Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie "YORK SZCZENIAK - CO I JAK?"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dziś dostałem yorka, jest to malutki piesek który ma dopiero 8 tygodni.

Przejdę do konkretów, chodzi o to, że nie wiem dokładnie co ile wyjść z moim pieskiem na podwórko aby się załatwił, nie wiem na jak długo mogę z nim być na dworze(dziś mój młodszy brat który ma zerową wiedzę o zajmowaniu się psem wyszedł z psem się załatwić i wrócił z psem po 30 minutach bo jego pazerne koleżanki chciałby go zobaczyć, jak na moje to 30 minut za długo, była to 22 godzina, jest już pogoda jest przy sobie i ciepło akurat nie było.

Nie wiem co ile dawać mu jedzenie, woda w misce jest cały czas koło niego, jedzenia daje mu mało bo wyczytałem, że jak się da dużo to pies zje całe bo pomysli, ze to raz na dzien. Mam go od hmm.. od 18 godziny 31 lipca(dziś 1 sierpnień, po północy) i do miski dostał bardzo mało, gdy zjad to po jakimś czasie znowu wsypałem.. zjad i potem znowu i koniec.

Aha i nie wiem czy.. na noc dawać mu miskę z wodą czy nie? Nie wiem czy czasami nie wypije całej i w nocy będzie chciało mu się "siusiu".

Możecie podesłać mi jakieś najlepsze poradniki lub z własnej wiedzy jak się zajmować malutkim yorkiem(nie ma tam pare miesięcy czy tam 3-4 lat tylko 8 tygodni dopiero, jest go mi naprawdę szkoda, bo rozstał się z rodziną, ciągle piszczy, tęskni, chciałbym dla niego jak najlepiej).

pozdrawiam.

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano
http://www.klubmalamuta.pl/malamute-a-z/wychowanie/154-qszczeniak-porady-na-pierwsze-dni-w-nowym-domuq.html

Powinno pomóc 

Znalazłem jeszcze to[skopiowane z zapytaj]

1 musisz kupić karmę od weterynarza jeśli dasz jej/mu do jedzenia niż tą karmę zaczną jej/mu wypadać włosy tylko tą karmę ona jest dla szczeniąt i dla dorosłych 
2 musisz je kompać w specjalnym szamponie tylko dla yorka
3 muszą być szelki i smycz bez obroży
4 kupić jej/mu od małego zabawki inaczej bedzie ci wysko gryzł/ła
5 jeśli będzie ci załatwiać się w domu musisz pokazać jej/mu że ma tak nie robić
6 ubranko musi być jeśli na dwoże jest poniżej 14stopni
7 możesz z nią/nim wychodzić już na spacery gdy przestanie pić mleko
8 jeden raz na 3miesiące trzeba obciąć jej paznokcie inaczej się zwino w lapkę i bedzie lała z ich się ropa 
9 spinki nie przypinac do skóry
10wychodzić z nim/nią tylko 5 razy i mniej dniu aly pies/suczka się nie przywyczajała
11 jeśli jest to suczka to trzeba jej kupić majtki od cieczki
cały koszt który cie wyniesie w pierszym roku szczepienia , legowiska itd wyniesie cię około 600zł
a w następnym roku 300zł
12 karmę wsypuje się jedną miskę i dolac wodę i ma starczyc na dzień i noc

PS. Tak od siebie to nie traktuj go jak coś z porcelany bo wyrośnie ci na jakiegoś rozpieszczonego psa i będziesz musiał wzywać Cesara Millana

175001456602037225492.gif

Opublikowano

A co myślicie o tym, żeby miskę z jedzeniem i wodą zostawić z nim na noc? Powinno się nie dawać takiemu małemu yorkowi który ma 8 tygodni czy lepiej mu dać i jak chce pic/jest glodny to niech to robi?

Martwi mnie to, ze moze sie zesrac w nocy gdy zostawie jedzenie na noc lub z sikać, gdy zostawie picie na noc, co o tym myslicie?

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

Opublikowano

A co myślicie o tym, żeby miskę z jedzeniem i wodą zostawić z nim na noc? Powinno się nie dawać takiemu małemu yorkowi który ma 8 tygodni czy lepiej mu dać i jak chce pic/jest glodny to niech to robi?

