Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna do 300zł

dynia800

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale on ma DDR2, nie DDR3.

Ale tak opłaca się. Ogólnie procesor i właśnie ram najrzadziej psują się w komputerze (procesor nie pada bez powodu i tyle). Potem jest grafika, a najczęściej pada zasilacz (bez markowiec) i płyta główna (ale to też nie bez powodu i jest to moje doświadczenie, ale to były stare płyty główne już wieloletnie, teraz by miały 10-11 lat). ;)

Podaj taktowanie ramu, 533,667, 800MHz. A podeślemy ci coś dobrego. Lub po prostu sprawdź model ramu swojego i na allegro po szukaj. Wystarczy marka i wejść w odpowiedni dział (DDR2) i szukać od ceny z dostawą.­

To jest model moich ramów (mam 2 takie w kompie)

GR800D264L6/4GDC

Warto dokupic jeszcze 2Gb takie same czy lepiej z innej firmy ?

Opublikowano

jak już to tą samą firmę, a czy warto to zależy od ciebie, czy chcesz inwestować coś co i tak będziesz musiał zmienić, przy kolejnym upgrade kompa.­

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Czy ta (http://allegro.pl/msi-hd6970-2gb-lightning-frozr-iii-gwarancja-i5518074573.html) karta graficzna jest lepsza od tej (http://allegro.pl/ati-amd-radeon-powercolor-hd6950-2gb-odblokowana-i5507734338.html#tabsAnchor) ?

jak już to tą samą firmę, a czy warto to zależy od ciebie, czy chcesz inwestować coś co i tak będziesz musiał zmienić, przy kolejnym upgrade kompa.­

Wiem, i tak będe zmieniać całą płyte główną razem z procesorem ale dopiero za 2 miesiące i wtedy kupie na DDR3 i moze jakis Intel I5

Opublikowano

REF

Tak na przyszłość: VRAM (GDDR), Taktowanie oraz Szyna Danych NIE SĄ WSKAŹNIKIEM WYDAJNOŚĆI

Patrz zawsze na FPS w grach, dla wyjaśnienia:

VRAM działa tak samo jak RAM, jak jest go za mało to grę tnie, ale jak za dużo to nic nie daje, pamiętaj, że: Mniejsze ustawienia Graficzne -> Mniej użycia VRAM

Taktowanie nie jest wyznacznikiem wydajności, ponieważ jeżeli GPU jest słabe, to taktowanie nic nie da, Taktowanie tym wyższe tym lepsze, ale w kartach tej samej serii (np. R9 270 z 1130 mhz będzie lepszy od R9 270 z 1030mhz, ale GTX Titan X z 1030 mhz będzie o wiele wydajniejszy od R9 270 z 1130mhz) Taktowanie ma znaczenie tylko w kartach tej samej serii GPU (np. Sapphiere GTX 750, MSI GTX 750, Asus GTX 750)

Szyna danych - podobnie jak z VRAM, jak jest za mało to jest źle, ale jak jest za dużo to nic nie daje. Po co si powiedzmy 512 Bit w takim R9 240, skoro to GPU w życiu tyle nie wykorzysta.

Czyli VRAM, i Szyna Danych działają na zasadzie 'wąskiego gardła', jak za mało to źle, jak za dużo to nic nie daje

I ostatnie:

Nie Porównuj "Suchych Cyferek" (Texture Mapping Units, Mhz, Shading Units, VRAM) różnych producentów !!!

Ponieważ to są różne architektury, AMD ma Graphic Core Next 1.x, a Nvidia maxwell, kelper, pascal etc.

Np. 1024 Shading unitów od AMD ma wydajność powiedzmy 624 Shading Unitów Nvidii (oczywiście cena SU AMD jest taka sama jak cena SU Nvidii, więc karty na tym samym poziomie cenowym mają tą samą wydajność, ale różną ilość SU, TMU etc. etc.)

Oczywiście nie mówię, że to źle, że AMD ma więcej SU od Nvidii, ale taka sama wydajność, Bo To Są Różne Architektury, a Cena Taka Sama (m/w)

nudy więc się trochę rozpisałem

(PS: Inna sprawa z roździelczością 4k, 8k i 2k bo tam jest potrzebne co najmniej 4 GB, czasami nawet 8 GB lub 12 GB)

Opublikowano

tylko ze nie jest warta swej ceny, bo za niewiele wiecej masz wydajniejszego hd 7850, a nawet czasami za ok. 350 sie znajdzie

hd 6950 za ok 280 2GB i odblokowujesz do 6970

Opublikowano

wpisujesz hd 6950 2 gb i tyle, za wiecej niz 300 zl tej karty bym nie bral, a hd 6970 sobie odpusc, no chyba ze tez w cenie ok. 300

ja swoja sprzedawalem ostatnio za 280, jest jeszcze kilka sztuk w podobnej cenie

Opublikowano

@UP

Tamta aukcja sie skonczyla ale grafika nie zostala sprzedana i mam numer tele do sprzedawcy.

Ja szukam karty 2gb do 350zl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...