Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy smartfon/tablet mógłby Wam zastąpić komputer?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Telefon tylko - do sms, dzwonienia w razie potrzeby. Od czasu do czasu jeszcze posłucham muzyki. Nie musi być mega wypasiony.

Z PC częściej korzystam niż z telefonu.

PC > Telefon

Opublikowano

Raczej nie, laptopa używam tylko do internetu i przede wszystkim oglądania filmów, więc gdyby smartfony miały wejście hdmi to by nie było problemu. Tablety to gówno samo w sobie.

No i gdybym miał siedzieć tyle czasu na telefonie co na laptopie to bym musiał siedzieć nonstop z ładowarką.

x

Opublikowano

Podzespoły fizycznie nie mają możliwosci przebić komputera, gracze zostaną na pctach

Powiem tak
zastąpiłbym jakbym np wyjeżdżał do szkoly na tygodniu i tylko smartfon
ale wracam na weekendzie i musialbym miec kompa żeby sie wygrać ile tylko

shoob.png

Opublikowano

Telefon służy mi tylko do facebooka/mpc forum/ youtube. Nie pogram sobie na telefonie więc tak czy siak muszę mieć komputer, co nie zmienia faktu iż dał bym radę bez niego żyć.

Opublikowano

Imo telefon mógłby zastąpić mi komputer, bo w gry już przestałem grać, a przeważnie do tego był mi potrzebny komputer. Oczywiście czasem jest przydatny do zrobienia jakieś prezentacji itd, ale nie licząc tego nie jest aż tak niezbędny. Na telefonie też mogę kontaktować się z innymi lub przeglądać strony itd.

674071459604241683421.gif

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja oczywiście mógłbym zastąpić kompa ze względu na to że mało przesiaduje przed komputerem, telefon ma na tyle dużo funkcji że szybciej sprawdzę czy to e-mail czy co inne. Dziś królują telefony a tablety są uzupełnieniem. Więc wolę wydać te 3k i kupić phablet niż komputer. Nie jestem fanem gier więc nie wiedzę sensu kupować ''złomu'' do gier jak większość z nich została przeportowana na android jak GTA SA czy IcewindDale.

Kliknij tutaj aby otworzyć mój GitHub.

Prawie cały czas jestem na Discord𝗣𝗮𝗳𝗳𝗰𝗶𝗼#6330

Opublikowano

Nie, przeglądanie niektórych stron internetowych jest nadal na wielu smartfonach uciążliwe. Choć, w wielu przypadkach wspomaga pracę z komputerem.

Opublikowano

PC:

+ większa moc

+ dłużej działa

+ da się go przenosić (laptop)

+ zdecydowanie działa na nim więcej rzeczy

+ stworzony do pracy, czego o telefonie nie można napisać

Telefon:

- długość pracy bez ładowania ssie

- to samo szybkość

- banalnie łatwo go zniszczyć

- pisanie itp. to męczarnia

- na takim komputerze można się chociaż obsługi jakiś programów nauczyć, a na tablecie to może jakieś tam mazianie piórem

- łatwiej go zawirusować (bynajmniej na moich obserwacjach)

- działają tylko jakieś śmieszne gierki, programiki

Czy telefony zdominują komputery - nie. Co z tego, że wyjdzie telefon z 6 procesorami jak na komputerze będzie ich z 12 czy więcej. Co z tego, że mieści się w rękach, czy jest płaski jak ciągle nie można na nim robić wielu rzeczy. Co z tego, że można połączyć klawiaturę, myszkę? Chociaż tej męczarni co jest już nie będzie. Podobno przegląda się szybko e-mail itp. a ja powiem guzik, a nie szybko - wpisanie strony, hasła i nazwy jest szybsza na komputerze, a co do facebook'a to musicie mieć naprawdę duże telefony/tablety, że możecie dać np. lajka bez przybliżenia.

pyhvh7E.png

Opublikowano

PC:

+ większa moc

+ dłużej działa

+ da się go przenosić (laptop)

+ zdecydowanie działa na nim więcej rzeczy

+ stworzony do pracy, czego o telefonie nie można napisać

Telefon:

- długość pracy bez ładowania ssie

- to samo szybkość

- banalnie łatwo go zniszczyć

- pisanie itp. to męczarnia

- na takim komputerze można się chociaż obsługi jakiś programów nauczyć, a na tablecie to może jakieś tam mazianie piórem

- łatwiej go zawirusować (bynajmniej na moich obserwacjach)

- działają tylko jakieś śmieszne gierki, programiki

Czy telefony zdominują komputery - nie. Co z tego, że wyjdzie telefon z 6 procesorami jak na komputerze będzie ich z 12 czy więcej. Co z tego, że mieści się w rękach, czy jest płaski jak ciągle nie można na nim robić wielu rzeczy. Co z tego, że można połączyć klawiaturę, myszkę? Chociaż tej męczarni co jest już nie będzie. Podobno przegląda się szybko e-mail itp. a ja powiem guzik, a nie szybko - wpisanie strony, hasła i nazwy jest szybsza na komputerze, a co do facebook'a to musicie mieć naprawdę duże telefony/tablety, że możecie dać np. lajka bez przybliżenia.

Odniosę się do tego co napisałeś(telefon)

1.Owszem, baterie nie są jakieś świetne, aczkolwiek zależy jak będziesz korzystać ze smartfona.

2.O co chodzi z szybkością?

3.Trochę w tym prawdy.

4.Nie koniecznie. Istnieje opcja przewidywania tekstu która działa bdb. Na dodatek jest również Flow.

5.O jakie programy Ci chodzi?

6.Jeżeli ściągasz torrenty to owszem.

7.Nie prawda.

Co do emaila masz przecież aplikacje np. Gmail.

@topic telefon może zastąpić pc w małym stopniu. Dowodem tego są np Note'y od szajsunga.

Opublikowano

Telefon zniewolił ludzkość, przez co nie zamierzam z niego korzystać jak większość czyli 24 godziny na dobę, bo wydaje mi się to po prostu głupie.

movil-relaciones-sociales.jpg

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Wydajność, wielkość nie jest problemem, a bardziej wygoda. Ekran dotykowy, niezależnie od wielkości, nigdy nie zastąpi klawiatury i myszki. 

Opublikowano

Wybacz,ale nie,ten wspaniały,perfekcyjny,oryginalny,kosmiczny,przecudowny telefon nie zastąpi mi komputera.

Brak takich wspaniałych programów jak na przykład photo szop ;3.

Opublikowano

Imo telefon mógłby zastąpić mi komputer, bo w gry już przestałem grać, a przeważnie do tego był mi potrzebny komputer. Oczywiście czasem jest przydatny do zrobienia jakieś prezentacji itd, ale nie licząc tego nie jest aż tak niezbędny. Na telefonie też mogę kontaktować się z innymi lub przeglądać strony itd.

Na telefonie też możesz robić prezentacje. 

Imo jak mam dostęp do laptopa, to zapominam całkowicie o telefonie i często leży gdzieś rozładowany.

Opublikowano

Na ten czas ani telefon ani tablet nie byłby mi w stanie całkowicie zastąpić komputera, ale z obecną konfiguracją (laptop + smartfon) czuje się najlepiej. Smartfon zapewnia dostęp do podstawowych funkcji takich jak facebook, google maps, snapchat itp. (rip pierwotne funkcje telefonów) a laptop udostępnia mi możliwość łatwiejszej edycji tekstu, łatwiejszej obsługi stro internetowych (90% stron mobilnych jest praktycznie nie do używania), losowego siedzenia w necie (skakania ze strony na stronę) i grania w gry (wieśmin 3 odpada, ale csgo i gry lekko starsze wchodzą... w grę).

Moim zdaniem smartfony i tablety mają małe szansę na wyparcie zwykłych komputerów, choćby ze względu na układ sterowania. Klawiatura od komputera dla mnie zawsze będzie lepsza od tej na ekranie dotykowym. Smartfon jednak nigdy nie zastąpi konsoli lub komputera przeznaczonego do gier, bez możliwości sparowania z kontrolerami i większym ekranem, nie wspominając jak to małe urządzenie musiało by być potężne.

Opublikowano

Odniosę się do tego co napisałeś(telefon)

1.Owszem, baterie nie są jakieś świetne, aczkolwiek zależy jak będziesz korzystać ze smartfona.

