Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna do 300zł

dynia800

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zależy mi na tym żeby odpalić na niej bez lagów takie gry jak Battlefield 3 (może nawet 4 xD), GTA 4

@Edit

Jakie minimalne taktowanie rdzenia powinna miec karta graficzna 1Gb a jakie 2Gb ?

Jestem zielony w tych sprawach więc dodaje link do specyfikacji mojej płyty głównej bo nwm czy wszystkie karty graficzne pasują ;)

http://www.asrock.com/mb/AMD/A790GMH128M/

Opublikowano

­To co podałeś to za przeproszeniem śmieć. Nowej karty do gier nie kupisz za 300zł. Poza tym NIE JEST nowa... jeżeli była by nowa, to by posiadała pudełko, na aukcji sprzedaje bez pudełka. A opis jest skopiowany żywcem ze strony producenta...

Ta tutaj ma 2GB pamięci i kosztuje 300zł, moja ma 2GB i kosztuje ponad 800zł. Pamięć to nie wszystko, jak widać. Za tą cenę ci polecam 1GB, bo za pamięć płaci się dodatkowo.

Ja ci do 300zł polecam używaną grafikę, starszy model, ale z najwyższej pułki. Będzie na pewno efektywniejsza od tego tutaj. btw. kolega wyżeju podał GT730, jest to taki sam śmieć jak ta twoja. A czemu? Bo obie posiadają pamięć GDDR3, a każda grafika pod gry ma GDDR5 (bo jest szybsza i lepsza pod gry).

Jeżeli chodzi o model to do 300zł masz: GTX650/HD6950(lepsza, jest wersja 2GB do 350zł)

Tutaj masz super okazję: 

GTX650 za 200zł: http://allegro.pl/gainward-geforce-gtx-650-1gb-ddr5-128-bit-i5514216481.html- mankament to nie działający port VGA, ale DVI działa(każdy monitor tego używa)

HD6950 2GB za 350zł: http://allegro.pl/ati-amd-radeon-powercolor-hd6950-2gb-odblokowana-i5507734338.html- w pełni sprawna, możliwość OC spokojnego, z powodu wydajnego chłodzenia, GTA5 pójdzie na średnich/wysokich w HD (pytanie, czy ramu starczy, ale powinno. Bo GTA5 bierze nie całe 2GB).

Jeżeli chcesz to znajdziesz na allegro wpisując model inne aukcje z podobnymi cenami. (GTX650 to 300zł ponad nawet, więc tu jest okazja, ale HD6950 wydajniejsza, z powodu większej szyny pamięci).

Ale napisz jaki zasilacz, model, marka bo to ważne, czy ci obsłuży grafikę.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@JacoH

Nie jestem jakoś przekonany do używanych podzespołów PC :(

Gdybyś osobiście miał kupić grafikę w takim przedziale pieniężnym to kupił byś tą HD6950 2GB ?

Opublikowano

Podzespoły komputerowe nie psują się same z siebie więc nie ma się czego obawiać.

Bierz używaną hd 6950/70.

Opublikowano

nie! nie ma szybszego procesora. Jest to 2GB GDDR3(o wiele wolniejsze od GDDR5­), szynę pamięci 64-bit(4xwolniejszą od HD6950), taktowania też wolniejsze...

Człowieku, jak bym chciał tutaj trolować to bym nie spędził tutaj tylu lat i nie polecałbym ci używanych części, jeżeli nowe są lepsze =.=

Tutaj masz porównanie, i polecam używach gpuboss.com, jeżeli nie znasz się na grafikach, albo pisać na forum, a skoro piszesz, to spodziewaj się, że ktoś ci podpowie co jest lepsze:

http://gpuboss.com/gpus/Radeon-HD-6950-vs-GeForce-GT-730A

Mój komputer to:

Płyta główna: GIGABYTE H81M-HD3

Procesor: Intel i5-4570 4x3.2GHz (3.6GHz - Turbo)

Grafika: Sapphire Radeon R9 270x 2GB DDR5 256bit

Ram: 8GB DDR3 1600MHz CL9 HyperX Savage

Zasilacz: Chiftec 500W

Dysk: Crucial M500 120GB SSD + 1TB HDD Segate

Za całość dałem około 2000, a jest wart ponad 3 tysiące. Grafika warta ponad 800zł (wtedy), dałem 480zł za używaną bez pudełka (GTA5 na wysokich 60fps+), procesor 650(nowy 850zł)... dalej nie wymieniam...

