Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Java?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym Was zapytać o pewną rzecz. Jestem uczniem 3 klasy gimnazjum, wybieram się po wakajach do technikum informatycznego (nie komentujcie wyboru). 
Zaczynam się przygotowywać do nauki programowania.. Tu się nasuwa moje pytanie. Język nie jest rzeczą najważniejszą, jestem w tym strasznie zielony, pierwsze zetknięcie się z programowaniem.. Umiem z Javy tylko ,,Hello World'' i przyszła mi myśl czy jednak nie zacząć się uczyć C++ a potem Javy bo na odwrót to raczej nie zadziała. Na dniach chce sobię kupić książkę tylko nie mogę dobrać języka, w tym problem żę nie jestem zdecydowany co chce programować, co tworzyć. Większość tematów w internecie jest stare bo po 2 lata wstecz.. Możecie mi doradzić, jakie zalety i wady tego wszystkiego? Na co będzie zapotrzebowanie za jakieś 5 lat.. Według mnie są to aplikacje mobilne ponieważ z dnia na dzień wychodzi nowy model samsungów z 8 rdzeniami procesorów i bedą tworzone gry tak graficznie jak na nasze blaszaki. Druga sprawa to banki, coraz wiecej ma aplikacji mobilnych, a przecież czasami w takiej aplikacji potrzeba update :)  Czy mam rację?  Proszę o dokładną opinię innych. Proszę o doradzenie, ponieważ już nie wiem za co się zabierać, bardziej podchodzi mi JAVA, według mnie jest dużo prostsza. Ale czy ta prostota da mi satysfakcje z tego co robię w życiu?

Opublikowano

Szczerze to bez różnicy czego się uczysz i żaden porządnych programista nie ustanie na jednym języku tylko go będzie zmieniał wraz z technologią. Dziś delphi jutro może Java/C++ czy inny język.

Bardzo wiele rzeczy jest identycznych np.

Java          C++

boolean    bool

A to przecież tylko typ danych ;) Nie ma większej różnicy czego się uczysz tylko po co? Jak ma to służyć tylko do nauki to może być to dowolny język, a jeżeli już chodzi Ci o poznanie procesora to assembler, albo aplikacje mobilne to Java.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Ja zaczynałem od PHP :D Ważne żebyś znał jeden język perfekcyjnie, reszta idzie szybko :) W II klasie technikum informatycznego będziesz dużo programować w C++ i PHP (+HTML, CSS) no i skrypty plików wsadowych windows i bash'u na linuxa ;)

r9wfFzB.png

Opublikowano

No właśnie chciałbym się nauczyć do tego 2 roku chociaż podstaw aby nie świecić oczami na lekcjach, lecz mam wrażenie że dostane ludzi do klasy typu: ,,Lubie grać w cs'a, pójdę na informatyczny profil!''
Rzecz w tym, że nie potrafię sobie powiedzieć co chce tworzyć.. czy programy antywirusowe, czy rózne inne aplikacje czy aplikacje mobilne. Mam zamiar, a raczej plan żeby własnie programowaniem(pracą programisty) wyżywić rodzinę. DIEGOOL dokładnie to miałem na myśli, żęby jeden muszę mieć opanowany perfekcyjnie.. tylko który?  C++ czy Java?  Który przynosi większe zyski zarobkowo?  Nie patrze tutaj teraz przez pryzmat zarobków tylko czysta ciekawośc. Bo jak to się mówi gdy patrzysz na programowanie tylko dla zarobków to nie wypali. Raczej zostanię przy Javie, aplikacje mobilne idą cały czas do przodu więc + dla mnie :)  Co o tym sądzicie? 

Opublikowano

Java a C++ to 2 różne światy. Java jest mobilna bo android jest w Javie ale nie ma jej jako takiej na maturze czy egzaminach zawodowych zato jest bardzo dużo C++ i webmasteringu jak ja to mówię.. W klasie informatycznej zazwyczaj bywa tak że 1 na 30 osób potrafi programować reszta tylko grać ;D

r9wfFzB.png

Opublikowano

Witam

Chciałbym Was zapytać o pewną rzecz. Jestem uczniem 3 klasy gimnazjum, wybieram się po wakajach do technikum informatycznego (nie komentujcie wyboru). 