Martwi mnie to, ze moze sie zesrac w nocy gdy zostawie jedzenie na noc lub z sikać, gdy zostawie picie na noc, co o tym myslicie?

Tzn jak mój pies był mały to nieraz zlał mi się w domu rano stawiało się go obok miejsca zbrodni i pokazywało na to palcem. Pies od razu spuszczał głowę w dół po kilku takich razach przestał, oczywiście żadnego bicia itp 

Opublikowano

Na psa nie śmiem nawet nakrzyczeć, bynajmniej na takiego malutkiego, co dopiero bić.

Z bratem to inaczej :D

Ale co myslisz o tym, abym dał mu miske z wodą i jedzeniem koło niego? Lepiej mu dać czy odstawić i rano mu dać?

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

Opublikowano

jeśli się boisz ze ci 8 tygodniowy pies zasra dom to na chuj go brałeś? to oczywiste że będzie sral gdzie wlezie dopóki go nie nauczysz

Opublikowano

Na psa nie śmiem nawet nakrzyczeć, bynajmniej na takiego malutkiego, co dopiero bić.

Z bratem to inaczej :D

Ale co myslisz o tym, abym dał mu miske z wodą i jedzeniem koło niego? Lepiej mu dać czy odstawić i rano mu dać?

Dlatego lepiej postawić go obok tego co narobił i powinien sam zrozumieć co zrobił źle 

Zostaw mu jedzenie... Z resztą to tylko 8 tygodniowy pies nie zasra ci całego domu xD

Opublikowano

Ludzie, czytajcie trochę o psach zanim je kupicie.

Z psem wychodzimy dopiero po tygodniu kwarantanny po trzecim szczepieniu (ok. 13 tydzień życia)

Jeśli mieszkasz na osiedlu, gdzie każda babcia ma psa, to Twój brat bardzo, ale to bardzo naraził Twojego pieska na śmierć.

Karmę powinieneś dostać od hodowcy, jeśli nie - najlepszym wyjściem jest Royal Canin.

Karmisz psa 3-4 razy dziennie, zawsze o tych samych porach i tej samej ilości (może Ci się przydać waga)(ja swojego karmię o 7:00, 11:00, 14:00, 20:00 - tak polecił hodowca)

Na karmie masz rozpiske, ile dziennie Twój pies powinien zjadać tej karmy (w zależności od wagi ciała, oraz czy to jest mała rasa czy duża)

Tak, zostawiaj mu na noc wodę, pies powinien mieć stały dostęp do świeżej wody. I nie przejmuj się tym, że siusia, do 13 tygodnia - będziesz musiał po nim sprzątać. Możesz kupić w aptece podkłady dla szczeniąt i takie maty stawiasz w miejscach gdzie najczęściej się załatwia, z czasem możesz zmniejszać ilość mat.

Opublikowano

Ludzie, czytajcie trochę o psach zanim je kupicie.

Z psem wychodzimy dopiero po tygodniu kwarantanny po trzecim szczepieniu (ok. 13 tydzień życia)

Jeśli mieszkasz na osiedlu, gdzie każda babcia ma psa, to Twój brat bardzo, ale to bardzo naraził Twojego pieska na śmierć.

Karmę powinieneś dostać od hodowcy, jeśli nie - najlepszym wyjściem jest Royal Canin.

Karmisz psa 3-4 razy dziennie, zawsze o tych samych porach i tej samej ilości (może Ci się przydać waga)(ja swojego karmię o 7:00, 11:00, 14:00, 20:00 - tak polecił hodowca)

Na karmie masz rozpiske, ile dziennie Twój pies powinien zjadać tej karmy (w zależności od wagi ciała, oraz czy to jest mała rasa czy duża)

Tak, zostawiaj mu na noc wodę, pies powinien mieć stały dostęp do świeżej wody. I nie przejmuj się tym, że siusia, do 13 tygodnia - będziesz musiał po nim sprzątać. Możesz kupić w aptece podkłady dla szczeniąt i takie maty stawiasz w miejscach gdzie najczęściej się załatwia, z czasem możesz zmniejszać ilość mat.

Wychodzę z nim teraz na publiczny ogródek/podwórek, aby się załatwił, gdy się załatwi zostawiam go jeszcze 1-2 min i zabieram go do domu.

Karmię psa tak, daje mu mało do miski, gdy zje odczekuję trochę i znowu daję, i tak ciągle.

