Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zostałem oscamowany na 50PLN PSC - mam dowody i co mogę zrobić?

ProExtremePL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzisiaj zostałem oscamowany przez niejakiego (przynajmniej na FB)

Zdarze miało miejsce ~0,5h-1h temu.

Mam dowody, że to on, sam się przyznał.

Wiem, że jestem idiotą i, że to przestępstwo jest karane od 400PLN wzwyż(ciekawe kto to wymiślił i szczęście mam, że nie na 100-300zł), ale proszę o pomoc...

SSy:

h4aifv.jpg

83tznq.jpg

tldfko.jpg

77pyb3.jpg

Przynanie do kradzieży:

7f97xi.jpg

I jeszcze dalej:

2d81kl.jpg

Biednych no raczej nie, taki średniak bym powiedział.

P.S

"Transakcja" była robiona na moim drugim FB, więc ch**a mnie zna.

Czy mogę jakoś temu zaradzić?

Dziękuje za odpowiedzi i przepraszam jeśli nieodpowiedni dział.

Opublikowano

wymazac to z pamieci albo zglosic to na steam zeby dostac bana i kupic drugie konto by wydac jeszcze wiecej

ps. zly dzial

ban na statusy since 09.2015 :(

Opublikowano

I co to robi w wycenach? Kolejny który dał się oszukać... Jak się tradujesz to zawsze patrz na repy i sprawdzaj potem czy ci co napisali repa nie są w jego znajomych. No ale tak jak panowie wyżej nie zrobisz nic oprócz tego że może dostać bana na wymiany.

Opublikowano

I co to robi w wycenach? Kolejny który dał się oszukać... Jak się tradujesz to zawsze patrz na repy i sprawdzaj potem czy ci co napisali repa nie są w jego znajomych. No ale tak jak panowie wyżej nie zrobisz nic oprócz tego że może dostać bana na wymiany.

Te repy są gównianym wskaźnikiem. Twoje pojęcie na ten temat jest podobne do twoich umiejętności w grze.

Jest wiele grup, gdzie można pisać sobie nawzajem +rep, do tego dopisać real money trader albo coś, sam z tego korzystam :)

Myślisz, że ktoś nie poświęci tych swoich "repów" dla pieniędzy? 

@down

Użyj jakiegoś sensownego argumentu :///

­

Opublikowano

Te repy są gównianym wskaźnikiem. Twoje pojęcie na ten temat jest podobne do twoich umiejętności w grze.

Jest wiele grup, gdzie można pisać sobie nawzajem +rep, do tego dopisać real money trader albo coś, sam z tego korzystam :)

Myślisz, że ktoś nie poświęci tych swoich "repów" dla pieniędzy?

Aha

Opublikowano

No przyjacielu, nic już nie zrobisz, bo ma rację, okradł cię ,,tylko'' na 50zł(dla nas graczy, to każdy pięniądz ważny, wiadomo), następnym razem kupuj przelewem na allegro, tam nie ma szans żeby mógł cię ktoś oszukać.

258_creed0000.png

PROFIL STEAM:http://steamcommunity.com/profiles/76561198024920674/(AKTUALNA RANGA:DMG)

Opublikowano

pff xD Przestępstwo zaczyna się od 350zł ? xD No może i prawda. Ale kradzież to kradzież, nawet wirtualna i możesz to zgłosić na policje ;) Tak samo jak nwm.. Że ktoś w internecie Cię prześladuje.. Tak mi się przynajmniej wydaje xD Chyba, że się myle ? To mnie oświećcie :D

Opublikowano

Przestępstwo internetowe zaczyna się od złotówki :) Gościu się obsrał i sprawdzał na szybko paragrafy na necie, szkoda że nie te co trzeba. Nie odzyskasz tych pieniędzy, możesz podziękować tylko swojej głupocie. Idąc z czymś takim na policję nie spodziewaj się niczego

apple.png

Opublikowano

>ziom ja mam stronę która ma prawie 350 like

>ale nie oscamujesz?

>obiecuję ziom

no ja p******e, myślisz ty cokolwiek? XDD

Nic nie zrobisz, 50zł to nie jest fortuna. Możesz sobie pisać do supportu i tak ci nie oddadzą.

Opublikowano

Panowie. Steam nie wspiera wymian ekwipunku na cokolwiek z poza steam'owego ekwipunku, więc co najwyżej support może się zaśmieje i nic nie odpisze.

