Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie "YORK SZCZENIAK - CO I JAK?"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Avalione

Mam (chyba) ostatnie pytanie.

Dostałem karmę dla psów, w kauflandzie kosztuje ona około 2 zł.

Dałem ją mojemu szczeniakowi, zobaczyłem, że z tyłu etykiety karma jest przeznaczona dla dorosłych psów.

Tam były duże kawałki więc rozdrobniłem je widelcem tak, że mój szczeniaczek w pare sekund zjadł całą michę.

Tu jest moje pytanie, ta karma może mu zaszkodzić, skoro jest przeznaczona dla dorosłych psów? Rozdrobniłem tą karmę aby się nie udławił.

Zdjęcia jak to wygląda:

1.

Po lewej - zdjęcie z internetu

Po prawej - moja karma.

Niebieskim kolorem zaznaczyłem 415g, bo taką wagę ma moja karma + skreśliłem wołowinę bo mam drób.

Spójrz(spójrzcie) też na wagę psa na obrazku, tam jest najmniejsza waga od 5KG, mój szczeniaczek nie waży tyle.

Daję mu tego tyle ile normalnej karmy dotychczas, czyli zalozmy, ze normalnej daje 3 małe łyżki to tej daje 2,5 bądź też 3.

23559054445263402615.png

Co sądzisz o tej karmie? Mogę mu ją dawać mocno rozdrobnioną mimo, że z tyłu jest napisane "DLA DOROSŁYCH PSÓW"(jest to mokra karma, nie sucha) czy dawać mu ciągle tą standardową? Myślę, ze ta standardowa może mu się przejeść i będzie niechętnie jadł a tak to mogę wymieszać tą karmę + moją starą i podać mu mieszaną :)[/

2. Wartości, opis karmy:

11050395035934773563.jpg

Co sądzisz o tej karmie? Mogę mu ją dawać mocno rozdrobnioną mimo, że z tyłu jest napisane "DLA DOROSŁYCH PSÓW"(jest to mokra karma, nie sucha) czy dawać mu ciągle tą standardową? Myślę, ze ta standardowa może mu się przejeść i będzie niechętnie jadł a tak to mogę wymieszać tą karmę + moją starą i podać mu mieszaną :)

Nie radzę kupować takiej karmy, zapewne to sama chemia.

Co do tego, że jest dla dorosłych psów - to niezbyt dobrze, dla dorosłych psów zwykle nie mają tyle witamin i innych wartości ile potrzebuję szczenię.

Standardowa karma mu się nie przeje o ile nie będziesz go karmił ludzkim jedzeniem.

Opublikowano

Witam, dziś dostałem yorka, jest to malutki piesek który ma dopiero 8 tygodni.

Przejdę do konkretów, chodzi o to, że nie wiem dokładnie co ile wyjść z moim pieskiem na podwórko aby się załatwił, nie wiem na jak długo mogę z nim być na dworze(dziś mój młodszy brat który ma zerową wiedzę o zajmowaniu się psem wyszedł z psem się załatwić i wrócił z psem po 30 minutach bo jego pazerne koleżanki chciałby go zobaczyć, jak na moje to 30 minut za długo, była to 22 godzina, jest już pogoda jest przy sobie i ciepło akurat nie było.

Nie wiem co ile dawać mu jedzenie, woda w misce jest cały czas koło niego, jedzenia daje mu mało bo wyczytałem, że jak się da dużo to pies zje całe bo pomysli, ze to raz na dzien. Mam go od hmm.. od 18 godziny 31 lipca(dziś 1 sierpnień, po północy) i do miski dostał bardzo mało, gdy zjad to po jakimś czasie znowu wsypałem.. zjad i potem znowu i koniec.

Aha i nie wiem czy.. na noc dawać mu miskę z wodą czy nie? Nie wiem czy czasami nie wypije całej i w nocy będzie chciało mu się "siusiu".

Możecie podesłać mi jakieś najlepsze poradniki lub z własnej wiedzy jak się zajmować malutkim yorkiem(nie ma tam pare miesięcy czy tam 3-4 lat tylko 8 tygodni dopiero, jest go mi naprawdę szkoda, bo rozstał się z rodziną, ciągle piszczy, tęskni, chciałbym dla niego jak najlepiej).

pozdrawiam.

Karma codziennie 2-4 razy.

Woda to samo.

Na dwór to na krótką przechadzkę - zwłaszcza przy takim gorącu jakie jest teraz.

Weterynarz to sam Ci powie co i jak, ale musi być - szczepionki, jaka karma, co i jak - on może CI sporo doradzić, całe porady internetowe wsadź w dupę jak weterynarz mówi co innego.

Jeżeli nie śpi przy wodzie to pójdzie się napić, kiedy naprawdę będzie tego potrzebował.

pyhvh7E.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...