Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy smartfon/tablet mógłby Wam zastąpić komputer?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

dawno takiego tematu czysto dyskusyjnego tutaj nie tworzyłem, ale zaintrygowany artykułem na jednym z portali dotyczących Apple, postanowiłem rozpocząć dyskusję dotyczącą tego, czy smartfon/tablet mógłby Wam zastąpić komputer?

Coraz więcej osób, którzy kupują swoje pierwsze urządzenie tj. dzieci, seniorzy wybierają właśnie tablet zamiast laptopów, tym bardziej zwykłych PC. Nawet to najmłodsze pokolenie, szczególnie zza granicy wybiera np. iPhone'a 6 Plus, który spełnia im funkcje telefonu, tabletu, komputera - wszystkiego - i to im wystarcza. Dla "starszej gwardii" jest to z pewnością coś nie do pomyślenia, ale tak faktycznie jest.

Ja nad tym się też zacząłem zastanawiać i w sumie doszedłem do wniosku, że na moje aktualne potrzeby "multimedialne" porządny tablet (np. najnowszy iPad z Retiną) spokojnie wystarczyłby. Kiedyś pewnie byłoby to dla mnie nie do pomyślenia, ale teraz wszystko co robię na komputerze, mógłbym spokojnie zrobić na takim porządnym iPadzie w bardziej energooszczędny, mobilny sposób.

Co Wy o tym sądzicie? Zachęcam do wypowiedzi i przeczytania artykułu podlinkowanego wyżej.

Pozdrawiam,

@Risen.

5465845486.png

Opublikowano

Jak mógłbym grać w CS:GO na iphonie? ;v

Opublikowano

Jak mógłbym grać w CS:GO na iphonie? ;v

A właśnie to jest ten problem, bo też ostatnio zacząłem sobie pykać w CS:GO (unranked, ale cicho, hehe) i mi się spodobało. Tylko to mnie jeszcze trzyma przy PC.

Szkoda tylko tych inwestycji, których dokonałem za czasów mojej świetności lub nieświetności w majnkraftach. Jakby zliczyć wartość mojego miejsca pracy z biurkami, fotelami, routerami, monitorami, światłami i wszystkim innym, to by można było za to 3 najdroższe tablety Apple'a kupić, bo ponad 5000 PLN by wyszło spokojnie. :P

Wracając do tematu, w sumie troszkę straszne jest to wypieranie komputerów urządzeniami mobilnymi, ale czy to do końca jest złe? Raczej nie. Wszystko ma/miało swój czas.

Pozdrawiam! ;)

5465845486.png

Opublikowano

­Urządzenia mobilne nie zastąpią komputerów stacjonarnych, ponieważ ich ekrany są zbyt małe, a ze sterownością też nie łatwo.

Niby tak, ale każdy tablet (obojętnie, czy iOS, czy Android, czy Windows), można spokojnie sparować sobie z telewizorem 46-calowem, w tych droższych modelach - nie tracąc na jakości.

Ba, idąc o krok dalej np. iPada można sparować sobie z telewizorem bez żadnego kabla - funkcja AirPlay pozwala na zdalne przesyłanie obrazu między tabletem a Apple TV.

Co do sterowności i wielkości ekranu - te większe tablety mają rozmiary ekranów takie jak notebooki, a jeśli chodzi o pisanie tekstu, można spokojnie dokupić klawiaturę.

Oczywiście, nie chcę tutaj bronić słuszności wyboru tabletu zamiast PC, bo na forum są głównie gracze, więc nie ma o czym mówić, ale pragnę zauważyć, że ta różnica między komputerami PC, a telefonami się coraz bardziej zaciera. ;)

Pozdrawiam! ;)

5465845486.png

Opublikowano

Nie ma takiej możliwości, na mobilne systemy nie ma odpowiednich narzędzi, i chociaż wielkość ekranu można ominąć podłączając monitor, to podzespoły nie pozwalają na wiele.

