Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta + zasilacz / R9 290 vs R9 280x - a może coś innego?

escaperz.lordm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siema.

tak jak w temacie, niestety z powodu wydatków musiałem sobie odłożyć mój upgrade PC na później. Aktualnie mam 850 zł i poszukuje używanych kart graficznych (na gwarancji, 850 zł - do tego wliczona już dostawa). 

W moim zasięgu są referenty R9 290, czasem są rodzynki i niereferencyjne karty R9 290 też się trafiają ale na to trzeba niestety czekać. Rozmyślałem też nad kupnem R9 280x bo jest łatwiej dostępna (też jakaś używana).

Teraz specyfikacja:

CPU - i5 3470 

GPU - Gigabyte 560Ti 

PSU - LC Power 600W

MOBO - MSI H61M-P20 

RAM: GOODRAM 2x4GB 1333MHz

Tak wygląda nalepka z PSU 

http://gyazo.com/8b31a7248a80e77008025c264aba9ad5

Jeżeli byłoby potrzebne to dodam jeszcze zdjęcie z obudowy ile jest miejsca itd. Karta ma ok. 25cm i jest ok. 5cm luftu czyli standard dla większości obudów 30CM maks. dla karty.

Pytanie, co się teraz opłaca? PSU mogę za miesiąc dokupić, byle by już normalnie funkcjonować z nową kartą. 560Ti jednak jest prądożerna i z tego co wiem np. R9 290 ma zbliżony pobór mocy do niej. Zresztą, wy wiecie lepiej :P 

lownfast

Opublikowano

Zasilacz jakis noname przydała by się wymiana jeśli będziesz mógł kupić to kup r9 290 oczywiście niereferenfycjną a jeśli budżet nie pozwoli to r9 280x jest także dobrym wyborem 

Nie wiem jaki masz budżet na zasilacz ale tak wstępnie to myślę że "antec vp 500w" byłby dobrym wyborem.

Opublikowano

Noname który działa u mnie od ponad dwóch lat, może warto by było go sprawdzić pod kątem tego jak jest wydajny a nie jakiej jest marki :)

ja na twoim miejscu bym wolał dmuchać na zimne po prostu lepiej kupić teraz zasilacz za 150 niż później odnowa kupować kompa 

Opublikowano

Nie chodzi o markę, Feel tak samo może działać 2 lata i nic, nie wiadomo czy coś może się wydarzyć. LC Power ma dobre modele, ale ten jest z najsłabszej serii Office.

Opublikowano

Patrzyłem na kilka testów, opinii użytkowników i efektywne jest ok. 530W. Wiadomo, nie można go za bardzo porównywać z markowymi zasilaczami ale tak jak pisze, LC POWER posłuży mi tylko przez następnych 30 dni i kupie normalny zasilacz, natomiast słowa nie poparte żadnymi linkami z testem czy jakimiś zdjęciami nie trafiają do mnie a teksty typu "nie bo noname" można sobie darować. 

Prosiłem też o karty graficzne coś używanego/nowego za maks. 850 zł, prosiłbym też o opinie poparte czymś. 

lownfast

Opublikowano

Na 12V niby ma 480W, w rzeczywistości około 360W, czyli tyle co najsłabsze zasilacze Chiefteca (GPA). R9 290 bierze 275W, twoja obecna 170W. Karta potrzebuje 1x 6pin+1x 8pin, twój zasilacz ma tylko 6 pin. Dlaczego? Aby nie podpinać czegoś większego do niego.

Opublikowano

Możesz za 120zł kupić używanego chifteca z zasilaniem 2x8-pin pci-e, 550W. Ja taki za 116zł kupiłem, więc możesz coś takiego znaleźć, a 50zł możesz do grafiki dołożyć. Ja bym ogólnie radził sprzedać tą grafikę, co masz i wtedy kupić R9 290. Może przez tydzień czy dwa będziesz bez grafiki, ale kupisz coś porządnego ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Są jeszcze jakieś alternatywy dla 280X? Boje się wydajności tej karty, chciałbym już na spokojnie grać w GTA V na najwyższych. 

Jakieś 40fps będziesz miał w GTA V, dla mnie to jest ok. Z używanych nie wiem czy kupisz coś lepszego niż R9 280X.

Opublikowano

Po dłuższych obserwacjach:

co do mojego zasilacza to przecież ma 6+2 PIN a pomiędzy 8 PINowym nie ma żadnej różnicy. Więc zasilacz ma 6 pinowy kabel i 8. 

Do tego z tego co widzę na pomiarach R9 280X ciągnie nawet mniej niż moja karta obecna, no chyba że jestem głupi. 

lownfast

Opublikowano

Dobra chłopcy, mały F5 w postaci postu. 

Zasilacz w tej chwili jest nie istotny, teraz pozostaje kwestia karty która maksymalnie może mieć jakieś ~30CM 

zastanawiam się nad referentem R9 290 i 280X, a może jest coś lepszego w budżecie maks. 850zł? Używki jak najbardziej wchodzą w grę. 

lownfast

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...