Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Portal RPG o nowinkach z serwerów

Atleif

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Od pewnego czasu chodził mi po głowie pewien pomysł. Chciałem stworzyć portal, który skupiłby wszystkich fanów erpega w minecrafcie w jednym miejscu. Zgadzacie się, że brzmi to świetnie? Pomysł zaczerpnąłem z strony yggdrasil.pl, która łączy graczy TGF. Co znalazłoby się na takiej stronie? Już spieszę z wyjaśnieniami, przede wszystkim dla tych, którzy nigdy nie wchodzili na powyżej wymieniony adres. Na portalu zaprezentowane zostałyby wszystkie nowinki z istniejących serwerów rpg; przeróżne informacje, o nowych edycjach, promocjach, zmianach w mechanice i inne; prezentacje istniejących serwerów oraz zapowiedzi tych, które dopiero powstają; tablica na której administratorzy będą mogli werbować potrzebne jednostki; prócz tego wszystkiego planuję wprowadzić system znany z fejsa. (zapraszanie znajomych, łatwy i przystępny czat, konwersacje grupowe, tablice.) Portal udostępniałby darmowego Teamspeaka, na którym każdy istniejący czy powstający serwer, mógłby mieć własną sieć kanałów. (to jednak zależy od funduszy, jakie pozyskam na portal czy ewentualnych sponsorów. 

Projekt wstępnie został ugadany z adminami czterech serwerów RPG: Avernusa, Rothesii oraz Galadora. Wszyscy są bardzo zainteresowani współtworzeniem. 
A co wy myślicie o tym? 
No i najważniejsze, jaką nazwę byście dla tego widzieli? Mi po głowie chodzi Ratatosk, czyli ta sympatyczna wiewiórka, która opiekuje się światami rozwieszonymi na świetym jesionie w mitologi nordyckiej. Może wy jednak macie lepsze nazwy... Zapraszam do dyskusji. 

*Ten post został umieszczony na forum każdego serwera w niezmienionej formie.
Podpisano 
Atleif,Elryk,Komandir,Rod 

Opublikowano

Sama inicjatywa jest bardzo trafna jednak obstawiam, że po pewnym czasie w takim serwisie pojawiałby się masowe reklamy serwerów, które  nie mają nic wspólnego z rpg i będzie ich tak dużo, że opiekunowie strony nie dadzą rady z usuwaniem takich zapowiedzi.

Opublikowano

@Ingus Wszystko będzie moderowane w taki sposób, że wszystkie artykuły pozostaną "na poziomie". 
Rozwiążę to w taki sposób, że serwer, aby otrzymać konto redaktora, będzie musiał wysłać na podany adres swoją broszurę reklamową. Dopiero potem będzie mógł samodzielnie publikować artykuły. 

Opublikowano

Na forum Revolution nic się nie pojawiło. Co więcej ekipa, która aktualnie pracuje nad II edycja nic nie wiedziała wcześniej o tym projekcie. Nic nam nie zostało przekazane.

Czy jesteśmy zainteresowani współtworzeniem? Wszystko zależy od tego jak to w rzeczywistości będzie wyglądało. Każdy zna toksyczną atmosferę, która panuje w temacie Minecraft RPG przez niejakiego "P" (Nie pozdrawiam).

Opublikowano

Na waszym forum nie mogłem zamieścić żadnej informacji, ponieważ aby napisać jakikolwiek wątek musiałbym utworzyć kartę postaci. Rozmawiałem z panem Fungim, który jest właścicielem serwera. To mu wysłałem też wiadomość z tym tematem, aby zamieścił u siebie na forum. 

Toksyczna atmosfera to efekt niedomówień i pewnych różnic, ten portal zniesie granice. Takie jest przynajmniej założenie. 