Zaczynam się przygotowywać do nauki programowania.. Tu się nasuwa moje pytanie. Język nie jest rzeczą najważniejszą, jestem w tym strasznie zielony, pierwsze zetknięcie się z programowaniem.. Umiem z Javy tylko ,,Hello World'' i przyszła mi myśl czy jednak nie zacząć się uczyć C++ a potem Javy bo na odwrót to raczej nie zadziała. Na dniach chce sobię kupić książkę tylko nie mogę dobrać języka, w tym problem żę nie jestem zdecydowany co chce programować, co tworzyć. Większość tematów w internecie jest stare bo po 2 lata wstecz.. Możecie mi doradzić, jakie zalety i wady tego wszystkiego? Na co będzie zapotrzebowanie za jakieś 5 lat.. Według mnie są to aplikacje mobilne ponieważ z dnia na dzień wychodzi nowy model samsungów z 8 rdzeniami procesorów i bedą tworzone gry tak graficznie jak na nasze blaszaki. Druga sprawa to banki, coraz wiecej ma aplikacji mobilnych, a przecież czasami w takiej aplikacji potrzeba update :)  Czy mam rację?  Proszę o dokładną opinię innych. Proszę o doradzenie, ponieważ już nie wiem za co się zabierać, bardziej podchodzi mi JAVA, według mnie jest dużo prostsza. Ale czy ta prostota da mi satysfakcje z tego co robię w życiu?

Też miałem podobny problem(ale ja już wybrałem)

Polecam ci c++ gdyż jest prosty w nauce i bd go mieć w technikum.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Java a C++ to 2 różne światy. Java jest mobilna bo android jest w Javie ale nie ma jej jako takiej na maturze czy egzaminach zawodowych zato jest bardzo dużo C++ i webmasteringu jak ja to mówię.. W klasie informatycznej zazwyczaj bywa tak że 1 na 30 osób potrafi programować reszta tylko grać ;D

Twoje sugestie są godne poddarcia tyłka ze względu, że przy wszelakich dyskusjach promujesz C++.

Też miałem podobny problem(ale ja już wybrałem)

Polecam ci c++ gdyż jest prosty w nauce i bd go mieć w technikum.

Jak jest z C to osobiście nie wiem, ale C++ nie jest prosty w nauce, nie myl takiego język z pajtonem.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Twoje sugestie są godne poddarcia tyłka ze względu, że przy wszelakich dyskusjach promujesz C++.

Jak jest z C to osobiście nie wiem, ale C++ nie jest prosty w nauce, nie myl takiego język z pajtonem.

Promuje bo jest go bardzo dużo w technikum.. A jest to prosty język w nauce ;)

r9wfFzB.png

Opublikowano

Nie, nie jest, nie myl C++ z pajtonem.

Może dla Ciebie to czarna magia dla mnie c++ to banał. Wystarczy znać składnie i potrafić logicznie myśleć;) W tehnikum jedt tylko C++, PhP, html, javascript, powłoki linuxowe (bash, sh). Nie ma phyton'a a przynajmniej sie z tym jeszcze nie spotkałem..

r9wfFzB.png

Opublikowano

Może dla Ciebie to czarna magia dla mnie c++ to banał. Wystarczy znać składnie i potrafić logicznie myśleć ;) W tehnikum jedt tylko C++, PhP, html, javascript, powłoki linuxowe (bash, sh). Nie ma phyton'a a przynajmniej sie z tym jeszcze nie spotkałem.. 

Jeszcze czasem dadzą Pascala.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

­Jesli obchodzi cie tylko to co jest w technikum to przyjmij moje kondolencje.

