Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

e papieros od ?

Malutki3286

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Od ilu lat dozwolony jest zakup? 

- sam e papieros

- olejek zawierający nikotynę

- olejek bez nikotyny 

(Jest wiele informacji na ten temat jedne mówią, że nie ma ograniczenia wiekowego a 2 mówią, że od 18 lat, zaś 3 mówią, że od 18 tylko olejki z nikotyną a cała reszta dozwolona bez ograniczeń wiekowych.)

2. Jaki e papieros kupić ?

Opublikowano

Zakup jest dozwolony od 18 lat tak samo sytuacja wygląda z liquidami.

Jeśli chodzi o samą e faje to na początek sobie kup jakiś zestaw za 60/70 zł.

Chyba, że chcesz coś lepszego to polecam:

-Spinner 2 + AeroTank MOW (Tańsza Wersja)

-Nunchaku V2 + Nautilus Mini (Droższa)

­

Opublikowano

Zakup jest dozwolony od 18 lat tak samo sytuacja wygląda z liquidami.

Jeśli chodzi o samą e faje to na początek sobie kup jakiś zestaw za 60/70 zł.

Chyba, że chcesz coś lepszego to polecam:

-Spinner 2 + AeroTank MOW (Tańsza Wersja)

-Nunchaku V2 + Nautilus Mini (Droższa)

­

Zastanawiam się nad "Volish Carbon", co do olejków są bez nikotyny i ile ok. kosztują ?

i o co chodzi z tą "grzałką" - do czego ona służy ?

Opublikowano

Zastanawiam się nad "Volish Carbon", co do olejków są bez nikotyny i ile ok. kosztują ?

Na allegro sobie popatrz po ile.

Są różne ceny.

Co do olejków to są bez nikotyny do kupienia ale nie widzę sensu w takich liquidach.

Jeśli chodzi o ten zestaw za 200 zł co wysłałeś to polecałbym Ci już bardziej tego Spinnera + Tanka.

­

Opublikowano

@Duballas co ty pierd..... e-papierosa można kupić poniżej 18lat. Przecież e-papieros nie podlega pod ustawę antynikotynową.

Podejdź sobie do jakiegokolwiek sklepu z e-papierosami i się spytaj.

Na każdym opakowaniu baterii, clearomizera, liquida masz napisane +18.

­

Opublikowano

Podejdź sobie do jakiegokolwiek sklepu z e-papierosami i się spytaj.

Na każdym opakowaniu baterii, clearomizera, liquida masz napisane +18.

­

Sprawdzałem to na własnej skórze i nie było problemów z kupnem u nieletniego. Z tą sprzedażą to tylko zależy od osoby sprzedającej.

IDcncno.png

Opublikowano

Sprawdzałem to na własnej skórze i nie było problemów z kupnem u nieletniego. Z tą sprzedażą to tylko zależy od osoby sprzedającej.

Jak najbardziej, ale autor się pyta o to czy dozwolony jest zakup.

Skoro piszę +18 to nie jest dozwolony dla nieletnich.

To już tylko i wyłącznie zależy od sprzedawcy.

­

Opublikowano

Jak najbardziej, ale autor się pyta o to czy dozwolony jest zakup.

Skoro piszę +18 to nie jest dozwolony dla nieletnich.

To już tylko i wyłącznie zależy od sprzedawcy.

­

Zakup samego e - papierosa jest dozwolona poniżej 18 lat. Nie ma ostrzeżenia o sprzedaży +18.

IDcncno.png

Opublikowano

Tutaj jest taka sama sytuacja jak ze zwykłymi papierosami.

Zakaz jest palenia dla nieletnich papierosów jak i samych e-papierosów.

Przy sprzedaży jest to samo...

Przejdź się do sklepu i się spytaj.

Na większości sklepów tego typu nawet piszę, że sprzedaż powyżej 18 roku życia.

Opublikowano

Tutaj jest taka sama sytuacja jak ze zwykłymi papierosami.

Zakaz jest palenia dla nieletnich papierosów jak i samych e-papierosów.

Przy sprzedaży jest to samo...

Przejdź się do sklepu i się spytaj.

Na większości sklepów tego typu nawet piszę, że sprzedaż powyżej 18 roku życia.

Pokaż mi gdzie jest ten cały zakaz ?:D Jeżeli na opakowaniu nie pisze że sprzedaż osobom nieletnim jest zabroniona to nawet jakby okleili całą wystawę taśma +18 to by musieli Tb to sprzedać. W żadnej ustawie, kodeksie ani niczym innym nie ma artykułu który zabrania sprzedaż e-papierosów osobom nieletnim. 

Ps; Nie ma zakazu palenia e-papierosów przez osobę niepełnoletnią. Jeżeli palisz to w miejscu dozwolonym to nawet policja nie jest w stanie niczego Tb zrobić. Jedynie musisz mieć zgodę rodzica.

IDcncno.png

Opublikowano

Pokaż mi gdzie jest ten cały zakaz ? :D Jeżeli na opakowaniu nie pisze że sprzedaż osobom nieletnim jest zabroniona to nawet jakby okleili całą wystawę taśma +18 to by musieli Tb to sprzedać. W żadnej ustawie, kodeksie ani niczym innym nie ma artykułu który zabrania sprzedaż e-papierosów osobom nieletnim. 

Ps; Nie ma zakazu palenia e-papierosów przez osobę niepełnoletnią. Jeżeli palisz to w miejscu dozwolonym to nawet policja nie jest w stanie niczego Tb zrobić. Jedynie musisz mieć zgodę rodzica.