Na noc wodę mu zostawiłem, jedzenie tak samo ale chyba jedzenia nie ruszył(albo mi się wydaję)

Martwi mnie to, bo wyszedłem z nim dziś o 2 w nocy na dwór, piszczał strasznie, widać było, że chcę kupkę lecz nie może jej zrobić(było widać z odbytu, tarł się po ziemi tą kupą jednak to nic nie dało,) mocno piszał, gdy wróciliśmy do domu zrobił kupe na dywan, musiałem papierem podetrzeć mu tyłek, gdyż był brudny.

Wodę staram się ciągle mu zmieniać na świeżą z kranu, nawet 10 minut mu zmieniam jak nie mam co robić a i... dawać mu zimną czy letnią wodę z kranu? Ja daje letnią, nie wiem czy dobrze robię(nie za zimna, nie za ciepła).

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

Opublikowano

Wychodzę z nim teraz na publiczny ogródek/podwórek, aby się załatwił, gdy się załatwi zostawiam go jeszcze 1-2 min i zabieram go do domu.

Karmię psa tak, daje mu mało do miski, gdy zje odczekuję trochę i znowu daję, i tak ciągle.

Na noc wodę mu zostawiłem, jedzenie tak samo ale chyba jedzenia nie ruszył(albo mi się wydaję)

Martwi mnie to, bo wyszedłem z nim dziś o 2 w nocy na dwór, piszczał strasznie, widać było, że chcę kupkę lecz nie może jej zrobić(było widać z odbytu, tarł się po ziemi tą kupą jednak to nic nie dało,) mocno piszał, gdy wróciliśmy do domu zrobił kupe na dywan, musiałem papierem podetrzeć mu tyłek, gdyż był brudny.

Wodę staram się ciągle mu zmieniać na świeżą z kranu, nawet 10 minut mu zmieniam jak nie mam co robić a i... dawać mu zimną czy letnią wodę z kranu? Ja daje letnią, nie wiem czy dobrze robię(nie za zimna, nie za ciepła).

Może się bał tam zesrać. Ja z moim szczeniakiem mam tak, że nawet jak sobie wychodzimy na 4 godziny na dwór to i tak jak wracamy do domu to on biegnie na ogródek i tam wali kloca. Z czasem się przyzwyczai, nie zapominaj go nagradzać (słownie, pogłaskaniem lub smakołykiem) po każdym zrobieniu siusiu/kupki na dworze.

Co do wody to nie wiem, ja mojemu labradorowi daję chłodną, labradory nie lubią zbytnio ciepła.

Opublikowano

Może się bał tam zesrać. Ja z moim szczeniakiem mam tak, że nawet jak sobie wychodzimy na 4 godziny na dwór to i tak jak wracamy do domu to on biegnie na ogródek i tam wali kloca. Z czasem się przyzwyczai, nie zapominaj go nagradzać (słownie, pogłaskaniem lub smakołykiem) po każdym zrobieniu siusiu/kupki na dworze.

Co do wody to nie wiem, ja mojemu labradorowi daję chłodną, labradory nie lubią zbytnio ciepła.

Ja go głaszczę ciągle, nawet jak śpi.

Nie nagradzam go smakołykami bo karmę ma 24/7 postawioną koło siebie i jak będzie głodny to po prostu ją zje, nic na siłę(moim zdaniem).

Mój brat z nim wyszedł o 10 godzinie, podobno zrobił siusiu, wyszedłem z nim o 14:50 jakoś i o dziwo nic nie zrobił, przez 4 godziny nic, nawet nie piszczał, tylko latał po pokoju to pomyślałem, że wyjdę.

A i był wczoraj szczepiony na odrobaczenie, następne szczepienie ma 7 sierpnia, czy jeżeli piesek latał po publicznej trawie to może mu coś zaszkodzić jeżeli w pobliżu nie było żadnych psów? Boje się, że coś mu może być, ma dopiero 8 tygodni, chciał próbować jeść jakieś liście, papierki ale mu zabierałem, widziałem, że ciągle wąchał trawę itp, nie wiem czy ją zjadał, ciężko zauważyć czy wącha lub je.

Może mu przez to coś zaszkodzić? naprawde boje się o niego, dodam, że od 10 godziny do teraz nie ruszył jedzenia, to coś poważnego? Czy szczeniaki tak mało jedzą ?

