Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przygotuj swój komputer do gier turniejowych w CS:GO!

STVNEK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Monitor

Pewnie słyszałeś o monitorach z wysokimi częstotliwościami odświeżania obrazu na ekranie monitora. Jestem w stanie poświadczyć, iż nie jest to

mit, a częstotliwości są ważne, lecz na wyższym poziomie gry, gdzie liczą się na prawdę setne sekundy podczas reakcji w interakcji z przeciwnikiem. Podczas wyboru takowego monitora, pamiętaj - sugeruj się tylko i wyłącznie specyfikacjami, jakimi ustosunkowali się producenci. Najlepszym zakupem będzie zakup monitora szerokoekranowego tzw. 16:9, który da Ci możliwość ujrzenia większego pola w grze niż ten w rozdzielczości 4:3. Poniżej podaję model odpowiedniego do CS:GO monitora jakim posługują się m.in esportowi pro-gamerzy.

Częstotliwość odświeżania to ilość obrazów wyświetlanych na ekranie monitora w ciągu jednej sekundy. Wartość ta wyrażana jest w Hz.

BenQ XL2420TX GAMING MONITOR

2. Konfigurowanie karty graficznej

Wydajność karty graficznej jest bardzo istotna w Counter Strike głównie dla starszych komputerów, ponieważ dziękiniej jesteśmy w stanie wzmocnić

swoją liczbę klatek (fps) dodatkowymi cyferkami, często dość dużymi, ułatwiającymi poruszanie się po świecie gry. Postaram się przybliżyć Wam w jaki sposób należy do tego doprowadzić oraz z czym wiąże się takowe zmienianie ustawień karty.

I. Aktualizacja sterowników karty graficznej

Nawet najmniejsza aktualizacja sterownika może dać ogromny efekt w wydajności Naszej karty, dlatego tak ważnym jest systematyczne aktualizowanie oprogramowania. Aby zaktualizować swoje sterowniki, wyszukaj nazwę producenta w GOOGLE następnie przejdź do jego strony i po modelu znajdź najnowszą aktualizację, następnie zainstalujarrow-10x10.png ją.

Jeżeli nie jesteś w stanie poznać swojego modelu karty graficznej w menu START wpisz 'msinfo32' i kliknij ENTER. W oknie, które się pojawi znajdź zakładkę 'Składniki'  kolejno wyszukaj opcję 'Ekran' . Model Twojej karty graficznej powinien pojawić się po prawej stronie ekranu.

II. Zwiększanie wydajności monitora

Aby poprawić wydajność Naszego monitora należy otworzyć okno 'Ustawienia rozdzielczości monitora'. Ważnym jest aby ustawiona rozdzielczość Twojego monitora była natywna, a częstotliwość odświeżania była najwyższa jaką wspiera Twój ekran. 

rqp1mp.jpg 

III. Opcje wyświetlania 

Włącz okienko 'ustawienia 3D' i wyłącz podane poniżej ustawienia dot. jakości tekstur - wyłączenie tej opcji zwiększy Twoje klatki na sekundę (fps), ale i także zmniejszy czas reakcji. 

sneonj.jpg

Postępuj również wg. instrukcji na poniższych obrazkach tak aby Twoje opcje były takie jak podane na screenach.

xa2qth.jpg

IV. Głębia kolorów

Wejdź w ustawienia kolorów pulpitu i zwiększ wartość Digital Vibrance  oraz Color Saturation na 80 do 100%. Opcja ta sprawi, iż kolory będą bardziej wyraźne i głębsze, a to znowu pozwoli na łatwiejsze obserwowanie rozgrywki. Motyw ten sprawi również, że Twoja gra będzie wyglądać jak po zainstalowaniu SweetFX, tzn. uzyskasz bardzo podobny efekt.

q9lp0a.jpg

Druga część poradnika - >CLICK<  (tymczasowo brak)

Wszystkie zdjęcia zostały pozyskane z

angielskiej wersji podobnego poradnika.

j6fdya.jpg

­

Opublikowano

Poradnik za krótki. Dzielenie go na części nie jest najlepszym pomysłem. Wystarczyłby jeden.

Poza tym sugerowanie komuś, ze powinien wybierać monitor 16:9 czy 4:3 czy jakie ustawienia grafiki ma mieć... Każdemu się gra dobrze na innych ustawieniach. Nie ma jedynych dobrych ustawień.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

@PZIVE nie zrobiłbym go sam jeśli przepisane było słowo w słowo, a tak nie jest - stwierdził to sam autor. 

@RADTOR proponuję popatrzeć w configi graczy, a poza tym - nie zmuszam Cię do wykorzystywania tych ustawień, komu się przyda, ten użyje. Nie twórz tutaj gównoburz jeśli możesz, dzięki.­

Opublikowano

@STVNEK okej, to natrudzisz się, będziesz tworzył jakiś poradnik przez kilka dni a potem jakiś typ z internetu wstawi go jako swojego po zmienieniu kilka słów.. 

Pozdrawiam Twój tok myślenia.

Opublikowano

@PZIVE nie zrobiłbym go sam jeśli przepisane było słowo w słowo, a tak nie jest - stwierdził to sam autor.

@RADTOR proponuję popatrzeć w configi graczy, a poza tym - nie zmuszam Cię do wykorzystywania tych ustawień, komu się przyda, ten użyje. Nie twórz tutaj gównoburz jeśli możesz, dzięki.­

Nie tworzę żadnych gównoburz. W configu CSa nie masz tych ustawień, a skoro piszesz, że pro playerzy używają Twoich ustawień nie znając ustawień pro playerów to polecam następnym razem zastanowić się nad pisaniem takich śmiałych stwierdzeń. Ewidentnie unikasz tematu, bo nie masz żadnych informacji o ustawieniach pro playerów. Zamiast zmieniać temat możesz udowodnić, że masz rację. A nie w8... Nie masz jak tego udowodnić.

