Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kolczyki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Może to jest dziwne, ale mam 20 lat a nie posiadam nigdzie przekłutego ciała, nawet nie mam przekłutych uszu. I tutaj właśnie mam kilka pytań.

Zastanawiam się nad przekłuciem uszu, sama nie wiem czy to zrobić, bo przyznam się, że kiedy byłam mała to bardzo chciałam mieć kolczyki, jednak moi rodzice nigdy mi na to nie pozwalali. Z wiekiem zrobiłam się bardzo wrażliwa, przez co jak patrzę na te dziury (czy też krew, operacje, itp) to robi mi się słabo i mdleje. Jednak chęć na kolczyki w uszach nadal jakaś tam jest.

Chciałam się więc dowiedzieć pare rzeczy - czy ktoś tu miał podobną sytuację, że był na tyle wrażliwy jak ja i mógłby powiedzieć czy jak sie samemu ma te dziury to jednak ta wrażliwość wzgledem siebie jakoś mija? ;p

Do tego ile mniej wiecej kosztuje zrobienie sobie zwykłych dziurek w uszach, czy robi sie ludziom dorosłym tym 'pistoletem'? Czy są jakieś przeciwskazania jeśli ktoś ma jakieś alergie i uczulenia (bo wiem że podobno niektóre kolczyki mogą uczulać czy tam coś)? Czy to boli? Jak wygląda ten czas po przekłuciu uszu? I czy dziurki po noszeniu długich kolczyków szybko się "rozciągają", bo chciałabym tego uniknąć?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Pewnie nie zrozumiesz co piszę, ale c**j.

Jak byłem mały to grał taki piłkarz jak Ronaldinho i on miał własnie kolczyki i też chciałem taki być, więc poprosiłem mamę aby mi kupiła kolczyka i przebiła ucho. Wzięła jakąś wódkę posmarowała miejsce przekucia 10s i po strachu prawie w ogóle nie czułem. Po jakichś 3 miesiącach miesiącach skapnąłem się, że wyglądam jak debil no i pozbyłem się tego, a po dziurce ani śladu.

Opublikowano

tak, wiem że są takie metody, ale ja bym nie dała się tak nikomu przekłuć.. Za bardzo się boje, za bardzo wrażliwa właśnie jestem. Chyba byłabym spokojniejsza jak bym poszła do kosmetyczki ;d

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Do tego ile mniej wiecej kosztuje zrobienie sobie zwykłych dziurek w uszach, czy robi sie ludziom dorosłym tym 'pistoletem'? - Ja u fryzjerki płaciłam chyba... z 30 zł. Robi się to pistoletem.

Czy są jakieś przeciwskazania jeśli ktoś ma jakieś alergie i uczulenia (bo wiem że podobno niektóre kolczyki mogą uczulać czy tam coś)? - niektórzy mają alergię na złoto lub srebro. Musiałabyś jakieś badania zrobić żeby sprawdzić, czy przypadkiem nie jesteś uczulona na któryś z tych metali. :) Jeżeli będziesz miała w uchu złoty kolczyk, a będziesz uczulona... to będzie to bardzo nieprzyjemne, więc lepiej przed zabiegiem udać się do odpowiedniego lekarza. ;)

Czy to boli? - hm, ten ból trwa niecałą sekundę. ;) Potem trochę piecze, ale da się wytrzymać. Niektórzy oferują ze znieczuleniem przekucie. 

Jak wygląda ten czas po przekłuciu uszu? -  nie można wyciągać tych kolczyków przez jakiś okres (chyba, musiałabyś się dowiedzieć dokładniej od osoby która się tym zajmuje) + trzeba przemywać to miejsce wacikiem z wodą utlenioną.

I czy dziurki po noszeniu długich kolczyków szybko się "rozciągają", bo chciałabym tego uniknąć? - jeżeli często nosisz takie ciężkie kolczyki to niestety, ale tak.

Nie jestem jakimś znawcą, więc lepiej zapytać się specjalisty. :)

Opublikowano

Najczęściej robi się to pistoletami, choć słyszałam opinię, że nie powinno się. Ból to sprawa indywidualna, ale myślę, że trzeba być na prawdę mocno przeczulonym, by przekłucie ucha bolało. Ból porównywalny do zastrzyku.  Polecam kanał na yt Red Lipstick Monster, ma bardzo dużo materiałów dotyczących piercingu, na pewno znajdziesz tam dobre porady ;)

Opublikowano

Poduszki tak zwane praktycznie nie boli przekucie, bardziej boli ta chrząstka (Jeżeli wiesz, o co mi chodzi), natomiast mi koleżanka robiła dziurki :)), nie bolało.

W pępku mi robiła już specjalistka w salonie specjalnym, lekko bolało ale nie długo. A szczerze mówiąc to chyba zależy od tego jak każda/y z nasz reaguję na kolczyki.