Opublikowano

Klamstwo. Mogles zamiescic kazdy rodzaj watku w miejscu "oczekujacy" watek zostalby przeniesiony w odpowiednie miejsce przez administratora. Aktualnie Fungi jest na wakacjach. Jak piszesz ze zamiesciles na forach informacje to wypadaloby jednak to zrobic. W administracji revolution jest kilka osob. Jesli Fungi poparl projekt to znaczy ze masz jego poparcie a nie calej spolecznosci

Opublikowano

Klamstwo. Mogles zamiescic kazdy rodzaj watku w miejscu "oczekujacy" watek zostalby przeniesiony w odpowiednie miejsce przez administratora. Aktualnie Fungi jest na wakacjach. Jak piszesz ze zamiesciles na forach informacje to wypadaloby jednak to zrobic. W administracji revolution jest kilka osob. Jesli Fungi poparl projekt to znaczy ze masz jego poparcie a nie calej spolecznosci

Hej!

jako1.png

Szczerze mówiąc to nie wpadłem na pomysł, aby zamieścić ten wątek obok innych kart postaci.

Projekt wstępnie został ugadany z adminami czterech serwerów RPG: Revolution, Avernusa, Rothesii oraz Galadora. Wszyscy są bardzo zainteresowani współtworzeniem.

Nie napisałem, że cała społeczność z mcrevolution popiera ten pomysł.  

Gdybym miał wypytywać wszystkich członków administracji z każdego serwera straciłbym ogromnie dużo czasu. A rezultat raczej byłby podobny. Też doszlibyśmy do tego miejsca, w którym jesteśmy obecnie, czyli do publikacji na tego tematu na różnych forach. 

Teraz postaram się odpowiedzieć na twój zarzut kłamstwa. 

jakox.png

Tutaj widzisz, że poprzedniego dnia prowadziłem konwersację z Fungim, na której właśnie 'wstępnie ugadałem' projekt. Treść wiadomości zamazałem, ponieważ prywatność konwersacji jest dla mnie rzeczą świętą. 

jako3.png

Proszę, tutaj masz dowód, że wstawiłem mniej więcej w tym samym czasie co tematy na innych forach, wątek w wiadomości Fungiemu. 
jako2.png
Na ostatnim wycinku ekranu widzisz, że Fungi był w naszej konwersacji dzisiaj o 9 rano. A, że jest na wakacjach to nie wiem. No bo skąd? 

Z twojej strony, nic nie szkodziło, aby po wczorajszej wypowiedzi "WZIĄĆ" ten wątek i wkleić u was na forum. Nic by się nie stało. Ty jednak wolisz pluć jadem i krzyczeć. Zupełnie mija to się z zamysłem portalu. :(

Opublikowano

Wiem co Fungi napisal, rozmawialem z nim. Uzywasz naszego serwera do reklamowania swojego projektu wiec chyba naturalna reakja jest moje 'plucie jadem". Watek nie powstal a napisales ze jest. Napisales ze popieramy projekt a nic o num nie wiemy. Z twojej strony nic nie szkodzilo aby napisac do mnie albo Hussina albo kogokolwiek innego aby umiescic ten post. Zwlaszcza ze widiedziales, ze Fungi nic nie wrzucil.

Zamiast przyznac sie do popelnienia bledu i wyjasnic sprawe na pw aby odpowiedni temat powstal wolisz pyskowac w bezczelny sposob.

Jesli sam pomyslodawca pokazuje absolutny brak jakiegokolwiek obycia to nie wrozy nic dobrego. Uzywajac czyjejs pracy do promocii wlasnego pomyslu powinienes dopilnowac wszystkich spraw. Watku nie ma nadal. Administracja dowiaduje sie ze popiera cos o czym nie miala pojecia. Tak sie nie robi

A zarzut klamstwa nie odnosil sie do twojej rozmowy z fungim

Opublikowano

@ratifah

Po pierwsze napisałem, że ten post został wszędzie udostępniony w niezmienionej formie. 
Nie jest zdefiniowane gdzie dokładnie. 
Po drugie nazwę waszego serwera wymieniłem w jednym miejscu w celu informacji, jakie serwery byłby chętne współtworzyć ten projekt. 

