Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukam pomysłów na questy - zadania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mechanika gry, czyli zasady, jakimi kieruje się gra. Nie kojarzę też, czy nawet określiłeś dokładnie jaki to ma być typ gry. Nie pamiętam też, czy wspomniałeś o featursach - też warto.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

• Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Coś w tym stylu. Co gracz będzie mógł robić, ciekawe elementy, możesz opisać ogólnie, tak aby było wiadomo o co chodzi. Np Latanie na smokach; unikatowy system walki polegający na XXXX; budowanie własnej fortecy itp itd.

Zainteresuj się książką "podstawy projektowania gier", są tam poruszone najbardziej podstawowe sprawy dotyczące projektowania.

Opublikowano

Gdzieś już coś na ten temat napisałem...

Co w grze będzie się robić? Gracz będzie 'zwiedzał' świat gry, wykonywał questy, ulepszał swój ekwipunek itd. Będzie mógł też kupić i zbudować swój domek.

Choć trzeba przyznać, że jest tego trochę mało... Więc coś dopowiem.

Wybór rasy i zawodu:

Gracz będzie mógł wybrac, kim będzie chciał być. Elf, Japończyk, Indianin? Kim chcesz! Dodatkowo niektóre zawody będą dostępne tylko dla konkretnych ras. Dla przykładu: Japończyk z zawodów wojskowych ma do wyboru: Samuraj, Ninja, Łucznik, a Indianin może zostać Łucznikiem, Wojownikiem i Druidem.

Wojna

W moim świecie trwa wojna pomiędzy Europejczykami i wikingami a Japończykami i Indianami. Plemiona południowe są neutralne w tym konflikcie, ale za to mają niezbyt przyjazne stosunki z piratami. Rasy fantastyczne, typu Elfy i gobliny są neutralne, ale każde z nich ma jednego sojusznika wśród ludzi, np. elfy z Europejczkiami, trolle z wikingami. Niekiedy ruszają na pomoc swoim sojusznikom, a nawet walczą, gdy jakieś miasto sojusznika zostanie zajęte.

Będę się starał na bieżącą uzupełniać takie opisy, jak tylko coś wymyślę to napiszę.

Opublikowano

To jest bardzo mało :)

dla przykładu

Simsy: Budowanie domu z wielu dostępnych elementów, Simsy posiadają własną inteligencję oraz zachcianki, Budowanie relacji z innymi simsami, system pracy oraz awansów, różne możliwości zarobków, wiele interesujących możliwości zabicia sima itp itd. To są featursy, czyli cechy produktu, są one bezpośrednio związane z mechaniką gry.

Inny przykład World of Warcraft (bliższy gatunkowo Twojej grze): Rozwój postaci oparty na wyborze cech, umiejętności oraz ekwipunku, wiele różnych mountów, raidy oraz dungeony, rozbudowane questy, system reputacji, battlegrounds, walki petów, wiele questów, znany świat Warcraft itp itd.

To, co opisałeś wyżej to jedynie jedna cecha (wybór postaci oraz klasy) oraz malutki zarys fabuły.

Opublikowano

Przecież wiem! :-) Napisałem to, co akurat wpadło mi do głowy! Więcej będzie możliwe że już dzisiaj wieczorem.

P.S. Mapa świata gry jest w ok. 96% ukończona. Jutro rano postaram się ją wrzucić.

Opublikowano

Mało czytelne, wygląda chaotycznie. Mam wrażenie, że miasta są przerośnięte. Brakuje POI

Opublikowano

Jak mówiłem to jest początkowa mapa. Brakuje na niej różnych ciekawych punktów, ale takie będą. Ale na bardziej szczegółowych mapach. Jedna kartka A4 na mapie ogólnej= 4 kartki na mapie szczegółowej I stopnia.

Opublikowano

nie zmienia to faktu, że miasta i wioski są strasznie przerośnięte. Zakładając, że miasto ma kilometr średnicy, to Twoje miasta pojawiają się średnio co 2km. Dziś zagęszczenie miast i wiosek jest mniejsze, nie mówiąc o czasach średniowiecza. Zauważyłem też pewne dziwne rzeczy: brak rzek; czemu droga przechodzi przez środek lasu, skoro mogła go całkowicie ominąć nadrabiając jakieś 100 metrów?