Opublikowano

Kiedyś były czasy, że komórki były do dzwonienia i do esemesów, monochromatyczne ekrany i w ogóle, w żaden sposób nie mogły zastąpić komputerów w chociażby rozrywce (sam Snake nie podbije rynku gier ;). Z czasem jednak telefony coraz bardziej upodabniane były do komputerów - wprowadzono javę, symbiana, część funkcjonalności z innych sprzętów, typu kalkulator, jakieś stopery, z czasem listy zadań, przypominajki i inne takie duperele, pojawił się aparat. Tak z zwykłego sprzętu do dzwonienia stał się powoli multimedialnym kombajnem zastępującym w mniejszym lub większym stopniu aparaty fotograficzne, konsole kieszonkowe, kalkulatory, budziki i inne tego typu pierdoły. 

Teraz dzięki wprowadzeniu ekranu dotykowego i nowoczesnych systemów operacyjnych na obecne telefony, zwane "smartfonami", powoli przejmują rolę takiego zwykłego komputera domowego w niemal każdym względzie, oczywiście w mniejszej skali, bo PCty nadal mają przewagę mocy czy obsługę myszy, która chyba jest nieco bardziej precyzyjna niż dotyk. Sam jestem zaskoczony, że np. program na androida mogę bez problemu napisać na samym telefonie czy tablecie z andkiem. Aplikacji jest mnóstwo na współczesne telefony i funkcjonalnością często nie odbiegają od PCtowych odpowiedników. 

Kto wie? Może w jakiejś niedalekiej przyszłości nie będzie żadnej różnicy, chociażby mocy, między pc a tabletami? W końcu i tak teraz można podłączyć klawiaturę do jakiegoś tableta i używać niemal jak laptopa :). Póki co brakuje tym sprzętom mocy w stosunku do współczesnych PC :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

­Według mnie jest mało prawdopodobne, żeby tablety dorównały mocą komputerowi, do którego możemy wepchnąć większe, mocniejsze podzespoły. Technologia się rozwija, ale miejsca w tablecie nie przybywa.

Opublikowano

@Lesteross

Moc swoją drogą, ale mi się wydaje, że brakuje funkcjonalności. Wiele osób potrzebuje komputera nie tylko do przeglądania internetu, pisania e-maili, ale też do pracy - programowania, grafiki i innych rzeczy.

Moim zdaniem tylko tym wygrywają PC - funkcjonalnością, mnogością zastosowań, a moc... Niech sobie będzie, swoją droga... ;)

5465845486.png

Opublikowano

Ja bym mogła sprzedać swojego laptopa i używać swojego s2, a czemu ? A no dlatego, że i tak nie gram w gry, komputer jedynie mi służy do FB, YT i MPC w ostateczności Poczta i google, tyle. A jeżeli nie wystarczy idę na laptopa swojego ukochanego :P

Opublikowano

Jeśli kupisz sprzęt znacznie lepszy od tabletów Apple (tablet z wyższej półki posiadający systemem Android) możesz spokojnie podłączyć myszkę, klawiaturę, jak również gamepada. Jest również możliwość zainstalowania tam windowsa XP, nie wiem jak Vistą i 7.

Opublikowano

Jeśli kupisz sprzęt lepszy od Apple (Android) możesz spokojnie podłączyć myszkę i klawiaturę. Jest również możliwość zainstalowania tam windowsa XP, nie wiem jak Vistą i 7.

Co do tego, czy Android jest lepszy - wszedłbym w polemikę, ale nie ma to sensu. Wyjdzie z tego tyle, że się zwyzywamy, niemniej jednak nie jest tajemnicą, że Android jest niestabilny i wręcz niebezpieczny.

A co do instalowania Windowsa na tablecie - nonsens. To tak jakby zainstalować Androida na PC. Każde urządzenie jest stworzone do czegoś i na siłę instalowanie Windowsa XP, tym bardziej biorąc pod uwagę, że Windows 8 jest normalnie dostępny dla tabletów, a Windows 10 będzie już w pełni supportowany na każdej platformie, nie ma to sensu.