Jeśli pomogłem, zainteresowałem was lub po prostu chcecie być mili to dajcie 1385649165-U755442.jpg

Opublikowano

Odpowiem na nazwę tematu:

Co mogę zrobić? Możesz jedynie kupe zrobić i wytrzeć się papierem.

Nic nie zrobisz, dałeś mu psc za darmo, dla mnie jesteś głupim gimbem bo straszy policją xD

Dobrze zrobił, też bym Cię okradł jak 16 letnie dzieci się nabierają.

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano

Witam dzisiaj zostałem oscamowany przez niejakiego (przynajmniej na FB)

Zdarze miało miejsce ~0,5h-1h temu.

Mam dowody, że to on, sam się przyznał.

Wiem, że jestem idiotą i, że to przestępstwo jest karane od 400PLN wzwyż(ciekawe kto to wymiślił i szczęście mam, że nie na 100-300zł), ale proszę o pomoc..

I jeszcze dalej:

Biednych no raczej nie, taki średniak bym powiedział.

P.S

"Transakcja" była robiona na moim drugim FB, więc ch**a mnie zna.

Czy mogę jakoś temu zaradzić?

Dziękuje za odpowiedzi i przepraszam jeśli nieodpowiedni dział.

Mój drogi, według prawa to nie jest kradzież, a oszustwo (czyt. wyłudzenie), a takowe nie ma progu minimalnego wyłudzenia kwoty. 

Nawet wyłudzenie złotówki jest przestępstwem. Polecam zgłosić sprawę na policji.

Opublikowano

Wyjdz smieszny kalaszku :D co maja do tego repy?  jak sie nie znasz to nie pisz 

pff xD Przestępstwo zaczyna się od 350zł ? xD No może i prawda. Ale kradzież to kradzież, nawet wirtualna i możesz to zgłosić na policje ;) Tak samo jak nwm.. Że ktoś w internecie Cię prześladuje.. Tak mi się przynajmniej wydaje xD Chyba, że się myle ? To mnie oświećcie :D

I co będą go ścigać w internecie bo sie jakiś matoł nabrał xD.

Mój drogi, według prawa to nie jest kradzież, a oszustwo (czyt. wyłudzenie), a takowe nie ma progu minimalnego wyłudzenia kwoty. 

Nawet wyłudzenie złotówki jest przestępstwem. Polecam zgłosić sprawę na policji.

XDDD żadne oszustwo po prostu on mu dał to psc za darmo  <_<.

Nic nie zrobisz masz 50 psc to czemu tego nie doładowałeś na steam ?.Zreszta sam bym cie oscamował  50 zl za darmo czemu nie.

Opublikowano

XDDD żadne oszustwo po prostu on mu dał to psc za darmo  <_<.

Nic nie zrobisz masz 50 psc to czemu tego nie doładowałeś na steam ?.Zreszta sam bym cie oscamował  50 zl za darmo czemu nie.

Wiesz, ja nie kwestionuje czyjejś głupoty, tylko przedstawiam autorowi tematu, że na upartego mógłby dochodzi swego na drodze karnej. Próbuje mu tylko pomóc.

"Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania." - Pieniądze, jakby nie patrzeć ile by ich było, są częścią majątku, a on swoim działaniem, wprowadził Cię w błąd, zyskując korzyść majątkową, a ty stratę.

"Wprowadzenie w błąd polega na podjęciu przez sprawcę zabiegów mających na celu wytworzenie w świadomości pokrzywdzonego nieprawdziwego obrazu rzeczywistości." - Myślałeś, że wymieniasz się za AK, a rzeczywistość wyglądała tak, że on zyskał kasę, a ty nic.

Na twoim miejscu najpierw bym spróbował polubownie. Jak widać na ss, ten gość zrobił to między innymi dlatego, że czuje się bezkarny. Warto byłoby mu przypomnieć, że przeczytał zły paragraf. I w tym przypadku nie ma kwoty minimalnej. Może zacznie się bać i zwróci, co zabrał.

Jeśli nie, to zostaje tylko droga prawna, tylko ostrzegam, że sprawa może się ciągnąć miesiącami oraz że w polskim prawie, oskarżonemu trzeba udowodnić winne, a nie na odwrót ( że to oskarżony ma udowodnić, że jest niewinny), a więc musisz mieć twarde dowody, ss są mocnymi dowodami, ale zawsze można coś wymyśleć.