Myślałeś też o sposobie prowadzenia narracji?

Opublikowano

Nad zagęszczeniem faktycznie nie pomyślałem. Rzeki - też chciałem je dodać, alę jakoś do tego nie doszedłem. Drogi przechodzą przez lasy, bo chciałem tam zrobić jakieś przeszkody, przygody, np. bandytów, chatę druida, itd. Narracja: hmm... Myślę, że narrację da się prowadzić, mam już nawet jakiś pomysł... Po prostu jak gracz dojdzie do jakiegoś miejsca na ekranie pojawi się okienko, gdzie będzie narracja do przeczytania. Myślałem też, żeby gracz "prowadził" dziennik, choć tak naprawdę prowadziłaby go gra. Już wyjaśniam: jeżeli gracz osiągnie coś, np. wytypuje podejrzanego napaści na jakiegoś Elfa, do dziennika wpiszą mu się słowa: "X zachowuje się dziwnie, kiedy go przepytywałem. Może lepiej, żebym to miał na oku?" Oczywiście to ja wpisze te słowa, a każdy gracz będzie miał to samo.

Opublikowano

Przemyśl te drogi... może warto powiększyć lasy?

Opublikowano

Jak w temacie. Tylko nie chce zadań typu "przynieś to, dostaniesz to" tylko takie bardziej zaawansowane.

Mapa świata gry:

{style_image_url}/attachicon.gif 20150803_202258.jpg

{style_image_url}/attachicon.gif 20150803_202308.jpg

{style_image_url}/attachicon.gif 20150803_202315.jpg

{style_image_url}/attachicon.gif 20150803_202319.jpg{style_image_url}/attachicon.gif 20150803_202333.jpg

Legenda:

Czerwony: miasta lub wioski Europejskie,

Fioletowy: wioski Indiańskie,

Różowy: miasta lub wioski Japońskie,

Ciemny niebieski: wioski Wikingów,

Jasny niebieski: granica morska,

Zielony jasny: wioski elfów i granica lasów,

Zielony ciemny: wioski goblinów,

Żółty: miasta lub wioski plemion południa,

Czarny: miasta lub wioski piratów,

Szary: wioski trolli

GROŹNY SMOK.

Zabij smoka który atakuje wioske, aby go zwabić użyj owcy którą dostaniesz od jednego z naszych pasterzy, znajdz gniazdo bądz miejsce gdzie on się znajduje podłuż owce, poczekaj aż smok zwabi się na przynete. walka ze smokiem użyj "np. Łuku/ kuszy aby smok stracił troche krwi// próbuj strzelić w skrzydła ,aby nie uciekł , trzymaj dystans smok zieje bardzo gorącym żarem\\"

I to chyba na tyle możesz sobie dopracować mój pomysł

Practice Makes PerfectJulie James

Opublikowano

Na razie chciałem sobie trochę odpocząć, w sumie mam wakacje :-). Ale znalazłem starsze zapiski, postaram się do końca tygodnia skończyć i napisać w temacie.

Opublikowano

Początki konfliktu

Od niepamiętnych czasów Indianie byli odosobnionym plemieniem o którego istnieniu nie wiedział nikt. Jednak wszystko zmieniło się w Czasach Odkryć*1. Zapoczątkowali je Wikingowie, dosiedli swych drakkarów i wyruszyli na zachód. Natrafili na ziemię należące do rdzennych plemion Astrytyki. Nawiązali z nimi kontakt oraz podpisano traktat pokojowy*2, który składał się tak naprawdę z jednego warunku: nikt nie może koloniziwać ziem Astrytyki poza Indianami*3. Wieść o nowej cywilizacji szybko się rozniosła i wkrótce już wszystkie ludy: Europasjiczycy, Japończycy oraz Plemiona Południa zaczęły szykować się do podróży za Ocean Bjarniski*4, by zapoznać się z Indianami i być może rozpocząć wymianę handlową. Jednak nie wszyscy byli tolerancyjni wobec nowej cywilizacji. W Europasji powstało tajne zgromadzenie "Nowy Światek", która miała na celu skolonizowanie Astrytyki. Należeli do niej mieszkańcy miast Jastir, Hebanowo oraz wielu innych. Wyruszyli 27 lipca 1275 r. Tydzień później dotarli na miejsce i od razu zaczęli koloniziwać wybrzeże. Indianie szybko się o tym dowiedzieli i napadli na "New Yorkey". Niedoszli osadnicy nie przyjeli do wiadomości porażki i założyli własne ugrupowanie - Piratów. Oskarżyli wikingów o złamanie umowy oraz wypowiedzieli im oraz Europasjiczykom wojnę. Sytaucje tą wykorzystał Hiroshimi III, który już od dawna marzył o podbiciu Europasji oraz Archipelagu*5. Zawarł on sojusz z Indianami oraz wypowiedział wojnę Europasjiczykom oraz Wikingom.

