Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początki nagrywania z gier i metina. Prawa autorskie początki youtube itp.

ZoRiN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie wiedziałem gdzie założyć temat więc pisze tutaj szukałem po forum ale nic nie znalazłem jeśli jest odpowiedni dział prosze o przeniesienie tematu.

Chcialbym zacząć nagrywać filmiki z różnych gier i metina metina znam na wylot więc myśle że jakieś poradniki itp mógłbym narywać zawsze jakaś pomoc dla ludzi którzy dopiero zaczynają z metinem.

1.Jakie programy polecacie do nagrywania obróbki czytałem coś o frapsie i hyper cam znacie jakieś lepsze czy te wystarczą na początek ?

2.Programy do nagrywania i obróbki muszą być w pełnej wersji zakupione przezemnie ? Jeśli nie to czy serwis youtube nie przyczepi się do mnie że nagrywam/obrabiam filmy pirackimi programami ?

3.Nagrywanie z gier / metina polskiego i serwerów prywatnych jest objęte prawami autorskimi? jak to wygląda w praktyce mogę nagwywać dowolne materiały z gier czy youtube może zablokować/usunąc filmik z jakiejś gry ?

Jeśli sobie jeszcze coś przypomnę dopiszę poniżej.

Proszę o odpowiedzi tutaj lub na pw z góry dziekuje i pozdrawiam.

Nie Ważne Kim Byłeś, Ważne Kim Jesteś a Najważniejsze Kim Będziesz.

Opublikowano

Witam, nie wiedziałem gdzie założyć temat więc pisze tutaj szukałem po forum ale nic nie znalazłem jeśli jest odpowiedni dział prosze o przeniesienie tematu.

Chcialbym zacząć nagrywać filmiki z różnych gier i metina metina znam na wylot więc myśle że jakieś poradniki itp mógłbym narywać zawsze jakaś pomoc dla ludzi którzy dopiero zaczynają z metinem.

1.Jakie programy polecacie do nagrywania obróbki czytałem coś o frapsie i hyper cam znacie jakieś lepsze czy te wystarczą na początek ?

2.Programy do nagrywania i obróbki muszą być w pełnej wersji zakupione przezemnie ? Jeśli nie to czy serwis youtube nie przyczepi się do mnie że nagrywam/obrabiam filmy pirackimi programami ?

3.Nagrywanie z gier / metina polskiego i serwerów prywatnych jest objęte prawami autorskimi? jak to wygląda w praktyce mogę nagwywać dowolne materiały z gier czy youtube może zablokować/usunąc filmik z jakiejś gry ?

1) Pełna wersja Frapsa Ci wystarczy.

2) Obrabiasz film u siebie na komputerze, skąd Administratorzy Youtube będą wiedzieć jakich programów używasz? No, chyba że dasz w opisie "Obróbke filmu umożliwiła mi piracka wersja programu xxx". :D

3) Jak Gameforge/Webzen/Administracja PL/Administracja privów zgłoszą to Youtube może usunąć/zablokować film, ale poradniki czy jakieś serie itp. możesz spokojnie nagrywać, czepiają się tylko jak nagrasz coś, co im się nie spodoba tak jak np. nagrywali filmiki z Likanem zanim go dodali na globala i były one kasowane przez YT. :)

Opublikowano

Czyli wystarczy mi fraps i hyper cam czy jeszcze jakiś program musze mieć ?

Pełną wersje frapsa mogę pobrać czy muszę kupić klucz ?

Muzyka w fimikach na nią też zapewne są prawa autorskie instnieje jakaś stronka z muzyką nie objętą tymi prawami ?

Opublikowano

Teoretycznie nie możesz wykorzystać nic, na co nie masz zgody autora, ale o dodanie ogólnodostępnej muzyki do filmiku nikt się nie czepia i nie będziesz miał żadnych nieprzyjemności jeśli dodasz jakąś muzykę. Kupować nie musisz, znajdziesz na necie pełną wersje frapsa. Oczywiście oprócz programu do nagrywania jeszcze jakieś programy do obróbki będą Ci potrzebne - jakie to już nie wiem, ponieważ ja się w tym nie bawię.

