Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy z tą średnia da rade?

Timezpl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, mam pytanie czy ze srednia dokladnie 3,0 dostane sie do technikum ?

Punktow z egzaminu razem z wliczonymi ocenami to 92 punkty. Dam rade sie dostac na technika mechatronika, jak myslicie?

pisane z samsung galaxy s3 za bledy przepraszam.

Opublikowano

W szkole do jakiej startujesz, szczególnie w dniu otwartym, powinna być mowa o wymaganiach do dostania się do danej szkoły. W technikum do którego ja chodziłam (inny profil) wymagano średniej 4.0, więc różnie bywa. Musisz dowiedzieć się jakie wymagania ma dana szkoła, nie ma identycznych wymagań w każdej szkole.­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Strona tej szkoly http://zseeim.edu.pl/

W szkole do jakiej startujesz, szczególnie w dniu otwartym, powinna być mowa o wymaganiach do dostania się do danej szkoły. W technikum do którego ja chodziłam (inny profil) wymagano średniej 4.0, więc różnie bywa. Musisz dowiedzieć się jakie wymagania ma dana szkoła, nie ma identycznych wymagań w każdej szkole.­

Tzn. Ta szkoła zwrac uwagę na punkty. Nie ma ciagle zadnej informacji jaka trzeba miec srednia i ilosc punktow..

w szkole jest dosyc trudno, a zlozylo podanie na mechatronika 66/64 wiec sie troche boje ;/

Opublikowano

W większości wypadków biorą po kolejności zgłoszenia.

Jeśli nie zapisałeś się jako ten ostatni, to powinno być ok.

s2c77Oa.png

Opublikowano

Zapisałem się jako 45.

Wątpie że zrobią 3 klase, a jeszcze 23 musi złożyć podanie bo są z pierwszego wyboru więc z 80 wyjdzie.

Opublikowano

Strona tej szkoly http://zseeim.edu.pl/

Tzn. Ta szkoła zwrac uwagę na punkty. Nie ma ciagle zadnej informacji jaka trzeba miec srednia i ilosc punktow..

w szkole jest dosyc trudno, a zlozylo podanie na mechatronika 66/64 wiec sie troche boje ;/

Do mojej szkoły na 300 miejsc zawsze startowało 700-800 uczniów, także u nas było wymagane średnia powyżej 4.0 i punkty chyba.. chyba 100 pkt czy tam ileś z egzaminów, już nie pamiętam, dawno to było :p Z tym, że właśnie na stronach informacji takowej nie było, byłam po prostu na dniu otwartym dwa lata wcześniej niż startowałam do szkoły się dowiedzieć co i jak i wtedy dyrektorka mówiła jakie są wymagania. Także trudno powiedzieć jak może być u Ciebie.

­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Do mojej szkoły na 300 miejsc zawsze startowało 700-800 uczniów, także u nas było wymagane średnia powyżej 4.0 i punkty chyba.. chyba 100 pkt czy tam ileś z egzaminów, już nie pamiętam, dawno to było :P Z tym, że właśnie na stronach informacji takowej nie było, byłam po prostu na dniu otwartym dwa lata wcześniej niż startowałam do szkoły się dowiedzieć co i jak i wtedy dyrektorka mówiła jakie są wymagania. Także trudno powiedzieć jak może być u Ciebie.

­

Pierwszy raz słyszę żeby średnia się liczyła przy rekrutacji do szkoły.

I kto z średnią powyżej 4,0 miałby 100pkt??? Min. 150pkt 

Opublikowano

Czytałem to ale nie wiem czy tutaj oznacza to ze jak ktos jest wielodzietny to na 90% przyjma?

Czy chodzi tutaj o pierwszenstwo sprawdzenia punktow z egzaminu tej osoby.

To znaczy, że jak ktoś ma podobne wyniki do Twoich a wręcz identyczne to biorą Ciebie a nie jego jeżeli musieliby wybrać tylko jednego. Na zdrowy rozum tak to można zrozumieć.

