Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z klientem Metin2 PL na laptopie

AnThare

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!!
Od ponad dwóch tygodni mam nowego laptopa, podam na starcie parametry ogólnikowo:
- Procesor Intel core i3-5010U, 2x 2,1GHz,
- Grafika zintegrowana Intel HP Graphics 5500 oraz dedykowana NVIDIA GeForce 920M 2Gb,
- RAM 4GB,
- System Windows 8.1.

Postanowiłem kilka dni temu zainstalować grę Metin2. Wszytko robiłem jak poprzednio na słabszym PC stacjonarnym z systemem Windows 8. Jednak na laptopie po aktualizacji wszystkich sterowników m.in grafiki, sprawdzaniu czego się da, zmianach rozdzielczości (tryby zgodności, ustawienia grafiki pod gry, NET Framework 4 i 4.5 itp.) gra Metin2 jako jedyna z gier nie chce działać. Otóż problem wygląda tak: Włączam klienta, intro przechodzi elegancko. Po wyskoczeniu okna z wyborem serwera nie mogę na nic kliknąć i po kilku sekundach obraz zaczyna szaleć, migotanie elementów w oknie z Metinem. Pokażę mniej więcej jak to wygląda.
Kilka sekund po uruchomieniu:

ir6hyh.jpg

Ostatecznie wygląda tak (okno wyboru serwera i CH). Miejscami tylko coś tam migocze:

mwqtz6.jpg

Spróbowałem też intuicyjnie i na wyczucie klawiszy w Metinie zalogować się na konto z postacią. Udało mi się jednak problem nadal się utrzymywał. Dźwięk i wszystko inne jest ok, tylko jest problem z wyświetlaniem Metina. Obraz stanął w miejscu:

i763ag.jpg

Po chwili był kolejny komunikat:

34zfvxz.jpg

Myślę, że może to być wina także skomplikowanego systemu Win 8.1, a szkoda tracić gwarancję tylko dla Metina żeby na własną rękę zmieniać windowsa tak więc szukam rozwiązania problemu w necie 18.gif 

Jeżeli zna ktoś rozwiązanie mojego problemu to będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo uważam, że nie ja jeden mam z tym problem.

Proszę o pomoc kogoś obeznanego w tych sprawach pod tematem, PW lub gg 1961469, bo moje pomysły wyczerpały się. Nie polegam na supporcie MT2 PL, bo raczej jak dobrze wiemy nie ma co liczyć na pomoc z tej strony tak więc myślę, że w końcu na tym forum ktoś rozwiąże mój problem :)

Aha i chciałbym dodać, że podczas próby zmiany procesora graficznego z którego ma korzystać metin, nic się nie dzieje. Domyślnie mam ustawioną NVIDIE, tylko Metin jako JEDYNA gra od GF nie chce się przestawić (dla przykładu S.K.I.L.L śmiga pięknie), wszystkie inne gry również te które chodzą bez neta, śmigają pięknie tylo metin.......

Liczę i czekam na odpowiedzi.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Sterowniki grafiki NVIDIA są aktualizowane do najnowszych, karty Intel także - wszystkie sterowniki ze stron producentów. DirectX 9.0c nie da rady zainstalowac na win 8.1. Tak więc mam wersję 11.2 bodajże

Opublikowano

Wymieniać kartę w laptopie który ma 3 tygodnie od nowości, gdy wszystkie inne gry online lub te bez neta smigają? Trochę to dziwne nie sądzisz? :P

Powątpiewam, że to problem karty. To może być problem GFu że metin nie działa na nowszych kartach graficznych czy directach... Lecz szukam do oporu rozwiązań

Opublikowano

Wymieniać kartę w laptopie który ma 3 tygodnie od nowości, gdy wszystkie inne gry online lub te bez neta smigają? Trochę to dziwne nie sądzisz? :P

Powątpiewam, że to problem karty. To może być problem GFu że metin nie działa na nowszych kartach graficznych czy directach... Lecz szukam do oporu rozwiązań

Szukasz do oporu rozwiązań, próbowałeś kilkakrotnie odinstalowac i ponownie zainstalować go ? 

Fringe

Metin2.PL TORTUGA 

BODY 54lv SKILE -  ON 

Opublikowano

sterownik czy metina?

metina, af kors.

Fringe

Metin2.PL TORTUGA 

BODY 54lv SKILE -  ON 

Opublikowano

Tak, zmieniałem też jego lokację (dyski)
Intuicyjnie zalogowałem sie ponownie do gry i po komunikacie że grafika przestała działać ale odzyskał sprawność wyskoczył kolejny dymek

90127841283265802673.jpg

Opublikowano

ogarnij starsze stery do grafy zintegrowanej - intela 5500.

metin2 nie wlacza sie na dedykowanej.. a najnowsze stary pod intela nawet 4600 = brakiem dzialania.