Opublikowano

Polecam kupić Actiona, masz odrazu streamowanie gier itd. lepszy od frapsa ;) polecam dużo yt go używa ( Rezi/multi/isamu itd) nie jest drogi 89zł niedawno był na przecenie za 44zł :) co do obróbki do yt podobno sprawdza ale nie wiem jak :)

Opublikowano

Polecam kupić Actiona, masz odrazu streamowanie gier itd. lepszy od frapsa ;) polecam dużo yt go używa ( Rezi/multi/isamu itd) nie jest drogi 89zł niedawno był na przecenie za 44zł :) co do obróbki do yt podobno sprawdza ale nie wiem jak :)

Jak się ma kartę graficzną GTX650 i powyżej to nawet lepszy od Frapsa/Actiona/Bandicama itp. jest Nvidia Shadowplay ponieważ nie zżera podczas nagrywania nawet 1fps'a i można zachować płynność, do tego pliki mało ważą.

A filmy na YT można obrobić przecież Sony Vegasem :P

Opublikowano

Jak się ma kartę graficzną GTX650 i powyżej to nawet lepszy od Frapsa/Actiona/Bandicama itp. jest Nvidia Shadowplay ponieważ nie zżera podczas nagrywania nawet 1fps'a i można zachować płynność, do tego pliki mało ważą.

A filmy na YT można obrobić przecież Sony Vegasem :P

Wolałem nie pisać o NS ponieważ nie wiem jaka ma karte, ja osobiscie mam gtx990  i jestem zadowolony, ale co do actiona-frapsa to action lepszy:) Co do obrobki to powiem tak, jakby koles chcial zarabiac na filmach to musialby miec oryginalny program, po podobno yt sprawdza :) w jakis tam sposob.

Opublikowano

Czyli na początek wystarczą mi darmowe programy czy od razu kupić jakieś pełne wersje ?

Opublikowano

1. Action pełna wersja bądź fraps.

2. Camstia

3. Seria, poradnik jak najbardziej możesz nagrywać i nic Ci nie zrobią. 

kot-i-pilnik-do-paznokci.gif

1844414647937941229037.png

Opublikowano

Pewnie kupię action'a ale mam pytanie: nagrywa również głos czy tylko ekran ? jeśli nie nagrywa to polecacie jakiś programik do nagrywania głosu ? up co do camstia chodziło Ci o camtasia studio ? jeśli tak to 89$ trochę dużo na początek coś tańszego lub darmowego by się znalazło ?

Opublikowano

Pewnie kupię action'a ale mam pytanie: nagrywa również głos czy tylko ekran ? jeśli nie nagrywa to polecacie jakiś programik do nagrywania głosu ? up co do camstia chodziło Ci o camtasia studio ? jeśli tak to 89$ trochę dużo na początek coś tańszego lub darmowego by się znalazło ?

Action nagrywa wszystko, oczywiście możesz wyłączyć te opcje.

Camtasia ma wersję próbną 30 dni, teoretycznie możesz ciągle tworzyć nowe konta i jest to legalne.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

pobrałem sobie camtasie spoko programik nawet nagrywać można czyli przez 30dni cos sie pobawię i może nazetk kupie pełną wersje jak mi sie spodoba co do actiona to chyba nie musze go kupować skoro camtasia można nagrywać.

Opublikowano

1. Z darmowych programów fraps, aczkolwiek polecam serdecznie program Action! Licencja płatna jest 80zł, ale jest to jeden z najlepszy programów na rynku!

2. Nie. Youtube nie wie, czy nagrywałeś piracka wersją, czy nie. Bądż spokojny o to!

3. Nie! Wręcz przeciwnie! Na inori byłem w top 10, i za uzgodnieniem tego z administracją, dostawałem dofinansowanie w postaci sm za nagrywanie odcinków!

Mam nadzieję, że pomogłem. Życzę miłej gry i pozdrawiam!

lil-pump-gif-4.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...