Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukam pomysłów na questy - zadania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Tylko nie chce zadań typu "przynieś to, dostaniesz to" tylko takie bardziej zaawansowane.

Mapa świata gry:

post-1387406-0-17107700-1438668613_thumb.jpg

post-1387406-0-99755900-1438669139_thumb.jpg

post-1387406-0-40513700-1438683173_thumb.jpg

post-1387406-0-43302400-1438683227_thumb.jpgpost-1387406-0-04391000-1438683308_thumb.jpg

Legenda:

Czerwony: miasta lub wioski Europejskie,

Fioletowy: wioski Indiańskie,

Różowy: miasta lub wioski Japońskie,

Ciemny niebieski: wioski Wikingów,

Jasny niebieski: granica morska,

Zielony jasny: wioski elfów i granica lasów,

Zielony ciemny: wioski goblinów,

Żółty: miasta lub wioski plemion południa,

Czarny: miasta lub wioski piratów,

Szary: wioski trolli

• Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Łatwiej by było, gdybyś powiedział chociaż trochę o tej swojej grze. Bo nie wiem czy zadowoli Cię misja typu "upoluj 20 goblinów", czy "zdobądź paliwo do silnika jonowego".

708121422388637873334.png

Opublikowano

Chciałbym, żeby gra była osadzona w świecie fantasy-średniowiecze. Ogólnie gra będzie typu RPG. Gracz będzie mógł przemieszczać się pomiędzy wioskami i miastami, będzie mógł kupować sobie lepszą broń, zbroje. Celem gry będzie po prostu gra. Nie ma końca, możesz robić co chcesz.

Taki opis wystarczy? ;-)

Opublikowano

· Zbierz (ileś tam) złota/srebra w ciągu dnia

· Osiągnij (któryś tam) poziom

· Pokonaj (jakiegoś tam) bossa

· Kup dowolny przedmiot w sklepie

· Ulepsz umiejętność (jakąś tam) do poziomu (jakiegoś tam) [jeśli w grze występują]

· Znajdź opuszczoną świątynię [jeśli takowa istnieje]

Jak byś dokładnie opisał o czym ta gra będzie i co w niej się będzie robić wymyślił bym coś lepszego ;)

Opublikowano

Część z tych pomysłów na pewno wykorzystam. Najlepszy jest ten z świątynią!

Co w grze będzie się robić? Gracz będzie 'zwiedzał' świat gry, wykonywał questy, ulepszał swój ekwipunek itd. Będzie mógł też kupić i zbudować swój domek.

O czym ta gra będzie? Gra będzie opowiadać o świecie fantasy połączonym z średniowiecznym. Gracz będzie po prostu kim będzie chciał, np. rolnikiem, alchemikiem, rycerzem, ninja itp. Jego zadaniem będzie stać się najlepszym i dobrze się bawić.

Najbardziej szukam zaawansowanych questów, np. 'Porozmawiaj ze strażnikami miasta i zapytaj każdego o swój ekwipunek. Następnie przynieś im ich brakujące części, np. nogawice, hełm. Potem wróć do mnie po nagrodę'. Oczywiście każda rozmowa, w tym przypadku z kapitanem straży, będzie miała wiele opcji do wyboru, np.

'Cześć, pomożesz mi?'

1. Nie

2. Tak

Opublikowano

Jeśli bohater będzie mógł tworzyć swój domek to może zadanie typu:

-Zbierz;

·50 drewna

·30 kamienia

·10 jakiegoś materiału np.

jedwabiu czy wełny

·40 szkła

(To są przykłady)

-Zapisz swoją postać

-Wróć do gry jutro

Mógłbyś zrobić też taką opcję, że raz dziennie gracz dostaje jakąś nagrodę np. złoto, srebro czy kryształy, a np. po 7 dniach dostanie jakiś przedmiot.

-Znajdź w jaskini przejście do skarbca strzeżonego przez strasznego smoka

-Znajdź córkę króla i odprowadź ją do zamku

-Upoluj 50 dzików i 60 węży

Mógłbyś zrobić takie rozdziały.

W każdym rozdziale były by zadania.

Po wykonaniu wszystkich zadań pojawiło by się jeszcze jedno żeby zabić jakiegoś bossa.

W każdym następnym rozdziale zadania stawały by się coraz trudniejsze.

Po wykonaniu rozdziału dostawałoby się jakieś trofeum np. figurkę z postacią bossa.

Każda figurka podnosiła by parametry postaci oraz nagrody za następne zadania i pokonanych wrogów.

Opublikowano

Super! Na pewno wykorzystam te pomysły, dziękuję.