Nie wiem jak to jest dokładnie z tym paleniem, ale wg. mnie nie można.

Dużo razy widziałem jak policja się przyczepiała do nieletnich o e-papierosa.

­

Opublikowano

Nie wiem jak to jest dokładnie z tym paleniem, ale wg. mnie nie można.

Dużo razy widziałem jak policja się przyczepiała do nieletnich o e-papierosa.

­

Przyczepić się mogą lecz mandatu wypisać już nie:d Chyba że palili w miejscu zabronionym. Prawo jest trochę zle sformułowane dlatego jest tutaj spora nie wiadoma.

IDcncno.png

Opublikowano

Przyczepić się mogą lecz mandatu wypisać już nie:d Chyba że palili w miejscu zabronionym. Prawo jest trochę zle sformułowane dlatego jest tutaj spora nie wiadoma.

Szczerze to jest takie pomieszane, że już nie rozumiem.

Nawet jeśli mogą palić to z tego co się orientuje nie można palić w miejscach publicznych typu sklepy, restauracje itd.

Jeśli chodzi o e-papierosy to pale już dość długo.

Normalnie w sklepie, autobusie itd. i nie ma żadnego problemu.

Po prostu mogą się dojebać o "dym", ale to podejrzewam, że z niewiedzy o samych e-papierosach.

Jak wiadomo e-papierosy nie tworzą substancji smolistych czy coś takiego :D

­

Opublikowano

Prawo zwyczajnie nie jest jeszcze "przystosowane" do e-fajek, bo nawet nie wiadomo, w jakim stopniu są one szkodliwe. 

Sprzedaż e-papierosów, czy liquidów jest dozwolona tylko od 18 lat, a samo ich używanie przez niepełnoletniego nie jest jakimś przestępstwem. 

To, że sprzedadzą grzałkę, czy liquid jakiemuś 14 latkowi wcale nie oznacza, że można ten sprzęt sprzedawać niepełnoletnim. Sprzedawca robi to na własne ryzyko. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Zakup samego e - papierosa jest dozwolona poniżej 18 lat. Nie ma ostrzeżenia o sprzedaży +18.

Ci sprzedawcy to tak czasami zjebani są - dlaczego przy kradzieży cukierka jest mandat czy co tam jeszcze, a jak sprzedawca sprzedaje gówno na lewo i prawo to jest dobrze? Ostrzeżenie jest, byłem nawet raz u fotografa i tam można było kupić, ale były od 18+ lat.

Niedługo e-papieros ma być na receptę gdzieś widziałem.

Tak Argin, będzie można palić mariuhane jak masz raka.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Ci sprzedawcy to tak czasami zjebani są - dlaczego przy kradzieży cukierka jest mandat czy co tam jeszcze, a jak sprzedawca sprzedaje gówno na lewo i prawo to jest dobrze? Ostrzeżenie jest, byłem nawet raz u fotografa i tam można było kupić, ale były od 18+ lat.

Tak Argin, będzie można palić mariuhane jak masz raka.

I po co prowokujesz koleś? Napisałem prawdę, bo ostatnio było we wiadomościach i nie mówiłem nic o marihuanie, więc kłania się czytanie ze zrozumieniem...

Opublikowano

I po co prowokujesz koleś? Napisałem prawdę, bo ostatnio było we wiadomościach i nie mówiłem nic o marihuanie, więc kłania się czytanie ze zrozumieniem...

Raczej to nie przejdzie, taki pomysł był chyba w UK z tego co kiedyś czytałem. E-fajki są mniej szkodliwe i pomagają w rzuceniu palenia, dlatego też lekarze mieli by je przypisywać osobą, które chcą rzucić palenie.

Wracając do tematu, sprzęt czyli e-papierosa kupisz w każdym wieku. Przecież, to jest tylko i wyłącznie sprzęt, olejki są dla osób dorosłych. Nawet na opakowaniu nigdzie nie ma wzmianki, że e-papieros (bateria/zestaw) jest dla osób pełnoletnich, przykładem niech będą lipne ogólnodostępne marki jak Mild czy Volish.

819531478353821175209.gif

Opublikowano

Wracając do tematu, sprzęt czyli e-papierosa kupisz w każdym wieku. Przecież, to jest tylko i wyłącznie sprzęt, olejki są dla osób dorosłych.

Idąc tym tokiem rozumowania, pistolet również kupisz w każdym wieku, bo to tylko i wyłącznie sprzęt. Dopiero naboje są dla pełnoletnich ludzi z zezwoleniem. 

Prawo nic nie mówi o sprzedaży e-papierosów, ale w sklepach przyjęli, że będą je sprzedawać tylko pełnoletnim i tyle. Podejdź kiedyś przy okazji do jakiegoś stoiska z e-fajką i zapytaj, czy sprzedają np. grzałki niepoełnoletnim. 

Z resztą, e-fajkę i liquid można kupić sobie na allegro, gdzie nikt o dowód nie zapyta. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

pokazujesz ty swoją niewiedzę tutaj

Mi na e-papierosie zależy tylko na tym, żeby palił i był jakiejś tam jakości.

Nie interesuje się tym co jest w składzie dymu itd :P

­

Opublikowano

Jakie prowo? O co Ci chodzi? Ja tam w fajki nie wnikam, ale poniżej 18 roku to te fajki nie będą.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Kołomnie sprzedają, ez ostatnio liquid zakupiony :x
Jak spotkasz dobrego kolesia to Ci sprzeda :)

Na stoiskach w M1 też sprzedają :)
Na poczatku jakąś tanią.

1RkW7od.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...