Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop Acer V3-571

JacoH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo, mam dwa laptopy Lenovo Y500 (o którego pytam się i wgl w innym temacie), oraz Acer V3-571.

Ponieważ nie chce robić spamu w tamtym temacie, więc piszę drugi oddzielny temat.

Specyfikacja laptopa to:

Procesor i3-2310m

Grafika: tylko HD (nie ma dedykowanej, jest to najtańsza wersja tego laptopa)

Chipset HM77

Ram: 3GB (1+2GB) 1333MHz
Więcej nie będzie potrzebne, a teraz przechodząc do pytań:

1.  W Lenovo Y500 mam 12GB ram (8+4), jest to aż zbyt dużo, i 4GB mam zamiar przełożyć do Acera, jednak jest to pamięć o taktowaniu 1600MHz i nie wiem, czy zadziała w Acerze? Który obsługuje do 1333MHz.

2. W Lenovo jest teraz i5-3230m i będę ją zmieniał na i7-3610qm (lub coś podobnego), a i5-3230m chce włożyć do tego Acera. Socket jest ten sam, chipset jest nawet nowszy, ale pytanie czy procesor podejdzie. Widziałem, wersje tego laptopa, które miały procesory i7 3 generacji, więc wydaje się możliwe zamontowanie i5 3  generacji. Jednak jak wy to oceniacie.

Wszelkie pytanie screeny etc mogę wykonać jak tylko powiecie co potrzebujecie.

Tutaj temat z Lenovo: http://www.mpcforum.pl/topic/1444756-lenovo-y500-2x-gt-750m-sli/

Pozdrawiam

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

­1333MHz nie będzie działać na 1600MHz, bo to nie możliwe, poza tym ta i3 obsługuje do 1333, więc pytam, czy jak dołożę drugą kość o taktowaniu 1600MHz, to czy zadziała (samo przez się, się rozumie, że nie będzie działać na pełnej mocy, ale czy będzie działać na taktowaniu 1333MHz). Wydaje mi się, że oczywiste pytanie i zrozumiałe. A tutaj kolega nie zrozumiał, skoro pisze, że 1333 ma działać jako 1600 skoro nic takiego nie napisałem ;)

Opublikowano

Pamięci będą działać taktowanie jest MAKSYMALNĄ częstotliwością a nie częstotliwością pracy pamięci 

Co do procków musiał byś dokładnie sprawdzić po CPU part number i dopasować  

Na 100 % kompatybilne masz   Core i7-3840QM i Core i7-3940XM, i7-3632QM ( najlepszy bo miski pobór mocy )  reszta to tylko sprawdzić dokładniej i poszukać, w swoim g780  wymieniałem i3 podobne jak twoje na i7 -3630QM i jakoś działa nawet w trybie turbo który miał nie działać na mojej płycie. Jak widać wszystko się da, w razie czego zrobisz mod biosu . 

Co do Acerka pewny jestem że i5-3320m działa czyli i5-3230m też powinien działać 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu i taka odpowiedź mnie zadowala, zaraz biorę się do pracy, jednak co do i7-3632Qm to może nie zauważyłeś, albo ja źle zrozumiałem, ale ten procesor nie ma podanego socketu na stronie intela, a "wymiary obudowy" gdzie zawsze jest podane też gniazdo i jego wymiary, tam jest podane BGA1224, a ja mam 998. Może źle zrozumiałem, czy coś, ale wolę dopytać ;)

Pamięć zaraz będę przekładać i sprawdzać działanie, jak tylko dostanę się do obu laptopów.

Pytanie tylko jeszcze mam czy nie miałeś żadnych problemów z działaniem tej i7 po zmianie jej z i3?

Opublikowano

Problemów nie mam , nawet się nie grzeje, bez gry ok 45-50 stopni , przy obciążeniu mniej więcej 75-80 i wentylator wydala ;) 

Co do procka to jest też w wersji rPGA 

Opublikowano

I w ten wersji rPGA muszę kupić, bo inna chyba nie zadziała ;) Ale mam pytanie, bo mój laptop ma niecałe 2 lata (3 miesiące gwarancji jeszcze były) i pytanie mam do ciebie. Ponieważ wymieniałeś już procesor, więc wiesz jaka pasta termorzpewodząca została użyta w naszych laptopach? Chodzi mi czy dobra jakościowo, bo ja osiągam podobne temperatury. Dzisiaj przez przypadek zostawiłem laptopa na stres teście(nie wyłączyłem go) i zacząłem używać (zgrałem parę minut w gta5, przeglądałem internet etc) i miałem temperature procesora 82'C maksymalnie. 

Czy to zły wynik? Nie wiem, ale nie wiem też, czy wymieniać pastę termoprzewodzącą­ (czy jest to konieczne), czy zaczekać do wymiany procesora. Pewnie zrobię to w ciągu góra miesiąca ;) A procesor planuje i7-3610QM, i7=3630QM, i7-3720(lub podobny), zależy co z tego będzie tanie i dostępne ;) Do 400-450zł.

Opublikowano

Nie używam silikonów w postaci do smarowania tylko cieniutkie podkładki mikowe posmarowane obustronnie silikonem albo same silikonowe podkładki 

W sumie wszystko ma grubość mniejszą od 1 mm, docinam na rozmiar płytki krzemowej albo obudowy procesora, bez zbędnego paprania się w silikonie i brudzenia procesora i radiatora 

Jeśli już pastę silikonową to w bardzo małych ilościach, bo im mniej jej się da na pokrytą powierzchnię tym lepsza przewodność ciepła

Masz tu przykład przy oglądaniu dwóch filmów na dwóch monitorach po 6h pracy laptopa, wentylator praktycznie się nie załączył nawet

Chłodzenie zostawiłem takie jakie  było z i3, bez smarowania silikonem tylko zastosowana zwykła miękka podkładka mikowa pod tranzystory ;) 

post-148476-0-16231600-1437938267_thumb.jpg     

Opublikowano

I taka pasta mikowa jak pod tranzystory jest lepsza niż pasta termoprzewodząca? Gdzie radził byś ją kupić, lub czy jest w proline.pl? Bo kupił bym ;)­

Opublikowano

Jak dla mnie lepsza, tylko trzeba sobie wyrobić technikę montażu i próbować zrobić jak najcieńszą płytkę.

Ze standardowej potrafię czasem 4-6 warstw ściągnąć by mieć grubość w granicach 0,15 - 0,20 mm  + delikatnie silikonu w płynie kropelka na igle 

Mam w serwisie tego masę, gdzie kupują nie wiem, bo to na arkusze albo paski u mnie zalega w pracy, zajmujemy się też sprzętem gdzie powierzchnia chłodząca dochodzi do prawie pół metra kwadratowego np serwery. Nie mieszkam w Polsce tylko w Anglii to ci nie powiem jak tam w kraju i co zalecają. 

Opublikowano

Ok, to ja chyba jednak muszę pozostać przy paście termoprzewodząca ;) Ale dzięki za pomoc, na pewno przyda się na przyszłość.

Dzisiaj/jutro postaram się zamienić ram, a jak dowiem się ile zostanie mi z wypłaty, to pomyślę nad procesorem ;)

Dziękuję, temat do zamknięcia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...