Opublikowano

Należy odinstalować całkowicie metina z komputera,dokładnie sprawdzić sterowniki karty graficznej. Jeżeli to nie poskutkuje należy przywrócić system do fabrycznego stanu i od nowa zaaktualizować sterowniki.

Opublikowano

Podstawowa rzecz: Zawsze miej jedną aktualizację wstecz dla NVIDIA, bo potem takie bugi są. Na twoim miejscu zainstalowałbym po prostu starszą wersję sterowników karty graficznej mi to pomogło niejednokrotnie.

Opublikowano

A może ktoś mogłby mi podesłać link do oficjalnych stron producenta np. do mojej zintegrowanej Intel 5500? Byłbym mega wdzięczny jeżeliby to zadziałało, oraz krok po kroku jak dokładnie wyczyścić aktualne sterowniki grafiki żeby zainstalować starsze :)

Opublikowano

METIN ODPALA SIE NA ZINTEGROWANEJ GRAFICE A NIE DEDYKOWANEJ  -.-

to na co wam sprawdzac stery do nivdi? f**k logic.

@t

nie ma raczej w sieci starszych sterow dla intela 5500 - wszystkie sa z tego roku.

takze powodzenia w grze.

sam jak kiedys grywalem musialem instalowac starsze stery do intela chociaz mam wersje 4600 a nie 5500 ;p

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No tak, a z support 'u dostałem odpowiedź coś w stylu "problem został zgłoszony do GF, a to czy i kiedy to naprawią będzie wiadome wtedy, gdy ten problem zgłosi więcej graczy" Także pozdrowionka i elo dla Metina  o.O  :D

Opublikowano

Czy jeżeli nie działa mi Metin PL na laptopie to np. inne privy metka mogłyby działać? Co o tym sądzicie (Ci którzy się w tym orientują)?

Opublikowano

Mam to samo. instalowałem metka jakies 2 miesiace temu i teraz i przez ten czas nic sie nie zmieniło. dzisiaj zaktualizowalem sterowniki od nvidi i nic to nie pomaga. poza tymi błedami obraz zawiesza mi sie(moge go odswierzac właczajac menadzer zadan)   po zalogowaniu i przejsciu do wyboru postaci obraz pozostaje z ekranu logowania(no chyba ze go odswieze) tak samo jest podczas gry ekran sie zatrzymuje i moge go odswiezyc. po jakims czasie wyskakuje ze sterownik od zintegrowanej karty miał blad i przestał działac co nic nie zmienia a potem ze dostęp metina do karty został zablokowany(cos takiego)

ktos ma pomysł jak to naprawic?

karta gtx 860m 

Opublikowano

Mam to samo. instalowałem metka jakies 2 miesiace temu i teraz i przez ten czas nic sie nie zmieniło. dzisiaj zaktualizowalem sterowniki od nvidi i nic to nie pomaga. poza tymi błedami obraz zawiesza mi sie(moge go odswierzac właczajac menadzer zadan)   po zalogowaniu i przejsciu do wyboru postaci obraz pozostaje z ekranu logowania(no chyba ze go odswieze) tak samo jest podczas gry ekran sie zatrzymuje i moge go odswiezyc. po jakims czasie wyskakuje ze sterownik od zintegrowanej karty miał blad i przestał działac co nic nie zmienia a potem ze dostęp metina do karty został zablokowany(cos takiego)

ktos ma pomysł jak to naprawic?

karta gtx 860m 

Może spróbuj zaktualizować DirectX do najnowszej wersji? Nieraz pomaga. A jak nie to upewnij się czy masz zainstalowany Microsoft .NET Framework.

Opublikowano

zaktualizowałem net framework do 4.5.2 a directx mam 11.2 więc chyba aktualny nic sie nie zmienia

wie ktos czy metin uzywa obu kart graficznych bo mam gtx 860m i hd 4600 i nie wiem na której działa metin. Domyslnie mamsds ustawione na gtx moze to zmienic na hd i zrobic downgrade?

@Edit

WOOOOOO udało mi sie spróbuj oddinstalowac sterowniki od intela do czysta a potem zainstaluj sterownik wersja 10.18.10.3643  http://www.driverscape.com/download/intel%28r%29-hd-graphics-460

sorki ze głupio wklejone ale ide nerdzić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...