Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

jak to wygląda prawnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj mialem 17 urodziny, był lekki melanz ok 12 osob. Mieszkam w domkach szeregowkach, wczoraj w nocy wybralismy sie na spacer, darlismy pyska głośno co pewnie obudziło sąsiadów. W pewnym momencie kumpel wskoczyl na samochód sasiada robiąc wgniecenie w masce po czym wszyscy weszliśmy do domu, sąsiad wszystko widzial z okna, chwile potem podjechala policja zbierała zeznania od 2 osób i po ok. godzinie odjechali (niw wiem czy dobijali sie do domu, wyszliśmy tylnym wyjsciem)

Ktoś sie moze orientuje jak to wygląda prawnie? Co moze zrobić policja i jakich dowód potrzebuje zeby nas oskarżyć? Pierwszy ich trop to na pewno będę ja

Opublikowano

Upomnienie, naprawa wyrządzonych szkód, prace społeczne, udział w zajęciach o charakterze wychowawczym i terapeutycznym, nadzór kuratora, poprawczak. 

Jeśli zostaniesz wezwany na komendę na przesłuchanie to najlepiej jak będziesz spokojny, opowiesz jak było a kolega przyzna się do winy, wtedy kara będzie łagodna. Kłamstwo nic nie pomoże skoro mają świadka - sąsiada. 

Oczywiście uwzględniłem, że wszyscy obecni mieli mniej niż 18 ;)

tumblr_inline_nt05diSJ3v1r02w2j_500.gif

Opublikowano

Myslalem raczej o tym zeby zgrywac glupa ze nic nie wiem. Zeznania sasiada mogą potraktować jako wystarczający dowód?

Tak. Tylko ty się nie obwiniaj, skoro to kolega zniszczył auto. Chyba, że coś ukrywasz przed nami :) A to że poszliście później  do domu nie ma znaczenia, to nie jest ucieczka z miejsca wypadku czy zbrodni......

Opublikowano

W takiej sytuacji beda pytać o nazwiska co też nie będzie dobrym wyjściem

Bez konkretnych dowodow jak np. nagranie raczej moge palić jana czy nie? Nie chce mi sie wierzyć ze na podstawie samych zeznan moga wskazać sprawce. Tym bardziej ze było ciemno i sąsiad nie widział twarzy ani nic. Mylę się?

Opublikowano

I co, że sąsiad widział??Możesz ściemnić, że On miał już te wgniecenie i szuka głupa do zapłacenia szkód.Jak nie ma  świadków to sobie może co najwyżej w dupie pogrzebać.

21f0dgn.jpg

Opublikowano

I co, że sąsiad widział??Możesz ściemnić, że On miał już te wgniecenie i szuka głupa do zapłacenia szkód.Jak nie ma  świadków to sobie może co najwyżej w dupie pogrzebać.

Typowe myślenie gimba xD Wybacz, ale słowa grupki nastolatków przeciwko osobie poszkodowanej, która jednocześnie jest świadkiem będą bezskuteczne. Na pewno obejdzie się bez poprawczaka i tych spraw, ale karę ponieść musi.

Opublikowano

W takiej sytuacji beda pytać o nazwiska co też nie będzie dobrym wyjściem

Bez konkretnych dowodow jak np. nagranie raczej moge palić jana czy nie? Nie chce mi sie wierzyć ze na podstawie samych zeznan moga wskazać sprawce. Tym bardziej ze było ciemno i sąsiad nie widział twarzy ani nic. Mylę się?

Mylisz się, kolega miał podobną sprawę, tylko ,że zamiast wgniecenia była rozbita szyba. Ściemnianie nic nie dało :P

Opublikowano

Policja ma ciekawsze zajęcia. Maksymalnie mandat. 

Typowe myślenie gimba xD Wybacz, ale słowa grupki nastolatków przeciwko osobie poszkodowanej, która jednocześnie jest świadkiem będą bezskuteczne. Na pewno obejdzie się bez poprawczaka i tych spraw, ale karę ponieść musi.

xD

Opublikowano

Policja ma ciekawsze zajęcia. Maksymalnie mandat. 

No wiadomo, babka krzywo zaparkowała, koleś jechał 51 w zabudowanym, dziecko zjadło batonika w sklepie :/

Mandat + pokrycie kosztów naprawy jeśli już.

Opublikowano

Kolejny prawnik MPC

Jeśli taki z ciebie prawoznawca, to dobrze wiesz, że jeśli osoba poszkodowana żąda pokrycia szkód, to musi udać się do sądu, co nie jest opłacalne.