Nie wiem, czy jest jakikolwiek sens cokolwiek jeszcze tobie pisać, ponieważ mam wrażenie, że w ogóle nie czytasz moich wiadomości. Albo może masz problem z ich zrozumieniem? ;/ 
Jeszcze jedno, jak już pisałem rozmawiałem z jednym administratorem każdego serwera, ale nawet gdybym miał rozmawiać z większą ilością osób, to też byłoby to niemożliwe, ponieważ opcji wysyłania prywatnych wiadomości na waszym forum też nie mam. 

Odpowiadając na twój post, to skąd mogłem wiedzieć, że Fungi nic nie wrzucił? Może macie pełno ukrytych działów, przed ludźmi bez KP? 

Podsumowując, w porównaniu z innymi serwerami, ty pokazałeś postawę bardzo ciemnogrodzką. Podczas, gdy wszyscy cieszą się pomysłem, ty ciągle jęczysz jak to twoja duma została urażona. Smutno. 

Opublikowano

Wytlumacze jeszcze raz skoro masz problem.z rozumowaniem. Wykorzytales marke naszego serwera bez naszej wiedzy dodatkowo ordynarnie klamiac ze umiesciles na naszym forum jakies informacje. Serio nie widzisz tu nic do zarzucenia?

Do kazdego z adminow byles w stanie napisac. Tlumaczenie ze wyslanie wiadomosci do dodatkowych paru osob wydluzyloby cokolwiek jest na poziomie piaskownicy. Zamiast probiwac naprawic swoj blad wolisz dalej szarpac do mnie ryja. Nic sie nie zmieniles. Tylko "kolegow" masz troche mniej.

I tak. Na pewno ukrylibysmy informacje o czyms co chcielibysmy promowac. Zenada atleif. Dno i metr mulu.

Opublikowano

Ok. Usunąłem nazwę waszego serwera z tematu. Najwidoczniej, niestety serwer Revolution, nie dorósł jeszcze do stworzenia dojrzałej społeczności minecraft RPG. 
Najbardziej śmieszy się to, że osoba powyżej sama narzekała na toksyczną atmosferę. A sama co robi? :/ 
Smutno. 

Ja się jednak nie zrażam. Zbuduje serwis razem z administratorami innych serwerów. 
Dzisiaj dostałem pytanie, czy inne serwery również będą mogły współtworzyć portal. Odpowiedziałem, czemu nie? Jeżeli prowadzą serwer minecraft rpg albo taki tworzą będą mogli to reprezentować na portalu. 

Właśnie. Projekt składa się z dwóch części. Portalu, na którym prócz prezentacji wszystkich serwerów minecraft rpg - chętnych do współpracy - oraz bieżących wiadomości z tychże serwerów(notatki fabularne, niezwykłe wydarzenie - event, jakieś nowe nowinki, mody, pluginy), postów ogólnie o RPG w minecrafcie (np. przydatne mody, ładne tekstury, jakieś spostrzeżenia redaktorów. Sam portal będzie starał się również zbadać naszą społeczność tworząc różne ankiety. 
Druga część odpowiada relacją między graczami. To będzie taki mały fejs. Zawieranie znajomości, czat, grupy dyskusyjne, konwersacje - pełno narzędzi służące integracji i właśnie stworzeniu zdrowej fajnej takiej społeczności. 

Opublikowano

Portal o RPG dla 4/3 a może nawet tylko 2 serwerów? Postanowiłem rozeznać się trochę w tej sprawie i jeśli Revolution nie będzie zainteresowane istnieje całkiem spore prawdopodobieństwo, że na portalu znajdzie się jedynie Rothesia. Sam pomysł nie jest wcale zły. Przybliży trochę graczom Mc, serwery typu RPG. Może powstanie ich przez to więcej albo pojawi się więcej graczy? To jedna z ambitniejszych form serwerów, więc wyszłoby to na pewno ludziom na dobre. Jednak wątpię czy to ma sens i czy się uda... Myślę, że dobrym pomysłem byłoby zbliżenie graczy innych RPG do minecrafta. Wydaje mi się, że minecraft jest widziany jako gra dla dzieci w której zabija się creepery i kopie diaxy. Nie ma co się oszukiwać, tak w większości jest, ale mniejszość też istnieje. Niektóre serwery, które były wymienione wyżej mogą się spodobać graczom innych gier w tym gatunku, swoją profesjonalnością, oferowanym możliwościom czy selekcji graczy. No, ale portali RPG jest pewnie sporo. 