@ edit

A i co ile najlepiej mam z nim wychodzić?

Myslalem, ze tak:

6:30 - 6:40

12:30 - 12:40

15:00 - 15:10

17/18 - 17:30 / 18:30

21/22 - 21:10 / 22:10

Takie godziny byłyby odpowiednie z wyjściem psem by się załatwił? Może być lipa bo w tych godzinach psowi może się nie zachcieć kupki/siusiu.

I ile najlepiej być na dworze z takim psem? 10-15 minut(lub nawet 5-8 minut) byłoby odpowiednie dla 8 tygodniowego szczeniaczka? Nie chcę by się czymś zaraził itp itd.

Od 10 godziny ciągle śpi, nie wiem czy jest zmęczony,  czy tęskni za byłą rodziną/matką.. Lub czy nie zaraził się czymś :(

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

Opublikowano

jak będzie miał żarcie 24/7 to będzie gruby jak amerykańskie dzieci, mój pies dostaje o wyznaczonej porze 3 razy dziennie i waży wg weterynarza 3kg za dużo.

się za bardzo przejmujesz. jak śpi to niech śpi...

jak nie je to nie jest głodny wrzuć na luz

Opublikowano

jak będzie miał żarcie 24/7 to będzie gruby jak amerykańskie dzieci, mój pies dostaje o wyznaczonej porze 3 razy dziennie i waży wg weterynarza 3kg za dużo. się za bardzo przejmujesz. jak śpi to niech śpi... jak nie je to nie jest głodny wrzuć na luz

Nie znałbyś się na psach tak jak Ja to tak samo byś pisał.

(A psa mam z powodu, że młodszy brat bardzo chciał chociaż troszczę się o niego lepiej i martwie się gorzej o niego niż mój brat).

Martwi mnie też to, że zjadł dziś dwie miski(mało mu dałem) jedzenia + napił się wody, wyszedłem z nim na dwór i nic, nie sika, nie sra. Nie wiem co z nim jest.

Przyszedłem z nim z dworu, teraz znowu śpi, gdy się obudzi/będzie piskał lub do 21/22 godziny nie zapiszczy/nie obudzi się to obudzę go i wyjdę z nim na ten dwór..Nie będę go przecież o 2-3 w nocy wyprowadzał jak to dzisiaj, chociaż nic nie zrobił..

:)

@ Uzgakh

Uwierz mi, że w tym momencie bym Ci tak przypier.dolił, że byś 3 dni leżał za to co napisałeś.

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

Opublikowano

Dajcie na luz, ktoś chce dobrze dla psa i z góry pisze, że się nie zna to bez hejtu...

Miskę z wodą pies musi mieć zawsze, a tego, że w nocy się nie "siusia" to musisz go nauczyć z czasem, tak samo z kupą.

Ja swojemu daje jedzenie 3 razy dziennie po spacerach, jak był mały to wychodziłem z nim na 20 minut. Daj mu na spokojnie sobie pochodzić, obadać otoczenie itp. staraj się go nie brać na ręce (bez potrzeby). Tak jak ktoś wyżej napisał, pamiętaj o szczepieniach zanim pozwolisz mu na kontakty z innymi pieskami ^_^

Opublikowano

Aha i nie wiem czy.. na noc dawać mu miskę z wodą czy nie? Nie wiem czy czasami nie wypije całej i w nocy będzie chciało mu się "siusiu".

Pies musi mieć ZAWSZE w misce wodę. Szczególnie latem. 

Opublikowano

A i był wczoraj szczepiony na odrobaczenie, następne szczepienie ma 7 sierpnia, czy jeżeli piesek latał po publicznej trawie to może mu coś zaszkodzić jeżeli w pobliżu nie było żadnych psów? Boje się, że coś mu może być, ma dopiero 8 tygodni, chciał próbować jeść jakieś liście, papierki ale mu zabierałem, widziałem, że ciągle wąchał trawę itp, nie wiem czy ją zjadał, ciężko zauważyć czy wącha lub je.

Może mu przez to coś zaszkodzić? naprawde boje się o niego, dodam, że od 10 godziny do teraz nie ruszył jedzenia, to coś poważnego? Czy szczeniaki tak mało jedzą ?

@ edit

A i co ile najlepiej mam z nim wychodzić?