Jak nie chce płacić za naprawy, to nie musi. I tak, policja ma ciekawsze rzeczy do roboty, niż wszczynanie dochodzenia przeciwko pijanym 17-latkom.

I, proszę, nie odpisuj na ten post...

Opublikowano

No wiadomo, babka krzywo zaparkowała, koleś jechał 51 w zabudowanym, dziecko zjadło batonika w sklepie :/

Taaaak 18 letni prawnik się znalazł ;p

Trzeba umieć bronić swojego chyba, że się jest ciotą to się godzi na wszystko.

A co do tematu nie masz się czego przejmować w sumie i tak Ty tego nie zrobiłeś.

Down

Daleko mi do JP i w ogóle do jakiegoś chuligana.Chodziło mi tutaj o inny aspekt a nie o "policja to k***y" ale Ty tego pewnie nie zrozumiesz .

Bez odbioru

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Czyli zachowaliscie sie jak pijani debile, od ktorych dostaje czesto pierdolca wieczorem, brawo ;)

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Trzeba umieć bronić swojego chyba, że się jest ciotą to się godzi na wszystko.

Po tym zdaniu, nic dodać nic ująć. JP na 50% !!!!1

Na takim kozakowaniu jeszcze gorzej wyjdzie. 

Opublikowano

­

Kolejny prawnik MPC

Jeśli taki z ciebie prawoznawca, to dobrze wiesz, że jeśli osoba poszkodowana żąda pokrycia szkód, to musi udać się do sądu, co nie jest opłacalne.

Jak nie chce płacić za naprawy, to nie musi. I tak, policja ma ciekawsze rzeczy do roboty, niż wszczynanie dochodzenia przeciwko pijanym 17-latkom.

I, proszę, nie odpisuj na ten post...

Jestem ciekawy, co policja ma ciekawszego do roboty w kraju, gdzie jest względem spokojnie ze strony cywili. Jeśli wina zostanie udowodniona w sądzie, to osoba pozwana ponosi koszta sądowe.

Opublikowano

A orientuje się ktoś w jaki sposób policja zainterweniuje? Dostane wezwanie czy może zapukaja do drzwi? I po jakim czasie moge byc juz spokojny ze sprawa poszla w niepamięć? W sensie ile oni maja czasu na podjęcie jakiś kroków po zgloszeniu?

Opublikowano

A orientuje się ktoś w jaki sposób policja zainterweniuje? Dostane wezwanie czy może zapukaja do drzwi? I po jakim czasie moge byc juz spokojny ze sprawa poszla w niepamięć? W sensie ile oni maja czasu na podjęcie jakiś kroków po zgloszeniu?

Prawdopodobnie dostaniesz wezwanie na przesłuchanie, o ile sąsiad złoży skargę (a na pewno tak zrobi, o ile któryś z was nie pokryje szkód)

Po jakim czasie? Kiedy wszystko się wyjaśni, winny zostanie ukarany a szkoda zostanie naprawiona.

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Dokładnie, tak jak kolega wyżej napisał, wezwanie na policje i tam będą pyta z kim byleś, co robiliście itd. Najlepiej jakbyście mieli wspólna wersje. Raczej dojdą do tego kto to zrobił bo ktoś z was pęknie ;D, chłopak dostanie upomnienie oraz pokrycie kosztów naprawy (wielkiego zła nie będzie ;p) 

Opublikowano

W waszym wieku, raczej naprawa wyrządzonych szkód. Upomnienie w waszym wieku, to raczej kpina - Według mnie ponieście odpowiedzialność karną, bo to jest zniszczenie mienia (Tzn, poniesie ta osoba co to zrobiła). Jeżeli właściciel będzie na serio wkurzony, wniesie wniosek do sądku, jeżeli nie - pozostanie na zapłaceniu wyrządzonych szkód.

Opublikowano

Ja powiem Ci tak. Nie znam Ciebie ani sąsiada, ale jeśli sąsiad jakąś upierdliwą i zrzędliwą szmatą nie jest, to weź kumpla, idź do niego, przeproś i powiedz, że zapłacisz/odpracujesz (czy tam ten kumpel rzekomy),

to chyba lepsze niż policja. Nawet rodzice nie muszą wiedzieć, a tak będzie głośno, a nie wiem czy jesteś z tych, którzy to mają gdzieś.

Tak czy inaczej, jak nie umiecie pić, to nie pijcie :)

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

nie przyznawac sie, czekac az sami znajda moze nie znajda, tak czy siak kurator sprawa w sadzie + koszty naprawy. jak sie sam przyznasz nie sadze zeby cos to dalo.

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...