Opublikowano

Super, dziękuję za odpowiedzi :) nadal jednak zmagam się z tą wrażliwością swoją, bo jednak nawet jak o tym myśle to mi słabo, jakaś przeczulona jestem :D także sie jeszcze zastanowie czy robić sobie te dziurki w uszach, czy warto, itd ;p

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Generalnie całość boli nie bardziej jak zastrzyk. Koleżanka przekłuła mi brew i po trzech sekundach już nic nie czułem. Z uchem podejrzewam będzie jeszcze lepiej :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Jak się przekuwa brew, to jest tyle groźne że jak źle ktoś ci przekuję może nerva uszkodzić, potem ci brew będzie wisiała ;p (Tak słyszałam) ;p

Opublikowano

Jak się przekuwa brew, to jest tyle groźne że jak źle ktoś ci przekuję może nerva uszkodzić, potem ci brew będzie wisiała ;p (Tak słyszałam) ;p

Ta część brwi dalej od nosa jest słabiej unerwiona :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Kiedyś bardzo chciałam mieć kolczyki w uszach, brwi, wardze i nosie. Teraz nie majac nigdzie przeklutego ciała to raczej myślę tylko o klasycznym przekłuciu uszu, chociaż mam pewne obawy ku temu właśnie, bo jestem strasznie wrażliwa na to. Jak widze u innych dziury gdzieś to mi sie wymiotować chce xD ale mysle ze mimo wszystko pójde w najbliższym czasie gdzieś do jakiegoś salonu i niech mi to zrobia szybko ;p kto wie, może jak mi sie bardzo to spodoba to gdzieś jeszcze sobie wtedy zrobie kolczyki.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Mi też w niektorych miejscach kolczyki sie podobaja, ale akurat tunele sa dla mnie okropne ;d jak sie wyjmie to z ucha to przeciez to ucho wyglada okropnie xD

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Oj powiem ci że niektóre laski bardzo fajnie wyglądają z tunelami, po prostu do niektórych osób to nie pasuje, a robią - Kto co lubi prawda?

Ja mam kolczyka tylko w pępku i w uszach, ale nie tunele ;DD, chociaż mi się też podobają ale nie zrobię.

Tobie życzę odwagi i nie bój się :), jesteś pełnoletnia jak chcesz to zrób sobie, jak ci się nie spodobają kolczyki  to zawsze możesz je zdjąć, a śladu po jakimś czasie nie będzie, bólu praktycznie nie ma, także spokojnie laska. ;)

Opublikowano

Bólu czy cos sie nie boje, tyle że wrażliwa jestem pod względem widoków różnych xD mi akurat tunele nie beda pasowac bo mam okrągłą twarz (co moze slabo widac na avku) wiec kolczyki musze miec najlepiej jakieś wiszące, podluzne i kanciaste, duzych kół musze unikac :D

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Mi przekuli ucho jak byłem jeszcze mały xD   dlatego nie pamiętam przekucia xD ( ucho miałem przekute jak miałem nie cały rok). Ponoć nawet nie czułem tego jak mi przekuwali ucho, nie mam go od roku  i jest ledwie zauważalny ślad :D

Opublikowano

Mi przekuli ucho jak byłem jeszcze mały xD   dlatego nie pamiętam przekucia xD ( ucho miałem przekute jak miałem nie cały rok). Ponoć nawet nie czułem tego jak mi przekuwali ucho, nie mam go od roku  i jest ledwie zauważalny ślad :D

Pierwszy raz słyszę/widzę, że chłopakowi w takim wieku (Dziecko..) przekuwali ucho. Nie żebym miała coś do tego, po prostu szok ..

Opublikowano

A czy ktos moglby polecic jakies dobre sklepy (stacjonarne czy tez najlepiej internetowe) gdzie kupie kolczyki? Ale nie z jakis sztucznych tworzyw, tylko cos co bedzie tanie ale bedzie opis z czego to jest zrobione. Nie mam zamiaru kupowac byle czego, bo juz sie nie raz przejechalam na bizuterii z typowych sieciowek.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Chryste, przeklucie uszow nie boli, a ja zamiast pistoletu u kosmetyczki polecam igle w salonie. Moze sie wydawac bardziej brutalne, ale pistolet robi to chamsko i dziurka wtedy inaczej sie goi, zas igla przebicie jest 'czyste' i latwiej oczywiscie sie goi. Pistolety sa wynalazkiem dla zwierzat. Lepiej zaplacic wiecej, a miec ladnie zrobione dziurki, a nie pistoletem jak dla krowy. xp

Kolczykow nie szukaj na internecie... Kazdy dobry salon zajmujacy sie pircingiem posiada odpowiednie kolczyki do danego przeklucia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...