Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Naukowcy i zagrożenia chemiczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozwój niesie ze sobą ryzyko, sam zastanawiam się czasami dokąd zmierza ludzkość. Pewnie koniec końców sami siebie wyniszczymy.

Opublikowano

Antybiotyki w mięsie? top kek

Jadam mięso już jakieś 15 lat (nie wiem, kiedy zaczęli mnie tym karmić), moje nerki i wątroba powinny już dawno zgnić od takich ilości antybiotyków. 

Idąc tym tokiem rozumowania, chemia jest we wszystkim. Codziennie ją wdychasz, chodzisz po niej, twoja mama to również sama chemia, nie wspominając już o tym, że ojciec zbudował dom z samej chemii. Nawet ekologiczne jedzenie, bez tego strasznego GMO to sama chemia. Ale nie panikuj, nie wszystko jest szkodliwe. 

Ja p******e...

Heh proste wszystko sklada się ze związków chemicznych, ale w ch*uj obecnych dodatków do żywności to szkodliwe ksenobiotyki. Nie słyszałeś o antybiotykach w mięsie? Poczytaj sobię o antybiotykach weterynaryjnych, szczególnie o tym w jakich dawkach i jak często są one podawane zwierzakom hodowanym na masową skalę. Dziwisz się ,że twoja wątroba i nerki jeszcze nie zgniły? Nie ciesz się tak bardzo, proces karcynogenezy może trwać latami.

Opublikowano

Ja p******e...

Heh proste wszystko sklada się ze związków chemicznych, ale w ch*uj obecnych dodatków do żywności to szkodliwe ksenobiotyki. Nie słyszałeś o antybiotykach w mięsie? Poczytaj sobię o antybiotykach weterynaryjnych, szczególnie o tym w jakich dawkach i jak często są one podawane zwierzakom hodowanym na masową skalę. Dziwisz się ,że twoja wątroba i nerki jeszcze nie zgniły? Nie ciesz się tak bardzo, proces karcynogenezy może trwać latami.

Proste? Najwyraźniej nie, skoro ludzie wciąż mówią, że np. taka konserwa to "sama chemia". 

Podaj mi nazwy tych **bardzo** szkodliwych związków. Nic, co jest szkodliwe nie jest sprzedawane w sklepach (poza legalnymi używkami). A jak już jest, to zostaje wycofane ze sprzedaży najszybciej, jak się da. 

Wiadomo, wszystko zależy od ilości spożytych związków, ale myśląc w ten sposób możesz się zabić pijąc destylowaną wodę. Nie są one stosowane w żywności w takich ilościach, aby cię zabiły. 

I oczywiście - "to trwa latami" - to samo słyszę od innych biorąc tabletki nasenne. Tak, "zobaczę za kilka lat", kiedy potrąci mnie samolot w tunelu w kanionie. Bo to bardziej prawdopodobna opcja. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Proste? Najwyraźniej nie, skoro ludzie wciąż mówią, że np. taka konserwa to "sama chemia". 

Podaj mi nazwy tych **bardzo** szkodliwych związków. Nic, co jest szkodliwe nie jest sprzedawane w sklepach (poza legalnymi używkami). A jak już jest, to zostaje wycofane ze sprzedaży najszybciej, jak się da. 

Wiadomo, wszystko zależy od ilości spożytych związków, ale myśląc w ten sposób możesz się zabić pijąc destylowaną wodę. Nie są one stosowane w żywności w takich ilościach, aby cię zabiły. 

I oczywiście - "to trwa latami" - to samo słyszę od innych biorąc tabletki nasenne. Tak, "zobaczę za kilka lat", kiedy potrąci mnie samolot w tunelu w kanionie. Bo to bardziej prawdopodobna opcja. 