Pozdrawiam! ;)

5465845486.png

Opublikowano

@Risen.  Android jest jak najbardziej bezpiecznym i stabilnym open source,  Androida na komputerze PC da się zainstalować. Poza tym nie zwyzywałbym nikogo, to nie jest cel dojrzałej dyskusji.

Opublikowano

Aktualnie tablet zastępuje mi kompa lecz to już zależy od wyposażenia. Za mojego dałem 2k i w sumie sprawdza się bardzo dobrze. Jedynie brak niektórych gier sprawia że tęsknię za moją skrzynką.

IDcncno.png

Opublikowano

Tablet leży gdzieś w domu. Od kilku miesięcy go nawet nie włączałem. Jedyne sensowne zastosowanie to poczytanie czegoś przed snem na większym formacie czy zabranie go do WC żeby pooglądać TV.
Kiedy jestem w ruchu wystarcza mi telefon. Email, jakieś google, Yanosik, zrobić na szybko przelew czy poprzeglądać Facebooka. Zdarzyło mi się nawet czytać z telefonu prezentacje.
Do pracy używam tylko laptopa. Nie wyobrażam sobie pisania 5 stron tekstu na tablecie (nawet z doczepionymi fizycznymi klawiszami). Dodatkowo większość programów przeniesiona na Androida posiada tylko namiastkę funkcjonalności i jest mniej wygodna w obsłudze.

Obecnie mój setup wygląda tak, że używam telefonu / laptopa a na biurku mam ustawiony monitor + klawiaturę i mysz bezprzewodową. Kiedy trzeba podpinam laptopa i gotowe. Nic więcej mi nie potrzeba, ba nawet czasem w coś pogram. 

f.png

Opublikowano

Gdyby nie fakt, że często działam na programach biurowych, bądź czasem lubię zagrać w LoLa lub inną gierkę, to telefon w zupełności by mi wystarczył i mógłby zastąpić laptopa. W obecnej sytuacji nie. ;)

zSCFQrN.png

Opublikowano

Czasem brakuje mi czegoś podręcznego, lecz z większym ekranem, żebym mógł wziąć do łóżka, czy do klopa i poczytać, ale jednak wolę mojego laptopa ;)

W6iB9H1.png

Opublikowano

Zdecydowanie telefon zastapil mi komputer. Mam wszystko co na nim potrzebuje: plemiona, poczta, sprawdze sobie konto w banku, messenger, youtube. Aktualnie komputer ktory chce zamienic na laptopa sluzy mi tylko do tego zeby poslac synchro na plemionach i sadistic wejsc.

Opublikowano

nigdy smartfon, iPhone, tablet itd nie zastąpi komputera.

Zależy też dla kogo bo jeśli ktoś korzysta z komputera po to żeby posiedzieć na facebooku, oglądać filmy to wtedy urządzenia mobilne są w stanie zastąpić kompa

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

Smartfon może zastąpić tablet, ewentualnie latopa... mój myPhone Luna jest phabletem więc mobilnie absolutnie mi wystarcza, ale w  domu muszę mieć komputer stacjonarny, wygoda, wydajność i możliwości... na razie nic mobilnego nie zastąpi PC. W przyszłości oczywiście może się to zmienić, nie wiadomo co czas przyniesie :)

Opublikowano

Niestety..

Laptop/Komputer

Telefon nie ma takich możliwości jak komputer.

Granie na tablecie w CS Go? osz ty w życiu :O I jak sterować zapewne po jakimś czasie może stworzą klawiaturę do tabletów? :P

Nic nie wiadomo

Opublikowano

Niestety..

Laptop/Komputer

Telefon nie ma takich możliwości jak komputer.

Granie na tablecie w CS Go? osz ty w życiu :O I jak sterować zapewne po jakimś czasie może stworzą klawiaturę do tabletów? :P

Nic nie wiadomo

Mało jest klawiatur do tabletów?

Z kablem OTG można podłączać zwykłe myszki, klawiatury, pendrive, dyski przenośne, modemy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...