Jeśli ma zdać  to niech zacznie uczyć się tego co jest w technikum. Bo Technik Informatyk (specjalnie z dużej) to bardzo trudny dla niektórych zawód... Po co miałby uczyć się tylko Javy skoro nie zdałby z programowania C++ czy powłok linuxa w technikum? Ewentualnie może uczyć się obu języków naraz... Choć jeszcze lepiej będzie uczyć się C++, powłok linuxa i Javy + jakiegoś języka bo jak zna C++ czy PHP (obiektowe) to z Javą, C, C# i innymi językami wysokiego poziomu nie będzie miał problemów... Gorzej z asmem on jest niskiego poziomu i ciężko jest się go nauczyć

r9wfFzB.png

Opublikowano

Nauka programowania w technikach jest na takim poziomie, ze na studiach to nawet nie jest jeden wykład.

Opublikowano

Jeśli ma zdać  to niech zacznie uczyć się tego co jest w technikum. Bo Technik Informatyk (specjalnie z dużej) to bardzo trudny dla niektórych zawód... Po co miałby uczyć się tylko Javy skoro nie zdałby z programowania C++ czy powłok linuxa w technikum? Ewentualnie może uczyć się obu języków naraz... Choć jeszcze lepiej będzie uczyć się C++, powłok linuxa i Javy + jakiegoś języka bo jak zna C++ czy PHP (obiektowe) to z Javą, C, C# i innymi językami wysokiego poziomu nie będzie miał problemów... Gorzej z asmem on jest niskiego poziomu i ciężko jest się go nauczyć

Żaden język programowania nie jest trudny, po prostu trzeba mu poświęcić więcej czasu...

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

­

On nie ma sie uczyc jezyka tylko programowania, to jest powazny problem w twoich technikach.
A jesli mowic o technikum, bylem w takim przez dwa lata i to co tam widze to taki technik bedzie jedynie kable skrecal.
Jesli znajdzie porzadne technikum (co z calego serca zycze) to nauczyciele z pewnoscia nie beda mieli nic przeciwko jakiego jezyka sie bedzie uczyl na poczatku ...

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

ASM nie taki straszny :p

(Java gorsza)

­

On nie ma sie uczyc jezyka tylko programowania, to jest powazny problem w twoich technikach.

A jesli mowic o technikum, bylem w takim przez dwa lata i to co tam widze to taki technik bedzie jedynie kable skrecal.

Jesli znajdzie porzadne technikum (co z calego serca zycze) to nauczyciele z pewnoscia nie beda mieli nic przeciwko jakiego jezyka sie bedzie uczyl na poczatku ...

To widzę że ty nie byłem w takim dobrym technikum. Ja nie jestem w najlepszym i mamy zajęcia z druku 3D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

troche odkopie ten temat :)  A więc tak, książka kupiona i doszedłem do pierwszego programu i troche dalej.. strasznie cieżko mi to wchodzi, książka to Stephen Prata Wydanie VI i teraz mam do was kolejne pytanie.. Czy mogę się przenieść na JAVE? Czy jakieś poważne konsekwencje się staną? Java wydawała mi się łatwiejsza i łatwiej mi to wszystko wchodziło.. Czy za te 4-5 lat bedzie nadal zapotrzebowanienie na JAVE? :) 

Opublikowano

troche odkopie ten temat :)  A więc tak, książka kupiona i doszedłem do pierwszego programu i troche dalej.. strasznie cieżko mi to wchodzi, książka to Stephen Prata Wydanie VI i teraz mam do was kolejne pytanie.. Czy mogę się przenieść na JAVE? Czy jakieś poważne konsekwencje się staną? Java wydawała mi się łatwiejsza i łatwiej mi to wszystko wchodziło..

Jeśli C++ Ci ciężko wchodzi, to zmiana na Javę raczej nic nie da. Koncepcje w podstawach są bardzo podobne. I o jakie konsekwencje Ci chodzi?

Czy za te 4-5 lat bedzie nadal zapotrzebowanienie na JAVE? :)

Będzie. Ale na pewno nie będzie tak, że za 4-5 lat będziesz znał tylko jeden język (ofc. jeśli będziesz się przez te lata rozwijał).

708121422388637873334.png

Opublikowano

Też myślę ze przez książkę mi to cieżko wchodzi.. może jakbym kupił np. Grębosza to może by było to lepiej pisane bo w tej co teraz mam to czarna magia :/ :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...