Gdybym żył w Norwegii, czy gdzieś, to bym nie kupował używanym, ale w Polsce niemal każdy tak robi i żyje.

#edit btw. lepszy procesor: 880(HD6950) vs 719(GT730)... nie sądzę... a co do różnicy w GDDR3 i GDDR5 to: GDDR5=5200MHz, GDDR3=1800MHz. "NA PEWNO" nie poczujesz różnicy, tak samo dyski SSD "W CALE" nie są szybsze.

Opublikowano

@JacoH
Spoko, ja sie na tym nie znam xD

Jutro zamówię sobie tą HD6950 2Gb
Tylko jeszcze 2 pytania
- Czy ta karta nadaje sie do bardziej wymagajacych gier takich jak BF3 (ewentualnie 4), Far Cry 3, GTA 4 ?
- Czy to będzie pasować do mojego PC ? xD
Mam chyba 450W zasilacz i nwm czy to uciagnie
Opublikowano

da sie jakos sprawdzic model i moc zasilacza nie rozbierajac pc ?

@Edit

Już mam:

Zasilacz: Tracer 4Life 400

Płyta główna: ASRock A790GMH/128

Opublikowano

Zasilacz nie da rady, poza tym to jest zasilacz z czarnej listy (znając życie komputer to był gotowiec, prawda? czyli kupiony gotowy od kogoś, prawda?). Dał ci śmiecia a nie zasilacz, w dodatku słaby. Używany zasilacz kosztuje 100-120zł za firmowy (sam taki mam w moim kompie, jak zobaczysz wyżej), np. Chieftec 500-550W.

Grafika nawet z GTA5 da radę, więc z gta4 też, ja szybciej o procesor się boje, ale też powinien dać radę, jeżeli serio ma 4 rdzenie.

btw. tutaj masz zasilacz: http://allegro.pl/chieftec-ctg-550-80p-550w-2xpcie6-2-2x12v-cisza-i5502589869.html- ja mam ten sam ale 500W.

Opublikowano

Mój komputer to nie był gotowiec, po prosty ma juz z 6 lat xD

Poleć mi jakiś dobry zasilacz w dobrej cenie (może być używany byle mi pc nie spalił)

Opublikowano

Najlepiej dajcie link do allegro xD
Prosił bym o używane ;)

@Edit

Jak już mówiłem nie znam sie na tym i nwm jaki będzie pasować bo mam jeszcze 1 zasilacz w domu (450w) ale nie pasuje

btw. tutaj masz zasilacz: http://allegro.pl/chieftec-ctg-550-80p-550w-2xpcie6-2-2x12v-cisza-i5502589869.html- ja mam ten sam ale 500W.

Ale czy ten zasilacz na pewno będzie pasował do mojej płyty głównej ?

Opublikowano

Oczywiście, takie nowe 8gb ramu to koszt 250zł.A używane masz już nawet za 100zł 

Żem źle spojrzał :D

Opublikowano

ale on ma DDR2, nie DDR3.

Ale tak opłaca się. Ogólnie procesor i właśnie ram najrzadziej psują się w komputerze (procesor nie pada bez powodu i tyle). Potem jest grafika, a najczęściej pada zasilacz (bez markowiec) i płyta główna (ale to też nie bez powodu i jest to moje doświadczenie, ale to były stare płyty główne już wieloletnie, teraz by miały 10-11 lat). ;)

Podaj taktowanie ramu, 533,667, 800MHz. A podeślemy ci coś dobrego. Lub po prostu sprawdź model ramu swojego i na allegro po szukaj. Wystarczy marka i wejść w odpowiedni dział (DDR2) i szukać od ceny z dostawą.­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...