Ale z Ciebie naiwniak, nawet nie chce mi się z tobą polemizować. Co z tego ,że szkodliwe związki nie sa w dużych ilościach, znasz takie pojęcia jak kumulacja, toksyczność przewlekła czy odległy skutek biologiczny? To ,że jakaś substancja nie zabije Cię od razu, to nie znaczy ,że jest nieszkodliwa. Jak już wpominałem proces nowotworzenia może trwać latami. Jeśli się z tym nie zgadzasz, to jak wytłumaczysz to ,że w społeczeństwach rozwiniętych odsetek ludzi chorujących na raka jest kilka razy większy niż w społeczeństwach zyjących w bardziej naturalnych warunkach?

https://www.youtube.com/watch?v=XomF1er9mLc

smacznego

Opublikowano

Ale z Ciebie naiwniak, nawet nie chce mi się z tobą polemizować. Co z tego ,że szkodliwe związki nie sa w dużych ilościach, znasz takie pojęcia jak kumulacja, toksyczność przewlekła czy odległy skutek biologiczny? To ,że jakaś substancja nie zabije Cię od razu, to nie znaczy ,że jest nieszkodliwa. Jak już wpominałem proces nowotworzenia może trwać latami. Jeśli się z tym nie zgadzasz, to jak wytłumaczysz to ,że w społeczeństwach rozwiniętych odsetek ludzi chorujących na raka jest kilka razy większy niż w społeczeństwach zyjących w bardziej naturalnych warunkach?

https://www.youtube.com/watch?v=XomF1er9mLc

smacznego

A może to wina promieniowania? Masz dowód, że tak jest lub nie jest?

Naiwny to jesteś ty, że wierzysz w te teorie spiskowe. Pokazali jakiś marny materiał w TVN Styl i od razu "omg co to ratujcie umrzemy chcą nas zabić", serio? Zazwyczaj to jest tak, że to ty zarabiasz na państwo, a później oni robią cię w balona, więc dlaczego mieliby chcieć cię zabić?

ㅈㅈ.

Opublikowano

dlatego ja sobie mieszkam na wsi mam swoje ziemniaki, ogórki, marchewke itd :)

chcę chipsy to kroje ziemniaki w plasterki jeb na patelke i już mam

ogólnie życie na wsi > życie w mieście

nawiązując do tematu

sanepid powinien pozamykać to wszystko w c**j i byłoby gicio :D

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

dlatego ja sobie mieszkam na wsi mam swoje ziemniaki, ogórki, marchewke itd :)

chcę chipsy to kroje ziemniaki w plasterki jeb na patelke i już mam

ogólnie życie na wsi > życie w mieście

nawiązując do tematu

sanepid powinien pozamykać to wszystko w c**j i byłoby gicio :D

Hehe gdyby sanepid pozamykal wszystko to nie mial bys ajfona albo chujsunga :*.Naukowcy powinni wymysleć sposob zeby zamienic 90% zwierzat (ludzi) w zombie wtedy przetrwają mocniejszy bedzie 0 pedalowania w rureczkach :) 

Opublikowano
JA PIER‌DOLE JAK MNIE WKURWIAJĄ TAKIE CIOTY, NO KUR‌WA. O JAKI JA JESTEM WIELCE SMAKOSZ NAJZDROWSZE NA SWIECIE OO JAKA DOBRA ZDROWA PODKREŚLAM ZDROWA SAŁATKA. ALBO "OO KUPIE SOBIE JAKIEŚ JEDZENIE, ALE NIE JAKIEŚ SMACZNE, MUSI BYĆ ZDROWE, JESTEM LEPSZY BO JEM ZDROWO A WY CO NADAL KFC CZY MCDONALD? JA WPIERDALAM SAŁATE, SMAKUJE JAK TRAWA ALE WPIERDALAM, NIEBO W GĘBIE, GDYBY BYŁO CIUT ZDROWSZE TO WYJEBAŁBYM STAREGO WE WSZYSTKIE DZIURY TAKI BYŁBYM PODNIECONY. PRAWDZIWE JEBANE SZOŁ ZACZYNA SIĘ KIEDY TAKI TWARDZIEL MOŻE SIĘ WYKAZAĆ, JAKAŚ WEGE RESTAURACJA CZY U SIEBIE W KUCHNI. CO TAM MATI ZAMÓWMY SAŁATKE, DLA MNIE Z SAŁATĄ PODLEWANĄ WODĄ WYDOBYWANĄ W HIMALAJACH I NAWOŻONĄ GÓWNEM TYBETAŃSKIEGO JAKA, JA TO NIE WIEM JAK WY MOŻECIE JEŚĆ TAKIE CHEMIE xD

NIE BOJĘ SIĘ BOGA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...