Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

i7 vs. i5

Topblizz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nie gorszy tylko nieopłacalny. I7 posiada technologię Hyper Threading, którą gry jeszcze nie wykorzystują w tym stopniu aby warto było dopłacać 500zł.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

ale opłaca się kupić juz i7 ta? bo przecież technologia gier dalej mknie do przodu więc kto wie :D ja stawiam juz na nowsze gry, w przyszłości chodzi mi o GTA 6 itp xD moze i Watch Dogs 2 Crysis 4 Battlefield 5 itp.

Opublikowano

Aktualnie nie. Co będzie potem to możesz sobie z kuli wywróżyć. Ale nawet się na to nie zapowiada bo lepiej mieć wydajniejszą GPU lub podkręconego i5.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Opublikowano

to prawda zę i 7 jest gorszy od i 5? I że i 5 jest lepszy do gier niz i 7? czym sie różnią itp?

Trochę się nie zgodzę z odpowiedziami moich poprzedników. Procesor serii I5 wystarczy do większości gier, ale jeżeli chciałbyś pograć na ultra w "niektóre" najnowsze tytuły to niestety i5 będzie słabszy. Procesory i7 są przeznaczone do zastosowań bardziej zaawansowanych, z tym się zgodzę - posiadają więcej cache oraz posiadają więcej wątków, ale jest jedno ale. Wspominałem że niektóre nowsze gry działają gorzej z procesorami serii i5. Przytoczę tutaj przykład Wiedźmina 3, w mieście Novigrad, gdzie znajduję się masa poruszających się postaci (procesor ma co robić) procesor i5 przegrywa z procesorem i7, a to z tego powodu że procesor i7 ma więcej wątków od procesora i5, a gra W3 wspiera wielowątkowość. 

Opublikowano

Jeśli budżet ci pozwala zakupić i7 oraz dobrą kartę graficzną to ok, tylko nie rób tak że kupisz i7 kosztem karty graficznej.

Opublikowano

a da rade ten lenovo na ultra tzn wiecie najlepsze ustawienia jakie sie da w full hd 60 fps stałych bez spadków przy eksplozjach itp w gta v?

Opublikowano

Nie gorszy tylko nieopłacalny. I7 posiada technologię Hyper Threading, którą gry jeszcze nie wykorzystują w tym stopniu aby warto było dopłacać 500zł.

Co ty, za przeproszeniem rzecz jasna, pierdolisz?

Przecież i5 mają HT. Sama technologia ma już chyba ponad 10 lat.

Za samo HT płacimy 500 PLN? Pentium 4 3.06 kosztuje coś koło 20 PLN - może warto je skupować i sprzedawać po 520 PLN?

ㅈㅈ.

Opublikowano

Przecież i5 mają HT. 

Jeśli byśmy rozmawiali o pierwszej generacji Intel Core to i owszem.

Za samo HT płacimy 500 PLN? Pentium 4 3.06 kosztuje coś koło 20 PLN - może warto je skupować i sprzedawać po 520 PLN?

Tego nigdzie nie napisałem. Przeczytaj jeszcze raz pytanie autora (podpowiadam to ostatnie) i przeczytaj moją odpowiedz na nie. 

Opublikowano

Każdy procek z generacji 4xxxx w laptopach ma ht, zresztą tylko i7 w lapkach ma fizyczne 4 rdzenie, a gość chce laptopa, więc różnica między i5 a i7 w lapkach to duża różnica

Opublikowano

PANOWIE JA CHCĘ ZA PRZEPROSZENIEM K***A WIEDZIEĆ CZEMU NIEKTÓRZY MÓWIĄ ŻE I 5 JEST LEPSZY W GRACH NIZ i 7 K***A I CHCE WIEDZIEĆ CZY TEN LENOWO Y 50 UCIĄGNIE GTA V NA ULTRA W FULL HD 60 STAŁYCH BEZ SPADKÓW PRZY EKSPLOZJACH W MIEŚCIE WYBUCHACH JAK JEST DUZO AUT NP NA AUTOSTRADZIE A NIE JAKIEŚ HT CZY C**J WIE CO

Opublikowano

Czy ktoś powiedział że jest lepszy? Chyba nie, wszyscy mówią że w grach jest taki sam co akurat jest prawdą.

Opublikowano

@premul

W laptopach między i5, a i7 jest duża różnica. i5 ma tylko 2 rdzenie i 4 wątki jak desktopowa i3, a i7 ma 4 rdzenie i 8 wątków.

@top

Skoro masz pieniądze na laptop z i7 bez końcówki U i z dobrą grafiką to bierz ten z i7...

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Ja mam laptop y50-70  z i5 i na yt jak patrzylem testy z i7 i reszta ta sama to roznica fps maxymalna to ok 1 fps xD

Pomoglem? Daj like:) Nic nie stracisz:)
Dzisiaj startuje moj serwer,link na dole godzina 17;00 1 Osoba VIP:)

http://www.mpcforum.pl/topic/1043844-zapowiedz-spolszczone-mcmmo-frakcje-skrypt-na-drop-1-osoba-wygrywa-vipa-duzo-skryptow-wszystko-dopracowane-zapraszamy/#entry8821556-Wyraz swoja opinie:)

Opublikowano

Intel core i7 posiada wirtualne rdzenie które w grach nie są wykorzystywane do tego stopnia że warto dopłacać 500zł.

Więc w grach i5 jest praktycznie tak samo wydajny co i7. 

Ale do renderingu i używania desktopowo lepsza i7'demka.

Opublikowano

Nie będzie. Laptop za 3,5k nie odpali w stałych 60FPS w FHD GTAV na ultra w mieście przy eksplozjach.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...