Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lenovo Y500: 2x GT 750m (SLI)

JacoH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj dostałem nowego laptopa i teraz mam kilka pytań. W laptopie są 3 karty graficzne: HD 4000 (i5-3230m), GT 750m, oraz GT 750m (wkładana do UltraBay, specjalne gniazdo zamiast nagrywarki). Obie grafiki dedykowane mają po 2GB GDDR5 128bit etc. 

Ale problem jest taki, że w GTA5 wykrywa mi tylko jedną grafikę, nie działają w SLI, czy jakoś polecacie jak to zmienić, naprawić, czy cokolwiek.

Nie mam zamiaru grać nonstop w najnowsze gry, ale fajnie przetestować możliwości sprzętu ;)

Ogólnie cała specyfikacja to:

Procesor: i5-3230m

Grafika: 2x GT 750m

Ram: 12GB DDR3 1600MHz (8+4GB)

Dysk: SSD 120GB Crucial (ze starego kompa)

I teraz pytanie ,czy kupno i7-3630QM, lub podobnego jest opłacalne? Nie koniecznie w grach, ale ogólnie, bo planuje tego laptopa sobie zostawić na długi czas,l więc chce mieć zapas mocy.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Zależy co rozumiesz przez słowo "opłacalne" :-) 4 fizyczne rdzenie będą lepsze niż to co ma ten i5, procek taki kosztuje od 4 do 6 stów, jak dla mnie to brzmi opłacalnie jeśli koniecznie chcesz mocnego laptopa :-) Tylko pytanie czy chłodzenie wyrobi (zakładam, że zasilacz wymieniłeś już na mocniejszy). Kolega ma tego lenovo, nie takiego wypasionego, i dość mocno mu się nagrzewa przy pełnym obciążeniu :-) Na pewno dobrze będzie kupić podkładkę chłodzącą. Z samym chłodzeniem wiele raczej nie zrobisz, możesz co najwyżej wymienić wiatraczek na mocniejszy, no i nowe pasty dać :-) Co do SLI nie miałem nigdy, więc nie pomogę :-)

http://www.poradydogier.pl/ - próby ze stroną

Opublikowano

Nie instaluje się nigdy najnowszych sterowników tylko te co na stronie podane albo przynajmniej w wersji 311 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu sterowniki do grafiki pobrał sam Windows 8.1 (pełne nVidii  323.xx) i normalnie działało, pokazywało w Menedżerze urządzeń, że są 2 grafiki, ale w GTA5 pokazywało, że jest 2GB pamięci ram. Olałem to, dałem na najwyższe, i zacząłem grać (na zewnętrznej klawiaturze, mechanik). Po 30 minutach jak dotknąłem obudowy to była strasznie nagrzana w okolicach chłodzenia (lewa strona), od razu gpu-z 9 pokazuje, że grafika GT 750m (#1) ma 85'C, a druga 42'C. Druga w ogóle nie była używana.

W nocy pobrałem najnowsze sterowniki do grafiki, poprawiłem parę rzeczy w BIOS'ie i przy którymś uruchomieniu pokazało mi, że mój laptop obsługuje SLI, i czy chce je skonfigurować. Ustawiłem SLI i pełna wydajność. Teraz w GTA działają obiegrafiki, ale pamięć mają oddzielnie, bo mają swoje obliczenia, jednak na najwyższych wymaganiach, z laptopem na kolanach temperatura grafik (obu) oscylowała w okolicach 70-72'C.

To  było w nocy, a teraz już zdążyłem go odkurzyć trochę, przez co straciłem gwarancję (zmieniając dysk i czyszcząc, bo naklejka), ale kij z tym, 3 miesiące i tak już tylko zostały. A wszystko działa.

@matiz84 widzisz, dla mnie 400zł (bo za tyle widzę parę procesorów) to nie jest dużo, za spokój na parę lat. Jeżeli dałem za niego swój komputer, który kosztował mnie 1800zł, a działało na nim tak samo GTA5, to praktycznie nie straciłem na mocy biorąc laptopa, a zyskałem mobilność. W gry i tak nie gram (poza Lolem), więc patrzę na procesor pod tym kątem, że ma mi wszystko działać idealnie. Nie chce, żeby komputer wydawał mi się wolny. Ten i5 daje radę, ale wolę mieć spokój.

Teraz pytanie tylko, który procesor i7 będzie pasować do mnie? Model to Lenovo Y500, procesor i5-3230m, SLI GT 750m, Chipset HM76, Socket 988B rPGA. Teraz mi coś dobierzcie jak możecie, myślałem nad i7-3610QM, i7-3630Qm, i7-3632QM (ten nie pasuje, złe gniazdo, ale podaje, żeby każdy wiedział, że już czytałem i wiem, że nie pasuje). Oraz czytałem o i7-3720QM (lepszy model już, ale nwm czy podejdzie pod mój laptop).

Jak możecie to polećcie coś, tak jak @matiz84 twój znajomy ma ten sam model laptopa i którą i7 ma i jaki ma chipset i socket jak byś mógł się dowiedzieć? ;)

#edit: tutaj i7-3720m, którą czy chciał bym kupić, bo jest najmocniejsza z tego wszystkiego, a też tańsza od wszystkich innych, ale czy zadziała? : http://allegro.pl/intel-core-i7-3720qm-i5566348829.html

Opublikowano

Chipset obsługuje, pytanie czy BIOS obsłuży (czy ma sterowniki do nich), oraz czy jest Socket dobry ;) Jeżeli ktoś wie to prosił bym upewnić mnie.

Ale dzięki @matiz84­ tej strony szukałem co mi wysłałeś ;)

@Ktosiu takie pytanie jeszcze, bo ta i7 ma większe TDP niż i5, a ktoś mi pisał, że muszę wymieniać zasilacz, czy to prawda? ;)

Opublikowano

@ref

@Ktosiu czy mógł byś mi odpowiedzieć, co z tym zasilaczem, czy większe TDP procesora będzie wymagało zmiany zasilacza? Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Po co , domyślny od Lenovo ma 90 W ( mam  ADP-90DD B ), najwyżej będzie się mocno grzał to go wymiesisz. Laptop nie ma więcej niż 60-70 W szczytowo przy największym może i te 90 W wyciągnie.  Lenovo ma zapas na zasilaniu , skoro laptop podstawowe ma 12 V to 20 V 4,5 A zasilacza daje mu ten zapas  

Mi się wcale nie grzeje tak strasznie, raz się tylko wyłączył sam po 3-4h jak przykryłem poduszką zasilacz, po ostygnięciu działał . 

Przy OC procka kiedy TPD 55-60 W dopiero zaczyna sie grzać zasilacz porządnie ale nie wyłącza przynajmniej przez godzinę, nie używam bo mi nie potrzebne OC 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...