Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy warto studiowac informatyke?

homeoffice

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! 

Od zawsze interesowaly mnie komputery. Swoje zainteresowanie potrafiłem spieniężyć i już jako 18 latek potrafiłem się utrzymać z pracy przed komputerem. 

Obecnie czeka mnie wybór na studia. Ukończyłem technikum ekonomiczne, jednakże dalszą drogę planuję kontynuować na politechnice poznańskiej w wydziale informatyki. 

Chciałbym specjalizować się w aplikacjach mobilnych. Czy według was jest to opłacalne? Jakie są perspektywy tej specjalizacji? Jeśli nie,  to co jest bardziej opłacalne?

Opublikowano

Tak, jest to opłacalne. Ja idę w tym kierunku dlatego, iż dzięki temu rozwijam swoje zainteresowanie, a więc w planach mam uczyć się jak najdłużej.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Od zawsze interesowaly mnie komputery.

Właśnie odpowiedziałeś na swoje pytanie ;p Jeżeli się tym interesujesz to na to idź ;) Nie ma nic gorszego niż studiowanie przedmiotu, który wogóle cię nie kręci.

Myślę że specjalizacja jaką jest tworzenie aplikacji pod systemy mobilne to dobry pomysł.Bądź co bądź wypierają one już powoli komputery.

Opublikowano

Moja siostra tak wybrała.Jest magisterkiem  po infie i zgadnijcie co robi??:)

Zbiera pomidory w Holandii bo nie szło znaleźć pracy :)

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Moja siostra tak wybrała.Jest magisterkiem  po infie i zgadnijcie co robi?? :)

magister to nie inżynier, jak ktos idzie na informatyke na uniwerek to tak jest

Opublikowano

Jeżeli to lubisz to idź...

Jednak zauważ to, że teraz jest MASA takich osób i o robotę już jest dla nich trudno, a będzie tylko gorzej.

Opublikowano

Moja siostra tak wybrała.Jest magisterkiem  po infie i zgadnijcie co robi?? :)

To tylko idealny przykład na to, że sam papierek nic nie znaczy i nawet z nim można wykonywać w przyszłości śmieszną prace. Gdyby była dobra w tym czego się uczyła, na 100% znalazła by pracę :). Problem nie leży w tym, że nie ma zatrudnienia dla takich osób, tylko w tym, że większość osób nic nie potrafi w praktyce, ledwo pozdaje jakieś śmieszne egzaminy a potem oczekuje traktowania i płacy jak profesjonaliście.

Z warkoczykami czy bez, po co mam wybierać, najlepiej wziąć obie.

Opublikowano

Teraz coraz większą rolę w życiu odgrywa elektronika, także kierunek wiadomo - przydatny. Trzeba jednak to lubić i być w tym dobrym, bo kandydatów jest wielu. Nie ma miejsca dla amatorów. 

Nie rezygnuj jednak z tych planów. Poświęć nauce trochę czasu, a może akurat wiele osiągniesz. 

~ ~

Opublikowano

Ba, założysz serwer do jakiejś gry i już $$$.

696 post :D

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

Ba, założysz serwer do jakiejś gry i już $$$.

696 post :D

Do tego nie są wymagane studia. Robię serwery gier od 4 lat, 2 klasa technikum elo.

Opublikowano

Jeśli Cię to interesuje to rób to co kochasz, poza tym technologie ciągle się rozwijają, ciągle cos nowego jest więc praca jak najbardziej opłacalna.­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

To tylko idealny przykład na to, że sam papierek nic nie znaczy i nawet z nim można wykonywać w przyszłości śmieszną prace. Gdyby była dobra w tym czego się uczyła, na 100% znalazła by pracę :). Problem nie leży w tym, że nie ma zatrudnienia dla takich osób, tylko w tym, że większość osób nic nie potrafi w praktyce, ledwo pozdaje jakieś śmieszne egzaminy a potem oczekuje traktowania i płacy jak profesjonaliście.