Na to, że autor Ci pozwolił skopiować poradnik też niw masz dowodów.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Nie tworzę żadnych gównoburz. W configu CSa nie masz tych ustawień, a skoro piszesz, że pro playerzy używają Twoich ustawień nie znając ustawień pro playerów to polecam następnym razem zastanowić się nad pisaniem takich śmiałych stwierdzeń. Ewidentnie unikasz tematu, bo nie masz żadnych informacji o ustawieniach pro playerów. Zamiast zmieniać temat możesz udowodnić, że masz rację. A nie w8... Nie masz jak tego udowodnić.

Na to, że autor Ci pozwolił skopiować poradnik też niw masz dowodów.

Dowody są i mogę je przedstawić administracji bo obowiązku przedstawiania ich Tobie najzwyczajniej nie mam. + nie są to moje ustawienia bo jest to konfiguracja komputera dla osób, które jej potrzebują.

@STVNEK okej, to natrudzisz się, będziesz tworzył jakiś poradnik przez kilka dni a potem jakiś typ z internetu wstawi go jako swojego po zmienieniu kilka słów.. 

Pozdrawiam Twój tok myślenia.

Sprawa jest zamknięta - autor porozumiał się ze mną, a co więcej widział ten poradnik, ponieważ mu go wysłałem.

­

Co do gównoburzy, to już nie można zapytać się albo wymienić opinię? 

jasne, że można, ale w cywilizowany sposób, a nie od razu zarzucając i obrzucając drugiego gównem.

Opublikowano

Jak to się ma tak dalej toczyć i macie się kłócić to nie widzę sensu tego tematu.

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

@STVNEK Pokaż gdzie obrzucił Ciebie gównem.

Mogłeś przynajmniej dać notkę, że jest to jego poradnik w źródle, gdzieś na dole poradnika.

dyskusje zamykam, nie ma to sensu. Mogłem, nie dałem, mój błąd, a Ty i inni już wiedzą, że tak wygląda sytuacja. Czekam na opinie odnośnie poradnika. Miłego wieczoru.

­

Opublikowano

Nie rozumiem po co ta cała sytuacja.

Jest poradnik kto z niego skorzysta ten skorzysta.

Po co ta spina?

Skoro ma pozwolenie na kopie to o co się tutaj kłócić?

Nawet jeśli nie ma to da wam jakąś satysfakcje czy co bo nie rozumiem.­

Opublikowano

Dowody są i mogę je przedstawić administracji bo obowiązku przedstawiania ich Tobie najzwyczajniej nie mam. + nie są to moje ustawienia bo jest to konfiguracja komputera dla osób, które jej potrzebują.

­

jasne, że można, ale w cywilizowany sposób, a nie od razu zarzucając i obrzucając drugiego gównem.

Co do praw autorskich to fakt. Nie musisz przedstawiać mi żadnych dowodów.

Są to ustawienia skopiowane z czyjegoś poradnika, więc nie Twoje, lecz nie są to najlepsze ustawienia pro playerów jak twierdzisz, bo żaden pro Player nie potwierdził, że z nich korzysta.

I nie rozumiem w którym miejscu obrzuciłem Cię jakimkolwiek gównem. Po prostu proszę Cię o udowodnienie faktu, że z tych ustawień korzystają najlepsi gracze CSa na świecie/albo chociaż w Polsce. To smutne i obrzydliwe, że stwierdzasz iż obrzuciłem Cię "gównem" podczas gdy nic takiego nie zrobiłem.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Tremo już chyba wcześniej pisał o zakończeniu tej sprawy prawda?

Wspinając się w górę bądź miły dla innych, bo możesz ich spotkać spadając w dół.

Opublikowano

Tremo już chyba wcześniej pisał o zakończeniu tej sprawy prawda?

1. Forum służy do dyskusji. Więc jaki jest sens jej zamykania? Kolega "redaktor" się poskarżył?

2. Takie dyskusje kończą się albo edytowaniem postu i przeproszeniem za błąd, albo udowodnieniem, że ma się rację. Ucieczka nie rozwiązuje problemu, ale skoro boicie się o kolegę "redaktora" to ok.

@Tremo Jeśli nie ma sensu ta dyskusja to po co forum? Najlepiej w ogóle zablokować możliwość dodawania postów w dziale poradniki i nikt wtedy nie będzie wytykał żadnych błędów twórcom. A tym bardziej "REDAKTOROM".

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Widzę, że na redaktorów każdego bierzecie. Myślałem, że redaktor potrafi zrobić coś sam. Po to chyba jesteście? Plagiat i tyle. Dużo potrafią redaktorzy cs'a. Kopiowanie to też umiejętność. Niby przydatne, ale jak ktoś będzie szukał to znajdzie oryginał. Ktoś się na pracował.

Opublikowano

Widzę, że na redaktorów każdego bierzecie. Myślałem, że redaktor potrafi zrobić coś sam. Po to chyba jesteście? Plagiat i tyle. Dużo potrafią redaktorzy cs'a. Kopiowanie to też umiejętność. Niby przydatne, ale jak ktoś będzie szukał to znajdzie oryginał. Ktoś się na pracował.

Proponuję zacząć naukę czytania ze zrozumieniem, moderatorzy chyba wspomnieli coś wyżej nt. tego flamewaru? Dzięki.

Co do rzekomego plagiatu, macie tu coś co powinno rozwiązać wasze cieknące worki z łzami.

j6fdya.jpg

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...