Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

jak to wygląda prawnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zalezy czy jestes jp na 100% czy tylko na 50%, bo prawdziwe kozaki ziomkuw nie sprzedadzom.

lepiej powiedz jak bylo bo po c**j masz miec przejebane przez jakiegos cymbala

Opublikowano

Dużo tu będzie teoretyzowania ;/

Moim zdaniem wygląda to tak: Kolega, który zniszczył mienie sąsiada odpowie w zalezności od wyceny szkody.Jeżeli wycena szkody wyniesie mniej niż 437,50 zł to odpowie na podstawie art.124 Kodeksu Wykroczeń:

Art. 124. § 1. Kto cudzą rzecz umyślnie niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku, jeżeli szkoda nie przekracza 1/4 minimalnego wynagrodzenia, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

Przyznam uczciwie, że nie mogłem znaleść definicji "minimalnego wynagrodzenia". Jednakże rozumiem je jako płacę minimalną wynoszącą na dzień 1 stycznia 2015 roku 1750zł.

1750:4= 437,50 zł

W tym przypadku najprawdopodobniej skończy się na grzywnie.Powatpiewam w karę aresztu czy jakiegoklowiek ograniczenia wolności.To samo tyczy się kuratora.

Jednak jeśli wycena przekroczy ową barierę to kolega odpowie już z Kodeksu Karnego:

Art. 288 § 1. Kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Źródło: Kodeks Karny

Ale nawet jesli odpowie na podstawie KK to i tak myślę że do tej sprawy o wiele bardziej pasuje §2, tak więc ograniczenie wolności od 3 miesięcy do 5 lat mu raczej nie grozi.

Pojawiły się tutaj głosy zachęcające do składania fałszywych zeznań przypominam, że to karalne (art.233KK).

Pozostaje jeszcze pytanie czy autorowi tematu i jego ziomeczką nie dostanie się za zakłocanie ciszy nocnej i spożycie alkoholu będąc osobą niepełnoletnią.Tu jednak nalezy zaznaczyć, ze policja może mieć pewne problemy z udowodnieniem kwestii bycia pod wpływem gumijagód oraz nie wiadomo czy aby napewno spełniono wszystkie wymagane przesłanki by uznać ich zachowanie za naruszenie owej ciszy nocnej.Wydaje mi się więc że raczej te 2 kwestie zostaną pominięte.

PODKREŚLAM, ŻE POWYŻSZA WYPOWIEDŹ JEST MOJĄ SWOBODNĄ INTERPRETACJĄ OBOWIĄZUJĄCYCH PRZEPISÓW, NIE MA ONA ŻADNEJ MOCY PRAWNIE WIĄŻĄCEJ I ZAZNACZAM, ŻE  JAK NAJBARDZIEJ MOGĘ SIĘ MYLIĆ!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...