Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dzwine rzeczy w lesie

Diskienss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, odstatnio z kolegami poszlismy do lasu nad taki stary mostek gdzie plynie rzeczka i zobaczlismy jakis dzwiny przedmiot .. Myslelismy ze to jakiś noż i wyciagnelismy to a okazało sie ze to była plastikowa fiolka ze wspużednymi :D O co chodzi ? poszlismy za tymi wspułżednymi bo wpisalismy w GPS i znależlismy kolejne + dziwne rzeczy ... wie ktoś co to moze byc ? jezeli kogos to interesuje moge dodac zdjecia :D

Opublikowano

tutaj jest zdjecie gdzie byly kolejne koordynaty w drzewie a na drzewie wisiało takie coś , z dziwnym znakiem :/

44699969816473933964.jpg

16821508549503323425.jpg

Opublikowano

Odkryliście jakiś nowy Quest Line.

A tak serio to może jacyś harcerze się w jakieś podchody bawili i zostawili to po sobie? :D

Jeżeli mi odpowiadasz, oznacz mnie:

@Pattern.

Wtedy na pewno odpiszę ;)

Opublikowano

raczej nie, w mojej okolicy nie ma harcezy :D A pozatym pozbierali by to wszystko , a nie zostawiali te wszystkie wspolzedne .. za kilka dni wyruszamy na dasze poszukiwania i dazenie do celu, bardzo nas ciekawi co bedzie na samym koncu :D  a i tan znak? co moze on oznaczać  ?  61586411261173682862.jpg

Opublikowano

możliwe że właśnie na trafiliście na coś takiego co powiedział pan wyżej ^ Po całej Polsce a nawet świecie jest zorganizowana grupa ludzi która chowa jakiś przedmiot z wskazówką do następnych.. zazwyczaj ta ostatnia rzecz jest nie do wzięcia lecz do podpisania się :) Zabawa dla samej satysfakcji

Opublikowano

Kolega @UpDaTeR ma rację, jest to skrzynka opencachingu, geocachingu. Wygooglujcie sobie :)

@Edit

Mam nadzieję, że zostawiliście wszystko tak jak było, bo jak zabraliście to psujecie innym zabawę :)

2mg3y3k.jpg

Opublikowano

poczytałem wiecej na ten temat i mozliwe a nawet pewnie ze to bedzie to :D nawet kilkaset metrow od mojego domu znalazlem paczke gdzie mozna sie podpisywać :D ciekawa sprawa to jest :D Na samym początku nie wiedzielismy o co kaman /... Wlasnie myslelismy ze to jakis psychopata ;P . W pozniejszych wskazowkach znależlismy co takiego co ygladało by jak mina czy coś , było polutowane z kabelkami i przybite do drzewa .. :D

Opublikowano

Nie, to są słynny geocaching, sama byłam na kilku w moim mieście :) Bardzo fajna zabawa, należy je znaleźć, wpisać się na listę, która znajduje się w środku i odłożyć na miejsce. Można również samemu takie coś stworzyć, ale chyba należy potem na stronę wprowadzić. Można również zabrać rzecz z tego, np.: breloczek, misiek, ale należy coś od siebie dać :p

Opublikowano

należy coś od siebie dać

Dałbym z siebie co nieco do tego pojemnika... 

Myślę że ubaw przy tym byłby po pachy  xD

Opublikowano

widzialem tam na ich stronie mape gdzie pokazuje gdzie sa ukryte skrzynki. lecz w wiekszosci jest juz pusto, a jezeli my znalezliśmy taką co nie ma wgl. na mapie to mozliwe ze pierwsi ja odnajdziemy i skrzynka bedzie pelna ?? ///

potrzebuje jakiejs aplikacji na telefon dzieki ktorej bede mogl isc po koordynatach bez uzywania internetu, jest takowa?

Opublikowano

widzialem tam na ich stronie mape gdzie pokazuje gdzie sa ukryte skrzynki. lecz w wiekszosci jest juz pusto, a jezeli my znalezliśmy taką co nie ma wgl. na mapie to mozliwe ze pierwsi ja odnajdziemy i skrzynka bedzie pelna ?? ///

potrzebuje jakiejs aplikacji na telefon dzieki ktorej bede mogl isc po koordynatach bez uzywania internetu, jest takowa?

Bardzo możliwe lub ktoś sobie zażartował, różnie to bywa z tym.

Chyba potrzebujesz, hmm... GPS? Do tego masz kompas z podaną dokładną odległościom w metrach do tej skrytki, które mogą znajdować się pod kamieniem, zakopane gdzieś, w drzewie, w rurze. W niedzielę znalazłam z kuzynostwem w drzewie, gdzie była kolonia mrówek.

Jeżeli nie mylę się, dobrze jest mieć dostęp do internetu na telefonie - przydaje się, aby zobaczyć wskazówkę w danym miejscu, bo czasem można kilka godzin spędzić na szukaniu :p

Opublikowano

Skoro nie wasze to zostawcie to na swoim miejscu, bo może jest to jeden z geocache'y ze stronki geocaching.com.

Wpiszcie lokalizację tego znaleziska na tej mapie:

http://www.geocaching.pl/map.php

Opublikowano

na stronie geocaching widzialem ze sa pokazane skrzynki w ktorych sa miejscach ... A to co my znalezlismy to  nie ma nigdzie na zadjen mapie :D moze to cos bardziej ciekawszego i moze pierwsi znajdziemy , znajduje sie to na bagnach wiec nie jest latwo :D//

@Valze

My tego nie zabiramy tylko robimy zdjecie danych i odkaladamy w to samo miejsce i idziemy po kolejne :D jak dotrzemy do konca to dam info co tam bylo :D

Opublikowano

Istnieją aplikacje na androida i windows phone na pewno(są w markecie za free). Sam się bawię z harcerzami w to. Zabawa polega na szukaniu skrzynek/fiolek/opakowań, zazwyczaj w nich jest jakaś nagroda lub wskazówka do następnej.

Napisze mini zasady:

- Jeśli znalazłeś nie zabieraj opakowania/książeczki(listy) 

- Możesz wziąć zawartość(upominki) jeśli włożysz do opakowania coś w zamian 

- Opakowania wkładasz z powrotem do skrytki 

- Nie rozwalasz skrytki 

- Nie czytasz komentarzy pod mapą/podpowiedziami/zagadką bo mogą zawierać podpowiedz. Dopiero jak znajdziesz możesz przeczytać i napisać swój komentarz(i ocenić skrytkę)

784091427630431250239.png
:D

Opublikowano

@lukasz:D

tylko ze to co my znalezlismy to nie ma nigdzie na zadnej mapie :D wiec nie ma jakich komentarzy czytac xD bedziemy pierwsi xD

Opublikowano

Ale ja nie odpowiedziałem ci na pytanie w temacie, tylko że zadałeś pytanie o aplikacje na androida. To wszystko jest właśnie do tego :)

A to co znalazłeś jest może nowe i nie zarejestrowali tego w bazie

784091427630431250239.png
:D

Opublikowano

na stronie geocaching widzialem ze sa pokazane skrzynki w ktorych sa miejscach ... A to co my znalezlismy to  nie ma nigdzie na zadjen mapie :D moze to cos bardziej ciekawszego i moze pierwsi znajdziemy , znajduje sie to na bagnach wiec nie jest latwo :D//

@Valze

My tego nie zabiramy tylko robimy zdjecie danych i odkaladamy w to samo miejsce i idziemy po kolejne :D jak dotrzemy do konca to dam info co tam bylo :D

Bo może to opencaching, ogarnij na stronce :P

2mg3y3k.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...