Tak się złożyło, że aktualnie zastępuje Fungiego na Revo. Rozumiem, że rozmawiałeś już z nim wcześniej, jednak my nic o tym nie wiedzieliśmy. Stąd zaskoczenie jednego z nas wyżej. Tym większe zaskoczenie, że uznaliście nas za "bardzo zainteresowanych". No i jeszcze ten niewidzialny temat na naszym forum. Chyba rozumiesz, dlaczego nie uważamy Cię teraz za zbyt wiarygodnego. Osobiście prosiłbym o kontakt, przydałaby mi się informacja jak bardzo się tym zainteresowaliśmy... Nasza społeczność, jeśli o nią chodzi, jest raczej neutralna.  

Opublikowano

Dobra inicjatywa, chętnie bym poczytał artykuły tam się znajdujące, w końcu przydałby się takowy polski portal, co do tych serwerów, niektórzy administratorzy zbyt bardzo plują jadem i wypisują różne plotki, jak i gracze, mam nadzieję, że to wypali i jeśli będą recenzje tam serwerów, będą one obiektywne i przez graczy/konsultowane mocno z graczami.

Opublikowano

@Hussin 
Portal będzie otwarty na różne serwery. Te tutaj znałem, to do nich jako pierwszych zapukałem. Tak jak w tym wątku na forum Rothesii zauważył HMC, jest wiele serwerów, które nie są aż tak znane. Oni również skorzystają na jego powstaniu.

Fungi był tak zainteresowany projektem, że gotów był ufundować samodzielnie domenę. Znowu następuje pomówienie, ponieważ mówiłem o administratorach. Nawet nie wiedziałem, że ty i Ratifah pełnicie jakieś funkcje na revolution. A kiedy chciałem wejść na waszym forum w zakładkę użytkownicy, również nie mogłem. Nieźle tam się zabunkrowaliście.  

Ratifah, który z początku narzekał na toksyczną atmosferę w tej strefie, sam się do niej nieźle przyczynia. Bezsensowne oskarżenia, które snuje nie wnoszą do tematu nic. Ale tak jak pisałem, nikogo ani żadnego serwera nie będę zmuszał do portalu. Jeżeli ktoś zapragnie nadal trzymać się z boku i na wszystkich jedynie naskakiwać, no to ja nic na to nie poradzę. 

@AntyWarm
Nie wiem jeszcze jak do końca będzie rozwiązana sprawa z komentowaniem prezentacji. Chciałem zrobić tak, aby każdy serwer, który wykaże, że zalicza się do tych RPG, będzie mógł przygotować reklamę swojego serwera. Zostanie ona zamieszczona w odpowiednim miejscu na portalu. Jedna osoba wskazana przez ten serwer otrzyma rangę redaktora. Będzie on mógł pisać wiadomości z życia serwera. Tutaj planuje też stworzyć odpowiedni regulamin, aby żaden serwer "nie spamował" swoimi wiadomościami. 

Opublikowano

Portal powstanie, co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Jednak trudności, które spotykam co chwilę potrafią nieźle zniechęcić.
Jednak działamy, obecnie jestem na etapie konfiguracji wirtyny, dopasowania szablonu i tłumaczenia na polski skryptu, który będzie odpowiedzialny za społeczność.
Troszkę tego jest... ;)

