Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Y510P - Touchpad nie działa

QuarK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest niestety problem elektroniki, ty nie zajmujesz sie serwisem to nie musisz mieć pojęcia, nie czytasz też forum Lenovo gdzie nagminne zgłaszane są problemy z padami zwłaszcza tymi współpracującymi ze sterownikami ELAN  .

Jak pisałem sam padzik działa bo go widać, nie działa cześć padzika sama płytka jego bo jest uszkodzona i żadnymi czarodziejskimi sztuczkami jej nie naprawisz, no chyba że to uszkodzenie na stykach płytki padzika i mocniejsze walnięcie albo ruszenie płytką spowoduje jej działanie.

Skoro na gwarancji laptop to problem zgłasza się do serwisu. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Mam ten sam laptop, problem w nim jest taki że touchpad jest strasznie źle zrobiony i np gdy przyciśniesz któryś z przycisków ujrzysz po bokach szczeliny przez które leci kurz/bród. Często w tym rodzaju lenovo właśnie touchpad się sypie poprzez tak durną budowe. Sam mam z tym problemy bo nie raz sam touchpad mi się zaciął/przestał chodzić u mnie naprawa wyglądała tak że go rozkręcałem i sobie czyściłem i zawsze pomagało. Mimo że laptop jest na gwarancji masz prawo go "otworzyć" i nic nie zmieniając podjąć się czyszczenia. Ja kupiłem swojego rok temu i jeszcze mam rok gwarancji a już nie takie rzeczy robiłem, od czyszczenia touchapada i klawiatury do wymieniania pasty chłodzącej-co w sumie bardzo polecam zrobić w tym laptopie bo grzeje się niemiłosiernie a pasta fabryczna jest strasznie słaba.

Opublikowano

@Patrykos17 wydaje mi się, że niszcząc to zabezpieczenie (naklejkę, czy cokolwiek to jest) gwarancja przestanie mnie obowiązywać. Jeśli nie znajdzie się inne sposób (bo może jest nadzieja!) to tylko to mi pozostanie.

Opublikowano

@QuarK

Tam jakaś naklejka była przy jednej ze śrub ale szczerze mówiąc to nie pamiętam nawet czy trzeba się z nią bawić jak chcesz do touchpada dojść, z tego co kojarze to zerwałem ją dopiero wtedy gdy pastę wymieniałem + dodatkowo pytałem się w x-komie (bo tam zakupiłem laptopa) czy będe mógł ją zerwać w celu czyszczenia oni powiedzieli mi że tak ale będą przy oddaniu na gwarancji  sprawdzać czy nic nie zostało zmieniione, krótko mówiąc zwykłe gadanie najważniejsze jest to że w razie problemów mi go przyjmą. Jeżeli to Ci nie pomoże to możliwe, że sobie touchpada odłączyłeś jakoś w systemie albo coś takiego, szczerze to dokładnie się z tym nie orientuje czy wgl tak się da jedyne co znam to FN+F6 na ew. włączenie/wyłączenie pada nigdy nic więcej nie było mi potrzebne.

Opublikowano

Mam tego samego laptopa i miałem ten sam problem kilka razy. Pomogło przywrócenie starszych sterowników które znalazłem gdzieś w necie. Nie pamiętam jakie to były gdyż znowu je zmieniałem i teraz działa wszystko ok.

Opublikowano

Mam tego samego laptopa i miałem ten sam problem kilka razy. Pomogło przywrócenie starszych sterowników które znalazłem gdzieś w necie. Nie pamiętam jakie to były gdyż znowu je zmieniałem i teraz działa wszystko ok.

Pisałem, że to nic nie dało.

Opublikowano

Myślę że to jednak jest wina samego touchpada. Oddaj do serwisu póki masz gwarancję i korzystaj z niego jak najmniej. 

Opublikowano

mama y580 i touchpad chodzi bez sterowników, więc u ciebie może być uszkodzony.

Opublikowano

Jeżeli u Ciebie nie działają żadne sterowniki, skontaktuj się z serwisem. Narazie skontaktuj sie tylko i popytaj o mozliwosci naprawy domowej, jednak gdy nie bedzie to mozliwe, bedzie trzeba oddac do serwisu. Poszukaj może na forum lenovo rozwiązania.

bannergif.gif

Opublikowano

Na forum lenovo dostanie te same porady, a od serwisu jedną : oddaj do serwisu. 

Padzik sam w sobie działa zawsze bez sterowników, to tylko normalna myszka wygladająca inaczej. Sterowniki są tylko dodatkowo do obsługi gestów itp dodatków do padzika a nie do samego padzika. Od samego początki instalacja sterowników była bezsensowna i tylko strata czasu. 

Opublikowano

Padzik sam w sobie działa zawsze bez sterowników, to tylko normalna myszka wygladająca inaczej. Sterowniki są tylko dodatkowo do obsługi gestów itp dodatków do padzika a nie do samego padzika. Od samego początki instalacja sterowników była bezsensowna i tylko strata czasu. 

System automatycznie instaluje domyślne sterowniki do touchpada. Manualna instalacja sterowników udostępnionych przez producenta pozwala na obsługę dodatkowych funkcji (na przykład gestów). Jeśli sterowniki zostały w jakiś sposób usunięte, ich ponowna instalacja powinna rozwiązać problem. Jednak tak się nie stało, co wskazuje na uszkodzenie fizyczne.

Opublikowano

Niema sterowników do pada system , sterowniki padzika to ten sam sterownik co  myszki na USB bo to jest najzwyklejsza myszka.

Skoro mysz działa to padzik też musi działać.

Od samego początku jest mowa tylko o naprawie bo padzik jest uszkodzony. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...