Myslalem, ze tak:

6:30 - 6:40

12:30 - 12:40

15:00 - 15:10

17/18 - 17:30 / 18:30

21/22 - 21:10 / 22:10

Takie godziny byłyby odpowiednie z wyjściem psem by się załatwił? Może być lipa bo w tych godzinach psowi może się nie zachcieć kupki/siusiu.

I ile najlepiej być na dworze z takim psem? 10-15 minut(lub nawet 5-8 minut) byłoby odpowiednie dla 8 tygodniowego szczeniaczka? Nie chcę by się czymś zaraził itp itd.

Od 10 godziny ciągle śpi, nie wiem czy jest zmęczony,  czy tęskni za byłą rodziną/matką.. Lub czy nie zaraził się czymś :(

Właśnie o tym pisałem, że wychodzenie z pieskiem na dwór dopiero po ostatnim szczepieniu. Tak, mógł się zarazić nawet jak nie było w pobliżu żadnych psów. Poczytaj trochę o nosówce i innych tego typu chorobach. Jak zależy Ci na nim to chodź z nim chociaż na jakieś pola, jeśli nie masz żadnych w pobliżu - już lepiej na balkon go wypuścić. Dopóki jest szczeniakiem - wypuszczasz go zawsze:

-po spaniu

-po jedzeniu

-po zabawie

Co do snu, nie bój sie - szczeniaki bardzo dużo śpią, sam byłem trochę niespokojny o mojego..

Opublikowano

A dobrze robię, jeżeli daję mu jedzenie o 6-8 godzinie rano, potem 14-15 a wieczorem 19-20 ? 

Wyprowadzany był o 10, o 6 zrobił siku w domu to nie wyprowadziłem, potem o 14 jakoś,  teraz o 16:45 był i mam zamiar wyprowadzić go jeszcze o 19 a ostatni raz o 21-22, będzie dobrze czy za często go wyprowadzam? Dodam, ze max 10 minut z nim jestem na dworze.

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

Opublikowano

Tak, dobrze go karmisz.

Co do wyprowadzania to tak jak pisałem, za każdym razem po spaniu, zabawie czy jedzeniu - wyprowadzasz pieska.

W takich porach najczęściej pies się wypróżnia, a wychodząc z nim tak często - nauczysz go dobrego nawyku załatwiania się na dworze.

Opublikowano

Witam, dziś dostałem yorka, jest to malutki piesek który ma dopiero 8 tygodni.

Przejdę do konkretów, chodzi o to, że nie wiem dokładnie co ile wyjść z moim pieskiem na podwórko aby się załatwił, nie wiem na jak długo mogę z nim być na dworze(dziś mój młodszy brat który ma zerową wiedzę o zajmowaniu się psem wyszedł z psem się załatwić i wrócił z psem po 30 minutach bo jego pazerne koleżanki chciałby go zobaczyć, jak na moje to 30 minut za długo, była to 22 godzina, jest już pogoda jest przy sobie i ciepło akurat nie było.

Nie wiem co ile dawać mu jedzenie, woda w misce jest cały czas koło niego, jedzenia daje mu mało bo wyczytałem, że jak się da dużo to pies zje całe bo pomysli, ze to raz na dzien. Mam go od hmm.. od 18 godziny 31 lipca(dziś 1 sierpnień, po północy) i do miski dostał bardzo mało, gdy zjad to po jakimś czasie znowu wsypałem.. zjad i potem znowu i koniec.

Możecie podesłać mi jakieś najlepsze poradniki lub z własnej wiedzy jak się zajmować malutkim yorkiem(nie ma tam pare miesięcy czy tam 3-4 lat tylko 8 tygodni dopiero, jest go mi naprawdę szkoda, bo rozstał się z rodziną, ciągle piszczy, tęskni, chciałbym dla niego jak najlepiej).

pozdrawiam.

Ja z moimi chodziłem po 5-6 kilometrów dziennie i nie było problemu. Pieski akurat bardzo lubią spacerki. Koledzy wyżej trochę przesadzają. Owszem karma musi być dobra, ale to raczej oczywistość. Jedzenie możesz dawać kiedy chcesz. ;) Miałem w ciągu ostatnich 3 lat 14 szczeniąt (Mam w domu 3 psy w tym dwa shitzu i co chwilę sie pukały teraz je odseparowałem, bo suczka urodziła jedno szczenie które umarło po paru godzinach), gdy szczeniaczki miały 5-6 tygodni dawałem im swobodny dostęp do karmy, gdyż ciężko było im się do niej przyzwyczaić. Fakt, jedne były grubsze, a drugie chudsze, jednak gdy dorosły waga u wszystkich się unormowała. Spacerki też dostosuj według możliwości. Jeśli nauczy się chodzić 3 razy dziennie to będzie chodził.

rozstał się z rodziną, ciągle piszczy, tęskni, chciałbym dla niego jak najlepiej).

