Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer Bukkit na ile slotów moge sobie pozwolić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siema,

Chce zrobic sobie serwer Craft Bukkit na takm kompie:

procek: Intel Core 2 Duo E8500 6mb cache 2x 3,16Ghz

RAM: 3x 1gb DDR2 800mhz + 1x 2gb DDR2 800mhz        razem 5gb

Dysk: 120GB SATA 2

system operacyjny: Debian

30-40 pluginów

Na ile slotów moge sobie pozwolic?

Liczę na odpowiedzi :D

5226780839.png

Opublikowano

Wszyscy którzy pisali wyżej komentarze to spam ;)

Zależy od neta + XP na tym nic nie zrobisz.

Na moje oko (net 3/mbps) to ok. 30 graczy online (parametry ok ale system Ci nie pozwoli, i zamiast CB lepiej zainstaluj spigota)

bannergif.gif

Opublikowano

Masz zamiar robić publiczny serwer na swoim pc? Jakie masz łącze, bo to od niego w twoim przypadku będzie zależeć najwięcej. Przy takiej maszynie tak czy siak nie liczyłbym na więcej niż 25 - 30 slotów z powodu przestarzałej pamięci ram, której nie wymienisz na nowszą. Wcześniej wspomniałem o łączu internetowym jeżeli masz je bardzo słabe - chodzi tu o wysyłanie to możesz sobie darować stawianie serwera bo nie będzie się dało na nim grać.

@Diegool

13 TPS to nie coś czym można się chwalić.

Opublikowano

@Ingus przy tak małej specyfikacji którą przedstawiłem to jest coś czym się można chwalić

serio tak mało? moge zainstalowac ewentualnie Windows 7 o ile to cos da :D

Z windows7 będzie z 10 slotów...

Najlepiej zainstaluj debiana bez desktopa, wtedy myślę że max 30-40 będzie przy tylu pluginach

Masz zamiar robić publiczny serwer na swoim pc? Jakie masz łącze, bo to od niego w twoim przypadku będzie zależeć najwięcej. Przy takiej maszynie tak czy siak nie liczyłbym na więcej niż 25 - 30 slotów z powodu przestarzałej pamięci ram, której nie wymienisz na nowszą. Wcześniej wspomniałem o łączu internetowym jeżeli masz je bardzo słabe - chodzi tu o wysyłanie to możesz sobie darować stawianie serwera bo nie będzie się dało na nim grać.

To że stare nie znaczy że nie dobre :D Ja mam 1gb ddr2 i działa znakomicie na serwerze prywatnym 1gb DDR i 10 graczy (kolegów) gra a ma tylko minimalne lagi + 13tps :D

r9wfFzB.png

Opublikowano

Wszyscy którzy pisali wyżej komentarze to spam ;)

Zależy od neta + XP na tym nic nie zrobisz.

Na moje oko (net 3/mbps) to ok. 30 graczy online (parametry ok ale system Ci nie pozwoli, i zamiast CB lepiej zainstaluj spigot

Jak nie XP to jaki system byś zainstalował?
Czy na spigocie da się instalować pluginy?
Nie mam najlepszego neta Upload = 0.10-0.90

Nie robie serwera na kompie, na którym gram tylko na kompie złożonym na serwer...
Upload = 0.10-0.90

Z windows7 będzie z 10 slotów...

Najlepiej zainstaluj debiana bez desktopa, wtedy myślę że max 30-40 będzie przy tylu pluginach

W czym Debian jest lepszy od Windowsa?

5226780839.png

Opublikowano

@Diegool

Debian to jest pod serwery dedykowane nie pod komputery domowe.

@1361622928-U485574.pngMrAndeos

Jeżeli chcesz mieć serwer 60 slotów lub więcej bez lagów przy małych kosztach polecam enderchest.pl bądź pukawka.pl a jeżeli chcesz mieć więcej slotów to polecam ci kupić VPS'a.

A jeżeli koniecznie chcesz mieć serwer publiczny na swoim komputerze to musiałbyś:

- Zainstalować Win 7

- Zmienić internet na 10x szybszy

- Zainstalować tylko ram ddr 3

- Zmienić procesor na i5 bądź i7 bądź Xeon'a.

- Zainwestować w 2 dyski SSD. 

Albo zakupić serwer dedykowany za mniejszą cenę! 

26_unnamed.png

Opublikowano

Nie robie serwera na kompie, na którym gram tylko na kompie złożonym na serwer...
Upload = 0.10-0.90

Skoro twój upload dochodzi do 1 mb/s to możesz sobie pozwolić na 10 slotów. Dlatego lepiej zamówić maszynę z hostingu czy też strony typu ovh gdzie to łącze wynosi 100 mb/s. Na spigocie da się instalować pluginy, robisz to tak samo jak na bukkicie.