*1 Ok. 900-1050 r.

*2 Wikingowie byli zainteresowani wymianą handlową z Indianami, nigdzie nie można było znaleźć kukurydzy czy indyków. Z tego powodu nie byli zainteresiwani podbojami.

*3 W tamtych czasach plemię Indian stanowiło kilka wioskek.

*4 Nazwany tak na cześć Bjarniego, wikińskiego wodza, który przewodnuczył ekspedycji, która jako pierwsza przepłyneła Ocean Bjarnijski.

*5 Archipelag - tak mówi się ogólnie o wszystkich ziemach Wikingów.

Są to początki konfliktu,

Wielki Badacz Historii,

Cerezjusz Strawiński

P.S. @1361622928-U485574.pngjimmyblack Proszę o prawa autorskie do tych dopisków pod daną częścią historii. Widzialem, że to Twój pomysł.

P.S.2. Jakbyście mogli to proszę też o wyłapywanie błędów przy wszystkich historiach, opisach itd. To bardzo mi pomoże :-) Z góry dziękuję.

//Edit Zaaktualizowałem opis. Proszę o dalsze wyłapywanie błędów.

Opublikowano

Takie dopiski nie są moim pomysłem... takie coś robili ludzie już kilka tysięcy lat temu. Nazywa się to podpis :)

To, co mnie boli w Twojej historii, to mieszanie się świata realnego (faktycznej historii) z fikcją. Czasami ciężko się w tym połapać. Filmy i opowieści, które znam o wikingach zawsze stawiały ich jako zabijaków, a ty przedstawiasz ich jako miłujących pokój odkrywców. Czemu Indianie mieliby kolonizować ląd na którym już się znajdują? Czemu podpisali pakt z wikingami? Czy inne ludy jechały do Indian tylko się z nimi zapoznać i powiedzieć "cześć", czy raczej handlować, itp?

Założenie cywilizacji piratów brzmi dziwnie. Piraci to rozbójnicy, porywacze i złodzieje. Uwierzę, że stworzyli jakiś klan, ugrupowanie, ale nie cywilizację. Nie wiem, czy oglądałeś film o somalijczykach kradnących statek Tomu Hanksu.

Opublikowano

To już wiem, co mam dodać!

Też dość sporo wiem o wikingach. Wiem, że byli bezlitośni wobec Anglików, na nich napadali najczęściej. Ale wiem też, że byli handlarzami i często wyruszali do Arabii i handlowali futrem na srebro.

Pozostałe niedociągnięcia postaram się wyprostować.

A czy mieszanie realnego świata z fikcją dotyczy też nazw? Np. Astrytyka - Ameryka.

Opublikowano

Tworząc świat oparty na prawdziwych wydarzeniach musisz też brać pod uwagę, co przeciętna osoba myśli o danych rzeczach. Jako przykład masz mnie i wikingów.

Jeśli chcesz dalej ciągnąć to w  tą stronę, myślę, że nie unikniesz zbieżności nazw, a nawet nie powinieneś jej unikać. Może lepiej jak indianie będą mieszkali w Ameryce, a nie Astrytkyce? Wszystko zależy od Ciebie, czy opiszesz to z sensem, tak aby twój target dobrze to odebrał (weź od uwagę, że mogę nie być Twoim targetem i czepiam się czegoś, co target uzna za dobre).

Opublikowano

@Kazikoo Na pewno nie w najbliższych 2 latach :-p. Dopiero szukam pomysłów do gry, do zaczęcia prac jeszcze spooooro czasu :).

P.S. Pracuję właśnie nad opisami ras i ludów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...