grania (chyba, że wrzucisz sobie Windowsa przez bootcampa, ale to mija się z celem, bo kwintesencją Maca jest OS X).

Na MBA przy normalnej jasności zrobisz spokojnie te 9 godzin, na więcej możesz liczyć przy lekkim zmniejszeniu jasności ekranu i używaniu stricte np. pakietu Office, bez działań w tle.

Więc, jeśli chcesz coś do nauki, do codziennej pracy, to MBA, jeśli do gier, to kup sobie np. Asus X205TA za tysiaczka do robienia notatek, na baterii spokojnie wytrzyma też 9 godzin i za 5000 PLN komputer do gier.

Zależy też ile grasz. Ja bym celował w MBA + potem jakaś konsola i wsio. ;)

W gry gram okazjonalnie. @Risen. używasz może takiego air'a? Potrzebuję informacji czy podczas katowania go w gta 5 coś się mu może stać. Podkreślam, że gram okazjonalnie. W weekend może godzinkę, dwie. Wyjątkiem jest OMSI 2. Lubię sobie w szkole na przerwach lub wieczorami pojeździć. xD Mam okazję kupić wersję z 256gb po okazjonalnej cenie. Myślałem jeszcze nad 512gb, ale to kwestia do przedyskutowania i moich funduszy. Oczywiście lapek będzie "przemycony" z usa. :D Mam tam rodzinkę, więc mogą przywieźć na boże narodzenie. Musze jednak wiedzieć czy faktycznie ten laptop nie będzie zagrożony pod takim obciążaniem. Obecny rozgrzewa się do 104 C przy twitchu. :P Także...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...