A co mógłbym za questy dodać do mieszkańców średniowiecznego miasta, np. kowala, łuczarza, piekarza itp.? Takie questy, jak np. 'kowal: przynieś mi żelazo na miecz, piekarz: przynieś mi mąkę na chleb' są według mnie nudne. Podane powyżej questy takie jak 'znajdź córkę króla i doprowadź ją do zamku' mają trochę akcji, właśnie takich questów szukam.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, szczególnie Eru Iluvatar za świetne pomysły z jakąś akcją, fabułą.

Opublikowano

Super! Na pewno wykorzystam te pomysły, dziękuję.

A co mógłbym za questy dodać do mieszkańców średniowiecznego miasta, np. kowala, łuczarza, piekarza itp.? Takie questy, jak np. 'kowal: przynieś mi żelazo na miecz, piekarz: przynieś mi mąkę na chleb' są według mnie nudne. Podane powyżej questy takie jak 'znajdź córkę króla i doprowadź ją do zamku' mają trochę akcji, właśnie takich questów szukam.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, szczególnie Eru Iluvatar za świetne pomysły z jakąś akcją, fabułą.

Proszę bardzo ;)

Jeśli będziesz jeszcze czegoś potrzebował pisz :)

A na jaką platformę tworzysz grę?

Opublikowano

W drugim akapicie napisałem czego jeszcze potrzebuję :-D. 'A co mógłbym za questy dodać do mieszkańców średniowiecznego miasta, np. kowala, łuczarza, piekarza?'

Na jaką platformę? Jeszcze nie wiem :-p. Na razie zbieram pomysły i zapisuje je. Ale raczej będzie to gra komputerowa.

I dziękuję za takie zaangażowanie!

Opublikowano

Kolego.

Ciężko jest wymyślić ciekawy oraz rozbudowany quest bez znajomości świata Twojej gry. Pierw stwórz ciekawy świat, a dopiero wtedy zabierz się na zadania.

To takie moje małe zdanie.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Świat fantasy-średniowiecze. Trwa wojna pomiędzy ludami Średniowiecznej Europy, W tym wikingów, a Japońskimi oraz Indianskimi ludami. Neutralne pozostają ludy Elfickie, Krasnoludzkie oraz Goblińskie. Gracz wybuera, kim chce być: Europejczykiem (ciężka zbroja, słabe bronie białe), wikingiem (słaba zbroja, mocne bronie białe), Japończykiem (1.Samuraj- złoty środek między Europejczykiem i wikingiem 2. Ninja- skrytkobójca), Indianinem (Świetny łucznik, zatrute strzały), Elfem (Łucznik, wyspecjalizowany w polowaniu). W przyszłości może dodam pozostałe.

Ogólnie poszukuje questów zaawansowanych, np. rozmowa z wieloma ludźmi, W wyniku odpowiedniej odpowiedzi uruchamia się quest.

Opublikowano

Nic nie szkodzi, i tak bardzo mi pomogłeś! Gdyby jednak coś przyszło Ci do głowy, napisz. Nie musi to być związane z tym co mówiłem, przyjmuje wszystkie pomysły, nawet jeżeli to nie questy!

Opublikowano

Zrób coś co wymaga eksploringu lub powiązania z innymi zadaniami np. za wykonanie drugiego questa masz item do następnego (to stosuj nie tylko w fabularnych zadaniach). Jak już robisz zadania na 20 itemów to rzadko, a takie normalne misje powinny skupiać się na jednym przedmiocie (bądź kilku, takich samych przedmiotach). I nagroda nie może być ciągle taka sama np. PD/itemy/waluta - czasami wystarczą jakieś korzyści jak wstęp gdzieś, czy niższa cena.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Czytasz mi w myślach czy co? :-D Mam wymyślony jeden quest: przynieś Armindzie towary, by mogła otworzyć swój sklepik. Po wykonaniu questa masz dostęp do jej sklepu.

Opublikowano

Jeśli jest to cały opis świata, który posiadasz, to słabo to widzę. Aktualnie tworzę pewien świat na potrzeby gry. Mała próbka znajduje się tu: http://gry.lcs.pl/?page_id=283a na stronie głównej znajdziesz pierwsze szkice mapy.

Od tego powinieneś zacząć tworzyć świat. Stworzyć kontynenty, zasiać lasy, wypiętrzyć góry, pobudować miasta i warownie, a następnie zasiedlić je ludźmi, którzy mają swoje cele. A w tych celach mogą znajdować się questy. Bez tego nie ma na czym oprzeć dużego, rozbudowanego i CIEKAWEGO questu... no bo jak? 