Haha i Ty sadzisz, ze jak ktos jest dobry bd miec prace??;p Pelna jest ukladow a moja siostra byla na stazu w jednej firmie zjadala 3/4 pracownikow ale wiesz czemu nie dostala na pelny??Bo nie miala plecow.Wiec sadzic, ze jak sie jest dobrym i bedziesz rozchwytywanym to pokazuje jakie masz pojecie o zyciu.Napisza Ci, ze chca.goscia z 5letnim doswiadczeniem to ciekawe czy jak bd taki z*******y to cie przyjma od razu;p

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Ci co mówią ze nie ma pracy dla informatyków są po prostu debilami ;)

Praca jest, ale tylko dla tych najlepszych. ( wątpię czy w Polsce z 1000 takich jest)

Opublikowano

poczytaj sobie fora dla np. programistow zamiast wymyślać jakieś głupoty.

http://4programmers.net/Praca

No i co z tego, że jest tyle ofert skoro, to jest praca zdalna, polegająca zazwyczaj na wykonaniu paru zadań, chyba nie muszę mówić ze jedna osoba może sobie wsiąść z 5 takich ofert i wykonywać je jednoczesnie. Wiesz w ogóle ile jest chętnych na jedno stanowisko? I tak jak mówiłem wybierają tych najlepszych. Co do tematu, informatykę można było studiować ale jakieś 7-8 lat temu, teraz jest przesyt tego.

Opublikowano

No i co z tego, że jest tyle ofert skoro, to jest praca zdalna, polegająca zazwyczaj na wykonaniu paru zadań, chyba nie muszę mówić ze jedna osoba może sobie wsiąść z 5 takich ofert i wykonywać je jednoczesnie. Wiesz w ogóle ile jest chętnych na jedno stanowisko? I tak jak mówiłem wybierają tych najlepszych. Co do tematu, informatykę można było studiować ale jakieś 7-8 lat temu, teraz jest przesyt tego.

na pierwszej stronie jest może 5 na 15 ofert pracy zdalnej. na dodatek to tylko programiści a jest jeszcze wiele 'dziedzin' informatyki.
Opublikowano

na pierwszej stronie jest może 5 na 15 ofert pracy zdalnej. na dodatek to tylko programiści a jest jeszcze wiele 'dziedzin' informatyki.

Co z tego, że są inne dziedziny informatyki, jak głównie praca jest dla dobrych programistów, osób znających się na hackowaniu  zabezpieczaniu oraz osób które umieją konfigurować sieci, serwery przeważnie na linuxie.

Opublikowano

Haha i Ty sadzisz, ze jak ktos jest dobry bd miec prace??;p Pelna jest ukladow a moja siostra byla na stazu w jednej firmie zjadala 3/4 pracownikow ale wiesz czemu nie dostala na pelny??Bo nie miala plecow.Wiec sadzic, ze jak sie jest dobrym i bedziesz rozchwytywanym to pokazuje jakie masz pojecie o zyciu.Napisza Ci, ze chca.goscia z 5letnim doswiadczeniem to ciekawe czy jak bd taki z*******y to cie przyjma od razu;p

No widocznie nie jest taka dobra jak ci się wydaje, elo.

Osoby zdolne zawsze znajdą jakąś dobrze płatną prace czy nawet na własną rękę będą prywatnie wykonywać jakieś zlecenia i zgarniać hajs.

Jak chcą gościa z 5 letnim doświadczeniem to się tam nie zgłaszasz i tyle, proste. Nikt ci nie każe pracować w wielkiej korporacji.

No ale pewnie, lepiej płakać że świat jest zły, w ogóle nic nie robić i wypierdolić do Hiszpanii zbierać pomidory.

Z warkoczykami czy bez, po co mam wybierać, najlepiej wziąć obie.