2.O co chodzi z szybkością?

3.Trochę w tym prawdy.

4.Nie koniecznie. Istnieje opcja przewidywania tekstu która działa bdb. Na dodatek jest również Flow.

5.O jakie programy Ci chodzi?

6.Jeżeli ściągasz torrenty to owszem.

7.Nie prawda.

Co do emaila masz przecież aplikacje np. Gmail.

@topic telefon może zastąpić pc w małym stopniu. Dowodem tego są np Note'y od szajsunga.

1. Na pewno dłużej niż przy laptopie.

2. Np. wyczytywania stron, aktualizacji itp. i to robionych nawet w tym samym momencie, gdzie przeciętny telefon trochę ssie.

3. Co do przewidywania to nawet z tym szybciej mi będzie na laptopie, bo m. in. łatwiej kliknąć niż dotknąć jakiś mały kwadracik

4. Exel, Word jakieś tam programiki do pracy biurowej, środowiska programistyczne - telefon nie nadaje się do takich program, może tablet, ale też nie za dobrze, chyba że uczysz się Javy, ale jej można uczyć się również spokojnie na komputerze.

5. Nie, po prostu tam masz masę wiadomości *UWAGA WIRUS* a na komputerze tego nie ma, bo prawdopodobnie umie takie rzeczy blokować, chociaż może czegoś takiego nie być na PC.

6. Jak to nie? Wiesz ile i z jakimi możliwościami są programy na PC? Sporo (GIMP, Notepad++, te cały office itd. [a to tylko jedne z najbardziej znanych programów]), a na telefonie? Właśnie przeciętnemu człowiekowi to nie wiadomo o jakiś programach graficznych, zaawansowanych notatnikach itp.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Mógłby ;) Ba już takie rozwiązania istnieją ;p

Mamy Transformer Booki Asusa i ultrabooki Lenovo/Dell.O ile "cudeńka Asusa" są raczej słabe to ultrabooki Lenovo/Dell "uzbrojone" często w i5/i7 (of course z 8GB RAMU) myślę że byłyby w stanie konkurować z niektórymi lapkami.Piętą achillesową są niestety karty graficzne oraz fakt że nie możemy odłączyć ekranu od klawiatury tak jak ma to miejsce w transformer bookach Asusa."Tablet" zaś osiągamy poprzez odpowiednie zgięcie ekranu.Myślę jednak że już nie długo to się zmieni.

Zachęcam by poczytać chociażby o Dell Inspiron 13 (jest wersja z i7) i o Lenovo Yoga 2 Pro.

Opublikowano

Na urzedzeniach mobilnych nie zrobisz tyle rzeczy, co na zwykłym PC. Jak tu grać w jakieś gry?

Opublikowano

Nie, to są dwie odrębne rzeczy.

Tablety i smartfony mają przypominać właśnie komputer, ale w bardziej ubogiej wersji, zdolnej do korzystania z niej w każdym miejscu.

Są przyjemne, dość łatwe w korzystaniu, przydatne - ale to nadal nie to co komputer (chyba że ktoś nigdy nie siedzi w domu, bo ma tyle pracy - wtedy korzystanie z komputera mija się z celem).

Powiedzmy sobie szczerze - komputery są używane do pracy, do renderowania, obrabiania, montowania, dodawania efektów specjalnych, programowania, tworzenia czegoś tam. Jest tego tak wiele, że pozwoliłem sobie tylko wypisać te najczęściej omawiane.

Jeszcze raz - nie, nie zastąpi komputerów.

Raczej nigdy nie nadejdzie taki moment że coś wyprze coś. Bo oba te sprzęty są potrzebne, każde ma inny cel.

challenger.png

Opublikowano

Zdecydowanie nie. Na komputerze można zrobić niemal wszystko, bo system nie posiada żadnych ograniczeń co do sprzętu bądź programów. Niestety, telefon to bardzo ograniczona forma rozrywki i przydaje się tylko wtedy, gdy nie można zabrać laptopa bądź komputera stacjonarnego. Są, co prawda, jakieś dziwolągi pokroju transformera Asusa czy Lenovo, ale wciąż są ograniczone sprzętowo.

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...