Pieski są bardzo brutalne jeśli chodzi o te sprawy. Gdy matce się znudzi wychowywanie to zacznie na nie szczekać i gryźć w wypadku małych ras jest to najbrutalniejsze, bo duże psy nie są aż agresywne przynajmniej w tym aspekcie. Mówię to z własnego doświadczenia.

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie.

1. Gdy ustawię sobie budzik na 6:30 aby wyprowadzić psa to przed wyprowadzeniem mam mu dać jedzenie i potem go wyprowadzić czy od razu jak wstane wyprowadzić a jedzenie dać mu gdy przyjedziemy z podwórka? Wydaje mi sie ze jedzenie dac przed wyprowadzeniem by zrobil kupke, czy nie? (nie wiem dlatego zadaje pytanie). Jak tak to ile minut mam czekać po zjedzeniu żeby zrobił kupkę?

2. Podobnie jak w pierwszym punkcie, ile mam czekać po zjedzeniu aby mu sie chcialo kupe? Gdy wyprowadzam psa od razu to nie robi kupe, potem robi w domu.. Dlatego wole wiedziec ile mniej wiecej musze poczekac aby zrobil kupke na dworze.

3. Mój pies jest szczepiony na odrobaczenie, 7 sierpnia ma drugie szczepienie, gdy mój pies przebywa na publicznej trawie aby się załatwić tak ok. 10 minut to może mu się coś stać? Nie mam gdzie go wyprowadzić, na balkon odpada.  Naprawdę o to się najbardziej boje, ze przebywanie w ciagu dnia okolo 4-6 razy(raz wyprowadzam go 4 raz 5, to roznie) na publicznej trawie tak z 10 minut moze mu zaszkodzić.

4. Po jedzeniu, gdy zje to lepiej się z nim bawić czy lepiej niech śpi? Zauważyłem, że mój po jedzeniu zawsze śpi, to chyba dobrze?

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

Opublikowano

Ojj stary, zluzuj :) mam aktualnie rocznego shih-tzu, więc powiem ci jak to jest od początku:

1. Jedzenie i picie - jedzenie uzupełniasz do pełna rano, w południe i wieczorem. Pies to nie królik, nie zje wszystkiego, tylko tyle ile będzie chciał. Wodę uzupełniasz na bierząco.

2. Wychodzenie - na początek 5-6 razy dziennie, w ciągu 2 lat pies ma być nauczony żeby w sytuacjach krytycznych wytrzymać od rana do wieczora, normalnie 3 wyjścia, pies po czasie sam ci powie kiedy chce wyjść.

3. Trawienie pokarmu - małe, młode psy jak się napiją, to czasem nie zdążysz ubrać butów żeby wyjść i już sikają (nie bój się - dorosły pies trzyma tyle ile człowiek). Na "cięższą sprawę" musisz poczekać 15-30 minut..

4. Wychowanie - jeśli chcesz czegoś psa nauczyć, musisz uczyć go już teraz. Mój mimo tego że ma dopiero rok, przez swój charakterek i rozpieszczenie jest niewyuczalny, tzn zna komendy ale słucha kiedy chce. Pod żadnym pozorem NIE KRZYCZ NA PSA PO IMIENIU kiedy zrobi coś złego.

5. Spokój - musisz być spokojny, za bardzo się martwisz. Przede wszystkim przyzwyczaj się do tego, że młode psy jedzą różne rzeczy z podwórka, zaczynając na trawie, poprzez kupę, aż po kości. Jeśli przy próbie zabrania będzie warczał i gryzł - nie przejmuj się, jak zje to zje, nic mu nie będzie. Mój żarł nawet plastik i styropian i żyje ^^

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie.