Opublikowano

@MrAndeos

"W czym Debian jest lepszy od Windowsa?"

1. Choćby w tym że jest darmowy to raz

2. Fakt że jest niemal bez awaryjny co na windowsie jest nieosiągalne

3. Zabiera mniej zasobów niż jakikolwiek windows

4. Jest pozbawiony bajerów które na serwerze i tak nie są Ci potrzebne.

5. Nie potrzebuje licencji (przez to że jest darmowy).

6. Debian bez desktopu jest niemal do tego stworzony.  

Na windowsie nie robi się serwerów minecraft.... Bo to długo nie pochodzi

@Diegool

Debian to jest pod serwery dedykowane nie pod komputery domowe.

Jeżeli chcesz mieć serwer 60 slotów lub więcej bez lagów przy małych kosztach polecam enderchest.pl bądź pukawka.pl a jeżeli chcesz mieć więcej slotów to polecam ci kupić VPS'a.

A jeżeli koniecznie chcesz mieć serwer publiczny na swoim komputerze to musiałbyś:

- Zainstalować Win 7

- Zmienić internet na 10x szybszy

- Zainstalować tylko ram ddr 3

- Zmienić procesor na i5 bądź i7 bądź Xeon'a.

- Zainwestować w 2 dyski SSD. 

Albo zakupić serwer dedykowany za mniejszą cenę! 

@AsherTivi

Czemu debian według Ciebie jest tylko pod dedyki?? Skro robi to na własnym kompie to tylko linux. Dlaczego?

- Win7 sam z siebie pobiera 1GB ram. Debian bez desktopu pobiera około 128 mb ram albo nawet mniej ok 60mb ram. Czyli jest bardziej oszczędny.

- Jak zainstaluje DDR3 skoro jego płyta główna obejmuje tylko DDR2? 

- Emm i5 lub i7 powodzenia. Skro jego płyta główna nie jest kompatybilna to nic nie zrobi.

- 2 Dyski SSD? Kolejna bzdura... Co mu dadzą 2 dyski SSD skoro serwer i tak będzie mógł korzystać tylko z jednego...

Debian nie jest systemem stworzonym tylko dla korporacji typu OVH czy mintshost. Debian to system pod każdy serwer, sam korzystałem z tego systemu przez wiele wiele lat i powiem Ci że był bezkonfliktowy, to też najbezpieczniejszy system operacyjny. Kolejnym faworytem jest ubuntu z którego korzystam dzisiaj. Powiem tylko tyle. Linux pokonuje windowsszajza na łopatki ze względu na zastosowania i wydajność

r9wfFzB.png

Opublikowano

@AsherTivi

Hmmm serwer dedykowany? 1500zł ?

SSD podłączone przez SATA2 chyba nie będą lepsze do SATA.

Z tego, co wiem DDR2 nie jest dużo lepsze od DDR3.

Może niedługo będę miał lepszego neta, czyli 8/Mbps.

@Diegool

Przekonałes mnie do debiana :D

Tak dla informacji moja płyta to http://abit.ws/page/en/motherboard/motherboard_detail.php@pMODEL_NAME=IP35-E&fMTYPE=LGA775 .

5226780839.png

Opublikowano

Ja bym proponował jakiegoś linuxa pod serwery, jest najmniej zasobożerny i... nie są awaryjne jak winda.
Z takim netem możesz sobie podarować robienia serwera pod chociazby 20 graczy online.

bannergif.gif

Opublikowano

Nie testuje na razie serwera. Na przyszłość nie polecam wam kupowania zasilaczy firmy: „SWITCHING POWER SUPPLY made in china” spalił się przy pierwszym włączeniu :/.

5226780839.png

Opublikowano

Powinno ci bez problemu uciągnąć 60 graczu . 

,,Made in China'' masz rozwiązanie dlaczego Ci się spalił 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy dam radę odpalić ten serwer na dysku podpiętym przez IDE ATA/100?, jeżeli tak to, czy uzyskam, chociaż 5 slotów przy necie 0,80/Mbps uploadu? Okazało się, że dysk podany w pierwszym poście jest uszkodzony.

5226780839.png

Opublikowano

@Q3nix Hosting enderchest już ogarniałem przez 6mies, ale już miałem dosyć płacenia 150zł/mies. Za serwer z jakaś ludzką ilością ramu. Dedyki? Z tego, co wiem, kosztują sporo... :D .

5226780839.png

Opublikowano

Może i sporo ale jaka korzyść albo taki dość dobry pod serwer ts3,strone albo lepszy i jeszcze komuś udostepniasz za hajs :)

baner.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...