Opublikowano

Mozesz z tym normalnie isc na policje i skierowac wniosek do sadu lecz nikt madry nie robi takich rzeczy w przypadku tak niskiej kwoty mozliwe ze wyjdziesz na swoje ale za duzo cb to bedzie kosztowac adwokat itp.

Opublikowano

Tak jak  matizal77 napsioał, teorytycznie możesz zgłosić to na policje jednak, jak sprawa poszła by dalej (na co nie licz) to dochodzi adwokat,sąd itp więc bedziesz stratny jeszcze bardziej xD

tqqlau.jpg

Opublikowano

Nic nie zrobisz - za głupotę się płaci.

Na policję też nie ma sensu, bo nic nie zrobią. 50 zł to tylko wykroczenie i nie będą za to ścigać. ­

Opublikowano

tak jak napisał, kradzież jako przestępstwo zaczyna się od 350 lub 250zł, nie pamiętam na ten moment dokładnie. Poza tym, dałeś mu kod dobrowolnie, a on Cię do tego nie zmuszał np. poprzez szantaż psychiczny lub fizyczny.­

Opublikowano

Śmieszne jest robienie sprawy w sądzie o 50zł  xD Przy czym adwokat będzie w **j razy więcej kosztował  xD  Ogarnijcie się xD

Z tym pierwszym się zgadzam, ale w polskich sądach są sprawy nawet o kostkę masła . Co do drugiego, to można po wygranej sprawie zażądać zwrotu kosztów sądowych od strony przegranej. Pokrzywdzony ma także prawo do pełnomocnika z urzędu, jeśli go na takowego nie stać, a więc istnieje możliwość 0 kosztów.

tak jak napisał, kradzież jako przestępstwo zaczyna się od 350 lub 250zł, nie pamiętam na ten moment dokładnie. Poza tym, dałeś mu kod dobrowolnie, a on Cię do tego nie zmuszał np. poprzez szantaż psychiczny lub fizyczny.­

Przeczytałeś komentarze ? To nie jest kradzież, tylko oszustwo, a na to nie ma kwoty minimalnej, jak mi nie wierzysz to możesz wygooglować. Jeśli chodzi o kradzież, to dokładnie 437,5 złotych, ale jak już wspomniałem, ta sprawa dotyczy w ogóle czego innego.

Co do drugiej części zdania:

" (...) dla uznania, iż mamy do czynienia z wprowadzeniem w błąd, wystarczające jest każde, jakiekolwiek działanie, które może doprowadzić do powstania błędnego wyobrażenia o rzeczywistości u osoby rozporządzającej mieniem; wprowadzenie w błąd możliwe jest przy wykorzystaniu wszelkich sposobów i metod, które doprowadzą do powstania rozbieżności między świadomością osoby rozporządzającej mieniem a rzeczywistym stanem rzeczy. To, że osoba pokrzywdzona miała możliwość sprawdzenia rzeczywistego stanu rzeczy, że wykazała niefrasobliwość lub niestaranność w działaniu, nie wpływa na ocenę prawną działania sprawcy." - Sąd Apelacyjny w Warszawie 12.06.2013 r. (sygn. akt II AKa 164/2013)

Masz swoją odpowiedź, co to potrzeby szantażu psychicznego lub fizycznego. Wystarczy, że został okłamany/zmanipulowany.

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i pomoc.

Nad sprawą w sądzie pomyśle, lecz w sumie 50 zł.. ale zdenerwował mnie.

Tak ogólnie to jest on z rocznika 1999/2000, mieszka w Warszawie, zajmuje się piłką ręczna(gra w zespole Agrykola) i mam telefon do jego trenera.

Mam nadzieje, że bez policji uda mi się to załatwić.

Jeszcze raz dziękuje za pomocne wypowiedzi, a te komentarze typu:

Odpowiem na nazwę tematu:

Co mogę zrobić? Możesz jedynie kupe zrobić i wytrzeć się papierem.

Nic nie zrobisz, dałeś mu psc za darmo, dla mnie jesteś głupim gimbem bo straszy policją xD

Dobrze zrobił, też bym Cię okradł jak 16 letnie dzieci się nabierają.

Mam wrażenie, że zostały napisane tylko dla nabicia postu i popierasz kradzież, no widzę że mamy tu do czynienia z wysokim IQ.

I jeszcze odniosę się do jednego kolegi, który powiedział, że nie mam dowodów - otóż mam dowody, te SSy + zdjęcie jak mu wysłałem PIN przez FB.

Podrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...