Idź do pana Franka, pieprznij go w łeb, zabierz magiczny flet, flet wsadź sobie w magiczny kuferek stojący w sercu magicznego lasu, wtedy kuferek się otworzy, a skarb przynieś mi... TFU do życi z takim czymś!

Opublikowano

Ozi000 póki nie opiszesz świata w więcej niż kilku zdaniach i nie zainteresujesz jego historią to nie masz co liczyć na ciekawe podpowiedzi.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Panie Hans Kloss PL, jeżeli się mylę powiedz, ale wydaje mi się że wszyscy czytają pierwszy post i piszą, co myślą. W kilku innych postach napisałem cały świat, jaki planuje zrobić. Historia też jest (choć niezbyt dużo). Więc proszę najpierw czytać wszystko, a potem dopiero wypowiadać się w temacie!

Opublikowano

Ozi0, to co napisałeś, to ledwo pomysł na świat, a nie jego opis. To wszystko, co napisałeś to za mało! Czy zerknąłeś chociaż w linka, którego Ci wysłałem? Tam napisane jest ze 100x tyle, co ty napisałeś i ciągle uważam, że jest to marny opis i go uzupełniam. 

Tak kolego wygląda u mnie MAŁY opis JEDNEGO miasta:

Orle Gniazdo nie jest przyjaznym miejscem do życia. Początki tego miejsca sięgają wiele pokoleń wstecz, kiedy to kilku krasnoludów postanowiło usprawnić przeprawę przez góry. Należy pamiętać, że w tamtych czasach nie było jeszcze Stalowych Wrót. Tak więc grupa krasnoludów pochodzących z Miasta Ściany, wraz z rodzinami postanowiła się tu przenieść. Wybudowali oni windy, pierwsze domy, szklarnię, kuźnię. Nazwy tych rodzin to Annarr, Jakko, Rókur oraz Stigr.

Przez wiele dziesięcioleci miasto rozrosło się do dzisiejszych rozmiarów we względnym spokoju. Jednak krasnoludy to chciwe stworzenia, żądne złota oraz chwały, zaczęły knuć oraz spiskować aby zagarnąć całą władzę dla siebie. Rody Annarr oraz Jakko szybko upadły, a ich członkowie zostali wygnani poza miasto, zaginęli, lub sami uciekli. Część z nich osiedliła się u stup Gniazda tworząc slamsy, żyjąc w deszczu moczu i łajna. Chyba nie myślałeś, że łajno tych z góry tam zostaje? Spływa na dół. Ciągle jednak czekają na swoją szansę, aby powrócić.

Ród Rókur wziął pod opiekę windy wschodnie, Stigr zachodnie. Trwają tak już kilka pokoleń, szukają sojuszy, okazji tylko by przejąć władzę oraz powiększyć swoje wpływy. Ostatnio też ród Stigr zmienił swoją nazwę na Orły. Starają dogadać się z władcami Miasta Ściany, aby otrzymać jakieś dodatkowe wsparcie.

Tak wygląda skrócona historia Orlego Gniazda

Strażnik przeszłości, Wielki skryba Drahenau

Arkhem

Opublikowano

Panie jimmyblack, przedstawiłeś historie Orlego Gniazda, ale ja szukam questów, które będą się działy w TERAŹNIEJSZOŚCI, a nie w PRZESZŁOŚCI. Nie rozumiem, w czym pomoże Ci znanie przeszłości miasta czy wioski. Mógłbyś mi to wytłumaczyć? Jeżeli NAPRAWDĘ Ci to pomoże, to oczywiście mogę to napisać.

Opublikowano

Widzisz kolego... Bez przeszłości nie ma teraźniejszości. W "opisanym" przez Ciebie świecie questy będą wisiały w próżni. Nie ma do czego ich odnieść, do jakich wydarzeń, miejsc, ani osób. Aby quest/historia miałaby być ciekawa musi być powiązana ze światem. Spójrz na przykład opisu mojego miasta. Wiesz już co się w nim działo, więc możesz np wywnioskować, że wygnane rody mogą knuć jakiś spisek, który ma na celu odzyskanie dawnej pozycji. Grac mógłby być zatrudniony przez obie strony konfliktu, tak aby pomóc im dokonać rewolty, lub jej zapobiec.

W Twoim opisie nie ma do czego się odnieść, dlatego stworzenie ciekawego i rozbudowanego zadania nie jest możliwe. No chyba, że liczysz na to, że ludzie pod przykrywką wymyślania questów wymyślą Ci też świat... ale nie będzie on wtedy spójny.

Jeśli posiadasz już historię tego świata, wydarzenia, miejsca, to przedstaw je nam, a będzie nam łatwiej coś wymyślić, co będzie wiązało się z Twoim światem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...