1. Gdy ustawię sobie budzik na 6:30 aby wyprowadzić psa to przed wyprowadzeniem mam mu dać jedzenie i potem go wyprowadzić czy od razu jak wstane wyprowadzić a jedzenie dać mu gdy przyjedziemy z podwórka? Wydaje mi sie ze jedzenie dac przed wyprowadzeniem by zrobil kupke, czy nie? (nie wiem dlatego zadaje pytanie). Jak tak to ile minut mam czekać po zjedzeniu żeby zrobił kupkę?

2. Podobnie jak w pierwszym punkcie, ile mam czekać po zjedzeniu aby mu sie chcialo kupe? Gdy wyprowadzam psa od razu to nie robi kupe, potem robi w domu.. Dlatego wole wiedziec ile mniej wiecej musze poczekac aby zrobil kupke na dworze.

3. Mój pies jest szczepiony na odrobaczenie, 7 sierpnia ma drugie szczepienie, gdy mój pies przebywa na publicznej trawie aby się załatwić tak ok. 10 minut to może mu się coś stać? Nie mam gdzie go wyprowadzić, na balkon odpada.  Naprawdę o to się najbardziej boje, ze przebywanie w ciagu dnia okolo 4-6 razy(raz wyprowadzam go 4 raz 5, to roznie) na publicznej trawie tak z 10 minut moze mu zaszkodzić.

4. Po jedzeniu, gdy zje to lepiej się z nim bawić czy lepiej niech śpi? Zauważyłem, że mój po jedzeniu zawsze śpi, to chyba dobrze?

1. Jeśli pies ma karmienie o 6:30, to tak, przed wyprowadzeniem.

2. Mój robi może po około 10 minutach.

3. Piszę Ci to po raz kolejny - tak, jest nawet niemałe prawdopodobieństwo, że umrze. Te choroby są wysoce zakaźne, a na dodatek szczeniak ma słaby organizm.

4. Zazwyczaj gdy pies zje to wtedy nachodzi go ochota na wariowanie.

Opublikowano

nie czytałem tych specjalistów, ale z doświadczenia z yorkami, mam je z 14 lat

nie dawaj nigdy yorkom dużo jedzenia a tym bardziej aby miska stała z karmą - yorki są na punkcie jedzenia upośledzone, jadłyby cały czas.

Opublikowano

@Avalione

Mam (chyba) ostatnie pytanie.

Dostałem karmę dla psów, w kauflandzie kosztuje ona około 2 zł.

Dałem ją mojemu szczeniakowi, zobaczyłem, że z tyłu etykiety karma jest przeznaczona dla dorosłych psów.

Tam były duże kawałki więc rozdrobniłem je widelcem tak, że mój szczeniaczek w pare sekund zjadł całą michę.

Tu jest moje pytanie, ta karma może mu zaszkodzić, skoro jest przeznaczona dla dorosłych psów? Rozdrobniłem tą karmę aby się nie udławił.

Zdjęcia jak to wygląda:

1.

Po lewej - zdjęcie z internetu

Po prawej - moja karma.

Niebieskim kolorem zaznaczyłem 415g, bo taką wagę ma moja karma + skreśliłem wołowinę bo mam drób.

Spójrz(spójrzcie) też na wagę psa na obrazku, tam jest najmniejsza waga od 5KG, mój szczeniaczek nie waży tyle.

Daję mu tego tyle ile normalnej karmy dotychczas, czyli zalozmy, ze normalnej daje 3 małe łyżki to tej daje 2,5 bądź też 3.

23559054445263402615.png

Co sądzisz o tej karmie? Mogę mu ją dawać mocno rozdrobnioną mimo, że z tyłu jest napisane "DLA DOROSŁYCH PSÓW"(jest to mokra karma, nie sucha) czy dawać mu ciągle tą standardową? Myślę, ze ta standardowa może mu się przejeść i będzie niechętnie jadł a tak to mogę wymieszać tą karmę + moją starą i podać mu mieszaną :)[/

2. Wartości, opis karmy:

11050395035934773563.jpg

Co sądzisz o tej karmie? Mogę mu ją dawać mocno rozdrobnioną mimo, że z tyłu jest napisane "DLA DOROSŁYCH PSÓW"(jest to mokra karma, nie sucha) czy dawać mu ciągle tą standardową? Myślę, ze ta standardowa może mu się przejeść i będzie niechętnie jadł a tak to mogę wymieszać tą karmę + moją starą i podać mu mieszaną :)

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...