Opublikowano

W imieniu administracji serwera Avernus oraz jako jego właściciel i osoba decydująca o takich sprawach, w pełni popieram inicjatywę Atleifa. Przyda się w Internecie miejsce, gdzie wszyscy wielbiciele RPG w Minecrafcie będą mogli wymienić opinie oraz podyskutować na neutralnym gruncie, zasypać dzielące ich podziały oraz wspólnie tworzyć ogólnopolską społeczność. Tak jak zadeklarowałem to Atleifowi, gotów jestem współfinansować nie tylko portal ale także jego szeroko pojętą reklamę, jeśli tylko spełnione zostaną pewne postulowane przeze mnie założenia. Wielkim smutkiem napawa mnie jednak to, że w naszej społeczności występują osobniki niereformowalne, które nie przepuszczą żadnej okazji, nawet tak pojednawczej aby przeinaczać fakty, krytykować innych oraz im ubliżać. I nie ma dla takiego postępowania usprawiedliwienia, że ktoś poczuł się urażony i niedoceniony, bo nie otrzymał stosownych informacji. Projekt inicjatywy Atleifa skierowany został do właścicieli serwerów, a nie do podrzędnych opiekunów serwera. Zgadzam się też z tezą, że pewne serwery, a właściwie ich administracja, nie dorosły do tego aby w takiej inicjatywie uczestniczyć. Jak słusznie zauważono, sam kształt forum takich serwerów, gdzie utajnia się wiele działów, utrudnia dostęp do nich, blokuje działy hasłami oraz cenzuruje wypowiedzi itp, wskazuje na to, że zarządzający nimi ludzie pragną stworzyć ściśle kontrolowaną społeczność hermetyczną, zamkniętą na inne grupy.

images.jpg

Opublikowano

Haha! Przepraszam, ale jak tu się nie roześmiać czytając takie rzeczy. Inicjatywa Atleifa to zbawienie dla polskiej sceny RPG. Jak Hussim wcześniej zauważył może gracze uważający minecraft za dziecinny zwrócą na niego uwagę. Jest to też wielka szansa na zatajenie dawnych sporów między serwerami. 

A tu cholera takie coś... co mnie obchodzi w temacie poświęconym ,,Portalowi Rpg" wyżalanie się członka administracji jednego z serwerów o tym jak to nic nie wiedział. Jeśli główny administrator, ten do którego był wysłany postulat o włączenie się do projektu nie zaprzecza ani nie potwierdza to nie znaczy, że trzeba wylewać żale w tym temacie(przecież to do cholery jasnej zniechęca potencjalnych użytkowników), jest taka opcja jak: prywatna wiadomość, polecam. Tracę o tobie ratifah pozytywne zdanie coraz bardziej.

A Pan panie Poncjuszu jeśli dotrzyma Pan przedstawionych wyżej słów na pewno zaplusuje.

Sam inicjatywę bardzo popieram i mam nadzieję, że bez większych problemów dojdzie do skutku. Mam też nadzieję, że ty Fungi i ty Hussimie nie pozwolicie by zabrakło nazwy waszego serwera w tak zacnej inicjatywie. 

POWODZENIA ATLEIF.

Opublikowano

Teraz na wakacjach nie mam na to zupełnie głowy. No, ale to się nie pali nigdzie. ;P 

Poszukuje jakiś niezależnych redaktorów. Powiedzmy dwóch. Niezależni to znaczy nie pełniący żadnych funkcji na serwerach minecraft RPG. 

Opublikowano

Mimo praktycznie ukończenia prac nad portalem, zostało mi jedynie zapełnienie contentu. Muszę projekt zawiesić. 
Wnikliwa analiza wykazała, że społeczność ta jest strasznie niedojrzała, a zadania portalu niewykonalne. 
Strona cały czas wisi na moim hostingu, być może po wyjeździe przemyślę sprawę jeszcze raz...

Opublikowano

To prawda że niektóre społeczności serwerów reprezentują żenująco niski poziom i niedojrzałość administracji. Przykład mieliśmy wyżej. Jednak nasza społeczność, społeczność gracy serwera Avernus, po usunięciu pewnych osobników, zgodnie określana jest przez graczy jako przyjazna, odpowiedzialna i rozsądna. Dlatego też zachęcam do kontynuowania projektu. Tak jak mówiłem, oferujemy z naszej strony pomoc, również przy tworzeniu zawartości portalu.

images.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

I coś powstanie z tego czy jednak społeczność graczy serwerów RP(G) jest zbyt słaba?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...