Opublikowano

Ziomeczku, twoja siostra pomimo 5 lat studiów ma albo znikome umiejętności, albo mieszka w mieście w którym ofert pracy w IT jest bardzo mało. Nie chce wchodzić w szczegóły, ale prace w IT w Krakowie, Warszawie, Wrocławie jest bardzo łatwo dostać. Praktyki? Proszę cię, to jak pracowanie za półdarmo

No chyba że mówimy o praktykach w google/facebooku/twitterze/m@, takie kwalifikacje liczą się wszędzie na świecie, nie mówiąc już o zarobkach w czasie takich praktyk, jak też samej rekrutacji

Zastanawiałem się czy to napisać, ponieważ w dużej mierze dbam o swoją prywatność, aczkolwiek myślę że mogę się tym podzielić. Po pierwszym roku studiów udało mi się dostać w webdevie robotę, nie miałem żadnego wcześniejszego doświadczenia, jedynie pokazałem im mój layout i moje projekty - wyprzedzając pytanie, robię na backendzie. Zaoferowali mi 3,1k na ręke, miejsce pracy w Krakowie. Jak widać nie jest tak ciężko o robotę, a IT to najlepszy tak naprawdę kierunek jeżeli chodzi o zarobki zaraz po medycynie. Nie miałem wcale rewelacyjnych umiejętności w trakcie szukania pracy, jednak potrafiłem analitycznie myśleć i kod był całkiem nieźle napisany z tego co się dowiedziałem później od ludzi pracujących przy mojej rekrutacji.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Ziomeczku, twoja siostra pomimo 5 lat studiów ma albo znikome umiejętności, albo mieszka w mieście w którym ofert pracy w IT jest bardzo mało. Nie chce wchodzić w szczegóły, ale prace w IT w Krakowie, Warszawie, Wrocławie jest bardzo łatwo dostać. Praktyki? Proszę cię, to jak pracowanie za półdarmo

No chyba że mówimy o praktykach w google/facebooku/twitterze/m@, takie kwalifikacje liczą się wszędzie na świecie, nie mówiąc już o zarobkach w czasie takich praktyk, jak też samej rekrutacji

Zastanawiałem się czy to napisać, ponieważ w dużej mierze dbam o swoją prywatność, aczkolwiek myślę że mogę się tym podzielić. Po pierwszym roku studiów udało mi się dostać w webdevie robotę, nie miałem żadnego wcześniejszego doświadczenia, jedynie pokazałem im mój layout i moje projekty - wyprzedzając pytanie, robię na backendzie. Zaoferowali mi 3,1k na ręke, miejsce pracy w Krakowie. Jak widać nie jest tak ciężko o robotę, a IT to najlepszy tak naprawdę kierunek jeżeli chodzi o zarobki zaraz po medycynie. Nie miałem wcale rewelacyjnych umiejętności w trakcie szukania pracy, jednak potrafiłem analitycznie myśleć i kod był całkiem nieźle napisany z tego co się dowiedziałem później od ludzi pracujących przy mojej rekrutacji.

idioci i tak powiedzą, ze pracy nie ma bo kazdy na to idzie :P

Opublikowano

idioci i tak powiedzą, ze pracy nie ma bo kazdy na to idzie :P

Człowieku nie idioci, zobaczysz za nie długo, może nie teraz,  będzie tyle informatyków, że praca będzie tylko dla najlepszych i nie będą się liczyć studia, tylko to co potrafisz.

Opublikowano

Człowieku nie idioci, zobaczysz za nie długo, może nie teraz,  będzie tyle informatyków, że praca będzie tylko dla najlepszych i nie będą się liczyć studia, tylko to co potrafisz.

Wiesz jaki % tych informatyków rzeczywiście zajmuje się programowaniem, administracją, bazami danych, czy chociażby zabezpieczeniami? Podpowiem ci - znikomy. Polskie studia jeżeli chodzi o rynek pracy są bardzo niepraktyczne, tak więc po ukończeniu dobrego kierunku nic to nie gwarantuje. No chyba że kończysz analityczną na UJ czy MIMUW, bo tam nie ma siły żebyś nie liznął przydatnych technologii - tak te NIESZCZĘSNE uniwersytety mają najwyższy poziom w tym kraju.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

W Polsce jest tyle pracy, wszędzie ją znajdziesz bez najmniejszego problemu z minimalnym wysiłkiem....

A bezrobocie się z dupy bierze, ta?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...