Ja już kończę 3 rok technikum i u mnie nie patrzyli na średnią a bardziej na wynik z egzaminu, który napisałem świetnie a średniej nie miałem nawet 3.0 pod koniec gimnazjum, a szkoła niskiego poziomu nie ma bo nieźle przygotowują do egzaminów.

Opublikowano

Teraz w Polscce jest niż demograficzny, nie bój się.

Dostałem się do szkoły mając 98 pkt z egzaminu a szkoła była od 120, i nie zapisałem się wcale tak wcześnie.

Nie zalezy też wszystko od Twojej średniej cyz wyniku, zależy kto złoży papiery, czy Ty w miare szybko złożysz i też często patrzą na same zachowanie.

Opublikowano

Teraz w Polscce jest niż demograficzny, nie bój się.

Dostałem się do szkoły mając 98 pkt z egzaminu a szkoła była od 120, i nie zapisałem się wcale tak wcześnie.

Nie zalezy też wszystko od Twojej średniej cyz wyniku, zależy kto złoży papiery, czy Ty w miare szybko złożysz i też często patrzą na same zachowanie.

Z zachowaniem ciężko bo aż 20 godzin mam nieusprawiedliwione  

Opublikowano

­

Z zachowaniem ciężko bo aż 20 godzin mam nieusprawiedliwione  

To nie tak wiele, myślę, że z zachowania 'dobry' powinien być.

Ogólem masz szansę się dostać, ale nie 100%-ową. Z racji, że teraz jest niż demograficzny, do szkół napływa mniej ludzi, więc biorą kogo popadnie.

Od tego, czy się dostaniesz, zależy kto się zgłosił, bo biorą najpierw tych, co mają najwięcej punktów, a później lecą w dół.

Opublikowano

Zależy czy jest dużo miejsc na dany profil.

Jeśli więcej się zgłosiło niż jest miejsc, to oczywiście Ci z lepszą średnią i wynikami z testu gimnazjalnego mają większe szanse.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem dostaniesz się bez problemu ;) do punktów z egzaminu doliczasz punkty za oceny, czyli wyjdzie ci ponad 100+.

Teraz progi w takich szkołach są niskie, max 100:) w liceach są 120+ (lepszych)

201581433273810245187.jpeg

Opublikowano

Średnia 3.0, ale z pkt za testy i ocen Ci wychodzi 92pkt? 
To ile Ci za oceny liczą się punkty? :D 

U mnie w mieście jest bardzo dobra szkoła z profilami:
M.IN
"Informatyk" & "Technik procesów graficznych".

Ziomek z ocenami się liczącymi( same dwójki) do tego przedmiotu był 8 na liście "wybranych". 
Ja mam średnią 4.0, ale dlatego, że miałem wyjebane w inne przedmioty, tylko te, które liczą mi się do pkt i aby testy dobrze napisać i moja dyrektorka, że nawet do mat-fiza mnie na lajcie wezmą.
Później dodała, że wszystkich przyjmują i tak tam gdzie chcą, więc....

Opublikowano

Przecież nie liczy się średnia. 100 punktów to egzaminy. 

Dalej przyznawane są punkty na podstawie 5(?) ocen z przedmiotów, które są uwzględnione w naborze. Reszta to specjalne osiągnięcia, maksymalnie 200 ogółem.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Średnia liczy się tylko jeśli 2 osoby mają tyle samo punktów. 100 można mieć za egzaminy, 80 za oceny, 20 za jakieś zasługi. 92? Za szóstkę jest 10 punktów, piątkę 8, czwórkę 6 i tróję 4, poniżej już nie ma. 

Opublikowano

Zależy ile dzieci się zapisze do tej klasy, jeżeli będzie wolne miejsce to nawet na początku roku szkolnego przyjmą każdego 

x

Opublikowano

Nawet jak nie wezmą Cię na pierwszym rzucie istnieje coś takiego, jak rekrutacja ponowna. W sumie nieoficjalna, ale możesz się przejść do sekretariatu i ładnie zagadać, że zależy Ci na tej konkretnej szkole i tyle. Obowiązek szkolny tak czy siak wypełnić musisz, więc raczej nie będą mieli żadnych obiekcji :-)­

Qui est le prochain?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...