Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Matura 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak Wam poszła?Jaki temat wybraliście??Ja zdawałem starą podstawę i jak zobaczyłem dziadów to Mi się słabo zrobiło.Na szczęście był drugi temat który mi pod pasował.Nie jestem humanistą i się bardzo obawiałem tego ale wyszło ok.

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Stara podstawa:

- władza absolutna

Ogólnie zwalony jest system oceniania, ale jestem zadowolony z tego co napisałem bo ciężko nie było.

wipek.pl

Opublikowano

Staaara podstawa, czytanie ze zrozumieniem strasznie easy mi sie wydaje, nie wiedziałem tylko co to jest "mowa niezależna" więc przepisałem jakiś cytat i "autor chciał przytoczyć słowa innej osoby" xD 

Wypracowanie, oczywiscie temat numer 1, ponad 300 słów i mysle że mi dobrze poszło :v ale jak na próbnej mi wypracowanie "dobrze" poszło to 8pkt na 50 dostałem xD

czemu nie usuną z tego forum tego: xD i nie dadzą normalnego "x D"

ae1d1005fe.png

Opublikowano

Stara maturka, z czytanego łatwo poszło, a temat numer 1. Podobny tekst miałem na polskim, więc nic trudnego na 100% zdane :]

Opublikowano

Właśnie też się zastanawiałem nad tą mową niezależną i zrobiłem tak jak Ty.Zacytowałem jednego z tych gości co tam był w 5 akapicie.Myślę, że jest to dobra odpowiedź.Btw są odpowiedzi ze starej maturki, bo z nowej widzę.

16/20 z zamkniętych więc jest całkiem Oki :)

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Pisałam starą maturę, oczywiście temat numer 1 bo był banalnie prosty. Obstawiałam, że coś z Mickiewicza będzie i wojny ale liczyłam, że coś ciekawszego wymyślą i pierdolną Borowskiego albo Grudzińskiego.

Też nie wiedziałam o co caman z mową niezależną i przepisałam ostatnie zdanie 5 akapitu z dopiskiem, że chciał własne spostrzeżenia napisać xD

Opublikowano

Nowa podstawa. Wiersz był dość czytelny i łatwo byłoby go zinterpretować, ale przez całe liceum wałkowałem rozprawki, więc i tym razem dla pewności napisałem temat 1. Ludzkim losem rządzą siły wyższe, z fragmentu wyczytałem, że miasto zbudowane przez zwykłych ludzi jakimś cudem stało się organizmem, oprócz tego scena, gdy Rzecki nakręca marionetki i porównuje ich los do ludzkiego. Mój przykład ewidentny- Król Edyp i starożytne fatum :)

tumblr_inline_nt05diSJ3v1r02w2j_500.gif

Opublikowano

Pisałam starą maturę, oczywiście temat numer 1 bo był banalnie prosty. Obstawiałam, że coś z Mickiewicza będzie i wojny ale liczyłam, że coś ciekawszego wymyślą i pierdolną Borowskiego albo Grudzińskiego.

Też nie wiedziałam o co caman z mową niezależną i przepisałam ostatnie zdanie 5 akapitu z dopiskiem, że chciał własne spostrzeżenia napisać xD

Mam identycznie.Myślę, że to jest dobra odpowiedź odnośnie lektur, nigdy się nie zdarzyła by było to dzieło z ostatniej  klasy.Mimo wszystko żyłem nadzieją na Borka lub Grudka bo mam ustną maturke na ten temat :)

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Mam identycznie.Myślę, że to jest dobra odpowiedź odnośnie lektur, nigdy się nie zdarzyła by było to dzieło z ostatniej  klasy.Mimo wszystko żyłem nadzieją na Borka lub Grudka bo mam ustną maturke na ten temat :)

@MaX095 - pewnie masz łagry i lagry na usta, tak samo jak ja. ;p

Dużo osób obstawiało na pisemną tematykę wojenną bo była niedawno 70. rocznica wyzwolenia Auschwitzu ^^

I Mrożka bo umarł w 2 lata temu ale wiadomo - byłoby za łatwo ;d

Opublikowano

o a co do ustnego, jak piszemy se tą prace, czyli sysko co mamy mówić my to możemy wziąc tam na prezentacje już? jak tak to czy dla egzaminatorów też trzeba druknac xD?

ae1d1005fe.png

Opublikowano

o a co do ustnego, jak piszemy se tą prace, czyli sysko co mamy mówić my to możemy wziąc tam na prezentacje już? jak tak to czy dla egzaminatorów też trzeba druknac xD?

Jeśli dobrze zrozumiałam o co Ci chodzi - na ustną możesz wejść tylko z planem ramowym.

Jeśli chodzi o sam plan ramowy to nie musisz tego drukować dla wszystkich.

Opublikowano

@MaX095 - pewnie masz łagry i lagry na usta, tak samo jak ja. ;p

Dużo osób obstawiało na pisemną tematykę wojenną bo była niedawno 70. rocznica wyzwolenia Auschwitzu ^^

I Mrożka bo umarł w 2 lata temu ale wiadomo - byłoby za łatwo ;d

Cke ostatnio mowilo, że nie bierze już rocznic pod uwage.

Odnośnie Ustnego, jedynie co mozesz sobie druknąć to jest koncept.

21f0dgn.jpg

Opublikowano

o c**j, to myslałem ze moge se to wziac xDD i mam kuźwa z pamieci gadać 10 minut :<? przyyypał, ale tylko tym sie denerwuje, reszta juz łatwa :D

Konspekt*/bibliografie 

ae1d1005fe.png

Opublikowano

o c**j, to myslałem ze moge se to wziac xDD i mam kuźwa z pamieci gadać 10 minut :<? przyyypał, ale tylko tym sie denerwuje, reszta juz łatwa :D

Konspekt*/bibliografie 

Przez 15 minut a potem 10 minut egzaminatorzy zadają Ci pytania  o tematyce lektur.Jeżeli wziąłeś Sobie temat który nie ogarniasz to ciężko.Ja swój temat znam, nie jest to trudny temat a nawet ciekawy  i lekturki lekkie :)

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Różne wizerunki matek i rola matki na przestrzeni epok xD też o tym moge troche pogadać ale nie chceeeeee

Czy nie był czasem aby podobny temat na dzisiejszej maturze odnośnie matek?

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Dzisiaj matura z matmy, jak Wam poszło??

Delta wyszła Wam też 3??

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Ogólnie było spoko. Stara podstawa, wybrałem 1 temat bo lajtowy a czytanie ze zrozumieniem też proste. Co do matmy, zrobiłem wszystko poza 1 zadaniem dowodowym, nigdy nie rozumiałem ich za bardzo xD

Opublikowano

Ogólnie było spoko. Stara podstawa, wybrałem 1 temat bo lajtowy a czytanie ze zrozumieniem też proste. Co do matmy, zrobiłem wszystko poza 1 zadaniem dowodowym, nigdy nie rozumiałem ich za bardzo xD

Ja jebłem na logikę x = 1, y = 1 itp. Nie wiem czy będzie dobrze, najważniejsze że mam na bank zdane  B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...